Борисов предложи лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на медицинските сестри

Борисов предложи лекарите да се откажат от част от заплатите си в полза на медицинските сестри

© Правителствена информационна пресслужбаПри напрегнат разговор за пари, фалшиви болнични, опциите за увеличаване на заплатите и какъв контрол ще се прилага върху болниците министър-председателят Бойко Борисов обсъди с представители на протестиращите медицински сестри исканията им. Срещата се проведе в кабинета на премиера в Министерския съвет тази вечер, въпреки че по-рано през деня беше обявено от правителствената пресслужба, че двете страни ще обсъдят проблемите утре.


За извънредната среща се разбра час преди нея. В съобщение до медиите правителствената пресслужба съобщи, че "промяната на срещата се налага заради изразеното публично недоверие от страна на протестиращите, че срещата ще се състои". Малко след обявения официален час на срещата - 18:30 ч., личният пиар на Борисов Севдалина Арнаудова публикува в профила си във "Фейсбук" снимки на премиера на фона на разпънатите палатки пред Министерския съвет на протестиращите медицински сестри. Публикацията на Арнаудова беше подплатена със следния текст: "18:50ч. МС представители на протестиращите медицински сестри все още няма".

Минути по-късно обаче Борисов се включи наживо във "Фейсбук" докато посреща протестиращите медицински работници. Заедно с премиера в срещата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, здравният министър Кирил Ананиев и социалният министър Деница Сачева. Малко по-късно се присъедини и вътрешният министър Младен Маринов, на който Борисов постави конкретна задача.


"Не ми е приятно и безразлично да гледам жени да стоят на студа и затова поисках спешна среща с вас", започна разговорът Борисов, като визира палатковият лагер на медицинските сестри. Те заплашиха, че няма да си тръгнат от пространството пред Министерския съвет, докато не се видят лично с премиера.


В опит да намери решение как да вдигне заплатите на медицинските сестри и да намали кадровите проблеми, Борисов направи няколко предложения, част от които предизвикаха усмивки сред протестиращите.


Представители на медицинските сестри преди да започне срещата им с премиера Бойко Борисов.

© Велко Ангелов

Представители на медицинските сестри преди да започне срещата им с премиера Бойко Борисов.


"Болниците трябва да има колективен трудов договор. Ако го няма това нещо, то тогава болницата не може да съществува. Така, ако лекарят взима 12 хил. лева, например, ще си намали неговата заплата и така ще даде на сестрите", предложи Борисов. Това веднага беше контрирано от медицинските сестри, според които няма как някой лекар да се откаже от заплатата си в тяхна полза.


Според премиера в България има много болници, като не всички са нужни. Именно заради това предложи въвеждането на колективен трудов договор, за да може да се проследи коя болница какви харчове има и има ли смисъл тя изобщо да съществува. По думите му ненужните болници могат да се преобразуват в центрове с доктор, медицинска сестра и 2-3 линейки. Той даде за пример родния си град Банкя, където е приложено подобно нещо.От своя страна медицинските сестри признаха, че им се налага да пишат фалшиви пътеки и болнични. Освен това трябвало да работят на няколко места, за да изкарат нормални заплати. След реплика на една от тях, че им е писнало да са крадци, Борисов обеща, че държавата има достатъчно инструменти, за да провери кои болници източват Здравната каса. Именно и това беше поставената задача на Маринов - да направи сериозна проверка на всички частни болници.


В крайна сметка, след обещания от властта за по-строг контрол над болниците при харченето на пари медицинските сестри обявиха, че ще вдигнат палатковия лагер и временно ще спрат протестите. За пореден път правителството обеща заплатите да бъдат увеличени, но плавно. Здравният министър Ананиев гарантира, че с подписването на Националния рамков договор следващата седмица ще бъде гарантиран минимумът от 950 лв. възнаграждение за сестрите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK