Заплатите на лекарите и сестрите ще са в съотношение 1.6 към 1

Заплатите на лекарите и сестрите ще са в съотношение 1.6 към 1

© Министерство на здравеопазванетоНе по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати, като процентът ще е валиден и за частните болници. Това договориха Българският лекарски съюз и министърът на здравеопазването, който е поел този ангажимент към протестиращите медицински сестри, предаде БНР. Българският лекарски съюз и здравната каса днес подписаха Националния рамков договор за периода 2020 - 2022 г.


Съотношението между заплатите на лекарите и медицинските сестри ще бъде 1.6 към 1. В зависимост от приходите на лечебните заведения това съотношение ще дава различни като суми заплати за съответния специалист. Спазването на тези правила ще се проверява от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".


Министър Кирил Ананиев изрази очакване решението да удовлетвори протестиращите медицински сестри, с които днес има планирана среща. За да се впише тази промяна като текст в рамковия договор, той е внесъл промяна в проектозакона за здравното осигуряване. Очаква се той да бъде разгледан от Народното събрание в началото на 2020 г. Малко по-късно те прекратиха протеста си, след разговор с Ананиев.
Към момента около 90% от държавните болници са покрили началните заплати по Колективния трудов договор от 900 лв. за медицинска сестра, каза още здравният министър. И в момента немалка част от болниците заделят поне 50% от приходите си за заплати. Анализ на здравното министерство от тази пролет установи, че съотношението между разходите за персонал и общите приходи варира в много широки граници - от 41% до над 90% в отделните болници.


При преговорите по рамковия договор са изчистени всички спорни моменти, свързани с лекарствата за хронично болните пациенти, както и с профилактичните прегледи, които ще могат да се извършват по време на всяко посещение при личния лекар. По-рано днес от столичната организация на общопрактикуващите лекари предупредиха, че проектът за Национален рамков договор за догодина създава проблеми с рецептите за лекарства, изписвани за повече от 30 дни. Според тях няма да може да се изписват медикаменти на тримесечни рецепти и ще се налага пациентите да купуват част от лекарствата си.


При преговорите е удовлетворено и искането на лекарския съюз 10 от цените на клиничните пътеки, които бяха понижени, да останат на цените, както вече е договорило съсловието.


Новият рамков договор предвижда поскъпване средно с 14% на 251 клинични пътеки, както и увеличение с 12 млн. лева на средствата в извънболничната помощ. Със 7% са намалени обемите за хоспитализация, като целта е да се намали ненужният прием на пациенти с цел усвояване на пътеки.


Средно с 18 на сто се увеличават цените на медико-диагностичните дейности.


Днес беше подписан Националният рамков договор за дентални дейности за 2020-2022 г. Заложените средства за дентална помощ за 2020 г. са 179.8 млн. лв., което е с 12.8 млн. лева повече от предходната година. С договора се дава възможност хората над 65 г. да получават безплатно подвижни зъбни протези.

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1384 Неутрално

  Комунизма се завръща с пълна сила.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Неутрално

  Направо да ги изравняват. Всички искат да си уживат.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4441 Неутрално

  Абсурд!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 629 Разстроено

  "Хе по-малко от 50% от приходите на лечебните заведения ще бъдат насочени за работни заплати, като процентът ще е валиден и за частните болници. Това договориха Българският лекарски съюз и министъра на здравеопазването..."
  "Заплатите на лекарите и сестрите ще са в съотношение 1.6 към 1"

  Боже, пази България! Пази и мен!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Комунизма се завръща с пълна сила.
  —цитат от коментар 1 на George Svinarov


  Така е, но той никога не си е тръгвал от "държавните системи" - здравеопазване, пенсии, социални, БДЖ, етц. :)

  В една Франция в държавните системи положението е още по-зле.

 6. 6 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1870 Неутрално

  Квалификацията на всяка сестра/лекар трябва да се отчита индивидуално.
  Тази ставка е поредното потвърждение, че няма как да имаме повишаване на качеството на услугата, в условията на държавна собственост на болниците.

 7. 7 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2938 Неутрално

  Обратно в СССР? Пожалуста!

 8. 8 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Весело

  Обратно в СССР? Пожалуста!
  —цитат от коментар 7 на Таралеж


  Имаш правописна грешка 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 9 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 117 Неутрално

  И в частните болници? Социализъма е жив в сърцата ни. Тези не разбраха ли, че регулациите винаги раждат корупция? Как ще следите един лекар, че не взима по някоя кинта от пациентите? Трудно се управлява държава. Това не е за герберските самодейци.

  без подпис!
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3779 Любопитно

  И ще се вземе за мярка най - ниската лекарска заплата нали?

 11. 11 Профил на 100 Рублей за Доллар
  100 Рублей за Доллар
  Рейтинг: 1072 Весело

  Това е най-голямата глупост, 3 години полувиШо и после 63% от заплатата на лекар, който е учил 3 пъти повече от теб.... в цял свят разликате около 3:1. Случайно ли е това?!!?

  Жуеш нагло ть1 хамон... Ах, как видно что шпион...!
 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  Бойкоклука продължава да се опитва да скара лекарите и сестрите и да ги настрои едни срещу други, а не всички срещу него, както е нормално

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Не ми се вижда много справедливо.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Не ми се вижда много справедливо.

 15. 15 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#11] от "100 Рублей за Доллар":

  Като хем има недостиг на бюджет, хем има недостиг на сестри това е адекватен подход.

 16. 16 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Това е за основна заплата!
  Минимум.
  Над тези пари, работодателя може да дава и 3 бона на лекар.

 17. 17 Профил на slv13604588
  slv13604588
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Бойко каза една простотия и министрите веднага я изпълниха. А матрялът ще ни обяснява как това малоумие е прекрасно, гениално решение.
  В България наистина ще останат само корумпирани лекари. Не виждам кой нормален би се хванал изобщо да учи медицина, като заплатата му ще е само малко по-висока от тази на медицинска сестра, нищо че ще хвърля не знам колко пъти повече усилия. Или ще е за да взема подкупи, или за да работи в чужбина.
  Здравеипазване в България вече няма. Само осигуровките, които ни вземат на сила ще останат. Но да благодарим, че поне на някои места все още има вода. Защото държавата е ужасно сложен механизъм и ако я управляват идиоти, които са чели само Винету, няма как да функционира.

 18. 18 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4011 Неутрално

  Това ли бил проблема? Съотношението между заплатите на лекарите и сестрите? Не е ли проблема в това , че и на двете категории работници в здравния сектор заплатите са обидно ниски спрямо стандартите в ЕС?Управляващите вместо да решат проблемите , насъскват едни срещу други. Разделяй и владей. Отново ще има отлив на медици от България. Отново ще има недостиг на лекари и медицински сестри. Отново ще има изтичане на квалифицирани кадри в чужбина.
  ГЕРБ управлява така.

 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3786 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux": Отново ще има недостиг на лекари и медицински сестри. Отново ще има изтичане на квалифицирани кадри в чужбина.
  >>> Уви, колега, трябва да се съглася с вашата оценка и прогноза.

 20. 20 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Коментирате търговски дружества-ЕООД, ООД..., при(майтап Уили) пазарна икономика. Като как точно Държавата(да припомня мантрата-държавата е лош стопанин) ще командори тези дружества? И, верно има чудовищен недостиг на сестри, ама се задава потресаващ недостиг на лекари. Направат3 си справка за средната възраст на лекарите. Де@ба гнусното интригантско к@пеле, долна мутра, слабоумна.... Тва ако не му изеде тъпата, мутренска чутора, начи народо си заслужава сичкото политик.

 21. 21 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  А за санитарите, някой помислили ли?

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#20] от "jlb02632781":

  Много си тъп баце. Става дума за договор със съсловна организация а не за държавата, ама чукча писател. В почти всяка западна държава, се подписва рамков договор между съответния синдикат и работодателя и никой не си и помисля да го нарушава, щото там синдикатите не си поплюват, не са като тук на хранилка

 23. 23 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#20] от "jlb02632781":

  Много си тъп баце. Става дума за договор със съсловна организация а не за държавата, ама чукча писател. В почти всяка западна държава, се подписва рамков договор между съответния синдикат и работодателя и никой не си и помисля да го нарушава, щото там синдикатите не си поплюват, не са като тук на хранилка

 24. 24 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  ГЕРБ отдавна загубиха лекарите !

 25. 25 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Това съотношение 1.6 : 1, засяга основната заплата, вече го писаха... Не е необичайно лекар, НЕ МОШЕНИК, да си докарва 10 пъти повече... Сестрите, едва ли. Просто е различно - иначе всички сестри ще станат лекари? Само "малко" имат да доучат. Дори при нашата система, дето на сила избутва всеки вече влязъл, ще е трудно. После и санитарите ще изреват - смех...

  roo
 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2105 Неутрално

  Лекари към мед сестри трябвало да е 1.6:1.... Значи, ако една мед сестра взима 1000 лв заплата, то един опитен сърдечен хирург с 25 години опит трябва да взима 1600? Сериозно ли?

  И после лекарите бягали от България, за да работят на запад. Други пък напускали държавните болници и отивали в частни модерни болници. Естествено, че точно това ще направят. Няма как един опитен в своята област лекар да го задължиш да ти работи за заплатата на една касиерка в хипермаркет.

  Медицинските сестри са прави, че заплатите са им ниски. Абсолютно са прави. По мое скромно мнение, трябва по закон една старша сестра да взима поне 75 % на заплатата на един депутат. А един опитен лекар минимум 1.5 пъти тази на депутата. Тогава не само, че ще има желаещи медици да работят в България, но напливът на студенти да учат медицина ще се увеличи многократно.

  За тази година аз нито веднъж не съм стъпил на прегред при лекар. Но всеки месец плащам здравни осигуровки. Освен мен има стотици хиляди. Къде отиват тези пари? защо не отиват за повишаването доходите на лекарите, повишаване на здравните услуги? Къде са потънали парите от моите и вашите осигуровки?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 27. 27 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 237 Неутрално

  По лесно е минималната нето заплата на сестра да е равна на оперативен работник от МВР, а докторската = на разследващ полицай от МВР.
  Над тази ставка, работодателя да плаща от сърце и душа! :)
  А, наздраве!

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  От една страна най-добре работещата система е пазарната. От друга страна здравето не е пари.

  Следвайки това последното, политиците вкарват регулации, контрол, лобизъм, корупция и пр. накрая се получава една типично "държавна-комунистическа система". Която може и да работи добре за известно време и всички да са доволни първите няколко години (както при комунизма). Но в средносрочен план се стига до упадък и накрая се получава нито работещите там доволни, нито болните доволни. Абе никой не е доволен. Но всички си искат системата.

 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2250 Неутрално

  До коментар [#18] от "tacheaux":

  Кое е ниско? заплата на доктор 8-10-30-50 000 лв месечно, а на сестрите по 1500 лв? Кое е ниско?
  Занапред по социалистически доктора само с 16 000 лв, а сестрата с 10 000 лв!!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#11] от "100 Рублей за Доллар":

  Ура другари ,на времето ,преди 25 години ,като почнах като млад доктор ,сестрите в поликлиниката 10 години вземаха 2 към едно спрямо мен ,защото бяха стари кадри , а шофьорите на линейки ми казваха ,да съм учил още 6 месеца за шифиор , за да вземам тяхната заплата ,така се равнявах 10 години към заплатата на санитарките и чистачките в общината , при това ,вземах не повече от 20-30 лв повече ,дори като взех и специалност .Да живее комунизъма и социализъм другари и другарки ,радваме се ,че все пак докторите ще можем да вземаме 1.6 пъти колкото една сестра , ех ,ако е с повече стаж ,може пак тя да взема повече ,но ние не се сърдим , все пак ,учиш 1 година немски или английски и отиваш там ,където ще ти дадат 10-20 пъти повече , а сестрата ще си знае местото и няма да спори с мен .

 31. 31 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lou":

  Правилно си преценил , че сърдечен хирург ,даже и лекар на село ,няма да са съгласни да вземат 1.6 пъти повече от сестра , която идва с ръцете в джобовете на работа и няма никакви други задължения , а често и почти никакви ,ако е например в училище или детска градина , общо взето основната им дейност да люпят семки и ако някое дете кашла или падне и се удари ,да звъннат или на личния доктор да дойде веднага или на спешна помощ ,нещо ,което може да го направи средно грамотен гражданин ,без да взема заплата с коефициен т1.6 към практикуващ на първа линия лекар ,напр работещ и на разположение 24 часа ,съгласно българските закони и изисквания за работа на първа линия ,абсурд след абсурд.

 32. 32 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#25] от "babyroo":

  много е логично да си докарвам 10 пъти повече от една сестра , защото тя работи средно от 8 часа ,най много 5 ,пише предимно листите , съгласно изискванията на НЗОК , за разлика от лекаря , който работи поне 350 дни без почивка в годината ,слагам все пак 15 дни събрано за почивки , тя е на работа най много 150 дни и то по 5 часа , тоест поне 3 пъти по малко от лекаря , няма логика , при която сестрата да взема с 60% по ниска заплата ,защото тя просто не ги е изработила дори като часове , даже само да е стояла , не да е извършвала дейност .

 33. 33 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 593 Неутрално

  До коментар [#26] от "Lou":

  "Лекари към мед сестри трябвало да е 1.6:1.... Значи, ако една мед сестра взима 1000 лв заплата, то един опитен сърдечен хирург с 25 години опит трябва да взима 1600? Сериозно ли?"

  май по-скоро става дума ако опитна старша сестра с 25 годишен стаж ако взема 1000 лв, то току що завършил общопрактикуващ лекар да започва с поне 1600.

  Бог да благослови Америка за България!
 34. 34 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#29] от "chichka":

  стига да може да си ги заработи с компетентностите си , няма лошо и сестрите да изкарат толкова ,ама надали ще стане практически .

 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Пичове и мацки, нека да се разберем нещо. В случая става дума за регулирани професии, съответно договарянето е между държавата и браншовите организации.
  Чета тука "комунизъм", "болшевизъм" и т.н. приказки. Няма такова нещо. В случая става дума за договаряне. Почти същото нещо го има и при Министерство на Правосъдието, когато се сритва с Камарата на ЧСИ или Камарата на нотариусите. Щом държавата определя твърда цена на труда, съвсем нормално е браншовата организация да се застъпи за членовете си. Просто пазарна икономика.
  В случая хората спорят Министерство на Здравеопазването (Бърза помощ) и НЗОК колко да плащат за труда на лекарите и медицинските сестри, отделно каква част от "пътеките" да е за лекарства. Консумативите като памперси, пелени, чаршафи за еднократна употреба, термометър, лекопласт и т.н., пациентите да си ги купуват сами, те са отделно :)

  Бог да благослови Америка за България!
 36. 36 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  Може, когато това се въведе за заплатите между експертите и министъра.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 37. 37 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Надлъгването продължава

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 38. 38 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2160 Неутрално

  До коментар [#30] от "edin drug":

  Лъха на комплекси от вашия пост докторе в поликлиниката. Една операционна сестра от Пирогов или кардиологията би могла да те сложи да си знаеш ти мЕстото и да не спориш с нея

 39. 39 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Ако директор на дружество плаща на доставчици на лекарства повече от колкото биха му предложили други доставчици или заплата на медицинска сестра по-висока от тази, на която би се съгласила друга медицинска сестра той директно ощетява компанията. Независимо дали го прави от некадърност или от корист е за гонене.

  Работата на директора е фрмата да печели повече, а не доставчиците или работниците да получават повече от пазарните цени.

 40. 40 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  Подигравка с лекарите! Човек който е учил 7 години, специализирал е, който ще ти поставя диагноза или ще ти реже рърцето ще взима с 40% повече от сестрата която ти мери кръвното и температурата?!
  Първо в нормалните държави има поне 3 степени сестри. Най-квалифицираните вършат много работа. Най-неквалифицираните мерят температура и кръвно. Разликата в заплатите на тези сестри е около 2 до 2.5 пъти. Има и практишънери, които са с друго образование. Не са сестри, нито лекари но те се грижат да ти следят състоянието, да ти предписват и настройват лекарства, да предписват тестове. След като доктора ти е поставил диагноза, предписал е лекарства и те е следил известно време, след това те поема практишънер, който само подържа лечението и освобождава слъпия лекар да върши друга работа.
  Един лекар е толкова ценен че има поне един практишънер , 2 сестри и поне още 1 или 2 медицински асистенти които са с най-ниски заплати и са чиновници които само се занимават с документация, плащания, уреждане на визити, операции, и друга канцеларска и огранизаторска работа.
  Лекар със специалност взима поне 3 до 4 пъти повече от сестра. Ако е поликлиничен лекар, около 2 до 2.5 пъти повече.
  Освен това парите които болниците дават за лекарства са приблизително колкото се дават за заплати на медицинския и административен персонал.

  California Über Alles
 41. 41 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#30] от "edin drug":Лъха на комплекси от вашия пост докторе в поликлиниката. Една операционна сестра от Пирогов или кардиологията би могла да те сложи да си знаеш ти мЕстото и да не спориш с нея
  —цитат от коментар 38 на uq


  Една операционна сестра не се сравнява с доктор от поликлиниката!!! Тя се сравнява с хирург. В нормална държава заплатата на операционната сестра ще беде поне 5 пъти по-малка от тази на хирурга! Ще се доближава но няма да е по-голяма от тази на поликлиничен лекар.
  Сравняваш сестра в поликлиника която ти мери температурата и кръвното с поликлиниен лекар. Тогава заплатата и пак ще е 3 пъти по-ниска от тази на лекаря.

  Надявам се в БГ всички лекари и сестри не взимат еднакви заплати. Има лекари кото правят спокойно по $700 К до над $1М за някои специалности. В поликлиника заплатите са около $180,000 на година.
  Не само че заплатите на различните специалисти са различни но и зависи колко работят, колко операции правят, колко болни преглеждат. И точно защото времето на лекарите е скъпо, има смисъл да имаш много помощен персонал около тях, който винаги е много по-евтин.
  Отговорността се носи от доктора не от сестрата, затова и разликата е такава. Ако в БГ имаше възможност да съдиш доктора за мал-практис нещата щяха да са други. Сега ще убие майка ти или баща ти и даже няма да се извини. Преди около 15 години лекар уби баща ми поради мързел и некомпетентност. Когато поисках да го съдя ми се изсмяха. Когато се консултурах със сериозен адвикат ми казаха че просто няма закон по който да го осъдя, въпреки че имах документирана некомпетентност. На други места доктора (или неговата застраховка) щеше да плати много пари и лиценза му да практикува щеше да бъде отнет.

  California Über Alles
 42. 42 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2785 Неутрално

  а депутатските и министерските заплати трянва да а 1.6 от средната заплата
  и това е щедро :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  "Съотношението между заплатите на лекарите и медицинските сестри ще бъде 1.6 към 1"
  Мисля, че това изречение е много подвеждащо! Изобщо не е обяснено дали бюджетът на болницата за лекарски труд и за труд на медицински сестри ще е 1.6 към 1, и ако е така, при съотношение на брой лекари към брой медицински сестри 1:3 ще се окаже, че средната заплата на лекар спрямо средна заплата на мед. сестра в това заведение ще е 4.8 към 1. Горе-долу пет към едно!
  Популистки заглавия от журналисти, които не могат или не искат да вникнат във важните детайли. Не вярвам да оставят лекарите само с 60% по-висок доход от сестрите. Нещо не се връзва.

 44. 44 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Разстроено

  Откъде накъде някакъв министър ще определя разпраделение на заплати в частни болници, да не би те да му казват за разпределението в министерството?
  Не мога да повярвам, ние в капитализъм ли сме или какво?
  Еми няма да има лекари, ще продължат да бягат.

 45. 45 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#38] от "uq":

  Едната ми специалност е хирургична , няма лошо сестрата да взема повече на работното си место , но съгласи се ,че няма как да се сравнява с практикуващ лекар на първа линия или например с хирург ,поради простата причина , че задълженията ,квалификацията и отговорностите са съвсем други .Аз съм доктор в поликлиника ,но в отдалечено место ,средно дневно спасявам лично живота на поне 5 тежко болни включително и бебета на дни , което сестрата не може ,дори със супер специалната си квалификация ,при оборот над 17000 на година ,това го правим предимно сами и с много труд и дежурства , при нас сестрите от години са с над 1000 лв , техния труд не е на хирургична сестра ,но и хирургичната сестра не е толкова натоварена в участитето си в най много 10-12 операции на седмица ,както нашите сестри ,а и спецификата е съвсем друга .Аз спасявам една патология ,хирургичната сестра подава инструменти на специалиста в друга патология , всеки си има мястото и заработката ,нейната не може да се сравни в пъти с нашата ,въпреки супер специализираните си знания ,те да си оправят тяхните заплати и да се борят за нивата си , аз се оправям с моите и се договарям с моя персонал ,съгласно участието на всеки един.От години основната дейност я отнасяме сами , допълнителните доктори ,докарани почти насила и общо взето само за да ги ползваме като бройки пред НЗОК , въпреки огромните си заплати за нашите условия ,не желаят да участват в лечебния процес активно ,гледат да отсъстват поне 200 дни в годината , младите не им се идва по селата за никакви пари , а старите просто не могат , естествено е ,че техните заработки ,не могат да се сравняват в пъти с нашата ,но и ние нямаме по празниците например нито един почивен ден ,за разлика от тези дето ни завиждат например .

 46. 46 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#41] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Никой не е убил никого , дори както ти казваш от некомпетентност , всички спешни и запуснати случаи са само поради некомпетентност и неглижиране на здравето от страна на пациента ,който обикновено преди спешния инцидент или не се е лекувал навреме и сам е вземал лекарства ,или с години не е стъпвал нито на профилактика ,нито се е лекувал дори за открити преди това тежки болести ,основната причина за тежката патология не е некомпетентността на медиците ни ,а простотията на пациентите , които чакат да се влошат и си мислят ,че лекаря представлява супер вундеркинд със супер модерна космическа апаратура ,която да му върне живота и здравето на мига .Ако не се случи ,видиш ли ,лекаря е прост и некомпетентен ,а ако случайно на село не му сложи и правилна диагноза с една слушалка и апарат за кръвно , веднага е престъпник и малоумник ,нали така .Медицината е толкова напреднала ,че отговорността трябва да е взаимна ,а не едните да са само обвинени , а другите прави ,това показва опита ни на работа от 25 години с не по малко от 15000 казуса на година и поне 100 човека ,които са загинали годишно ,ние знаем кой ,от какво ,как и къде се е лекувал ,и по лошото ,знаем го от 16 години ,има пълна документация и електронно досие на всеки ,90% от загиналите преди смъртта си с години не са преглеждани от дипломиран лекар или са стигнали и са загинали веднага ,защото са в тежко и запуснато състояние. Някой ,който се е появил за пръв път в последните 15 или 10 години и ми загинал на вратата , няма как да ме обяви в некомпетентност ,защото чакал и се самолекувал с години и месеци и декомпенсирал от всякъде , вкл и с помоща на младите си близки ,които са много компетентни ,като някой умре ,ама преди това не са довели близкия си да бъде компетентно обгрижен от дипломиран лекар ,съгласно правилата ,дори да сгреши лекаря , има друг ,вземи второ мнение и пак няма да си в грешка .

 47. 47 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  "Съотношението между заплатите на лекарите и медицинските сестри ще бъде 1.6 към 1" Мисля, че това изречение е много подвеждащо! Изобщо не е обяснено дали бюджетът на болницата за лекарски труд и за труд на медицински сестри ще е 1.6 към 1, и ако е така, при съотношение на брой лекари към брой медицински сестри 1:3 ще се окаже, че средната заплата на лекар спрямо средна заплата на мед. сестра в това заведение ще е 4.8 към 1. Горе-долу пет към едно! Популистки заглавия от журналисти, които не могат или не искат да вникнат във важните детайли. Не вярвам да оставят лекарите само с 60% по-висок доход от сестрите. Нещо не се връзва.
  —цитат от коментар 43 на vankata1


  КАкто е написано в статията не звучи като "бюджета за заплата на лекарите и мед сестрите ще беде 1.6:1" Звучи точна като че ли говорят за заплати директно. А това не е честно нито за лекарите, нито за сестрите. Дори между сестрите не бива да има равни заплати, както и сред лекарите. Лекар от поликлиника не се равнява на кардиолог или анастезиолог ... операционна сестра не е същото като сестра в училище.

  California Über Alles
 48. 48 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  Не ми стана ясно защо някой е решил, че съотношението между лекар и неговия обслужващ персонал трябва да е 1,6 към 1 във възнаграждението ? Защо лекарят взема само 60 % повече от този, който му асистира в лекуването на болните ? Нека да има съотношение, но то да бъде по - гъвкаво ! Съгласен съм, че не може лекар да взема 10 000 лева заплата срещу 800 лева за медицинска сестра, но и 1,6 към 1 ми се струва доста несправедлива пропорция ! Лекарят носи цялата отговорност за пациента, в крайна сметка той го и лекува, спасява му живота ! Премиерът и управляващите пак действат по стария начин - разделяй, противпоставяй, владей......
  В здравеопазването има чудовищна корупция ! Кой и как я адресира ? Тя е основния проблем, другото е прах в очите на хората !

 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#46] от "edin drug":

  Коментираш специфичен случай за който нищо не знаеш с общи приказки и положения. Надявам се не лекуваш по същия начин и пациентите си.
  А позицията ти че състоянието на болния е само в ръцете на болния звучи като "спасяването на давещите се е в ръцете на самите давещи се" Явно си Соц доктор без глам милост за пациентите си. Не случайно често ги наричате клиенти.
  От това което си написал излиза че не може да съществува мал-практис, което е абсолютна тъпня, защото е доказано че и лекарите както хората от всички други професии правят грешки. И когато грешките са от некомпетентност или мързел им се отнемат правата да практикуват. В България такова нещо по закон не може да се случи. Когато човек умре поради мързел или некомпетентност също има степени на наказание - от глоби до отнемане на права до затвор даже.
  От личен опит мога да ти кажа че лекарите в България не са най-компетентните и са доста безотговорни. Опитай се да кажеш на пациент в Америка че сам си е виновен че е болен от рак или е получил инсулт. Пробвай се. Направи го пред свидетели или го напиши и се подпиши. След 6 месеца ще си работиш пак в Луковид или Павликени.
  Баща ми беше под грижите на кардиолог поне в продължение на 30 години. Професор! Беща ми му вярваше сляпо и му плащаше. Заведох го на кардиолог в Калифорния. Лекар който не е "светило", не е "професор" и който го виждаше за първи път в живота си! Преди да го прегледа и да го сложи на тред-мил и да му прави ЕКГ го преслуша със слушалка. Само 5 секунди след като допря слушалката се обърна към мен и ме попита дали планираме да го оперираме. 5 секунди му трябваха за да му постави диагноза която "професора" за 30 години не можа. Но не това уби баща ми. При лек дискомфорт със съмнения за нещо по-лошо го приеха в болница и на болнично легло на територията на болницата лично лекар му сложи кръворазреждащо лекарство в системата което беше 100 пъти по-силна доза от необходимото. Всичко беше документирано и аз бях свидетел, както е сестрата. Баща ми изпадна в кома и почина след 12 часа. Този случай и в Зимбабве отива на съд. Не и в БГ. Доктора само каза - "Опа, май прецакахме баща ти. Стават такива грешки за съжаление. Дано се оправи" . И това е в София в "реномирана" болница. Как седят нещата в Краводер? Баща ми беше образован човек, който можеше да си плаща каквото искаха от него. Даже смяташе че е въпрос на чест да не използва здравната каса когато може. Беше запознат с болестта си и се грижеше за себе си. Аз бях до него когато се случи. Какво да говорим за някоя бабка от селата или за някой неграмотен от малцинствата?
  Не казвам че всички лекари са такива но ги има, има много от тях, и това че има пълна безнаказаност ви е направило безсърдечни, мързеливи и некомпетентни. Това че защитавам позицията че не може да има равенство или такива коефициенти между лекари и сестри е защото уважавам образованието и квалификацията по принцип а не защото уважавам лекарите в България, или сестрите, или здравната система като цяло.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#46] от "edin drug":

  " Никой не е убил никого , дори както ти казваш от некомпетентност , всички спешни и запуснати случаи са само поради некомпетентност и неглижиране на здравето от страна на пациента ,който обикновено преди спешния инцидент или не се е лекувал навреме и сам е вземал лекарства ,или с години не е стъпвал нито на профилактика ,нито се е лекувал дори за открити преди това тежки болести ,основната причина за тежката патология не е некомпетентността на медиците ни ,а простотията на пациентите , които чакат да се влошат и си мислят ,че лекаря представлява супер вундеркинд със супер модерна космическа апаратура ,която да му върне живота и здравето на мига ."

  Как никой не е убил никого, когато у нас има не една и две присъди вече срещу лекари за убийство по непредпазливост ? Това, че съществуват пациенти с напълно сбъркано отношение към собственото си здраве не означава, че няма лекари с престъпно нехайство към човешкия живот ! И двете явления съществуват и едното не може да оправдае другото ! Отговорността е винаги лична, а не колективна !

 51. 51 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Некъв сърдечен порок ли е имал баща ти?

 52. 52 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  ако някой е чел пиратски книги като юноша веднага ще направи аналигия с разпределението на плячката = корабособственика взема половината, а другата половина се разпределя като заплати :-) капитана взема 2 дяла , офицерите 1,5 - 1,8 дяла , боцманите 1,3 дяла , матросите 1 дял , юнгите 0,7 дяла = векове наред се е считало за справедливо

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 53. 53 Профил на Дразнител
  Дразнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#5] от "realguru":

  Да, но във Франция това съотношение е около 3:1 средно. Лекарските заплати растат с увеличаването на стажа, докато сестринските са горе-долу на едно ниво. Лекар започва с около 4000€ и след 24 години стаж има основна заплата 7500€ и към това се добавят дежурствата, които са по 250€ за "обикновено" дежурство и двойно ако е в неделен или празничен ден. От дежурства лекарите в държавния сектор докарват още около 50% към заплатата си. Сестрите получават по 90€ месечно за това, че са длъжни да дават дежурства.

  Жизнь или Life - избор има.
 54. 54 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Некъв сърдечен порок ли е имал баща ти?
  —цитат от коментар 51 на Phaeton.


  Да. От дете. Нелекуван предизвика силна аритмия която можеше да се оправи с елементарен пейс-мейкър. Професора-светило каза че не бил нужен. Аритмията с години предизвика тромби и две исхимични инсулта, като разбира се му увреди клапите. И това можеше да се оправи с операция.
  Всички шансове бяха пропуснати след като симптомите бяша видни и за студент по медицина. Поради някаква прочина професора непрекъснато му набиваше в главата че операция не му е нужна. Консултирах се с доктора в Калифорния, който му беше направил прегледа. Той каза че няма абсолютно никаква причина да не се направи операция, на човек под 60 години в сравнително добро здравем освен сърцето разбира се. Като минимум можеше да ми се слози пейс-мейкър който тук се слага за 1 час, после седиш в болницата 2, 3 часа и след това те изписват. Защо този човек в България непрекъснато му набиваше в главата че нямало да може да издържи операция пък и не му било нужно не знам.
  Разбира се друг "специалист" препоръчан от първия уби баща ми когато беше на 61г.
  След това имах шанса да питам лекуващия му лекар защо непрекъснато го плашеше и не му направи операция? Каза ми че май бил направил грешка и имал голям грях пред баща ми! 30 години го лекуваше с Антистенокардин. Тъпак! И това е професор пред който всички се прекланяха и баща ми му вярваше като на Бог. За бече 34, 5 години в Америка никога не съм чул някой да търси или да ходи при "доцента" или при "професора". Всеки ходи на доктора който му препоръча лекуващия лекар. Ако имаш дори най-малкото съмнение и той види че не се чустваш комфортно веднага вика друг лекар който да погледне изследванията и тестовете за да са сигурни че не пропускат нещо. На майка ми преди 7, 8 години и откриха тумор в бънрека и и казаха че трябва веднага да и махнат бъбрека. Друга крайност! Докарах я тук. Направиха и скенер и казаха че този тип тумор за тази възраст е нещо съвем нормално и дори не е необходимо да се проверява ако няма промяна на симптомите. Вече 8 години си живее и забрави че щяха да и махат бъбрека в България. Сега те държат в болница и ти предписват безполезни операции за да източват здравната каса. Роднините ми вече са на възраст та имам доста примери. Държат ги в болница 3, 4 дена изписват ги но не им дават епикризи, нито им казват какво им е. Оказа че ги водят че са в болницата по десет дена без всъщност да са там. Изписване на ненужни, скъпи лекартва защото баджанака или съпругата имат аптека, препоръчване на тежки операции на възрасни и полуграмотни хора срещу яко доплащане. Всичко това са всекидневни практики в България. В САЩ за такъв fraud - измама се затварят практики и даже се ходи в затвора.

  California Über Alles
 55. 55 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#54] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Напатил си се! За това си черноглед, но не те обвинявам! Всеки би бил .

  Но всъщност положението не е толкова зле.

 56. 56 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 117 Неутрално

  Някой знае ли формулата, по която е определено това съотношение? интересно ми е да я видя.

  без подпис!
 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  До коментар [#54] от "Pontif New Dnevnik SUCK":Напатил си се! За това си черноглед, но не те обвинявам! Всеки би бил .Но всъщност положението не е толкова зле.
  —цитат от коментар 55 на Phaeton.


  Дано.
  Перфектна здравна система няма никъде. Според това което пише по медиите изглежда Испания има една от най-добрите ако не най-добрата здравна система. Точно по какви критерии оценяват не знам.
  При мене е много добре ако имаш застраховка и зле ако нямаш.
  Моя опит не е меродавен и никой не би трябвало да взима съвете от анонимен форум. Но не може да се случва на толкова много роднини които имам там. Не е може да е случайно. За мене уравняване на възнаграждението и липса на отговорност са две неща които убиват всичко. Соца затова се срина до голяма степен.

  California Über Alles
 58. 58 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#57] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  Напълно съгласен!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK