Над 80% от българите са поставили всички задължителни ваксини на детето си

Над 80% от българите са поставили всички задължителни ваксини на детето си

© Associated PressБлизо 85% от българите са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Това показва проучване на Института по обща медицина, "Поликлиника България" и Първа детска консултативна клиника за нагласите към задължителните ваксини в България. Проучването е проведено сред 730 мъже и жени от София и по-големите градове в България. То е част от национална инициатива под надслов
"Защити хората, които обичаш" на zavaksinite.bg.


80.3% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си (против туберколоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др.), като 67.7% от тях са били подсетени от личния лекар, а 32.2% сами следят имунизационния календар. 7% все още не са поставили всички ваксини, но
планират да го направят. 11.2% обаче не възнамеряват да ваксинират децата си.


Отказът от ваксини създава сериозни предпоставки за поява или разрастване на епидемии. От януари до ноември 2019 г. Националният център по заразни и паразитни болести е регистрирал над 1000 случая на морбили. За първите 4 седмици на 2020 г. има 59 нови случая. За сравнение - през цялата 2018 г. те са били едва 13.
Общо 52.2% от участвалите в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото смятат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. 17.7% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за 9.6% водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище.


Ваксините са задължително условие за постъпване в детска градина или училище и в Италия, Франция и Австрия. Неотдавна и Германия прие закон, с който направи ваксината против морбили задължителна за детска градина.


Почти всеки втори, участвал в проучването (48.6%), е на мнение, че ваксината се прави, когато детето, семейството му и хората, които се грижат за него, са здрави.


45.3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар. При някои противопоказания поставянето на ваксини на бебета и деца наистина може да бъде отложено. До 3 месеца това става по преценка на личния лекар, а след това - на комисия, която разглежда всеки случай индивидуално.


Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. 37.4% са на мнение, че на наказания подлежат най-вече родителите. На въпроса "Трябва ли държавата да налага по-стриктен контрол при задължителните ваксини" 48.4% отговарят с "Да", 23.4% - с "Не мога да преценя" и 28.2% - с "Не".


По данни на ЕС всяка година имунизацията в света предпазва 2.7 милиона души от заразяване с морбили, 2 милиона - от заразяване с тетанус при новородените, и 1 милион - с коклюш. Световната здравна организация обяви отказа от ваксиниране за една от 10-те най-големи опасности за здравето на човека през XXI век.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK