Тежка двустранна хеморагична пневмония е причинила смъртта на 3-годишното дете в София

Тежка двустранна хеморагична пневмония е причинила смъртта на 3-годишното дете в София

© Николай ДойчиновПричината за смъртта в края на миналата седмица на 3-годишното дете, което е търсило медицинска помощ в три столични болници, е тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове). Това сочи аутопсията на детето, пише в предварителния доклад от проверката на дейността на трите лечебни заведения - Специализираната детска болница "Проф. д-р Иван Митев", УБ "Лозенец" и УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов", имащи отношение към случая.


Засега в информацията, съобщена от здравното министерство за резултатите от назначената в петък проверка, не се дават подробности и насоки за това дали има лекарски грешки, забавяне в приема и грижите за детето или други подобни. За пълно проучване на случая са възложени три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица


В прессъобщението се казва, че "в хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес".
"Пневмонията е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения - тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица", съобщават още от министерството. И според първоначалните неофициални данни сочеха за причина за смъртта на детето двустранна хеморагична пневмония – състояние, което според водещи специалисти често има фатален изход.


За починалото дете се разбра в края на миналата седмица, когато здравният министър назначи проверки в три болници, през които то е минало, преди да почине в четвъртък вечерта. Тогава от здравното министерство уточниха и първите данни за случая, базирани на разкази на родителите – момчето е било заведено първо в педиатрията сутринта, но там родителите са чакали дълго, заради което са се обърнали към болница "Лозенец". В бившата Правителствена болница обаче го прегледали и му назначили домашно лечение. Впоследствие детето се влошава, родителите отново отиват в националната педиатрия, там го приемат, но то се влошава още повече и го трансферират с линейка до реанимацията в "Пирогов", където детето почива.


Родителите разказаха за часове чакане и за отказ да бъде прието детето им в педиатрията с аргумента, че няма свободни легла, подходящи за настаняването му.


Версията на детската болница е, че детето идва за първи път следобеда при тях и сутринта изобщо не е било регистрирано като чакащо. При следобедния преглед от д-р Елена Георгиева е установено, че е в увредено общо състояние и е за болнично лечение, но не за интензивно лечение, заради което на родителите е предложено да бъдат прехвърлени в Александровска болница. Те отказали и в крайна сметка детето е прието в Педиатрията. Два часа по-късно състоянието му се влошава и е организирано прехвърлянето му в "Пирогов" заедно с анестезиолог от спешния институт, с когото лекуващата лекарка е работила. Въпреки усилията на лекарите то умира.


Заради случая и след среща днес с родителите премиерът Бойко Борисов поиска, а по-късно министърът на здравеопазването временно отстрани тримата директори на болниците, докато текат проверките. Те няма да са на постовете си или до внасяне на обвинителен акт в съда, или до прекратяване на производството. Отстранена е и лекарката, приела в педиатричната болница детето. По-рано днес лекари от столичната детска болница излязоха с декларация в подкрепа на ръководството си. В декларацията, подписана от 103-ма медици, те изтъкват, че негативните настроения след случая с починалото дете се отразяват на работата им и призовават медиите да запазят добрия тон.


Междувременно премиерът Бойко Борисов коментира случая от Загреб, където участва в годишната конференция на Европейската народна партия.


"И днес следователите са влезли, иззели са записи, разпитали са родителите, разпитали са свидетели, рецепти, документи... родителите са снимали буквално в какво състояние е детето - и то дълги записи. Те са снимали как се държат секретарките на шефовете на болници и просто съм потресен от това, затова са ми толкова резки решенията", обясни той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK