Граждански организации застанаха едни срещу други за строежа на детската болница

Граждански организации застанаха едни срещу други за строежа на детската болница

© Надежда Чипева, КапиталПлановете за построяване на Национална детска болница върху рушащия се строеж в двора на Александровска болница станаха повод различни граждански сдружения да застанат едни срещу други, като заявят противоположни позиции.


Очаква се утре Министерството на здравеопазването да обяви кой ще изпълни обществената поръчка за проектирането и строителството на стойност 95.4 млн. лева. Оферти в търга подадоха три консорциума - "Детска болница-София", в който влизат българската компания "Климатроник" ЕООД, мексиканската "Иновасионес Техникас Ен Симентасион" и испанската "Проес Консулторес СА"; "Детско здраве" с участници от групата на "Главболгарстрой"; обединение "Здраве за децата на България" с участници "Трейс груп холд", "Смарт билд дигитал", "Монолит" АД и "Инжпроект". Предвижда се върху недостроеното скеле да се изградят два 12-етажни корпуса на обща площ от 45 хил. кв.м, така че бъдещата Национална детска болница да обедини детски клиники и отделения, сега разпръснати в различни лечебни заведения. Преди три месеца Камарата на архитектите в България (КАБ) внесе жалба в съда срещу обществената поръчка, като обяви, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние и ще бъде опасна. През ноември Върховният административен съд отхвърли жалбата.


Днес над 3 хиляди граждани и организации се обявиха за спиране на обществената поръчка с отворено писмо, което е изпратено до президента, министър-председателя, омбудсмана и други институции. Сред подкрепилите писмото са гражданската инициатива "Подкрепи педиатрията", Камарата на архитектите в България, Националната мрежа на децата, Общност "Мостове", фондация "Бикоуз в помощ на благотворителността", фондация "Нашите недоносени деца", гражданската инициатива "Спаси, дари на", фондация "Спина бифида и хидроцефалия България". Те изтъкват, че довършването на рушащия се строеж ще бъде скъпо и няма да се осигури съвременно лечебно заведение, което да отговаря на необходимите високи стандарти.
"Министерството на здравеопазването предлага на обществото ни:
полуразрушен строеж, изоставен преди повече от 30 години и определен за премахване от Столична община през 2011 г.;
сграда, която противоречи на изискванията за земетръсна безопасност и на европейските стандарти за строителство;
минимални или липсващи изисквания за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура, достъпност, оздравителна среда за пациентите;
обединяване на уникални за страната ни детски клиники в пространства, които не позволяват родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение;
разход от над 90 млн. лв. от нашите данъци за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде построена. Довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците", се мотивират те.


"Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците", се посочва в писмото.


По-късно днес противоположната позиция заеха от пациентските организации "Заедно с теб", в които влизат Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. От там заявиха, че се противопоставят "на всякакви лобистки интереси, според експерти, опити за манипулиране на обществото" и подкрепят идеята скелето в двора на Александровска болница да бъде превърнато в Национална детска болница.


Изтъкват, че строежът е по преработен проект от 1990 г., който покрива изискванията по сегашния земетръсен план. Изтъкват, че височината между плочите е 7.20 м и има пространства с дължина по 30 метра, което "допълнително дава гъвкавост на решенията". Посочват, че според конструктори няма нужда от ремонти, защото конструкцията е напълно завършена, а има да се правят само довършителни работи.


"Предложението за събаряне не е много подходящо за приемане, тъй като ще са нужни 2-3 години да се изнесат материалите и около 30 милиона лева според експерти. Само фундаментната плоча е 1.5 м. Много трудно ще се извади. А и защо да се вади, като вече я има", твърдят още пациентските организации.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK