Фармакомпаниите ще дължат отстъпки на касата за всички лекарства, плащани с публични средства

Фармакомпаниите ще дължат отстъпки на касата за всички лекарства, плащани с публични средства

© Георги КожухаровНяма да има изключение и за всички лекарства фармакомпаниите ще трябва да продължат да дават отстъпки на здравната каса, ако искат доставяното от тях лекарство да бъде включено в позитивния лекарствен списък и съответно да бъде плащано с обществени средства. Това решиха изненадващо депутатите при гласуването и одобрението на бюджета на здравната каса за догодина на второ четене.


По предложение на ГЕРБ в последния момент от текстовете отпаднаха одобрените на първо четене разпоредби, внесени от здравното министерство и одобрени както от касата, така и от Министерския съвет, според които за някои видове лекарства, смятани за базова терапия за онкологични и онкохематологични терапии и други редки заболявания, фармакомпаниите нямаше да дължат финансови отстъпки на касата. Списъкът на лекарствата, за които нямаше да се изискват отстъпки, трябваше да бъде определян от надзорния съвет на здравната каса.


След исканите от ГЕРБ и приети промени остава правилото за всички лекарства, плащани от публичните средства, да се предоставят отстъпки от производителите или доставчиците.
Първоначалната идея за въвеждане на изключенията от правилото за отстъпки беше, че все повече компании изтеглят лекарствата си от пазара, тъй като българският пазар е малък, а с даваните отстъпки цените на лекарствата им падат. В същото време компаниите трябва да съобразяват цените си в цяла Европа с най-ниските цени и така губят печалби и от чуждестранния пазар. Така за тях става нерентабилно да продават в България.


За да се предотврати излизането от пазара на определени лекарства, първоначално управляващите планираха за някои от медикаментите, утвърдени по списък от здравната каса, да не се дават отстъпки и касата да покрива цялата сума на компаниите. Днес обаче от ГЕРБ заявиха, че така ще се създаде неравнопоставеност на едни компании и лекарства спрямо други и се отваря вратата за корупция и нерегламентирани практики. Не били ясни и критериите, нито имало все още списък на евентуалните лекарства, за които се предполага да няма отстъпки и това още повече създавало притеснения.


По време на дебатите по промяната от опозицията от БСП и ДПС заявиха, че така се създава опасност от пазара да бъдат изтеглени жизненоважни и базови лекарства и да се принудят пациентите да обикалят по съседни страни, за да си купуват от джоба медикаментите. Или да се натоварят болниците с тези разходи.


Председателят на здравната комисия и ръководител на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова отговори, че обратното предложение и запазване на текста би означавало "ние тук Народното събрание да подпишем празен чек за около 100 млн. за надзорния съвет на касата". "Отговорността ни е да държим за прозрачно харчене на касата", каза още Дариткова. Тя допълни, че механизмът за отстъпки трябва да важи за всички по еднакъв начин, а отговорност на надзорния съвет и на ръководството на касата е как да не бъдат допуснати дефицити на медикаменти.


След промяната депутатите преразпределиха и сумата, предвидена за плащане на лекарства без отстъпки, която беше планирана на 99.9 млн. лв. Така 31.9 млн. лв. ще останат за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и лекарствени продукти при животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии при болнично лечение. 68 млн. лв ще са за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицински грижи и за домашно лечение на територията на страната.


Повече пари общопрактикуващите лекари и специалистите


Депутатите одобриха общо 4,7 млрд. лв. за разходите и трансферите по бюджета на НЗОК за догодина. С промени между първо и второ четене депутатите приеха да бъдат увеличени с 6 млн. лв. парите за общопрактикуващите лекари над одобрените на първо четене 244 млн. лв. Допълнителни 3 млн. лв. ще има и за специалистите от доболничната помощ и още 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност.


Традиционно от опозицията критикуваха, че с бюджета не се предлагат никакви реформи и промени, а само има частично увеличение на средствата, които обаче ще потънат в нереформираната система. За пореден път бяха посочени дългогодишни проблеми като голям дял (около 50 на сто) на плащанията от джоба на пациентите, много повече хоспитализации в сравнение с европейските практики и липса на нужната качествена доболнична помощ, скрининг и профилактика, за да не се стига толкова често до прием в болница.


С бюджета на касата за догодина депутатите свалиха частично мораториума върху откриване на нови медицински и амбулаторни процедури или работа по нови клинични пътеки от болниците. Те вече ще могат да работят и по нови дейности извън тези, за които са били финансирани от касата досега, стига да се вписват в общия бюджет, определен за тях от касата.


Народното събрание реши още, че започналото лечение на онкологични и онкохемалогични заболявания преди навършване на 18-годишна възраст ще продължи да се плаща от касата до приключването му.

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Това наистина е много сложен проблем. Скъпите лекарства за онкологията и редки болести са напрактика безалтернативни. Там генерици няма.

  И касата не може да им влияе, компаниите извиват ръце защото знаят, че недоволството сред пациентите, ще принуди касата да се съгласи на всякаква цена. Печалбите в тоя сектор са колосални.

 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2946 Весело

  Ако може , даже да си плащат за да им използват лекарствата ...

 3. 3 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1584 Неутрално

  От половин година в аптечната мрежа липсва Глюкобай, лекарство животоподдържащо за диабетици! Българският му аналог не струва, няма същия ефект!

 4. 4 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Неутрално

  Ако може , даже да си плащат за да им използват лекарствата ...
  —цитат от коментар 2 на SS


  Да, според средностатистическия откърмен в комунизъм дървен философ е точно така - негово "право" е, някой да учи и специализира 20-30 години, друг да инвестира луди пари в инфраструктура и консумативи, а накрая двамата да се съберат и да измислят лекарство лекуващо смъртоносна болест/състояние и да го дадат на чичо за без пари, че на него да му останат за ракия, цигари и дизел за которника. Всичко останало е "изедничество". Е да де, ама не става така и лекарствата просто изчезват. Щото никой не ти е длъжен, още по-малко пък на държавата, която спестените пари не ги дава за още лекарства, а ги дава на Шиши и компания.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 5. 5 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 810 Любопитно

  Защо няма единна цена на предлаганите лекарства от производителите за всички държави в ЕС?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 6. 6 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Пак ще се опитаме да редуцираме пациентите

 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2351 Весело

  Защо няма единна цена на предлаганите лекарства от производителите за всички държави в ЕС?
  —цитат от коментар 5 на Майндърбайндър


  Защото все още не сме в Съветския (нищо че и аз се бъзикам на тази тема), а в Европейския съюз. И заради написаното от мен в пост №4 - щото никой не ти е длъжен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 810 Любопитно

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":

  За природния газ искаме единни цени от доставчика,за стоките искаме да са еднакви с европейските,а за лекарствата-абсурд,да не сме съветски съюз?

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 9. 9 Профил на lio30501754
  lio30501754
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Правилно. В противен случай, четвърта група щеше да се превърне в черна дупка за Касата - който си плаща, няма да плаща за ръста си...

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Лъвския дял от парите за осигуровки отиват за лекарства...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#7] от "Тюфлекчия":За природния газ искаме единни цени от доставчика,за стоките искаме да са еднакви с европейските,а за лекарствата-абсурд,да не сме съветски съюз?
  —цитат от коментар 8 на Майндърбайндър


  Купи си учебник по икономика за първи курс и го прегледай отгоре-отгоре. Ще си отговориш на въпросите дето ги изсипваш тук, а и няма да изглеждаш глупаво...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 12. 12 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Донякъде са налучкали: кинтите за скъпите онколекарства ще намалеят драстично, ако се налеят повече кинти за профилактични прегледи на населението. Така де, питайте лекари кога какъв е шанса да прескочите трапа (и как точно може да те хванат в първия момент) и кои лекарства са по-скъпи, тези дето се предписват при терапиите в първи стадий, или тези дето ги "дават накрая, когато си изпуснал влака"...
  На българина (от там и на здравната каса и на държавния бюджет) проблема е в калпавата профилактика, която води до голям процент късно започнато лечение, което е с малък шанс за пациента, обаче задължително е скъпо и се плаща по схемата "даваш колкото искат, щото ножа е опрял до кокала".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  На първо четене ( разбира се на доста невнимателно четене) звучи добре.
  А иначе заобикалянето на тази " гениална" според авторите едва ли не ползена мярка е елементарна. Включваш отстъпката, при това може и с известно завшение, според вкуса на даващия офертата в цената и след това правиш отстъпка, може и по-малка от предварително калкулираната.

 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#12] от "gost22":
  "Донякъде са налучкали: кинтите за скъпите онколекарства ще намалеят драстично, ако се налеят повече кинти за профилактични прегледи на населението. "

  Има логика в по-сериозните и по-масови профилактични прегледи, но за тарикатите, които са достатъчно много и сред болничните заведения и персонала в тях, не е проблем да е източва касата със скъпи и ненужни прегледи, анализи, изследвания и т.н.
  ЯМР вече ще започне да се прилага и за хрема, ако мине към касата, а може би вече е минал в пътеките, тъй като до скоро не беше и цената му беше между 350 и 500лв.

 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Прегледите ще са по график, а не ненужни. Като се натрупат достатъчно заявки за преглед, ще се намери кой да внесе още няколко ЯМР-та и цената на прегледите ще е максимално ниска, ама ефекта за хората (здраве и живот) и здравната каса (по-малко разходи за скъпо лечение на загубени каузи) ще се умножи, щото хората ще остават в трудовоактивно състояние, и ще продължават да внасят осигуровки и да харчат пари (ДДС) и ще има ефект за фиска. Абе всички доволни, вместо сегашното дередже. А да, и понеже късно диагностицираните ще са малко, то касата ще може да си позволи да плаща на 100% цената на лекарствата им, щото ще са малко (и сумата като цяло ще е далече далече от сегашната), а не "повечето" както е в момента.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK