Болничните асоциации отрекоха обвиненията на медицинските сестри за злоупотреби

Болничните асоциации отрекоха обвиненията на медицинските сестри за злоупотреби

© Надежда Чипева, КапиталВсички болнични асоциации в България изпратиха отворено писмо до медиите, в което се обявяват против "поредните внушения за пороци в дейността на целия сектор здравеопазване". Повод за реакцията им стана вчерашната среща на премиера Бойко Борисов с протестиращи за по-високи заплати медицински сестри. На нея те обясниха на министър-председателя, че им се налага да пишат фалшиви пътеки и болнични, а той от своя страна предложи лекарите да се откажат от част от възнагражденията си в полза на медицинските сестри.


В позицията си Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските болници, Национално сдружение на областните болници за активно лечение, Асоциация на университетските болници и Национално сдружение на частните болници уточняват, че са изпратили покана на Борисов за среща, за да обсъдят проблемите.


"Болничните организации се обединиха около тезата, че да се кредитират с доверие думите на група протестиращи, без оценка на фактите и действителността, не само дискредитира всички лечебни заведения в страната, но уврежда доверието в цялата здравна система. Поредните внушения за пороци в дейността на целия сектор "Здравеопазване" накараха представителите на всички болници да заявят, че не подкрепят представената информация за "далавери" и "злоупотреби с разпределение на заплати и болнични, схеми за източване на пари", "подправяне на документи" и "фалшифициране на клинични пътеки", пише в позицията на болничните асоциации.
Според тях не трябва да се противопоставят лекари и сестри, тъй като "никой не печели от конфликт на медицински специалисти". Те допълват, че на евентуална среща с Борисов са готови да представят не само своята гледна точка, но и предложенията им за реформа в здравеопазването.


Днес вътрешният министър Младен Маринов обяви, че проверките за нарушенията в болниците вървят повече от година, а след вчерашната среща на медицинските сестри с Борисов ще бъдат добавени още лечебни заведения.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK