Какви са мерките срещу коронавируса в България

Какви са мерките срещу коронавируса в България

© Анелия НиколоваТермокамери, които измерват с изключителна точност и от разстояние температурата на влизащите в България пътници, са монтирани на летищата. На пристанищата във Варна и Бургас са предприети специални мерки заради новия коронавирус. В България има постоянни пунктове за граничен здравен контрол, като освен на летищата е София, Варна и Бургас има и на портовете в двата най-големи черноморски града.


В събота България повиши степента на предупреждение за опасност заради новия коронавирус. Индексът на риска при пътуване до Китай е повишен до ниво 4 - предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост).


Термокамери на летищата


На терминали 1 и 2 на летище София са монтирани камери и още днес ще заработят, там досега се прилага безконтактно измерване на температурата с т.нар. пистолети (безконтактен преносим термометър - бел. ред.). На летището във Варна се очаква също термокамерата да заработи днес, а до петък ще получат такава и на летището в Бургас, където към момента температурата на пристигащите пасажери се мери с "пистолет".
"Организацията и координацията е създадена изключително добре. На терен са най-малко 10 души от здравните служби на Министерството на здравеопазването, а също така и съответните екипи на Гранична полиция, летищните власти и Агенция "Митници", каза на брифинг министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който лично инспектира термокамерите на софийското летище. Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев каза по-рано пред БНТ, че медицински екипи има и на летищата във Варна и Бургас.


Термокамерата засича всички пътници от разстояние и определя точната им температура. Когато е над 37 градуса, екранът става тъмнозелен. Когато се установи, че пасажерът има висока температура, той се отвежда в стаичка и попълва анкетен лист за състоянието си, включително дали има някои болки и неразположения. Към анкетния лист има брошура на български и английски, в която е описано каква е процедурата, която следва.


Той бива изведен от летището не по коридора, през който вървят останалите пътници, а през друга врата. Там чака санитарен автомобил, който го отвежда във Военномедицинската академия (ВМА) - за София, за Варна - "Св. Марина", за Бургас - областната болница.


При съмнение, че пътници носят вируса


Най-критичните полети са от Истанбул, Москва и Доха, каза Ананиев. Той информира, че във Варна от шестимата граждани, кацнали от Китай, един бил с температура 37.1, но това дало основание на медицинските екипи да го изолират под наблюдение в университетската болница "Св. Марина". Всеки пътник, който има висока температура, ще бъде задържан, за да се установи източникът ѝ, каза още министърът.


Пътниците остават в болница в продължение на карантинен период от две седмици.


Днес стана известно, че тестовете на двамата българи, които се прибраха снощи от китайския град Ухан - епицентърът на новия коронавирус, са отрицателни. Студентите са настанени в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА, и двамата са в добро здравословно състояние. Намират се в стаи със специален достъп и няма да имат контакт със странични лица, докато не премине карантинният период от две седмици, съобщи, цитиран от БНР, началникът на Катедрата по инфекциозни болести във ВМА доц. Георги Попов.


Засилени проверки на всички кораби, пристигащи в Бургас и Варна


На пристанищата във Варна и Бургас са предприети специални мерки заради новия коронавирус. Екипажите на всички кораби незабавно трябва да докладват на местните власти при съмнение за заразен моряк на борда. В България има постоянни пунктове за граничен здравен контрол на портовете в двата най-големи черноморски града.


Ако има заразен с вируса моряк, корабът се изолира, но може да остане на рейд. Оперативният план за действие в такава ситуация предвижда екип от специалисти, оборудвани с предпазни средства, да се качат на кораба, за да прегледат пациента. "Преценяваме на място болния, състоянието му. Дали се касае за заразно заболяване. Може болният да бъде оставен в изолатора на кораба, може по преценка да се изолира в Инфекциозна болница във Варна", каза пред БНТ д-р Галина Кокошарова от Регионалната здравна инспекция във Варна.


Проверяват се екипажите на всички кораби, пристигащи на пристанищата във Варна и Бургас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK