В педиатрията нямало данни починалото момче да е идвало и сутринта за преглед

В педиатрията нямало данни починалото момче да е идвало и сутринта за преглед

© Николай ДойчиновВ Националната педиатрична болница "Проф. Иван Митев" няма данни починалото в края на миналата седмица 3-годишно момче да е идвало и сутринта за преглед и да не е било прието или да не му е обърнато внимание. Това коментира днес директорът на педиатрията д-р Димитър Русинов пред "Нова телевизия".


"Може би са идвали тук сутринта, но никой не ги е прегледал, никой не е разбрал, че са идвали. Преди идването му по обед нямаме информация, че това дете се намира на територията на болницата. Нито е преглеждано, нито има информация да е идвало. Нямаме документирано такова нещо", заяви Русинов.


Пътят на детето по болниците


За починалото дете се разбра в края на миналата седмица, когато здравният министър назначи проверки в три болници, през които то е минало, преди да почине в четвъртък вечерта. Тогава от здравното министерство уточниха и първите данни за случая, базирани на разкази на родителите – момчето е било заведено първо в педиатрията сутринта, но там родителите са чакали дълго, заради което са се обърнали към болница "Лозенец". В бившата Правителствена болница обаче го прегледали и му назначили домашно лечение. Впоследствие детето се влошава, родителите отново отиват в националната педиатрия, там го приемат, но то се влошава още повече и го трансферират с линейка до реанимацията в "Пирогов". Където детето почива.
Назначената проверка се очаква да приключи утре.


Родителите на детето вече говориха пред медии и разказаха, че сутринта са били в педиатрията, но чакали дълго, не получили нужната помощ и затова се пренасочили към болница "Лозенец".


Днес сутринта обаче директорът на педиатрията коментира, че нито имат данни момчето да е било при тях сутринта, нито, че е отишло в болница "Лозенец". Отново повтори, че когато е дошло по обед в четвъртък в педиатрията – в 12.20 ч., започва обработването му, правят му се изследвания, рентгенова снимка и други. А след преглед при специалист към 13.30 ч. е било прието. Русинов отбеляза, че не може да става дума за забавяне и "никой не го е разкарвал по болници", а детето е било транспортирано с линейка до "Пирогов" след влошаване, защото имат по-добри условия за неговата реанимация.


Медицинските документи за прием често не са изрядни


Адвокатът по медицинско право Мария Петрова обаче отбеляза пред "Нова телевизия", че от практиката си знае, че медицинската документация не се води адекватно и често трудно се събират доказателства за извършени или неизвършени действия. "Това, че детето не е регистрирано като пациент сутринта, не означава, че не е било там и не е имало нужда от помощ. По дела, които водим за починали деца, се вижда, че често част от медицинската им документация липсва, няма доказателства за едни или други действия", заяви Петрова.


Лекарят, приел момчето – д-р Елена Георгиева, отново повтори, че е направила всичко възможно и достатъчно бързо, за да помогне на детето, но то се е влошило много бързо. Тя не пожела да отговаря на повече въпроси преди приключването на проверката. Единствено коментира, че "при следващи разговори може би е добре да присъстват всички лекари, които са имали отношение към състоянието и лечението на детето през последните му 24 часа".


И тя, и директорът на педиатрията отбелязаха, че състоянието на детето се е влошило мълниеносно и за жалост понякога медицината не е способна на помогне.


Ананиев дължи анализ за политиките, водещи до подобни случаи


Според бившия зам. здравен министър, а сега член на организация за защита правата на пациентите, Стойчо Кацаров здравният министър Кирил Ананиев дължи не само проверка по случая, а цялостен анализ на ситуацията. Министърът трябва да направи анализ дали има политики, които са предпоставили такива случаи, защото ако има водени неправилни политики, тези случаи ще продължат, дори и да има наказани сега, коментира Кацаров. И попита: "Има ли отношение цената, която плаща здравното министерство за прием на спешни пациенти, нерешените от години отношения между спешната и неотложната помощ, забраната за разкриване на нови легла и отделения, цената на клиничните пътеки, лимитите на болниците..."

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на roosty
  roosty
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Хайде пак се започват оправданията и ппрехвърляне на топката!

 2. 2 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Някой ден на някого ще му писне. И ще има правосъдие от улицата.

 3. 3 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Иначе е пределно ясно какво се е случило сутринта в педиатрията - казали са им - сядате и чакате там да ви дойде реда. Никой не ги регистрира до момента в който не ги приеме лекаря. Хората са чакали, чакали, но никой не се е трогвал....

  Трябвало е да действат по цигански - два три шамара, една счупена витрина и щяха да ги пишат по вестниците. Но може би детето щеше да получи навременна помощ.

 4. 4 Профил на pavlinkoto
  pavlinkoto
  Рейтинг: 271 Гневно

  Крайно време е да се вземат мерки!

 5. 5 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Сигурно са щели да го приемат, ако леглото вече не е било резервирано от някой баровец/ политик. Любопитно ми е кого ли са приели на 15-и и са настанили на "резервираното" легло...

 6. 6 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  Сигурно са щели да го приемат, ако леглото вече не е било резервирано от някой баровец/ политик. Любопитно ми е кого ли са приели на 15-и и са настанили на "резервираното" легло...
  —цитат от коментар 5 на gmranger


  Такова разследване е наложително !!!!

  А днес гледах докторката ….
  То е ясно, че лекарите и гробарите трябва да са корави хора, но тази е за трепане.
  Има дипломата, като лицензия за убиване

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 7. 7 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Неутрално

  То освен в Токуда никъде другаде не са ми издавали лист заизвършен преглед, където да е описано къде кга кой какво.
  А преди дни като ходих на контролен преглед дори не ме записаха в журнала. Как да докажа, че съм бил там? А да, имам касова бележка от регистратурата 😂

  В Русия съм! В Русия съм!
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#2] от "niakoi_si":

  "Някой ден на някого ще му писне. И ще има правосъдие от улицата."

  То цяло чудо е,че бащата не е откачил на място и да ги разхвърля.

  В Русия съм! В Русия съм!
 9. 9 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Крайно време е да се вземат мерки!
  —цитат от коментар 4 на pavlinkoto


  Те мерките няма как сами да се вземат..

 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#5] от "gmranger":

  Че и да няма легла? Кво? Не са ли длъжни да му окажат помощ?
  Да го транспортират до друга болница?
  Мисля, че наиатина много малко остава преди хората да вземат да раздават правосъдие, включително на бялата мафия

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на Zveta Spasova
  Zveta Spasova
  Рейтинг: 85 Гневно

  Що за наглост на лекарката! Как е възможно да се заведе дете в болница и така да го обгрижат, че след няколко часа да почине?! В кой век живеем, в Европа ли сме или в Африка?
  Шаман ли да повикат отчаяните родители, когато връщат умиращото дете? Как нямаше болка за починалото дете от лекарката, която го е преглеждала? Отвратително! И тя работи с деца?! А обич и човещина къде е загробила?

 12. 12 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 728 Неутрално

  Липсата на законови наказания водят до саморазправи...

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  Човешкия живот за нищо го нямат.

 14. 14 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  С разпространяване на неверни данни и лъжи искат да се оневинят и да си измият ръцете, както винаги.

 15. 15 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  Ни лук яли, ни лук мирисали. Преди няколко седмици бях на операция в една болница. При приемането имаше още няколко човека. Единия се оказа, че са го приели на лечение в друга болница без той да знае и да е подписвал каквито и да било документи за прием. Той беше страшно удчен. Смятайте за какви злоупотреби става въпрос. Големи батаци има в българското здравеопазване и все по-големи забъркват - визирам наредбата за специализантите, с която още повече ги гонят от България.

 16. 16 Профил на nedevbs
  nedevbs
  Рейтинг: 11 Неутрално

  Не мога да разбера нашите лекари - убийци, защо са дигнали мерника на децата.

 17. 17 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 564 Неутрално

  За тези, които толкова яростно хулят лекарите, замислили ли са се защо родителите не са завели детето си на преглед при личния лекар? И ако са се притеснявали, че състоянието му е било за спешен прием, защо не са се обърнали към Спешна помощ? Ако не са го направили това, е нормално да чакат заедно с десетки други деца и родители, които са били там. Разбира се по-лесно е да се обвиняват в некадърност лекарите и да се призовава за линч. Не знам дали въобще сте си направили труда да проверите колко деца са били спасени от същите тези "некадърни" лекари. Разбира се за тези случаи никой не говори, защото не са интересни - няма сензация, някак си са скучни.

 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2885 Неутрално

  Някой ден на някого ще му писне. И ще има правосъдие от улицата.
  —цитат от коментар 2 на niakoi_si


  В Ботевград преди години един доктор полетя от последния етаж!

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#17] от "ferry":

  А ти ми кажи - ще извикаш ли линейка, ако тригодишното ти е с температура и кашлица? Знам, циганите викат... И дали с линейката нямаше да ги стоварят на същата опашка пред спешното? И накрая кръгът ще се затвори, защото именно неспешните случаи крадат времето на лекарите и така изпускат някой наистина спешен.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 1910 Неутрално

  Не мога да разбера нашите лекари - убийци, защо са дигнали мерника на децата.
  —цитат от коментар 16 на nedevbs


  Даааааа, пред педиатриите има планини от трупове на убити от лекарите деца, това всеки във форума на Дневник го знае....

  Мараба, С-ДС доносници!
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Любопитно

  Нехайство довело до смърт. Непредумишлено убийство?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Много страшно. Щом и на децата не обръщат внимание...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK