Дупка до дупка в системата на детско здравеопазване

Евентуалната бъдеща детска балница

© Цветелина Белутова, Капитал

Евентуалната бъдеща детска балницаСлучвало се е и се случва. Случвало се е пациент да чака над час в коридора пред приемния кабинет, докато лекар не се освободи и не слезе, за да установи, че става дума за 40-дневно бебе, полупосиняло от задух. Случвало се е да няма специалист, който да е достатъчно подготвен, за да окаже необходимата спешна помощ, пациентът да бъде превозен за манипулация до друга болница и след нея да няма шофьор, който да го върне. Случвало се е единственият лекар в реанимация да я напуска, за да окаже спешна помощ на човек в коридора против всички правила. Случвало се е единствената свободна сестра да спасява дете в коридора, макар то изобщо да не е прието в болницата и това също да е нарушение. А също се е случвало заради липса на елементарни нужни техники и специалисти, пациенти да умират. А младите лекари да бягат, уплашени, че трябва да носят отговорност не само за своята вина, но и за независещи от тях неща, породени от дългогодишни грешки и липси.


Случвало се е и ще продължи да се случва. Това са само част от разказите, които могат да бъдат чути от лекари в единствената специализирана болница за детски болести – педиатричната, "Проф. д-р Иван Митев" в София. И докато лекарите от болницата са сигурни, че при последния случай на починало дете, потърсило помощ в три болници, една от които и педиатрията, няма лекарска грешка и болестта се е развила мълниеносно, неспасяемо, то също така не отричат, че има редица проблеми в системата. Подобни са и коментарите на множеството от изказалите се експерти и медицински специалисти след случая –


системата на детско здравеопазване е пробита и са необходими спешни мерки.
Според повечето случаят на починалото 3-годишно момче отново е извадил на преден план поне част от проблемите.


Според лекарите от педиатрията подобни казуси биха били неспасяеми и при перфектно работещи системи. Но част от тях се съгласиха, излизайки от случая, да разкажат пред "Дневник" какви са основните системни грешки, наслагвани десетилетия, които пречат да има качествено детско здравеопазване в България.


Дефицитите в обучението


Един от най-сериозните дефицити в системата лекарите отчитат в липсата на адекватно обучение за всички "по веригата" - от медицински сестри, през почти никакви места за специализанти, до твърде слабата подготовка на личните лекари и останалите кабинети да поемат адекватно по-леките случаи. И не на последно място никаква възможност за допълнителни обучения, които да поддържат лекарите в крак със световните нововъведения.


В университетите няма специално обучение за педиатрични сестри, например, а при тях работата е много специфична, повечето се плашат от децата, не знаят как да действат с тях и родителите им, обясняват лекари от педиатрията. От тук идвали и много проблеми още на първата линия на контакт между семействата и медицинския персонал.


Конфликтите, превръщането на сестрите в обикновени администратори попълващи бумаги, изземването на традиционните преди време техни функции като снемане на първоначален статус на пациента, на първична анамнеза, на това да са реални помощници на лекарите, отблъсквало допълнително специалистите от тази работа, за която учат 4 години.


Така сега в педиатрията липсват около 30 сестри до нужния минимум за осъществяване на нормална дейност. И това без да се смятат тези, които не би трябвало вече да са на работа, защото са над 70-годишни – около 5-6 сестри. Това е и около 30 на сто липса от общата численост на този вид специалисти в болницата.


Чакане и забавяне


Като пример за това колко са важни сестрите в цялата работа на болниците, д-р Адил Кадъм от педиатрията отбелязва, че в чужбина например сестрите са тези, които правят т.нар. триаж. Или първичното разпределение на постъпващите пациенти не на база кой кога е дошъл, а на база кой с каква спешност трябва да бъде обгрижен. Така, когато лекарят слезе в приемния кабинет, знае много по-конкретно към кого да насочи приоритетно усилията си.


Но причина за сериозните опашки пред педиатрията се оказва не само това – в почивни дни и след 16.30 часа, в болницата на дежурство остават двама лекари за всички 7 отделения и един дежурен в интензивното отделение. Толкова е капацитетът на специалистите тук. И пак смените им не са традиционните, а се налага да поемат доста извънреден труд.


Същите тези двама лекари – обикновено един старши лекар и един специализант, трябва да поемат и идващите в приемния кабинет пациенти. Тоест да оставят децата, вече приети в болницата, някои от които с множество тежки и продължителни заболявания и да слязат да обслужат събралите се.


Случвало се е да оставя дете в епилептичен гърч, който продължава половин час, да го дам на специализанта, а аз да сляза в кабинета, разказва д-р Кадъм. В същото време лекарят на дежурство понякога се оказва нужен и на човека в реанимацията при сложен казус. И специалистите се питат как да се разкъсат между отговорностите си в отделенията, на дежурство, в реанимацията и при чакащите пред приемния кабинет, недоволстващи от забавянето.


От десетина дни нареждането на пъзела става още по-сложно след подадени две молби за напускане на реаниматори-анестезиолози, с което болницата остана без такива специалисти, без възможност да окаже реанимация на деца в критична ситуация. И трябва спешно да се намери кой да работи в интензивното отделение.


Връзка между раздробените болници и кой за какво отговаря


Част от проблемите според специалистите в болницата идвали и от това, че има твърде малко информация какво всъщност прави самата болница. Не всички знаят например, че тя няма спешен кабинет, тоест не би трябвало да поема самонасочили се родители – такива, които са решили, че общопрактикуващият им лекар няма да се справи например или когато той не им е вдигнал късно вечер, в почивен ден, когато не са били наясно кой поема пациентите на този лекар в случай, че той не е на работа.


По принцип трябва да работим само с планов прием и с пациенти, насочени от други болници или от общопрактикуващите лекари, които след съответните усилия и опит да се справят със заболяването, не са успели, разказват лекарите от "Проф. д-р Иван Митев". Тук са едни от най-тежките случаи, често хронично или терминално болни деца, някои от които страдат от редки болести. Деца, които никъде другаде не биват приемани или където никъде не могат да получат нужното им специализирано лечение.


Зорлем сякаш се опитват да ни деквалифицират, с години учим да сме адекватни на тези болести и да помагаме при толкова специфични заболявания и в един момент долу в приемния кабинет идват всякакви хора, политици включително, настояват, че ще си платят, но да прегледаме детето им с малко сополи и 37 градуса температура, разказва лекар.


Често родители също не разбирали защо не може да бъде прието детето им с вирус и разстройство и защо биват препращани към други болници. Тези деца трябва да бъдат приети заедно и в близост до пациенти със силно отслабена имунна система, например, или деца с централен венозен източник, за които всяко допълнително усложнение, може да е фатално, отбелязват педиатри.


Затова дълго време пред приемния кабинет на болницата имало и указания, че това не е спешен кабинет. И списък с болниците, където има такъв капацитет. А те в София не са малко – както държавните "Пирогов", "Александровска", Втора, Трета и Пета градска, "Света Анна" и частните - "Токуда" и "София-мед". В ИСУЛ пък имало спешен специалист уши-нос-гърло.


Тези насоки най-често трябва да ги даде личният лекар, но в много случаи той е отсъстващ от този процес, отчитат в педиатрията. Според експерти интернет списък, дори в табличен вид, на сайта на здравното министерство или на друго подобно място, в което ясно да се казва коя болница с какви компетенции и капацитет е, значително би облекчило този проблем.


А как става препращането


В педиатрията отчитат, че това препращане по болници на семействата създава немалка част от напрежението и проблемите. Често идват при нас, върнати от две, дори три болници, разказват лекарите. Рядко например колеги им се обаждали с предупреждение, че те не могат да поемат съответния пациент и молят за съдействие и консултация.


Масова практика е пациентите единствено да получават указание – идете другаде. И евентуално напътствие къде другаде, но без достатъчно ангажименти, че и на това друго място ще бъдат приети.


Това, заедно с много трудната за намиране информация коя болница за какви болести е адекватна и квалифицирана, кой има и кой няма спешно отделение, колко й е капацитетът, създава немалък хаос по пътя на пациентите до намиране на адекватното място, където да получат помощ. И съответно до сериозно напрежение.


Комуникацията и подкрепа


Лекарите смятат, че на фона на все по-нарастващото напрежение и липса на доверие, много им липсва подкрепа за комуникацията с пациентите. Както практически насоки как самите те да го правят, така и от специалисти, които да ги заменят понякога в разясняване на ситуацията и проблемите на семейства и роднини.


Психолози и експерти в здравната комуникация коментираха пред "Дневник", че често елементарни трикове помагат. Това можело да стане например ако на видно място в прегледен и разбираем вид се обяснява на всички колко време ще се наложи да чакат, защо, каква е натовареността на звеното, за което са дошли и съответно точно този лекар колко време приблизително ще трябва да бъде изчакан, какво могат те самите да направят, за да забързат процедурите, като например какви документи да подготвят и др. Можело на дипляни или монитори да се даде информация на родителите как да подготвят децата си за манипулация, какво ще им се случи вътре в кабинета или в чакалнята, как по детски да разясняват на децата си за това какво да очакват.


Така и самите родители ще се подготвят, ще бъдат информирани, а и ще ангажират времето и вниманието си върху нещо полезно, което ще ги облекчи и ще им помогне да намерят малко спокойствие и да осъзнаят ситуацията, коментира психолог, работещ от години като консултант на частни болници.


За съжаление тук всякаква такава подкрепа липсва, а и ние сме хора, случва се да си изпускаме нервите, да сме на ръба от претоварване, заявяват педиатри. Комуникацията според тях дори не е най-сериозната липса. Знаете ли как се съобщава на родител диагноза, която е смъртна присъда, аз съм лекар от 2004 г., а едва преди няколко години започнах да имам сили да го правя, разказва педиатър. И отбелязва, че в Европа колегите му всеки месец имат консултация с психолог.


Девалвация на доверието и кой вярва на експертизите


Кризата в доверието лекар-пациент обаче не свършва само до болницата и лечението. За съжаление понякога при фатален случай се налагат множество експертизи, които да докажат имало ли е лекарска грешка и вина.


Дори при последния случай с починалото момче, премиерът Бойко Борисов си позволи да заяви: "Говорете с прокуратурата - да използва ВМА за всички експертизи, там са едни от най-добрите лекари. Трябва да има възмездие". Това силно раздразни работещите в педиатрията, те попитаха защо се говори за възмездие, а не за изясняване на истината, виновник ли се търси задължително и др.


Адвокат по медицинско право обаче разказа пред "Дневник" къде може да се корени част от проблема по този въпрос. Роднините на починалите пациенти почти никога нямали достъп до пълната документация от експертизите. Дори и при заведени дела, пълните анализи и данни на какво точно почиват становищата на експертите, се получавали със сериозни трудности. Роднините научавали със сериозно закъснение за становищата на лекарите, правили експертизите. И нерядко оставали съмнения доколко обективно, безпристрастно се прави пълна оценка на ситуацията.


Затова адвокатите по медицинско право от доста време смятат, че е редно при правенето на анализи и оценки, да се даде възможност и представител на засегнатото семейство да излъчи свой представител, който поне да може да наблюдава събитията и да увери роднините, че всичко е направено.

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  Недопустимо е в 21-ви век, в европейска държава, да се събират капачки, СМС за Коледа и през цялата година за решаване на част от проблемите на детското здравеопазване а в същото време да се ХВЪРЛЯТ милиарди за спорно оръжие.

  Дайте да видим отчета на Фонда за лечение на деца след промяната на статута му.
  Всичко това се пише на сметката на управляващите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Ами нека да продължават да ни управляватр корумпирани некадърници, а ние после да се чудим, откъде ни е дошло.

 3. 3 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Изводът от тази дълга статия е доста кратък: липса на респект. Лекарите имат лошо отношение към пациентите, и обратно. Нищо не се прави за информираността на пациента, защото той по презумция е или неграмотен циганин, или изкуфяла пенсионерка. И това ви го казва човек който е заобиколен от лекари, т. е. знае го от първа ръка.

  Аз съм умнокрасив соросоиден либераст и съм благодарен, че не съм станал грознотъп путиновски диктатомачовец.
 4. 4 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Защо дневник не коментира забавянето на строежа на новата детска болница?

  Защото подкрепания от Дневник "боби тапета с палавата половинка" обжалва и съботира проекта.

 5. 5 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  От много видни реформатори в здравеопазването се докарахме до там да има дефицит на лекари, сестри, лаборанти и санитари!

  И да ревете, този факт няма как да се промени, освен с финансови инструменти!

  С рев и омраза няма да стане!

  Освен да стане още по лошо!

 6. 6 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Нека си кажем истината. На мен не ми е ясно защо всеки път, когато се говори за ситуацията в здравеопазването, тряба да се лъже относно това колко добри и почтени са нашите лекари.

  Значителна част от тях са такива.

  Но и една друга, не по-малко значителна част са най-обикновени изнудвачи и измамници, от най-безчовечния тип, понеже тук говорим за изнудване на хора, изпаднали в много тежко и уязвимо положение, и за крадене от парите за здравеопазване.

  Естествено е това да създаде липса на доверие сред обикновените хора.

  Като не са само докторите -- масово се случва вече всички по веригата да изнудват пациентите, т.е. примерно ако искаш санитарката да си изпълни работните задължения и да те премести от едно място на други, да ти смени подлогата и пр. дейности, трябва да дадеш пари на ръка за всяко едно такова действие. Сестрите по същия начин.

  Т.е пълен морален колапс на цялата система.

  И това няма да се оправи ако продължаваме да си говорим за това колко са благородни и кадърни медицинските лица, нито пък ще се оправи с корекции на закони тук и там.

  Лошото е, че духът е изпуснат отдавна от бутилката, но така се получава, когато хората си нямата никаква идея какво точно е положението по света и съответно е много много лесно да ги излъжеш и да прокараш "реформи", които да съсипят работеща преди това система.

  Точно както се случи със здравеопазването през 1998 година.

  На никого не му беше ясно какво точно означава да се постави системата на "пазарни начала", понеже нямаше кой да им каже.

  То и сега, 20 години по-късно, въпреки че има интернет и всеки може да се образова по темата за няколко часа, на много малко хора в България им е ясно. По-лесно е да се гледат турски сериали и да не се мисли много.

  Здравеопазване на "пазарни начала" означава, че като се разболееш тежко системата ти взима всичките спестявания и собственост (и ги праща в частни ръце) и после те оставя да умреш гладен и бездомен на улицата. Както се случва всяка година на десетки и стотици хиляди хора в Щатите.

  Само че за това у нас никога не се е говорело, ние си гледахме (и продължаваме да гледаме) холивудски филми, в които се показва само живота на най-богатите, и въобще не знаехме какво е реалното положение.

  И така ни смениха предишната система (която си работи много добре и до ден-днешен примерно в Англия, ако и да има напъни да приватизират и там сега; ще видим дали ще има достатъчно силна съпротива) с "пазарно-ориентирана" такава и това си мина без някаква сериозна съпротива.

  Защото населението не беше нясно какво става, а за лекарите реформите бяха от голяма полза.

  Според доста хора, основна движеща сила зад т.нар преход е било желанието на съществуващите по комунистическо съсловия да си затвърдят и официализират феодалния статус. В здравеопазването стана точно това -- всичката власт и пари се концентрираха в лекарското съсловие и му се дадоха безконтролни възможности за всевъзможни далавери и изнудвания (за останалият медицински персонал плюс физическата инфраструктура на болничната система никой не го беше грижа).

  Лошото е, че от тази ситуация лесен изход няма.

  Без масово вкарване на медицински персонал в затвора за изнудване и престъпно безхаберие аз не виждам как могат да оправят нещата (което е технически осъществимо ако има желание). Но това означава да останем без доктори, защото отделно от тези, които влязат зад решетките, една немалка част ще си заминат за други държави ако им се ограничат възможностите за правене на безконтролни печалби.

  Не че има някакво такова желание, разбира се...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5568 Неутрално

  Наредете се в списъка на Борисов. Ще ви вмъкне между битите шарани и безводните реки и язовири...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Сградата на снимката я строиха по време на социализма.

 10. 10 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  Навсякъде където се инсталират герберасти, стават дупки и липси.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Явно никъде, нито в основното, нито в средните и висши образования, вече не преподават какво е да си човек. Какво е да имаш съвест и морал, как се поемат задължения и се носи отговорност. Такива ми ти елементарни неща. Винаги и за всичко се обвинява някоя система. Да не би системите да не се конструират, обмислят, приемат и използуват за/от хората, за да са им полезни, за да ги улесняват...Да не би системите да са нещо самостоятелно, нещо което може да съществува и работи без самите хора(сигурно с морски свинчета?!?) което някой случайно е намерил порасло в гората, докато е ходел за гъби?

  мурзилка
 12. 12 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 357 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Marinov":

  Точно такива всезнайковци и разбирачи от всичко правят невъзможна работата на лекаря. На такива като Маринов е невъзможно да се обясни каквото и да било, защото той си знае всичко! Заплашва с проверки и затвор, а всъщност става дума само за един посран г.ъз! Мариновци са по-вредни за здравеопазването от всички корумпирани и некадърни лекари, взети накуп! Защото прецакват с наглостта си и малкото останали свястни!

 13. 13 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 814 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Marinov":

  С чиста съвест ти маркирах минус! Форумът не е място да се четат безкрайно дълги излияния.Досаждат.
  Като ти харесва пиши си ,но .....

 14. 14 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#6] от "Georgi Marinov":

  Абе тъпан , какви сънища сънуваш ти бе ,масово щял да вкарва медицински персонал в затвора ,за какво бе , че сте свикнали да се отнасяте с медиците като подметки и роби ли , за това ,че ви дундуркат денонощно по 5 поколения неблагодарници и мръсници ,които не стига ,че не си плащат за удоволствието ,което никой по света не може да си позволи ,а именно доктор когато си поиска в дома , ами на туй отгоре и гадни и арогантни , недоволни ,що ,щото не ви се изпълняват желанията , ами няма желаещи за роби вече ,свиквайте , а като вземеш да вкараш някой доктор в затвора ,на негово място друг няма да дойде да го правиш на маймуна ,ами ще мреш или ще ходиш да те лекува местния милиционер или прокурор и икономист ,щото те по разбират и са по учили от докторите ,те ще те спасят ,спокойно ,стига да си в нужда .

 15. 15 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Уважаеми , съвест и морал можеш да имаш ,когато имаш нормални хора пред себе си , хора дошли в нужда ,да им помогнеш ,да ги вдигнеш на крака ,ама да ти влизат арогантни бесове , да ти влизат и да почнат да ти нареждат някакви дето не знаят да си напишат името правилно и да ти скачат ,ти е ясно ,че нито може да си хуманен ,нито да си лекар ,нито да им помогнеш ,те идват да ти наредят какво трябва ,а не да се лекуват ,повярвай ми опита ни е богат , нещата не са никак добре и по правилното е май ,лекарите да се оттеглят ,особено тези на първа линия , които са подложени на най голям стрес ,така населението няма дори от кого да е недоволно и да набие ,изведнъж стават хрисими и уважителни .

 16. 16 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  ... и малкото останали свястни!
  —цитат от коментар 12 на victor_victim


  Значи и вие признавате, че съществува огромен проблем, иначе нямаше да използвате думи като "малкото останали свястни".

  Какво точно предлагате за да се реши този проблем?

  Аз мога да посоча много конкретни мерки, ако и да се струват "радикални" на много от безмозъчните зомбита, обитаващи този форум:

  1. Отмяна на здравната реформа от Костово време и връщане към система, в която болниците и докторите са на директно държавно финансиране и забравяне за безумието наречено здравни пътеки, които първо, като идея са направени сякаш нарочно да стимулират търгашеството и печалбарството в здравеопазването (където те нямат място) и второ, конкретно в детайлите си представляват в много случаи откровено геноцидна политика. Имам близки роднини, работили дълги години в такива отделения, и знам добре каква е разликата между "преди" и "сега". Например по време на мракобесния комунизъм, ако получиш инсулт са те приемали и държали в болницата един месец, с активни процедури по възстановяване и раздвижване. И много хора са се подобрявали значително. Сега "по пътеката" те изписват на петия ден след което оставаш да се оправяш сам (т.е. най-добре директно да си поръчваш ковчега). И много други такива примери.

  2. Закриване и пълна забрана на частните болници и практики. Първо, за да не могат докторите да работят на две и повече места и да изнудват пациентите си да ходят в частната болница, второ, за да няма две паралелни държавна и частна системи, което да позволява на богатите и влиятелни хора да се отделят от останалата част от обществото и да нямат никакъв интерес в качеството на услугите, които публичната система осигурява.

  3. Криминализация и ефективен контрол върху изнудването на пациентите за пари. Репресивният апарат в държавата е достатъчно добре развит (и е крайно време да свърши нещо полезно), и това е съвсем възможно това да се направи чисто технически. Като се вкарат няколкостотин доктори в затвора след като си позволят да кажат на пацентите се неща от рода на "Ами дядо, нали имаш ниви, продай ги, донеси ми 3000 лева и тогава ще те оперираме" (и двамата знаем много добре, че в момента това се случва по много пъти всеки ден), тези практики ще секнат. Същото важи и за далаверите със здравната каса, лекарствата и т.н.

  4. За сметка на елиминирането на нелегалните и неморалните доходи, повишаване на официалното заплащане на докторите, но и на медицинските сестри и обслужващия персонал, до над западноевропейски нива. Впрочем това ще представлява редукция на реалните доходи за докторите-изнудвачи (за почтените такива то ще е увеличение). Пари със сигурност има -- не бих се изненадал ако това е така дори и в рамките на сегашните "разходи за здравеопазване" като се отчетат всички измами и присвоявания по веригата, но дори и това да не е така, има куп други тясносвързани безумия в държавата в още по-големи мащаби като плоските данъци, ниските им абсолютни проценти, масовото им укриване и контрабандата, и пр., където се губи огромен ресурс всяка година. Впрочем че плоският данък беше приет и продължава да съществува с аргументи за това как това щяло да направи държавата "привлекателна за бизнеса" също говори много лошо са интелектуалното ниво на обществото; няма такова нещо като развита икономика без сериозни инвестиции в човешкия потенциал на държавата, а няма такова нещо като сериозно инвестиране в човешкия потенциал на нацията с 10% плосък данък. Която истина вече лъсва в цялата си прелест -- инерцията от преди 1989 г. е отдавна изчерпана и ако това имаше евтина и качествена работна ръка, сега тя е само евтина. Съответно можем да забравим за сериозни инвестици.

  На който не му харесва и счита, че е негово право да изнудва за пари 70-годишни бабички, едвам оцеляващи на 300 лева пенсия, прав му път. Ако си тръгнал да ставаш доктор с идеята да си милионер, а не мотивиран от това да помагаш на хората, за обществото е по-добре да те няма в здравната система.

  А вие какво предлагате?

 17. 17 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Т.е. да разбираме, че според вас няма нищо нередно в това един доктор да иска от възрастен човек, едва оцеляващ с 300 лева пенсия, няколко хиляди лева за да го оперира (това в държавна болница), и да откаже да го направи ако човекът няма парите. В резултат на което човекът си остава без операцията и си умира от каквото е болен.

  Защото в различни варианти тази история се разиграва всеки ден многократно в България.

  Или пък, че няма нищо нередно в това да няма налични доктори в държавната болница понеже всичките са отишли физически в частните (това в рамките на официалното им работно време в държавната), в резултат на което спешни случаи си остават непрегледани и някои си и умират без лекарска грижа (дори старият виц "Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ" вече не важи)? Защото и това е ставало многократно (случаите, които стигат до медиите са една много малка част от всекидневните безчинства в системата).

  " че сте свикнали да се отнасяте с медиците като подметки и роби ли"

  Както обикновено се случва в реалния живот, в тази история няма добри герои. Пациентите се отнасят зле с докторите понеже докторите се отнасят зле с тях, и обратното; и порочният цикъл се затваря. Така се получава в условия на пълен социален разпад. Обществото се крепи на взаимно доверие. Ако вие самият сте доктор и гледате на пациентите си като на врагове, това е много страшно за обществото като цяло.

  Единственият изход е да се спазват правилата, като тези правила трябва да са формулирани в името на общия интерес. Което в този случай означава правоохранителните органи да вкарат в затова докторите изнудвачи и да вземат съответните въдворяващи мерки срещу агресивните пациенти. Едното не изключва другото, точно обратното.

 18. 18 Профил на Atrium
  Atrium
  Рейтинг: 292 Весело

  Кога ще се научите, скъпи автори и редактори от ДНЕВНИК, че думата педиатрия означава буквално "детско лечение". Съответно няма "детска" педиатрия, има само една педиатрия. Педиатрия за възрастни не съществува.

  Сега си оправете описанието на снимката и не се излагайте повече.

 19. 19 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Georgi Marinov":

  За сметка на елиминирането на нелегалните и неморалните доходи, повишаване на официалното заплащане на докторите, но и на медицинските сестри и обслужващия персонал, до над западноевропейски нива
  Абе човек ти хубаво ги пишеш нещата какво трябва ,ама замисляш ли се изобщо къде живееш.
  Знаеш ли колко е над средноевропейското заплащане на лекар със две специалности и 10г стаж? Ами да те светна над 10К евро на месец тоест над 20 хил лв месечно.
  Мед сестра със стаж над 4К евро тоест 8-10 хил на месец.
  Една проста сметка 25 000 лекари*12 месеца * 15 000/слагам занижено на месец/
  е 4 500 000 000 лева мед сестри 30 000*12* 8000 е 2 880 000 000 общо 7 380 000 000
  на година .Това са седем милярда и половина близо сложи 2 милярда за лекарства и 2 милярда за режиини и за апаратура и др разходи и отиваме на над 10 милярда годишно
  Айде провери колко е бюджета за тази година за медицина.

 20. 20 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е сметка тънкана .По разчети не достигат 5-10 хил лекари и около 15 000 сестри
  за да се случват нещата нормално ами това са още близо 3милярда.
  Айде раздели 15 милярда на 3 мил работещи е 5 000 хил/12 е 416,66 лв здравни вноски на месец като това е 8% от заплатата тоест средна заплата 5 208 лв. Тоест 2-3 хил евро.
  Ами ние щяхме да сме си бяла държава с такива доходи.
  А ние искаме с трици маймуни да ловиме ,а и маймуните да работят по европейски.
  Да ти кажа ,ами няма да стане.

 21. 21 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#19] от "стефан иванов":

  А ти отчети колко точно животът в България е по-евтин, съответно за сравним стандарт на живот не ти трябват същите пари а абсолютни измерения.

  И както казах, от бюджетът за медицина в момента по-голямата част от парите изтичат по най-разни схеми, което не е никаква тайна, а отделно може да се увеличи значително в абсолютни измерения ако в тази държава почнат да се плащат данъци (както и бюджетите за образование и пр.).

  Също така отчети колко пари реално взема в момента един доктор, който се води на работа в държавната болница, отделно от това е на работа и в частна, и на който му минат през ръцете дори само 20 пациента на месец, от които той да вземе на ръка по хиляда лева на човек.

  Това е убийствено регресивен частен данък над цялото население.

 22. 22 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да ти кажа редовите лекари биха били доволни и на 5-6 хил лв а сестрите и на 2-3 хил
  ,но дори и това няма да стане.Затова масово ще емигрират а тука проблема ще се задълбочава.

 23. 23 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#22] от "стефан иванов":

  И ще емигрират точно тези, които не са корумпирани. А тези, които са, си остават тук, понеже тук възможностите са обогатяване по втория начин са такива, че доходите им са реално по-високи отколкото биха получавали на запад.

  И така системата се изпразва от почтени участници в нея...

 24. 24 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  С други думи, Господ да ни е на помощ.

 25. 25 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Само след прочитането на тази статия на човек му се приисква да тръгне към терминалите...

 26. 26 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#7] от "Chung Kuo":

  Кое е точно е лъжа? Тапетите, половинката, спирането на строежа?

 27. 27 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Колко на място е матрялчето, еееех:
  1. Най огромната нова болница не е нищо освен паметник, БЕЗ ПЕРСОНАЛ!!!
  2. Може ли да се чуват и ДРУГИ мнения, освен на д-р Адил Кадъм? Тя очевидно е "огромен" експерт, ама имаме поне още 1-2 компетентни в БГ-то???
  3. ПЕРСОНАЛ, от лекар, през сестра, към санитар... Се създава с прецизно обучение, респект от обществото, и разбира се - заплащане...
  4. Желаещите за директори са в изобилие, само ще трябва скоро да се "отбият" към Прокуратурата.
  Битие.

  roo
 28. 28 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Защо само в "детското здравеопазване". Нещата са пълна трагедя в цялото ни "здравеопазване"

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#12] от "victor_victim":

  Всичко което човека е написал е вярно. Можеш ли нещо да обориш или отчаяния ти опит с обидата е всичко, на което си способен? Хората искащи добро здравеопазване били по-вредни от корумпираните лекари дето те лекуват без да е необходимо, даже те оперират, само за да лапнат едни пари. Ти нормален ли си?

 30. 30 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#13] от "gobay":

  Ми не чети като не искаш, някой насила да те кара? Човека е написал правилни неща.

 31. 31 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#14] от "edin drug":

  Ако "лекар" реши да те "лекува", без да имаш нужда от неговото лечение, само щото това лечение ще докара на лекаря едни пари, това не е ли за затвор? Ако медицинска сестра не си изпълнява задълженията, за които е там само защото очаква да и се плаща допълнително на ръка, това не е ли корупция а корупцията не е ли за затвор? Много пък докачливи станахте като ви изкараха кирливите ризи. Всеки средностатистически човек в България се е сблъсквал с лекарските практики по родните ширини, знаем всички как се действа.

 32. 32 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#16] от "Georgi Marinov":

  Поздравления за поста и логичните решения които си формулирал. Всеки нормален човек отдавна му минават през ума тези решения, но уви ние правим здравеопазване не за хората ами за да е в услуга на частни болници и фармацевтични компании, затова всичко е разюздено и пуснато на самотек прикрито зад "пазарен принцип". Здравеопазване на пазарен принцип е пълна трагедия, за вафли и дезодоранти пазарната икономика е ОК, но за здравеопазване не става. За съжаление малко "демократи" в тоя форум биха вникнали в написаното, по-вероятно е да те заклеймят като комунист и русофил, толкова е капацитета тук :).

 33. 33 Профил на Georgi Marinov
  Georgi Marinov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  До коментар [#32] от "Billy Pilgrim":

  Благодаря :)

  А иначе това че по всички медии върви най-долнопробна неолиберална пропаганда и много малко хора се осъзнават какво точно се случва е огромна трагедия.

  Аз често имам чувството, че на запад по може да се чуе съпротива срещу дивия нерегулиран капитализъм отколкото у нас, а там комунизъм не е имало. Не че има някакъв ефект от тази съпротива, но поне я има.

  В САЩ Бърни Сандърс е кандидат за президент и се радва на широка подкрепа. И да, медиите са изцяло срешу него, но поне той е кандидат за президент и ако нямаше манипулация на процеса, сигурно щеше да е президент сега.

  Докато у нас "лявата" партия прокара 10%-овия плосък данък, след което изпаднахме в състояние на еднопартийна система, където тези в "дясно" от нея монополизираха и властта, и медиите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK