София е в грипна ваканция от понеделник, в още пет области е обявена епидемия (обновена в 17.45 ч.)

София е в грипна ваканция от понеделник, в още пет области е обявена епидемия (обновена в 17.45 ч.)

© Георги КожухаровОт днес в област Велико Търново е обявена грипна епидемия, съобщи Министерството на здравеопазването. От събота (25 януари) подобна мярка се въвежда и в област Бургас. От понеделник (27 януари) София, Кърджали и Хасково, също ще бъдат сред областите, в които ще има специален режим заради бързо разпространяващите се вирусни заболявания. (карта с районите в грипна епидемия вижте по-долу).


Докато е в сила специалният режим се ограничават плановите операции и свижданията в лечебните заведения и се преустановяват женските и детските консултации. По преценка на регионалните управления по образованието може да бъде обявена грипна ваканция. Учениците могат да бъдат разпуснати и в области, където още не е обявена епидемия с цел да се ограничи разпространението на заразата. В области с епидемия пък може - по преценка на училищните власти - занятията да продължат като се засили контролът и не се допускат болни деца.


В столицата ваканция до 6 февруари


В София заради високия брой болни от грип от понеделник (27 януари) ще бъде преустановен учебният процес във всички 273 училища. Грипната ваканция ще бъде в сила до 4 февруари включително. Учениците ще започнат учебни занятия на 6 февруари, тъй като 5 февруари е обявен за неучебен ден поради края на първия учебен срок, уточняват от Министерството на образованието и науката.
Днес са отменени учебните занятия и във всички училища от област Монтана, където от 21 януари беше обявена грипна епидемия. Отменени са и занятията в 21 училища от област Пловдив и в 15 от област Кюстендил. В тези области няма обявена грипна епидемия, но мярката се налага заради висок процент болни деца.


От понеделник занятия няма да има в училищата в Асеновград и Луковит. Във ваканция излизат и по едно училище в областите Враца, Габрово и Силистра, както и в детска градина "Мир" във видинското с. Дунавци.


Епидемия в отделни общини в още три области


Епидемия е обявена частично и в отделни общини, макар областите все още да няма много болни. От утре на специален режим са Севлиево, Трявна и Дряново, а от 27 януари епидемия е обявена и за общините Благоевград, Гоце Делчев, Сатовча, Гърмен и Хаджидимово. В тези общини от Благоевградска област вече е обявена грипна ваканция от 27 до 31 януари включително.


Грипна епидемия се обявява при достигане на 250-280 болни на 10 хил. души население.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на vtl53383951
  vtl53383951
  Рейтинг: 342 Неутрално

  И какво точно означава тази грипна епидемия?

 2. 2 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 738 Неутрално

  А родителите на децата? Те отпуск ли?

 3. 3 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 339 Неутрално
 4. 4 Профил на Tsvetelina Raykova
  Tsvetelina Raykova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредна аматьорска статия:
  Заглавие:
  И Велико Търново е в грипна епидемия, София - от понеделник
  3 реда по надолу
  Към момента Регионалните управления по образованието в София и във Велико Търново не са обявили грипна ваканция за учениците.

  Айде да се научите да пишете, това което искате да кажете.

 5. 5 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 553 Неутрално

  А родителите на децата? Те отпуск ли?
  —цитат от коментар 2 на Kotarak


  бОли ме светофара. Здравето на децата е по-важно от проблемите някои родители. Заради такива като теб, всички да се изпоразболеят в режим оцеляване, може би? 40% - 50% отсъстващи от училище как ти звучи? Официална статистика. А малкото като го удари грипа, после падат и родителите, и ако са такива като теб, то ходят болни на работа, очиствайки всички около себе си. Безотговорно, неморално и опасно поведение.

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1895 Неутрално

  А родителите на децата? Те отпуск ли?
  —цитат от коментар 2 на Kotarak


  Ако си пуснат.

 7. 7 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#4] от "Tsvetelina Raykova":

  +++
  Като баща на три деца, откровено мога да заявя, че това е мега некадърно написана статия, която не се основава на факти и е просто кликбайт...
  Всеки родител, който види така написано заглавие, ще го отвори и ще почне да прави планове какво да прави децата...
  Дневник, стегнете се малко, започвате да приличате на жълтинка, честно...

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 8. 8 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 339 Неутрално

  А родителите на децата? Те отпуск ли?
  —цитат от коментар 2 на Kotarak


  Ако не са пушачи ....

 9. 9 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":

  Как можеш да говориш така? Не е уредено никак какво да прави родителя. То е ясно, че детето е най-важно. Но и покрив и храна са важни.

 10. 10 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Какво четете некадърно написаната статия на Дневник? Като видите такова кликбейт заглавие, отваряте сайта на СРЗИ. Там пише, че от 27 януари София е в грипна епидемия. Другите празнословия на Дневник не ви трябват.
  Иначе какво ще правят родителите в грипна епидемия? Ами, честно казано, колкото и да ми е неприятно, предпочитам да викна тъщата да ми гледа детето една-две седмици, вместо да го пращам в детското заведение при гъмжащи вируси и да се моля да не се разболее.
  Ако някой няма баба на разположение, винаги може да си вземе болничен за гледане на малко дете. Ако и това не му е вариант, в крайна сметка взима детегледачка. Здравето на децата е най-важно. Чак след това идват всички останали подробности в житието и битието.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 11. 11 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 368 Неутрално

  И разбира се, 15 минути по-късно, статията е допълнена и изведнъж се появява цялата нужна информация...
  Аматьори, Сър.!

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 12. 12 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 714 Неутрално

  След като за години в Ирландия и Великобритания, никога и не съм помирисвал “грипна ваканция”, няма как при всеки от тези случаи да не заключа че става въпрос за малко допълнително следпразнично ваканцуване на учителите.
  В нашите класове отсъстват по две деца от класове от по 26 и 31 деца. Епидемия направо
  Да неговорим колко от тези родители са от типа - ако детето се прокашля веднъж и “болно”...
  После ще препуска из материала и учениците - претоварени и неграмотни.

  Апропо за горните - това си е бизнес за занималните. Нали не си мислите, че магически децата им се намира как даде гледат. Пак ще са си в групите, даже със същите учители - но на частно...

 13. 13 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 348 Неутрално

  А родителите на децата? Те отпуск ли?
  —цитат от коментар 2 на Kotarak


  Родителите да не се оплакват, че трябва да се грижат за децата си.

 14. 14 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 846 Неутрално

  На учениците само ваканция им дай.

 15. 15 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#12] от "enterfornone":

  Това е факт - няма такова понятие като грипна ваканция по света - Европа, САЩ, даже Русия. Може би въвеждат мерки в конкретно училище или дори община ама така да спрат цялата област няма вариант.

 16. 16 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#12] от "enterfornone":

  Изключително невярно съждение! Във Великобритания и Ирландия родителите масово ваксинират децата си срещу грип. В България е пълно с майки-орлици, които обаче са орлици само на мозък, които са убедени антиваксърки и които не позволяват на децата им да се инжектират подобни "отрови". И съответно България е страната с най-малко ваксинирани срещу грип в Европа. И затова у нас има грипни епидемии и ваканции, докато в нормалните държави бройката на заболелите се ограничава с нормалните достижения на медицината.
  А за другото ви твърдение - че децата ходели "на частно" при учителите, е долна, смрадлива лъжа! Майка ми и баща ми са учители, никога досега не са давали частни уроци на деца, които обучават в собствените си класове, независимо дали има грипна ваканция, или не. Те дават уроци само на по-големи ученици, които готвят за университет и които отиват при тях по собствено желание.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 17. 17 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Защо миналата година грипа в София пак дойде точно на същите дати, че последен ден да му е междусрочната ваканция? Ама той тоя грип всяка година проверява в МОН кога е ваканцията между сроковете и идва тогава точно ли?

 18. 18 Профил на Анна Христова
  Анна Христова
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#4] от "Tsvetelina Raykova":

  Здравейте, в статията са посочени съобщените от институциите факти към момента на публикуването й. Обявяването на грипна епидемия не означава задължително обявяване на грипна ваканция. Едното решение се взима от здравните власти, другото - от министерството на образованието. Малко по-късно в София беше обявена и ваканция, поради което статията е обновена.

  Анна Христова
 19. 19 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":Как можеш да говориш така? Не е уредено никак какво да прави родителя. То е ясно, че детето е най-важно. Но и покрив и храна са важни.
  —цитат от коментар 9 на Kotarak


  Ами мога, защото заради такива, които не могат да си гледат децата, нашите са все болни. Днес е грип, вчера е дрислив вирус, двуметрови сополи, ходят на училище, ако ще да пълзят, учителите се молят на родителите да си ги вземат, че са зле, ония не щат и се опъват. Да умира, ама в училище! Моя като го разболеят, нали после и аз съм болен,и жена ми е болна? Съседката като и разболеят детето, после и тя, и второто и дете и мъжа и са болни! И всички даваме по 200 лева за лекарства, пием антибиотици за бронхити, по седмица или две никой не може да работи! И това е ако някой не се озове в болница, а то се случва често! Та викаш "Как можеш да говориш така?"? Е, мога, и още как!!! ДА! Безотговорно, неморално и опасно поведение и Вие си го знаете отлично! Омръзна ми от такива родители!

 20. 20 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 553 Неутрално

  След като за години в Ирландия и Великобритания, никога и не съм помирисвал “грипна ваканция”, няма как при всеки от тези случаи да не заключа че става въпрос за малко допълнително следпразнично ваканцуване на учителите. В нашите класове отсъстват по две деца от класове от по 26 и 31 деца. Епидемия направоДа неговорим колко от тези родители са от типа - ако детето се прокашля веднъж и “болно”...После ще препуска из материала и учениците - претоварени и неграмотни. Апропо за горните - това си е бизнес за занималните. Нали не си мислите, че магически децата им се намира как даде гледат. Пак ще са си в групите, даже със същите учители - но на частно...
  —цитат от коментар 12 на enterfornone


  Смешко, половината клас на детето отсъства, съседните класове е същото. Тръгнал да обижда училите, дето се чудят как да завършат срока. Аман от такива чугунени тролове.

 21. 21 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#18] от "Анна Христова":

  Оценявам по достойнство вашето обяснение. Благодаря ви.
  Бихте ли била така добра да обясните защо заглавието беше с "ваканция", а не с епидемия и защо се бърза да се пусне една новина, която определено е въздействаща, преди да бъдат проверени всички факти?
  Още веднъж ви благодаря предварително за отделеното време.

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 22. 22 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":

  Хайде по-спокойно със злобата, не съм несъгласен с теб,но има страни по света, които насърчават ходенето на училище-градина на грипави деца. Смятат, че така всички по-лесно ще си изградят имунитет.

 23. 23 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 841 Весело

  До коментар [#17] от "Oleg Shishmanov":

  Слочаеност

 24. 24 Профил на Анна Христова
  Анна Христова
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  До коментар [#21] от "ShekSpirt":

  Здравейте, първоначалното заглавие беше за епидемия, а не за ваканция. Така е посочено и в коментар #4. Това бяха фактите към момента на публикуване на статията и те са проверени - здравните власти съобщиха, че обявяват епидемия, а училищните все още нямаха решение. По-късно Регионалното управление на образованието съобщи, че спира учебните занятия и статията беше обновена с новата информация, като това е посочено и в заглавието й.

  Анна Христова
 25. 25 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4084 Весело

  До коментар [#18] от "Анна Христова":

  " Здравейте, в статията са посочени съобщените от институциите факти към момента на публикуването й. Обявяването на грипна епидемия не означава задължително обявяване на грипна ваканция. Едното решение се взима от здравните власти, другото - от министерството на образованието. Малко по-късно в София беше обявена и ваканция, поради което статията е обновена. "

  Уместно уточнение ! Иначе малчуганите поне в посочените градове ще имат възможността малко да си отдъхнат от бясното препускане по учебния материал и писането на безкрайно дълги домашни.......

 26. 26 Профил на ShekSpirt
  ShekSpirt
  Рейтинг: 368 Неутрално

  До коментар [#24] от "Анна Христова":

  Благодаря ви.
  Хубав уикенд.

  П.П.
  Не искам да се заяждам, няма смисъл. И без това всички са изнервени безкрайно много.
  Истината е, че нивото ви пада с всеки изминал ден и оправданията от този тип никак не ви помагат.

  Понякога и аз се чудя защо съм още тук..
 27. 27 Профил на lukanku
  lukanku
  Рейтинг: 301 Неутрално

  До коментар [#26] от "ShekSpirt":

  Евала, пичага, че още ги четеш и коментираш, когато знаеш и виждаш как им е паднало нивото. Допаминовите ти рецептори трябва да бъдат овладени!

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  А родителите на децата? Те отпуск ли?
  —цитат от коментар 2 на Kotarak


  -------------------

  по цял ден на телефоните и компютрите, до вечерта им излиза пушек от ушите.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8319 Неутрално

  Сега вместо в училище, ще киснат по заведенията.

 30. 30 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  Впрочем, да похваля МЗ. За сефте, грипната ваканция е в началото на епидемията. Всяка година, чакат да се изпонатръшкат всички деца.

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 31 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#19] от "ozd05563707":

  Да съм казал, че водя детето си болно? Защо скачаш като ужилен? Казвам само, че тръшкат всичко на родителите, без никакво съдействие какво да правят. Нито могат болничен да вземат, нито да вземат спешно отпуск и да е уредено това по някакъв начин.

 32. 32 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Дали са взели мерки за Китайските граждани които идват в БГ.?

 33. 33 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Впрочем, да похваля МЗ. За сефте, грипната ваканция е в началото на епидемията. Всяка година, чакат да се изпонатръшкат всички деца.
  —цитат от коментар 30 на hope


  На твойта логика Коледната ваканция също трябваше да е свършила работа!

 34. 34 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Едно време най-обичах грипните ваканции!
  Идваха изневиделица и можеха да продължат бая време.....
  Ама и сняг имаше.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 35. 35 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Едно време най-обичах грипните ваканции!Идваха изневиделица и можеха да продължат бая време.....Ама и сняг имаше.
  —цитат от коментар 34 на Храбър


  Ама то има голяма разлика дали говорим под 5 клас или над,

 36. 36 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 553 Неутрално

  До коментар [#22] от "deymus":

  Къде, в Тамбукту може би? Откъде ви намират не знам.

 37. 37 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#5] от "ozd05563707":Хайде по-спокойно със злобата, не съм несъгласен с теб,но има страни по света, които насърчават ходенето на училище-градина на грипави деца. Смятат, че така всички по-лесно ще си изградят имунитет.
  —цитат от коментар 22 на deymus


  Страшно малоумие си написал, драги! Дай да ги пускаме и в ДР Конго, да се заразят с ебола, за да си изградят имунитет... Откъде ви намират такива изтрещелници, просто не знам!

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 38. 38 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#19] от "ozd05563707":Да съм казал, че водя детето си болно? Защо скачаш като ужилен? Казвам само, че тръшкат всичко на родителите, без никакво съдействие какво да правят. Нито могат болничен да вземат, нито да вземат спешно отпуск и да е уредено това по някакъв начин.
  —цитат от коментар 31 на Kotarak


  Родителите като са правили деца, да са мислели и как ще ги гледат. Няма личен лекар, който да не ти даде болничен да си гледаш детето, просто няма такъв! Но явно си от хората, които смятат за геройство да ходят болни на работа, да изпозаразяват колегите си и после с мъченическа усмивка да се хвалят на шефа колко са печени.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 39. 39 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#38] от "...And justice for all":

  Ако детето ти е здраво, но е пуснато грипна ваканция, няма личен лекар, който да ти даде болничен.
  За такива ситуации винаги си пазя няколко дни отпуска, друг е въпросът, че понякога просто няма как да излезнеш отпуска.

 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 8067 Неутрално

  Картата на страната все още е предимно зелена. Дано се отървем по-леко

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 41. 41 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  Картата на страната все още е предимно зелена. Дано се отървем по-леко
  —цитат от коментар 40 на neut


  За Кюстендил приеми, че е жълто, защото общ. Дупница е част от област Кюстендил. Съответно прочетох, че Бургас също е с грип, така че не е зелен със със сигурност.

 42. 42 Профил на Kotarak
  Kotarak
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#38] от "...And justice for all":

  Добре, явно си навит. Дишай

 43. 43 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#41] от "Oleg Shishmanov":

  И Хасковска област е във ваканция от понеделник, както и ЦЯЛА Бургаска.

 44. 44 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4805 Неутрално

  И какво точно означава тази грипна епидемия?
  —цитат от коментар 1 на vtl53383951


  Че има грип.

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 45 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Истина е, че в много държави няма подобно нещо като "грипна ваканция". Във Финландия и едно дете да отиде на училище, училището е отворено. Не знам, какво трябва да се случи, за да затворят училищата. Друг е въпросът, кое решение е по-добро. Според мен, с всички недостатъци, решението в България потенциално носи по-малко вреди.

 46. 46 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  заради такива, които не могат да си гледат децата, нашите са все болни. Днес е грип, вчера е дрислив вирус, двуметрови сополи, ходят на училище, ако ще да пълзят, учителите се молят на родителите да си ги вземат, че са зле, ония не щат и се опъват. Да умира, ама в училище! Моя като го разболеят, нали после и аз съм болен,и жена ми е болна? Съседката като и разболеят детето, после и тя, и второто и дете и мъжа и са болни! И всички даваме по 200 лева за лекарства, пием антибиотици за бронхити, по седмица или две никой не може да работи! И това е ако някой не се озове в болница, а то се случва често! Та викаш "Как можеш да говориш така?"? Е, мога, и още как!!! ДА! Безотговорно, неморално и опасно поведение и Вие си го знаете отлично! Омръзна ми от такива родители!
  —цитат от коментар 19 на ozd05563707  не си ли чувал, че има ваксини бе... родителю хахах

 47. 47 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 907 Неутрално

  В нашите класове отсъстват по две деца от класове от по 26 и 31 деца.
  —цитат от коментар 12 на enterfornone


  В класа на дъщеря ми днес имаше две деца, от 26... 24 са болни или спрени от училище, няма как да знам точно. Епидемия в областта не е обявена още. Не знам как е в другите класове, но тази сутрин, навалицата беше 4-5 пъти по-малко от стандартно, явно и там има доста болни. Другата седмица децата ще са здрави и сигурно тогава ще обявят ваканция. Аз си мисля че ваканциите са с цел предотвратяване на масово заболяване, в България се прави обратното - обявяват я, когато повечето деца са преболедували и са се върнали. И загубата на време и материал става двойна.

 48. 48 Профил на Oleg Shishmanov
  Oleg Shishmanov
  Рейтинг: 1368 Неутрално

  До коментар [#46] от "extraCACA":

  Тези за грип работят на статистически принцип - ПРЕДПОЛАГАТ кои вариации на щамовете ще доминират и ги включват във ваксината.
  Дали ще оцелят , дали ти ще оцелиш да се натъкнеш на тях - статистика!
  Аз съм си слагал веднъж противогрипна ваксина - през есента на 96-та година. И:
  1. Разболях се от ваксината доста гадно или поне ме хвана 2 дни след поставянето вирус
  2. Боледувах си доста напоително през въпросната зима и то гарнирано с глада отпуснат щедро с любезното съдействие на Жан Виденов.

 49. 49 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2044 Неутрално

  Тези истерии всяка година са ми неясни - дали са основателни и оправдани, нито пък дали не е поредният изблик на идиотизъм.

  По време на моето ученичество не си спомням никога (никога, никога, никога) да е имало каквито и да е грипни, дървени, метални, климатични, десни, леви, центристки или други извънредни ваканции.
  Същото бе и при (тогавашните) малки - от - до!
  Ваканциите бяха януарска (новогодишна), априлска, лятна. Точка!
  При условие, че тогава наистина зимите бяха много по-люти, по-дълги + изобилие от сняг.
  Че е имало грип - имало е, случвало се е 5-10-15% да отсъстват, но останалите си дънеха без почивка.

  Сега не знам дали покрай тази квази загриженост (според мен!) не се създават предпоставки децата да боледуват повече.

  Защо казвам квази загриженост. Защото миналата година пак имаше подобна истерия, пак имаше грипна ваканция за учениците (учениците!) За зла врага, поради което можем да сравняваме, току до нас има не само училище, но и детска градина (много голяма, най-голямата в района!)
  И какво се получи - училището опустя за 10-15 дена, а детската градини си работеше през цялото време.
  И се запитах - нима децата от детската градина са по-неподатливи на грипа отколкото учениците!? Досега не съм намерил задоволителен отговор.
  Ако има тукана доктор - да каже!

  Че здравето на нашите и чуждите деца е задача над задачите, Задача № 1 - две думи няма и не може да има, но сякаш се отива към крайности.
  Не се меся на специалистите и нямам право на мнение, но наистина недоумявам.

 50. 50 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  Българинът се страхувал най много да не настине, и да не се мине?

 51. 51 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 779 Неутрално

  Тези истерии всяка година са ми неясни - дали са основателни и оправдани, нито пък дали не е поредният изблик на идиотизъм.По време на моето ученичество не си спомням никога (никога, никога, никога) да е имало каквито и да е грипни, дървени, метални, климатични, десни, леви, центристки или други извънредни ваканции.Същото бе и при (тогавашните) малки - от - до!Ваканциите бяха януарска (новогодишна), априлска, лятна. Точка!При условие, че тогава наистина зимите бяха много по-люти, по-дълги + изобилие от сняг.Че е имало грип - имало е, случвало се е 5-10-15% да отсъстват, но останалите си дънеха без почивка.Сега не знам дали покрай тази квази загриженост (според мен!) не се създават предпоставки децата да боледуват повече.Защо казвам квази загриженост. Защото миналата година пак имаше подобна истерия, пак имаше грипна ваканция за учениците (учениците!) За зла врага, поради което можем да сравняваме, току до нас има не само училище, но и детска градина (много голяма, най-голямата в района!) И какво се получи - училището опустя за 10-15 дена, а детската градини си работеше през цялото време.И се запитах - нима децата от детската градина са по-неподатливи на грипа отколкото учениците!? Досега не съм намерил задоволителен отговор.Ако има тукана доктор - да каже!Че здравето на нашите и чуждите деца е задача над задачите, Задача № 1 - две думи няма и не може да има, но сякаш се отива към крайности.Не се меся на специалистите и нямам право на мнение, но наистина недоумявам.
  —цитат от коментар 49 на Аскет


  Веднага отговарям защо е така. В детските градини сутрин има т.нар. "филтър". Т.е. медицинските сестри проверяват здравословното състояние на всяко дете, което е заведено от родителите си и ако някое е дори само със сополи, връщат го поживо-поздраво у дома. Това по време на грипна епидемия. За съжаление, тоя филтър не се прилага в другите дни от годината и затова доста често най-малките мъкнат всякакви вируси от там.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 52. 52 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1953 Неутрално

  Другарят Кунчев главен санитарен инспектор (гербер кандидат за депутат) пропусна момента в който можеше да се спрат децата от училище и да се ограничи епидемията и мога да ви кажа защо пропуснаха. Преди една седмица дойдоха някакви тетки от регионалната РЗИ в нашия медицински център възмутени ,че лекарите пишели много ОВИ (остри вирусни инфекции ) от проведените прегледи ,която сводка отива и в РЗИ. Представяте ли си тези казват на колегите да не се пишат 'толкова много вирусни заболявания' . Защо ли - ами защото им се нарушава свинското спокойствие в кабинетите на чантаджиите от РЗИ и ги командироват да взимат проби за определяне на вида причинител в гърлен и носен секрет от пациентите на личните лекари. С две думи соца е жив с изкривената информационна среда и системните лъжи по етажите на властта. А наскоро Китайската Компартия предупреди здравните им служби по региони да не се скриват заболявания на базата на гафа предния път, когато избухнаха епидемии със SARS и бяха проспани. Но пък паракомунистическата ни партия ГЕРБ още не е предупредила чиновниците си да не лъжат.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 53. 53 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  До коментар [#48] от "Oleg Shishmanov":

  тея глупости - в пенсионерския клуб... майка ми си слага ваксина от 10+ години и за този период има всичко на всичко няколко леки настинки... от този сезон вече всички в къщи сме с ваксини, нула проблеми с реакции и прочие алабализми

 54. 54 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2052 Неутрално

  Айде да се научите да пишете, това което искате да кажете.
  —цитат от коментар 4 на Tsvetelina Raykova  Добро чувство за хумор, въпреки запетайката ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 55. 55 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Кастрева сега ще удължи ли срока с десет дни, кво правим с непредадените проекти и оформянето... от 6-ти започва втория срок и дори и дори и лапетата са наясно колко грипна е тази ваканция?

 56. 56 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#36] от "ozd05563707":

  Канада, гений

 57. 57 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 841 Неутрално

  До коментар [#37] от "...And justice for all":

  Кажи го това на канадците, умнико

 58. 58 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#37] от "...And justice for all":Кажи го това на канадците, умнико
  —цитат от коментар 57 на deymus


  Съмнява ме да е истина, но да приемем, че е така. Значи опитът на една страна от 220 в света трябва да е показателен как да действаме, така ли? Много яко. Едно време в древна Спарта са убивали недъгавите, дай пак да продължим тая практика за по-силно поколение, м?

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 59. 59 Профил на │
  Рейтинг: 47 Неутрално

  До коментар [#24] от "Анна Христова":

  "Здравейте, първоначалното заглавие беше за епидемия, а не за ваканция. Така е посочено и в коментар #4. Това бяха фактите към момента на публикуване на статията и те са проверени - здравните власти съобщиха, че обявяват епидемия, а училищните все още нямаха решение. По-късно Регионалното управление на образованието съобщи, че спира учебните занятия и статията беше обновена с новата информация, като това е посочено и в заглавието й."

  Нормалните вестници, като Ню Йорк Таймс, например, слагат бележка в края на статията в която обясняват накратко какво е променено от първоначалния вариант.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 60. 60 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 848 Неутрално

  Интересно, като летях към Краков в Полша, китайците в самолета носеха защитни маски на лицето, предполагам като предпазна мярка срещу болести, прехвърляни по въздушен път.

  Като бях ученик през комунистическото време, от време на време имахме "дървена ваканция", понеже училището ми беше бедно и не можеше да си позволи да отоплява, ни пускаха във ваканция. Но и зимите тогава бяха доста по-студени от сегашните.

  Es muß Geld fließen!
 61. 61 Профил на pgu52619490
  pgu52619490
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Здравейте!
  Аз преподавам от 24 години в австрийско училище,никога не е обявявана ваканция,вследствие на епидемия...това го има само във България.
  По добре да затворят моловете,където по време на тази ,така наречена грипна ваканция,пребивават повечето дечурлига.
  До коментар [#12] от "enterfornone":

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK