Граждански организации застанаха едни срещу други за строежа на детската болница

Граждански организации застанаха едни срещу други за строежа на детската болница

© Надежда Чипева, КапиталПлановете за построяване на Национална детска болница върху рушащия се строеж в двора на Александровска болница станаха повод различни граждански сдружения да застанат едни срещу други, като заявят противоположни позиции.


Очаква се утре Министерството на здравеопазването да обяви кой ще изпълни обществената поръчка за проектирането и строителството на стойност 95.4 млн. лева. Оферти в търга подадоха три консорциума - "Детска болница-София", в който влизат българската компания "Климатроник" ЕООД, мексиканската "Иновасионес Техникас Ен Симентасион" и испанската "Проес Консулторес СА"; "Детско здраве" с участници от групата на "Главболгарстрой"; обединение "Здраве за децата на България" с участници "Трейс груп холд", "Смарт билд дигитал", "Монолит" АД и "Инжпроект". Предвижда се върху недостроеното скеле да се изградят два 12-етажни корпуса на обща площ от 45 хил. кв.м, така че бъдещата Национална детска болница да обедини детски клиники и отделения, сега разпръснати в различни лечебни заведения. Преди три месеца Камарата на архитектите в България (КАБ) внесе жалба в съда срещу обществената поръчка, като обяви, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние и ще бъде опасна. През ноември Върховният административен съд отхвърли жалбата.


Днес над 3 хиляди граждани и организации се обявиха за спиране на обществената поръчка с отворено писмо, което е изпратено до президента, министър-председателя, омбудсмана и други институции. Сред подкрепилите писмото са гражданската инициатива "Подкрепи педиатрията", Камарата на архитектите в България, Националната мрежа на децата, Общност "Мостове", фондация "Бикоуз в помощ на благотворителността", фондация "Нашите недоносени деца", гражданската инициатива "Спаси, дари на", фондация "Спина бифида и хидроцефалия България". Те изтъкват, че довършването на рушащия се строеж ще бъде скъпо и няма да се осигури съвременно лечебно заведение, което да отговаря на необходимите високи стандарти.
"Министерството на здравеопазването предлага на обществото ни:
полуразрушен строеж, изоставен преди повече от 30 години и определен за премахване от Столична община през 2011 г.;
сграда, която противоречи на изискванията за земетръсна безопасност и на европейските стандарти за строителство;
минимални или липсващи изисквания за аварийна безопасност, функционалност, енергийна ефективност и енергийна независимост, климатизация, инфраструктура, достъпност, оздравителна среда за пациентите;
обединяване на уникални за страната ни детски клиники в пространства, които не позволяват родителите да останат до болните си деца по време на тяхното лечение;
разход от над 90 млн. лв. от нашите данъци за болница, която е морално и физически остаряла и негодна още преди да бъде построена. Довършването на стария строеж ще погълне повече ресурси от построяването на нова сграда. Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците", се мотивират те.


"Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка на болницата в бъдеще и опасна среда за пациентите и медиците", се посочва в писмото.


По-късно днес противоположната позиция заеха от пациентските организации "Заедно с теб", в които влизат Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечно-съдови заболявания. От там заявиха, че се противопоставят "на всякакви лобистки интереси, според експерти, опити за манипулиране на обществото" и подкрепят идеята скелето в двора на Александровска болница да бъде превърнато в Национална детска болница.


Изтъкват, че строежът е по преработен проект от 1990 г., който покрива изискванията по сегашния земетръсен план. Изтъкват, че височината между плочите е 7.20 м и има пространства с дължина по 30 метра, което "допълнително дава гъвкавост на решенията". Посочват, че според конструктори няма нужда от ремонти, защото конструкцията е напълно завършена, а има да се правят само довършителни работи.


"Предложението за събаряне не е много подходящо за приемане, тъй като ще са нужни 2-3 години да се изнесат материалите и около 30 милиона лева според експерти. Само фундаментната плоча е 1.5 м. Много трудно ще се извади. А и защо да се вади, като вече я има", твърдят още пациентските организации.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Тези организации чак сега ли се сетиха за този СКЕЛЕТ , напомнящ за РАЗХИЩЕНИЯТА на на - ддемократичната партия по времето на "зрелия социализъм " , когато нямяхме думята , а само викахме "УРА"!За сведение на пишещите и протестиращите това недоразумение също е имало своята "първа копка" , но не преди 30 години , а преди 41 година и то от ТАТО и Георги йорданов /м-р на културата /! Може да остане като "паметник " на безхаберието , разхищението и простотията ! Случило се е през 1978 година и до сега напомня на НОСТАЛГИЦИТЕ как , за кого и защо сме живели !
  Тези НАД 3000 ГРАЖДАНИ И ПОРЪЧКОВИ ПНО - та трябваше поне да си направят труда и да разкажат истината !
  ""Министерството на здравеопазването предлага на обществото ни:
  полуразрушен строеж, изоставен преди повече/колко повече и защо / от 30 години и определен за премахване от Столична община през 2011 г.;"

 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  А някой разправяше, че нямало гражданско общество :)

  Е ти на. Различни граждански организации има различни позиции. Правилни са тези на "нашто" НПО, разбира се. Другите НПО-та вражески/руски тролове платени от Путин. :)

 3. 3 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 1917 Разстроено

  "Условията на обществената поръчка предрешават скъпо и лошо изпълнение, ремонти на ремонтите и още по-голямо оскъпяване, високи разходи за издръжка"

  Нарича се "Стил на управление"

 4. 4 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 505 Неутрално

  Бутането на сграда ЕПК е доста глуповата идея. Гледайте какво прави частният собственик на ИПК Родина на Окръжна болница. Още не е бутнал сградата, значи ще я довърши. Чета, че защитниците на довършването "Изтъкват, че височината между плочите е 7.20 м" - излагат се.

  Mутри, вън!
 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  Подкрепям тези, които настояват строежа да продължи.

 6. 6 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 664 Неутрално

  НПО-та и фондации дават компетентно мнение? Да се съберат още експерти ако трябва и те да кажат "за" и "против" строежа и да се приключат споровете.

 7. 7 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 765 Неутрално

  Протеста е изцяло политически. Това е тактиката на Христо , да се стигне до властта с деструкции и палене на пожари навсякъде в обществото.
  https://dabulgaria.bg/teams/petkana-georgieva-bakalova/
  Ето главната активистка на протестите.
  Без думи.
  Срамна работа.

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Глупости това е стомано бетонен скелет нищо му няма.
  Зер ако е нова ще я строят с друго.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2482 Неутрално

  Глупости това е стомано бетонен скелет нищо му няма.
  Зер ако е нова ще я строят с друго.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Идеален пример за това как НЕ се постига съгласие дори и по едиин по същество напълно праматичен проблем.
  От една страна е на ясно на всеки що-годе технически грамотен човек, че може тази сграда да се приведе 9 ако наистина не отговаря) на изискванита за сеизмична устойчивост и разпределение на помещенията удовлетворяващи съременните изисквания. Единственото, което трябва да се сложи на масата е, колко ще струва този вариант и да се сравни с разходите по събаряне и реализиране на чисто нов проект

 11. 11 Профил на liberalche
  liberalche
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Като знаем, че зад "Усмихне се" стои Пенка Георгиева, значи нещата са жалки. Пенка-антиваксърката, е най-подлото същество, на чиято съвест стоят животите на десетки деца. Тая трябва да бъде разследвана и осъдена. Тя не представлява никой друг, освен себе си.

  А тоя грохнал гьол трябва да се премахне. Тва е жива зараза насред Александровска.

 12. 12 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1218 Весело

  "Подкрепи педиатрията", Камарата на архитектите в България, Националната мрежа на децата, Общност "Мостове", фондация "Бикоуз в помощ на благотворителността", фондация "Нашите недоносени деца", гражданската инициатива "Спаси, дари на", фондация "Спина бифида и хидроцефалия България".

  Леле, колко некадърници неспособни да си намерят работа и станали активисти имало...

  Някой знае ли откъде им плащат заплатите :) ?

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK