Без ключови финансови разчети лекарският съюз обсъжда здравния рамков договор за догодина

Без ключови финансови разчети лекарският съюз обсъжда здравния рамков договор за догодина

© Надежда Чипева, КапиталБез яснота и информация по един от най-ключовите въпроси - колко ще струват отделните медицински процедури, дейности и операции, както и колко от всяка процедура ще може да си позволи да плати здравната каса догодина за пациентите съборът на Българския лекарски съюз днес се събира, за да обсъжда Националния рамков договор за догодина. Освен това според дневния ред на форума лекарите трябва да се съгласят да дадат мандат на няколко човека от Управителния съвет на съюза да подпишат или не рамковия договор, който трябва да определи конкретно как ще бъдат разпределени всички пари за здраве за догодина.


Все още не се знае кое колко ще струва


Всяка година здравната каса и лекарският съюз предоговарят параметрите на рамковия договор, който разпределя в конкретика и дейност по дейност отпуснатите с бюджета средства за здраве. Неразделна част от договора са таблици с отделните клинични пътеки и колко ще плаща за тях касата за съответната година.


Така всяка година се определя например колко ще плаща касата за терапията на исхемичен инсулт, лекуван по определен начин, различните видове онколечение, прегледите при специалисти, посещението при личен лекар, както и всички останали процедури, манипулации, операции, прегледи. Цената е за един брой дейност, а в отделна графа се посочва колко общо броя от дадената дейност ще може да плати касата за цялата година. Така лекарите и болниците могат да си направят сметка дали ще успеят да покрият разходите си, дали парите ще им стигнат, за да обслужат качествено пациентите, или ще се налагат сериозни доплащания.
Тази година в публикувания проект за нов рамков договор обаче тази разбивка на парите липсва. Защото тя все още не е готова. Затова част от лекарите неофициално вече изразиха недоволство, че се очаква днес да дискутират рамковия договор, да дадат съгласие или одобрение за нещо, което не познават и за което нямат нужната финансова яснота. Това е и причината медици да прогнозират, че днес по време на събора на БЛС ще има немалко остри изказвания и напрежение.


И депутатите от мнозинството не знаят


По време на дебатите в парламента около бюджета за здраве, а и преди това покрай дискусиите за бюджета на касата за догодина представители на здравната каса и на министерството обявиха, че през 2020 г. ще бъдат увеличени цените на около 220 клинични пътеки. Тоест обещанията са около половината от манипулациите да бъдат по-добре платени на лекарите и болниците и съответно да не се налагат толкова доплащания от страна на пациентите. Дори и представители на висши постове в ГЕРБ в парламента, ангажирани със здравния сектор, обаче нямат яснота кои пътеки, с колко точно пари ще поскъпнат. И как ще бъде решено коя дейност да получи повече, а за друга да няма увеличение.


Пред "Дневник" високопоставени представители на управляващото мнозинство казаха, че здравният министър Кирил Ананиев още не е готов с финансовите разчети, които обеща да даде в края на тази година - за това колко реално струва всяка една дейност в здравеопазването, и в това да включи както консумативи, така и разходи за труд, за изследвания, за реактиви и за всичко необходимо. Всички експерти в здравния сектор от години настояват за такова остойностяване на всичко, което се плаща в здравната система, тъй като сега сумите не са реални - някои са ненужно завишени, други прекалено занижени. И са правени преди години без реални разчети, без обосновки. От това идват и едни от най-сериозните проблеми в здравеопазването - за едно се плаща твърде много, а за друго не достигат средства. Експертите са на мнение, че без това остойностяване сериозна реформа не е възможна.


Това беше и причината при последната дискусия около бъдещите планове за здравна реформа Ананиев да обещае да има такъв нов разчет до края на годината. В ГЕРБ обаче не знаят той да е готов с това.


Затова и през следващата година ще се разчитало по-скоро на увеличение на клиничните пътеки. И на мен ще ми е интересно как ще стане това увеличение и как ще се прецени кое колко ще струва, очаквам с интерес да видя крайните разчети и на каква база ще се разпределят финансите, коментира пред "Дневник" политик от ГЕРБ.


От публикуваните до момента проекти за документи обаче не личи да е постигната все още някаква договорка именно за клиничните пътеки и техните разчети липсват все още от документа на Национален рамков договор.


Ще бъде ли ограничено плащането на лекарства


Вчера пък лекарски и пациентски организации сигнализираха , че проектът за Национален рамков договор за догодина ограничава лекарите и пациентите, като ще се даде възможност касата да покрива само до два комбинирани лекарствени продукта за пациент. Това силно ще компрометира лечението най-вече на хора с тежки хронични заболявания, на които често им се налага да пият по 4-5 медикамента, но те вече няма да се покриват от касата и ще трябва да ги плащат сами.


След като лекари и пациентска организация сигнализираха за готвената промяна в правилата за догодина, двете страни, преговарящи и изготвящи Националния рамков договор за 2020 - Българският лекарски съюз и Националната здравна каса, заявиха остро, че няма да допуснат текстовете да залегнат в крайния вариант на договора. Защо разпоредбата е залегнала в проекта и по чие предложение така и не се разбра.


От лекарския съюз само казаха, че няма да допуснат подобни текстове в рамковия договор.


От НЗОК първоначално отказаха коментар с какви мотиви е направено предложението и от кого, тъй като текстът на НРД все още не е одобрен от Надзорния съвет на институцията и докато това не стане, "всички интерпретации са несъстоятелни". По-късно все пак увериха, че "НЗОК няма да допусне да се приемат в НРД текстове, които да нарушат или да отнемат права на здравноосигурени лица с хронични заболявания", но отново без да кажат по същество предлагали ли са такива текстове и защо.


Така засега се очертава, че текстовете, залегнали в проекта, вероятно ще отпаднат, но това ще се разбере едва след окончателното подписване на договора.

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  Вече 20 години се имитират преговори с касата , на това отгоре не могат да се остойностят елементарни здравни услуги ,което доведе до това ,над 2 милиона души в малките населени места ,разбирай извън 6 те университетски центрове ,да нямат елементарен достъп до личен лекар ,защото желаещи няма ,или и да има ,те трябва да обслужват огромни региони .Същото е положението и с болниците , бутикови болници ,занимаващи се предимно със супер скъпата инвазивна кардиология и неврология ,а извън двете специалности ,нямат дежурни лекари за спешни центрове ,обират всички можещи доктори на областните МБАЛ и ,така ,ако катастрофираш през нощта ,нито ще те приемат в бутиковата болница ,щото няма кой ,нито ще отидеш в МБАЛ а ,щото там има кой ,ама няма специалисти на ниво ,но държавата нехае,чиновниците назначени за контрол си отиват с някоя друга паричка комисионна от тук там и не ги интересува кой и какво правят в здравеопазването .Най интересното от всичко е ,че държавата напълно неглижира контрола над здравната система ,правилата се измислят от незнайно кои чиновници ,налагат се над лекарското съсловие незнайно от кой ,след преговори с касата ,накрая страдат и са недоволни всички .Цялата сага с тези преговори и НРД засягат интересите на всички българи и правилата са измислени в полза само на една олигархична групичка от собственици и управляващи болници ,които си отиват с едни милиони всяка година ,а до работещите на първа линия лекари стигат едва 800-1400 лв на месец ,нещата отдавна са за операция чисти ръце ,но явно няма кой и нещата ще се развият до пълния крах на системата .

 2. 2 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Източването на здравната каса е организирано с подкрепа на всички структури на властта имащи отношение към здравеопазването и структури имащи задължение да отговарят за борбата с организираната престъпност. Организацията е построена върху кадровата политика, която се управлява от ДПС - партия, създадена от ДС със строго разпределена йерархична организация на управление и дисциплина, наказваща всеки, който се отклонява от правата линия. Естествено, в организацията ключовите роли са на другарите от ДС с най-гъвкавата съвест и креативни в усвояването. Каквато и организация на системата за здравеопазване да се направи, всичко зависи от човешкия фактор, назначен да отговаря по цялата верига на отчетност и управление на финансовите потоци. Точно в отчетността и креативното управление на финансовите потоци се крие тайната на ограбването на простодушния здравно осигурен статистически материал. Пример: Отговорник от ДПС за кадруването е все още престарелият Ботьо Томов Велинов - бивше величие от ДС. Всъщност той отговаря за енергийния сектор, но налага синчето си да отговаря в системата на здравеопазването, като му организира път да координира дейността по кадруване и взаимодействие между отговорните структури по линия на здравеопазването . На никой не му прави впечатление, защо в парламента под формата на така нареченият конкурс, винаги се предлага само един кандидат за одобрение. Всъщност, той е предложение на БотЬо Томов Велинов, предварително съгласуван с ДПС (естествено с КОЙ) и впоследствие съгласуван с цялата власт за одобрение в парламентарните комисии. На по ниски нива отговорността по организацията и съгласуването се възлага на синчето Тома Ботев Томов. Синчето го нагласиха и съветник в парламентарната комисия по здравеопазване, нищо, че е само със средно образование (техникум в Бургас по туризъм) и не случайно в графа образование срещу неговото име няма какво е завършил. За силата на паралелната власт може да се съди и от това, че по времето на Орешарски назначиха техния си човек (Цветлин Йовчев) за министър на вътрешните работи и му дадоха ресор вицепремиер по здравеопазването, за да може Тома Ботев Томов да му стане съветник по въпросите на здравеопазването, което да му послужи за бъдещата му кариера в системата. Началото на кариерното му развитие беше поставено по времето на министъра на здравеопазването - Желев, при който Томето му го трапосаха за съветник. Бащата и синчето винаги се явяват в БЛС и всички отговорни структури да координират предварително взимането на важни решения в системата на здравеопазване, включително и комисията по ценообразуване на лекарствата, като уведомяват надзорния съвет на НЗОК как да гласува при заседанията си. Системата по цялата верига предварително се осигурява кадрово и работи като добре смазана машина. Синчето беше вкарано в управата на Подкрепа, за да участва в решенията на надзорния съвет на здравната каса, където играеше ключова роля в бизнеса. Най- успешният им шеф на здравната каса беше Румяна Тодорова, сестрата на Илиана Йотова. Не случайно я преизбираха три пъти за шеф на здравната каса. А сега я сложиха в агенцията по ваксините да участва по "правилния" начин в управлението и заедно с довереното си лице, което отговаряше по нейно време в НЗОК за "разкриване" на далаверите. Когато глу*ака Москов го употребиха като министър на здравето, Томето му го направиха съветник и той се яви скритият играч с далаверата с ваксините и пръстовите отпечатъци. Направиха така, че политическата БЕЗотговорност се стовари върху Реформаторите, а финансовите активи ги пое ДПС. По времето на бума с частните болници - договаряш кредит ( не случайно Ботьо и синчето му са съдружници във фирма за бързо кредитиране " Коджент консулт", правиш болница и по веригата ти се осигурява съответния обем финансиране от здравната каса да си изплатиш кредита и същевременно се задължаваш завинаги след това да спонсорираш ДПС. Когато си наясно на какви цени и от къде се внасят скъпоструващи лекарства и имаш информация в кои държави се продават същите на неколкократно по-високи цени, изписваш тези лекарства по клиничните пътеки, отчиташ ги с фалшиви протоколи, съгласувано с управата на здравната каса, че са вложени правилно и организирано се изнасят и преппродават на пазари, където цената е съвсем друга в посока на горе. Така вноските на здравноосигурените финансират печалба на група мошенници, настанени в системата на здравеопазването от кръговата икономика (обръчи от фирми) и разпределителя на порции, поставил с неприкрита ирония диагнозата на статистическия данъкоплатец под формата на морфичен резонанс. По закон аптека има право да регистрира медицинско лице и има право само до четири аптеки. Как тогава Марешки има над 400 аптеки регистрирани на подставени лица? В тази държава, където всичко е под специфичен контрол не можеш да направиш такова нещо, ако не си предмет на специфичния контрол, който на всичкото отгоре и партия ти прави. Държавата отдавна е напълно превзета по аналогичен начин не само в системата на здравеопазването - във всички сфери на управлението и.

 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2133 Неутрално

  "Без ключови финансови разчети лекарският съюз обсъжда здравния рамков договор за догодина"

  Нищо! Най-важното е че имаме "стабилност, сигурност и благоденствие", за някои!
  На пенсиите се подхвърлят по някой лев, я за Коледа, я за Великден, а посредством такива "важни" документи, като НЗРД, се ограбват в пъти, най-беззащитните - пенсионерите и децата!

 4. 4 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 568 Неутрално

  За държава с ограничени финанси като България е необходимо да има база от 28 областни болници и 10-на републикански и университетски,които да се издържат с обществени средства.Всички останали-на свободния пазар,да се конкурират и борят за пациенти!Останалото е раздаване на милиони и формиране на кастата на бароните-собственици на болници.

 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#4] от "val1320":


  За държава с ограничени финанси като България е необходимо да има база от 28 областни болници и 10-на републикански и университетски,които да се издържат с обществени средства.Всички останали-на свободния пазар,да се конкурират и борят за пациенти!Останалото е раздаване на милиони и формиране на кастата на бароните-собственици на болници.
  —цитат от коментар 4 на val1320


  Не само за държава като нашата а по принцип по подобен начин е организирано здравеоопазването и в доста по-богати държави. Ако няма навсякъде областни болници или нямат всички отделения тогава касата да сключва договори с частните болници, Днес вероятно сме на първите места по брой болници на глава и това товари бюджета на касата, но връзките и политическите лобитата ги 'уреждат" с договри по НЗОК В резултат лекари и сестри работят на по 2-3 места и отиват в частните, а държавните остават без персонал.
  Да не говорим за общинските, които имат социална а не медицинска функция, което не им оречи да гълтат маса средства.
  Но източването, освен по болнични пътеки върви и през дистрибуторите на медицинска техника - вече във всяко село ще има ЯМР, и каква ли не техника, без значения има ли кой да я позлва компетентно и чиято подръжка и консумативи са безумно скъпи.
  И последно, но не и по значение са дистрибуторите и производителите на лекарства, "подкрепяни' от щедро пишещите рецепти лекари ( има си система тези, които изписват каквото трява да си вземат своето), които образуват третата дупка в касата.
  ЛС е долнопробна профсъюзна организация, която само иска от държават, т.е. от нас данъколатците и няма медицински и етични стандарти или не упражнява контрол върху спазването им и "работата" в ръководството е по същество една бърборилня и представителн синекура.
  Цялата тази три-странна система, дето профсъюзи, предприемачи и държава нещо решават/подписват и т.н., за мен е росто фасада и хвърляне на прах в очите.
  Докато у нас не се създадат съсловни организации, които да самоуправляват съсловията си, а не само да крънкат пари от общите разбира се, дотогава ще продължат се наливат средства с малък или никакъв ефект.

 6. 6 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Българският лекарски съюз е организация с идеална цел да поддържа висок професионализъм чрез перманентна, абсолютно безплатна, следдипломна квалификация на лекарите; да регламентира продажбата на медикаменти в аптеките само срещу рецепта изписана от лицензиран лекар, като продажбата се отчита само срещу задържана и представена от аптекарите рецепта; да предпазва здравната система от нахлуването на знахари, билкари, екстрасенси и всякакви други нелицензирани да практикуват лекарска професия типове; да следи за лекарската етика и професионалните взаимоотношения между лекарите; да подпомага лекарите по всички възможни начини в тяхната дейност и осигурява адвокатска защита в случай на нужда. Лекарският съюз няма абсолютно никакво право да се намесва в търговската дейност и паричните взаимоотношения между лекарите и пациентите. Болниците си имат управители и нямат никаква нужда някой да им посредничи при договорката с пациентите и/или някакви осигурителни или застрахователни агенции. Никой не ги е упълномощавал да се занимават с пари и посредническа дейност. Да си вършат, както трябва работата и да не се бъркат там, където нямат работа!

 7. 7 Профил на 1984
  1984
  Рейтинг: 774 Неутрално

  цял месец работя за ЗО и накрая си плащам почти за всичко, отвратителна здравна система в отвратителна държава. трябва да имаш близък лекар, за да си ок

  BG e мини империя на злото.
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5798 Неутрално

  И интересите на бизнес партята ДПС се налагат все повече там...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#6] от "bobhunter":

  Абсолютно точен коментар ,браво ,само дето няма кой да ви чуе .

 10. 10 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  До коментар [#7] от "1984":

  ЗО ти е няколко лева и в пъти по ниска от гражданската на колата ти , недей да се пънеш толкова ,щото толкова ниска ЗО няма никъде по света , на цената на градски кенеф ,влизаш при доктор ,не ти ли е най малкото унизително за твоето здраве ,остави отношението към доктора и какво можеш да очакваш срещу такава огромна сума .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK