Здравната каса ще обнови списъка на покриваните от нея лечебни храни

Снимката е илюстративна

© Анелия Николова

Снимката е илюстративнаДо края на седмицата ще започне процедура за обновяване на списъка с диетични храни за специални медицински цели, които се заплащат напълно или частично от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Решението е на Надзорния съвет на касата.


Целта е да се осигури достъп и да не бъде прекъсвано лечението на хората, нуждаещи се от диетични храни за специални медицински цели, посочват от касата.


Преди две седмици се разбра, че заради нормативен пропуск навършилите 18 години не могат да получават по линия на здравната каса някои медицински изделия и диетични храни.


Към момента за медицинските и други услуги по текстове от Закона за здравето НЗОК плаща за деца лекарствени продукти и диетични храни за специални медицински цели, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. След като те навършат 18 години обаче, няма предвидена правна възможност за заплащане на лечението от страна на касата. Изключение е направено само за децата с онкологични и онкохематологични болести, чието заболяване и лечение е започнало преди навършването на 18 години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK