Може ли всеки да се изследва за коронавирус и още въпроси и отговори

Може ли всеки да се изследва за коронавирус и още въпроси и отговори

© ReutersЗа новия коронавирус Covid-19 могат да се изследват единствено хора с грипоподобни симптоми като висока температура и начална пневмония, напомни Министерството на здравеопазването.


На фона на идващите новини от Италия за нови смъртни случаи и на увеличаване на заразените с Covid-19 и в България се увеличават притесненията и въпросите за вируса. Още в края на януари директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обясни, че за коронавируса ще може да се изследват само хора със симптоми и насочени от лекар. Сега той обясни защо е безсмислено хора без симптоми да се тестват за наличие на вируса.


"При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест", каза Кантарджиев, цитиран от пресцентъра на здравното министерство. Условие да се установи наличие на вируса у човек, т.е. тестът да покаже положителен резултат, е да има проявена симптоматика. В противен случай пробите винаги биха били отрицателни, посочва ведомството.
В Националната референтна лаборатория се изпращат взети проби, придружени с подпис на лекар, и това изследване е безплатно за гражданите и болниците.


В Министерството на здравеопазването работи телефонна линия за въпроси за коронавируса - 02 807 87 57. На него между 8.30 и 17 часа в делничните дни отговаря лекар епидемиолог.Междувременно на сайта на здравното министерство са публикувани въпроси и отговори за коронавируса, обобщени от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. Ето основните от тях (всички - в прикачения файл). Във въпросите е посочено названието 2019-nCoV, с което вирусът бе наричан преди Световната здравна организация да даде официалното му название Covid-19.


Какви са симптомите?


Вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: треска кашлица затруднено дишане мускулни болки и отпадналост. В по-сериозните случаи развиват тежка пневмония, остър респираторен дистрес синдром, сепсис и септичен шок, които могат да доведат до смъртта на пациента. Хората със съществуващи хронични заболявания, изглежда, са по-предразположени към тежко протичане на заболяването.Някои хора по-предразположени ли са към вируса?


Обикновено малките деца, възрастните хора и тези със съпътстващи заболявания (например артериална хипертония, сърдечни заболявания, диабет, чернодробни заболявания и респираторни заболявания) се очаква да бъдат изложени на по-голям риск от развитие на тежки симптоми. Тъй като това е нововъзникващо заболяване и има само ограничени данни, все още не знаем кои групи от хора може да са предразположени към по-тежък изход след заразяване с 2019-nCoV.


Има ли лечение за заболяването, причинено от вируса 2019-nCoV?


Няма специфично лечение за това заболяване, така че подходът, използван за лечение на пациенти с инфекции, свързани с новия коронавирус, е за лечение на клиничните симптоми.


Кога трябва да се изследвам за 2019-nCoV?


Ако имате остра респираторна инфекция (внезапна поява на най-малко една проява: кашлица, възпалено гърло или затруднено дишане и през последните 14 дни преди проявата на симптомите, сте били: в близък контакт (съжителство или споделяне на общо помещение) с потвърден или вероятен случай на инфекция с коронавирус 2019-nCoV; или сте пътували в област настоящо предаване на вирус 2019-nCoV; или сте работили или посещавали лечебно заведение, където са лекувани пациенти, инфектирани с вирус 2019-nCoV, вие трябва да се свържете със своя личен лекар по телефона за съвет.


Как мога да се предпазя от заразяване?


При посещение в Китай:


избягвайте контакт с болни хора, особено такива с кашлица;
избягвайте посещения на пазари и места, където има живи или мъртви животни;
прилагайте общите хигиенни правила по отношение на хигиена ръцете и хигиена на храната;
измивайте ръцете си със сапун и вода ИЛИ използвайте дезинфекционен разтвор на алкохолна основа преди хранене, след използване на тоалетната и след всеки контакт с животни;
избягвайте контакт с животни, техните екскременти или изпражнения.


Където и да пътувате, прилагайте общите правила за хигиена на ръцете и храната.


Какво трябва да направя ако съм имал контакт с някого с коронавирус?


Наблюдавайте се от времето на контакта с този човек и ако развиете някакви симптоми, свържете се с личния си лекар за съвет, като посочите, че сте били в Китай.


Какви са правилата за инфекцията/миенето на ръцете?


Миенето и дезинфекцията на ръцете са ключът към предотвратяване на инфекция. Трябва да миете ръцете си често и обилно със сапун и вода за най-малко 20 секунди.


Ако сапун и вода не са налични, можете да използвате и дезинфекциращ препарат за ръце на алкохолна основа с поне 60% алкохол.


Вирусът навлиза в тялото ви през очите, носа и устата, така че избягвайте да ги докосвате с немити ръце.


Маските за лице ефективни ли са в предпазването?


Маските за лице помагат да се предотврати по-нататъшното разпространение на инфекция от тези, които са болни, към други хора около тях. Маските за лице, изглежда, не са толкова ефективни за защита на тези, които не са заразени.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Демек изследването е след дъжд качулка. Човек разпространява вирусът докато още не се чувства болен.

 2. 2 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 307 Гневно
 3. 3 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Сега вече я втасахме, щом първо трябва да проявиш симптомите, за да излезе положителен резултат от изследването.

  Жена от Ухан без симптоми заразява петима роднини с коронавирус: изследване
  https://www.reuters.com/article/us-china-health-study/wuhan-woman-with-no-symptoms-infects-five-relatives-with-coronavirus-study-idUSKBN20G00J

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 4. 4 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1661 Весело

  Подозирам, че по нашенско въобще няма да се появи. Подозирам,че никой няма да си прави труда да изследва когото и да е.😁😁😁

 5. 5 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 750 Любопитно

  Фактите към днешна дата - близо 80 000 заразени, над 2 600 починали и друго число, което не се споменава често - над 25 000 възстановили се хора от официално потвърдените заразени.
  Правят се сравнения с нормалния грип. Наистина числата там на теория би трябвало да са "по-плашещи" - на година само в САЩ се хоспитализират между 140 000 и 810 000 души и умират между 12 000 и 61 000. Само в САЩ. В Европа данните са почти същите. В Китай със сигурност са повече, но там имат странен метод за докладване на смъртни случаи. Пример - ако човек с предишно белодробно заболяване почине заради влошаване на състоянието от грип, статистиката го сочи като починал от въпросното белодробно заболяване, а не от грип. Да, по документи нормалният грип убива повече хора на година от китайския коронавирус. Всяка година. Но нормалният грип е познат много добре и всяка страна е подготвена как и кога да се справи с него. Всяка година.

 6. 6 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Ами ако нямаш симптоми, ясно е написано че теста е отрицателен - сега трябва ли да се изгърмят всчиките тестове за хора без симптоми? и да няма тестове, когато ни удари същинската пандемия? тестовете ги няма ни в аптеките, ни в БИЛЛА - ако имаш запаси ползваш - ако нямаш - д*хаш.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 7. 7 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Кретени !!!
  В целият свят проблема е че хора са болни и обикалят света до 14 дена без никакви симптоми и разнасят вируса. (А според някой изследвания и до 28 дена).
  Наште ахмаци искат 1во да равиеш симптоми за да ге изследват, ти до тогава ще си изпозаразил половината квартал.

 8. 8 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Krasimira Damyanova
  3 hrs
  Защото съм отговорен гражданин и още преди да се прибера решавам да отида да се изследвам за короната... Отивам първо в Окръжна - там ми казват "тук е спешно, не правим такива тестове", а къде да отида ги питам аз, а те "ами не знаем... ей тук отсреща има лаборатория питайте тях"... Отивам до там, а от там "ами тук не правим такива тестове и не знаем къде да ви пратим"...
  Обаждам се на 112, те ме свързват с бърза помощ, те ме свързват с министерството (много се надявам да е здравното)... обаждам се и за 10-ти път обьснявам, че кацам сега от Милано и искам да съм сигурна, че те съм преносител... пращат ме на Сакъзов 26, от там ме препращат на Столетов 44А, а тук... изненадаааааа - "тук не се взема материал, а във Военна или Инфекциозна"... аз пак звъня в министерството и обяснявам, че при добро желание съм го направила това, но няма да се разхождам из целия град... този от министерството ми казва, нека ви върна обаждане след малко, да се обадя на някого...
  След малко...
  Обажда се любезният господин и ми обяснява, че ако човек сам реши да се изследва за короната, трябва да си плати 200лв, ако не - да чака да получи симптоми и да се обади на 112...
  Айде честито! Благодаря за вниманието!

 9. 9 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Проблемът си остава.
  Би трябвало всеки личен лекар да длъжен да предлага на пациентите си с подобни симптоми правенето на теста. Защото в момента се разчита на това човек да има симптомите и сам да преценява дали да се подложи на тест. Така беше и в Италия допреди да се появят първите случаи. След това започнаха масови тестове на всички със симптоми на инфлуенца и резултатите са ясни - смъртни случаи, над 200 официално заразени, някои от които са в интензивни отделения.

 10. 10 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  Пия ракия, ям чесън бия жената и децата профилактично. Дали ще се разболея от коронавируса?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 11. 11 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1991 Весело

  https://news.bg/world/kitayski-ucheni-koronavirusat-e-izpusnat-ot-laboratoriya.html
  Значи вирусчето се приготвя от глобалисти в Китай за редуциране на световното население до 500 милиона както са го написали другарите масони на камъка. Нема се пуашите.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 12. 12 Профил на shagrat
  shagrat
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Малей що прост народ има и идва от Милано не е истина ... Не се усетих навреме да вкарам един контейнер маски който предпазват да не заразиш хората около тебе от теб самият ,и зомбираните диваци да ги изкупят като средство за защита отвън навътре да стана милионер на гърбът за феномена на социалните мрежи и простотията която насърчават непрекъснато ...

  Мачкай Бойче , евалата гешка ...затворете под карантина всеки главанак идващ от Италия

 13. 13 Профил на akulkata
  akulkata
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Това за изследването след поява на симптомите е пълна глупост. Първият англичанин на круизния кораб в Япония, който даде положителен тест, се разболя дни по-късно. На Мавриций спряха цял самолет с италианци и им предложиха карантина или обратно в Италия, а в БГ властите са „подготвени”, така че няма карантини, тестове, прроследяване!

 14. 14 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 737 Неутрално

  Пия ракия, ям чесън бия жената и децата профилактично. Дали ще се разболея от коронавируса?
  —цитат от коментар 10 на Содом и Гомор кРаят на джендъризма


  Задължително трябва да тричаш кучета и да тропаш хоро пред Народния Театър поне 1-2 пъти месечно.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 15. 15 Профил на golqmsmotanqk
  golqmsmotanqk
  Рейтинг: 686 Неутрално

  И захар в автобусите и колите от Се. Италия, осветена от Свтия синод. И червен конец на дясната китка....

 16. 16 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 243 Неутрално

  С/у 200 кинта и си готов с изледването - боклуци.https://www.lentata.com/page_16734.html?fbclid=IwAR3IMN6_aDegrQYbKdpvFFK9bNQKPbpYo_YNrIpa9LTmfj9ZTXREFmB7GcA
  —цитат от коментар 2 на ZEN


  Трябва ли да слушаме глупостите на всяка недоклатена лелка в критическата.. звъннала на 112 и я свързали с министерство, ма не е сигурна кое.. ООООоо, кей..

 17. 17 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Дневник не признава запетайките:

  "Вирусът може да причини умерени грипоподобни симптоми като: треска кашлица затруднено дишане мускулни болки и отпадналост."

 18. 18 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1366 Гневно

  "При здрав човек или човек, който няма симптоми на заболяването, резултатът от изследването ще е отрицателен и няма никакъв ефект от провеждането му. Човекът може след няколко дни да се разболее и едва тогава, след като заболяването се разпространи в белия дроб, може да се направи достоверен тест",

  Как е възможно да мелят такива глупости, при условие, че отдавна се доказа, че голяма част от инфектираните не развиват заболяване, или развиват леки симптоми.

  ПРИ ТОВА ОБАЧЕ ТЕ СИ ОСТАВАТ ЗАРАЗОНОСИТЕЛИ.

  Всяка кихавица и размазан сопол по дръжките в градския транспорт може да зарази още стотици хора, ако е вярно, че вирусът издържа 12 дни върху метална повърхност.
  Ако тестът е на базата на антитела, няма нужда да се е развила пневмония, за да се докаже носителство. Ако разчитате на рентгенови снимки, по-добре да хващаме белите чаршафи и бавно към гробищата докато има място.
  Айде лъжете по-малко, че да ви вярваме повече!
  В тая държава им и учили медицина все пак!

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 19. 19 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1233 Любопитно

  На мача между Лудогорец и Интер имаше над хиляда фена на гостуващия отбор, точно от тази област в Италия, където са случаите на крона вирус. Силно се надявам да е нямало вирусоносители сред тях, в противен случай вируса най-вероятно вече се разпространява в североизточна България.

 20. 20 Профил на Andrew Slavchev
  Andrew Slavchev
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Това за изследването след поява на симптомите е пълна глупост. Първият англичанин на круизния кораб в Япония, който даде положителен тест, се разболя дни по-късно. На Мавриций спряха цял самолет с италианци и им предложиха карантина или обратно в Италия, а в БГ властите са „подготвени”, така че няма карантини, тестове, прроследяване!
  —цитат от коментар 13 на akulkata


  Ето информация от Центъра за контрол и превенция CDC - center for control and prevention за тестовете на корона вируса:

  A: Using the CDC-developed diagnostic test, a negative result means that the virus that causes COVID-19 was not found in the person’s sample. In the early stages of infection, it is possible the virus will not be detected.

  Свободен превод: Негативния резултат от теста означава, че вирусът не е открит в пробата. В ранните стадии на инфекция е възможно вирусът да не бъде открит.

  Толкова по личното горно мнение на неспециалист, че който си реши трябва да се тества веднага и да получи някакво успокоение...

 21. 21 Профил на tinati
  tinati
  Рейтинг: 436 Неутрално

  какво ще стане , ако този мач не се играе и без това ще паднат.

  Слушам по радиото в момента ,че всички , които са купили билети за автобуси до Милано ще пътуват. Границите трябва да се затворят, прогнозите са
  за пандемия.

 22. 22 Профил на j.h.jazz
  j.h.jazz
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#5] от "Минувач":


  Да, по документи нормалният грип убива повече хора на година от китайския коронавирус. Всяка година. Но нормалният грип е познат много добре и всяка страна е подготвена как и кога да се справи с него. Всяка година.
  —цитат от коментар 5 на Минувач

  И въпреки това надали тези "отговорни" граждани, които са се притеснили, са се ваксинирали срещу сезонния грип.
  А антиваксърите какво казват?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK