Над 80% от българите са поставили всички задължителни ваксини на детето си

Над 80% от българите са поставили всички задължителни ваксини на детето си

© Associated PressБлизо 85% от българите са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Това показва проучване на Института по обща медицина, "Поликлиника България" и Първа детска консултативна клиника за нагласите към задължителните ваксини в България. Проучването е проведено сред 730 мъже и жени от София и по-големите градове в България. То е част от национална инициатива под надслов
"Защити хората, които обичаш" на zavaksinite.bg.


80.3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберколоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като 67.7% от тях са били подсетени от личния лекар, а 32.2% сами следят имунизационния календар. 7% все още не са поставили всички ваксини, но
планират да го направят. 11.2% обаче не възнамеряват да ваксинират децата си.


Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии. От януари до ноември 2019 г. Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал над 1000 случая на морбили. За първите 4 седмици на 2020 г. има 59 нови случая. За сравнение - през цялата 2018 г. те са били едва 13.
Общо 52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото смятат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище.


Ваксините са задължително условие за постъпване в детска градина или училище и в Италия, Франция и Австрия. Неотдавна и Германия прие закон, с който направи ваксината против морбили задължителна за детска градина.


Почти всеки втори, участвал в проучването (48.6%), е на мнение, че ваксината се прави, когато детето, семейството му и хората, които се грижат за него, са здрави.


45.3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар. При някои противопоказания поставянето на ваксини на бебета и деца наистина може да бъде отложено. До 3 месеца това става по преценка на личния лекар, а след това - на комисия, която разглежда всеки случай индивидуално.


Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 37.4% са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите. На въпроса "Трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини" 48.4% отговарят с "Да", 23.4% - с "Не мога да преценя" и 28.2% - с "Не".


По данни на ЕС всяка година имунизацията в света предпазва 2.7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона - от заразяване с тетанус при новородените, и 1 милион - с коклюш. Световната здравна организация обяви отказа от ваксиниране за една от 10-те най-големи опасности за здравето на човека през XXI век.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petar Ivanov
  Petar Ivanov
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Ако говорим за прословутите “80-те %”, явно тук трябва да е с обратен знак .. : ))

  Слава Богу повечето българи явно не се връзват на малоумното движение “Антиваксъри”..

  Freedom of speech
 2. 2 Профил на low_radiation
  low_radiation
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А какво да кажем за услужливите лични лекари, които издават документ за поставени ваксини при устна одгорворка с родителите и реално непоставяне на същите ваксини на детето? Има ли санкции за тях? И къде могат да се подават сигнали за такива практики?

 3. 3 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално
 4. 4 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Антиваксърите и маргиналите, които отказват до ваксинират децата си, както и тези поствяли фалшименто ваксини, много моля да поискат от др. Путин да ги приеме някъде около Воркута или някъде по Якутия. Там да си живеят и практикуват.

 5. 5 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1960 Неутрално

  и? живеем в общност ''на свободно движение на хора и стоки'', като се включват редица ''бели'' държави , в който сума ваксини са ПОЖЕЛАТЕЛНИ , а не задължителни, като у нас. 100 % ваксинирана популация и в пълна изолация има в Северна Корея . плюс тва , три седмици след ваксинация , индивидът е ПРЕНОСИТЕЛ на култивирания щам.

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  Ако цифрата е вярна, това означава, че даже 2/3 от затворените малцинствени общности, са постъпили като отговорни родители.

 7. 7 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Добра новина. Тези 11%, дето не смятат ваксините за нужни, ще се срещнат с явлението естествен отбор.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 8. 8 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Бахти, Дневник, верно ли 80%, и кво излезе сега - дебилите си ваксинират децата? :))

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 9. 9 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Само дето няма задължителни ваксини, а задължителна имунизация. Което съвсем, ама съвсем не е същото. Да не говорим, че никъде няма и законодателна дефиниция що е то имунизация и съответно ваксинация. Отделно, даже и имунизацията (при положение, че не е дефинирана какво представлява), също е спорно дали е задължителна, защото задължение има само за явяване и нищо не пречи на явилият се да откаже. Няма да задълбаваме и дали задължавнането противоречи на чл. 5 от Конституцията и чл. 87 ал. 1 от Закона за здравето.

  Единственото, което ми се иска да отбележа по темата е, че всички тези законодателни "пропуски" и непълноти не са случайни. Живота е цветен, колелото се върти, сигурен съм, ако вече не се е случвало, някой ден юристите на МЗ ще твърдят в съда, че всъщност ваксините не са задължителни и те не носят отговорност за нежелани реакции, когато има иск от пострадали (дано не се случва на никой).

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  До коментар [#9] от "famousandco":

  Ти изобщо не си чел Наредбата за имунизации :
  Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.10.2010 г., изм. - ДВ, бр. 47 от 2013 г., в сила от 28.05.2013 г.) Задължителни планови имунизации и реимунизации са тези срещу туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б (ХИБ) и пневмококови инфекции.
  (2) Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват съгласно Имунизационния календар на Република България (

  И да, те са задължителни ,но не принудителни и пациентът може да откаже, като подлежи на административна санкция-глоба. И морално осъждане от обществото, защото както се позовава Върховния съд на САЩ по дела и не само : 'Колективната защита на обществото стои над индивидуалните човешки права

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 711 Неутрално

  До коментар [#9] от "famousandco":Ти изобщо не си чел Наредбата за имунизации :Чл. 2. (1) (Изм. - ДВ, бр. 57 от 2009 г., в сила от 01.10.2010 г., изм. - ДВ, бр. 47 от 2013 г., в сила от 28.05.2013 г.) Задължителни планови имунизации и реимунизации са тези срещу туберкулоза, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, морбили, епидемичен паротит, рубеола, вирусен хепатит тип Б, хемофилус инфлуенце тип Б (ХИБ) и пневмококови инфекции.(2) Задължителните планови имунизации и реимунизации се извършват съгласно Имунизационния календар на Република България (И да, те са задължителни ,но не принудителни и пациентът може да откаже, като подлежи на административна санкция-глоба. И морално осъждане от обществото, защото както се позовава Върховния съд на САЩ по дела и не само : 'Колективната защита на обществото стои над индивидуалните човешки права
  —цитат от коментар 10 на Dr_Doolittle


  Хайде да обясните къде тук пише ваксина или ваксиниране? Къде е дефинирано що е то имунизация? Считате ли, че имунизиране и ваксиниране са едно и също? Може ли наредба да противоречи на закон и особено на Конституцията? И вместо да цитирате Върховният съд на САЩ, далеч по-уместно е да прочетете Хартата на Основните права на Европейския съюз, по-специално чл. 3. Тя, впрочем, отговаря и на въпроса дали индивидуалните човешки права имат значение в случая.

  Тезата ми, обаче, беше съвсем друга. И тя е, че всички тези грешки, несъответствия и пропуски не са случайни. Няма начин да се уреди законодателно въпроса със задължителността, защото такъв текст веднага ще бъде обявен за противоконституционен, а както показах и по-горе, противоречи и на нормите на ЕС. Затова имаме един неясен и с вътрешни противоречия закон, в който думата "ваксина" не съществува и който препраща към наредба, подлежаща на постоянни корекции напасване според нуждите.

 12. 12 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#2] от "low_radiation":

  за непоставени ваксини отнемат лекарски права ,затова не приказвайте глупости за лекари ,които се договаряли ,щото после няма как да се спасят при една епидемия и отнасят те вината ,грешката е ,че пациента тук винаги има право ,а лекаря не ,а е просто ,не желаеш ваксини ,разписваш информирано съгласие и от там нататък всички здравни услуги без животозастрашаващи и спешни ти стават платени и само ,ако медика е съгласен да рискува да лекува неимунизиран пациент ,щото често са извор на екзотични инфекции и това води до риск за медиците .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK