Ананиев предлага частните болници да правят обществени поръчки

Ананиев предлага частните болници да правят обществени поръчки

© Юлия ЛазароваНяколко лекарства за онкоболни са плащани с 50% по-скъпо на частните болници в сравнение с държавните лечебни заведения. Това каза здравният министър Кирил Ананиев пред ресорната парламентарна комисия, която днес изслуша управителя на Здравната каса д-р Дечо Дечев, който обяви, че разминаването в заплащането на лекарства в различните здравни заведения е до 7 пъти, съобщава БНР.


Педи дни Дечев каза, че НЗОК се източва чрез лобистки закони. Той обаче каза, че законът не е нарушен.


Пред парламентарната комисия Дечев заяви, че според данните, с които разполага, не е разходван неправомерно обществен ресурс и че в законодателството се появява практика за нерационално използване на публичните средства за лекарства.
"Продажбата на цени до референтните в позитивния лекарствен списък е напълно законова практика. Разминаването аз обявявам публично, че една законова практика, за която пак повтарям, аз нямам право да кажа на някой провери нещо, което е в рамките на закона. Аз ви информирам чрез медиите, цитирам текст - лекарствен продукт не може да се продава на цена по-висока от определената в позитивния лекарствен списък. Всички цени , които споменах, са в рамките на определените в позитивния лекарствен списък. И по тази причина това не е незаконно и няма как да сезирам тези, които имат право да проверяват дали едно нещо е законно, или е незаконно", заяви той.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев заяви, че ще инициира законови промени, така че частните болници да правят обществени поръчки. Вчера той обяви, че ще бъдат подготвени промени в Закона за обществените поръчки.


Ананиев ще поиска от Национална агенция за приходите да провери болниците и търговците на едро.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK