БСП атакува Ананиев и поиска оставката му заради кризата в педиатрията

БСП атакува Ананиев и поиска оставката му заради кризата в педиатрията

© Велко АнгеловЛевицата и здравният министър Кирил Ананиев влязоха днес в остър конфликт заради случващото се в здравния сектор и конкретно заради спирането на работата на интензивното отделение на националната педиатрична болница. Макар половин час по-рано от ГЕРБ да отложиха евентуално за следващата седмица искането на социалистите министърът да бъде изслушан заради кризата в педиатрията, Ананиев дойде на парламентарен контрол и БСП се обърна директно към него с настояване да вземе отношение по повдигнатите теми. Министърът все пак се възползва от правото си да вземе думата от трибуната на парламента, помоли да не се политизират проблемите и пак увери, че нито едно дете няма да остане без нужните медицински грижи.


След изказването на министъра редица социалисти под формата на процедура по начина на водене на заседанието се обърнаха обаче към министъра, атакувайки политиките в здравеопазването и неговата компетентност. А накрая поискаха неговата оставка. В получилия се своеобразен дебат по съществото на въпросите никой от ГЕРБ или Ананиев да не взе повторно думата.


Преди дни от здравното министърство съобщиха, че вече спешният прием в държавни болници на деца в София ще се осъществява от "Пирогов", Националната кардиологична болница и болница "Александровска". Това се налага, след като педиатричната болница "Проф. д-р Иван Митев" остава без реаниматори-анестезиолози и не могат да поемат такива грижи.
"Недопустимо е болници да затварят, специалистите да ги няма и е недопустимо вие да седите безмълвно в залата. Защо се стигна до този случай? Преди три месеца имаше протести и стачки точно по този повод в тази болница, вие сега казвате, че научавате за липсата на специалисти и ще правите проверки", обърна се Георги Свиленски от БСП към Ананиев в началото на парламентарния контрол.


Макар да беше отхвърлено изслушването, Кирил Ананиев взе думата с желание да даде информация по случващото се. "Всичко необходимо е било направено", заяви той. Помоли левицата да не използва трагичния случай с починалото наскоро 3-годишно момче, за да се ескалира напрежението. "Моля, не политизирайте въпроса, правим всичко възможно", допълни той.


"Нито болницата се закрива, нито интензивното отделение", отбеляза Ананиев. Припомни, че педиатрията няма и не е имала спешен център, а интензивно отделение, което до момента е разполагало с 4 легла и трима медицински специалисти. "Нима една държава не може да се справи с такъв проблем в такъв критичен момент? Разбира се, че може", заяви министърът. И пак отбеляза, че има пълна организация, алгоритъм на действие, комуникация между лечебните заведения с необходимата апаратура, капацитет, персонал, със спешни отделения.


"Няма да остане нито едно българско дете, лишено от необходимите медицински грижи", декларира за пореден път Кирил Ананиев. Допълни още, че специална комисия ще прави и пълен анализ на капацитета на интензивното отделение в педиатрията.


Ананиев припомни, че още през май при протестите в педиатрията е имало среща на лекарите и ръководството на болницата с премиера Бойко Борисов, на която са били попитани какво им е нужно, те са поискали 1.7 милиона лева за заплати и средствата веднага са били отпуснати. Министърът посочи също, че са паднали лимитите и ограниченията за педиатричните легла, като те вече не са според профила на заболяването. А също са били увеличени и цените на много клинични пътеки, най-сериозно в сферата на детското здраве.


Очаквано левицата не остана доволна от тази информация. Социалистите обявиха, че е абсурдно да се говори за качествено здравеопазване при болници с по няколко легла в отделение. А също, че има техника и кадри, но няма необходимата организация и връзки между лечебните заведения. Депутати заявиха също, че всички взимани мерки са на парче, пожарни и не защитават основните интереси в здравеопазването. На няколко пъти социалистите обвиниха министъра в некомпетентност.


Те поискаха министърът да вземе отношение и по констатациите от доклада на Европейската комисия, според които българинът живее нездравословно, здравната система е най-неефективна и българите умират най-рано. "Разходите растат и натоварват все повече джоба на хората, системата е неефективна, броят на хоспитализации е значително по-висок от средния за Европейския съюз, частните болници са се увеличили, като и хоспитализациите в тях", отбеляза Десислав Тасков от БСП. Той допълни, че колкото и пари да се налеят допълнително, те ще потънат в тази неефективна система. А в същото време вече три години министърът не предлага никакви съществени реформи.


По тези теми министърът не пожела да говори.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK