Защо не доказваме коронавирус в България

Възможно ли е да не сме обучили правилно медицинския си персонал за вземане на проби и за пренасянето им?

© Hamad I Mohammed, Reuters

Възможно ли е да не сме обучили правилно медицинския си персонал за вземане на проби и за пренасянето им?Д-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана в условията на епидемии и зарази. "Дневник" публикува със съкращения текста му от "Право & здраве". Пълния текст четете тук.


Най-важното от работата на щаба - видяхме прелестта на българската генералска униформа във всичките ѝ разновидности и купища общи приказки, преразказ на международния новинарски обмен. Самообявиха се за последна инстанция, демонстрираха линейка, скафандри, пръскане на асфалта и измислиха нова... декларация, която всички, идващи от Италия и Китай, да попълват.


Всъщност мерките, за да се предпазим от тази идваща инфекция, трябва да се насочени към хората, а не към чиновниците.
Кампанията трябваше да се организира първо отдолу нагоре, с главно участие на епидемиолози и инфекционисти, и да се обясни на колегите от първи ред какво да се прави, да се организират места за пренасочване на съмнителни и болни и да се организира грижата за тях.


Вместо това се разпали корона истерията, главният въпрос на епидемията станаха болничните,


а говорители станаха синдикалисти и т. нар. здравни адвокати. Неадекватният министър пък предложи да се самоизолираме и самокарантинираме и още куп нелепости.


Обръщайки подхода към потенциалната заплаха, държейки се неадекватно и много разтревожено, здравните власти показаха че, цитирам колегата д-р Христов: "Държавната здравна администрация дотолкова е калинкизирана, че практически е тотално интелектуално блокирала и (почти) нищо смислено не може да измисли по въпроса с коронавируса."


В резултат на всичко това естествените първи жертви на чиновническото невежество бяха общопрактикуващите лекари, от страна на медицинските специалисти, и пътуващите българи, от страна на населението. Принудителното задържане под карантина без симптоми, по заповед на един счетоводител, по признак откъде се връщаме считам за погазване на човешките права. Изобщо властите се държат като че ли новият инфекциозен агент има признаците на особено опасна инфекция - COVID-19 е нова, но не и особено опасна.


Създадената паника доведе до спекула, текстилните предпазни лицево-носни маски, абсолютно ненужни на здравите (обявено е от Световната здравна организация - СЗО), стигнаха космически цени и изчезнаха от търговската мрежа. Марлите и спиртът изчезнаха почти от аптеките, а премиерът, създал щаба, обяви, че разблокира 100 тона спирт от държавния резерв -


и това без нито един болен с причинител коронавирус, камо ли в сериозно състояние.


Немалко за тази истерия направиха със свръхреакцията си иначе адекватните служители на СЗО. Работил съм с тях преди време и мога да сравня.


Както се казва, никой не може да ти направи на теб толкова лошо, колкото сам може да си направиш. Не намирам логика защо това се случва! Отдавам го на егото, епидемиологичното невежеството, относителния страх да се поема отговорност на хора от щаба.


До днес, 2 март, инфектиран с коронавирус българин няма, камо ли болен. Официално обявено! Не искам да съм на мястото на горкия нещастник, когото ще обявят за пръв такъв! Цитирам доц. Мангъров от събота сутринта: "Това е почти невъзможно да е вярно (да няма такъв) при отворената ни страна, камо ли с Италия - Ломбардия, където диаспората ни е концентрирана."


Ето защо ми се налага да попитам няколко професионални въпроса нашите здравни власти,


придружени с изводи от реалността, като ги разделя на лабораторно-професионални и директно за човешките права:


1. Твърди се, че разполагаме с тест, който определя директно вируса в биологичен материал чрез метода на ПСР, ако е изпълнен правилно, несъмнено. Тестът се извършваше до скоро на 2 места, а вече на 4, едното обявено за референтно от неговия шеф. Биологичният материал, в който ще се търси вирусът, е обявен в заповед на министъра!


Една от причините да не се открие досега коронавирус може и вероятно се крие в начина на вземане и транспорт на пробите. Преданалитичният стадий, изпълнен правилно, е предпоставка за верен резултат - правило известно на всички лабораторни специалисти.


При положение, че се знае, че коронавирусът е много чувствителен и извън биологична среда живее от 5 до 35 минути, се налага да попитам:


Има ли строги инструкции за начина на събиране, на различните видове подходящ биологичен материал,


включващи - с какво се събира, как се съхранява и респективно на какъв режим се транспортира, от кого и с какви компетентности за транспорт, за да достигне до София, годен за да се изследва: с две думи - преданалитичният стадий как е спазен?


Според инструкциите на СЗО пробите за изследване на заразени с вируса клетки се вземат със стерилни тампони от носа, гърлото, конюнктивите и се поставят бързо в опаковката. Храчките и слюнката се събират в стерилни контейнери. Пробите се транспортират при температура от 2 до 8 градуса. Всяко повишаване на температурата може да доведе до изсъхване или дехидратация на пробата и компрометирането й, замразяването й води до други деструктивни процеси.


Вярно ли е, че у нас пробите се поставят в контейнер със сух лед (който поддържа -70 градуса) и се транспортират така с линейката на РЗИ или с куриерска фирма. Сухият лед наистина може да се използва за транспортиране и съхранение, но не на биологични течности (а на промивка от повърхности) с цел изследване за коронавирус и е описан в специален протокол на СЗО.


Възможно ли е да не сме обучили правилно медицинския си персонал за вземане на проби и за пренасянето им?
Разполага ли здравната мрежа с темеперирани контейнери за пренос на биологичен материал? Възможно ли е да смесваме две инструкции в една?


Ако това е така, не е чудно, че имаме все отрицателни проби.


Внимателно преглеждайки процедурите, описани от производителите на ПСР в реално време, се откриват много фини изисквания, чието неспазване може да доведе до фалшиво отрицателен резултат. Несериозно е твърдението, че изследването на една проба, кръстосано в две различни лаборатории, и получаването на еднакъв, отрицателен резултат е едва ли не доказателство за качество. Това е груба форма на непрофесионализъм, защото това не е междулабораторно сравнение, като се твърди. Друго е!


2. Известно ли е на нашите власти, че освен сега практикуваният ПСР, има разработени поне два много по-евтини и с приблизителна ФОР/ФПЗ индекс тестове за COVID-19, които се базират на откриваеми антитела от тип YgМ и YgG у вече инфектираните, макар и безсимптомни, хора?


За теста е необходима капка кръв от убождане на пациента. Разполагаме с пълното описание на теста, той е европейско производство, валидиран, евтин (под 25 лв.)! Тестът би спестил безполезното мерене на температура на влизащите в България български граждани с грипоподобни симптоми. Тестът е бърз и лесен, не се изисква пренос на биологичен материал, прави се на място, разбира се под контрола на лабораторен лекар.


Вярно ли е, че е известен на нашето здравно министерство и е отказан, за да се купува много по-скъпият ПСР?


3. Защо е необходимо, ако се вярва на отрицателните резултати от досега използвания тест, да се държат хора под карантина?


Без симптоми, без болест, само по информация, че са се върнали от Италия?


Или властите не вярват на теста, или не вярват на самите себе си!


В заключение: Умолявам здравните ни власти да спрат да се държат сякаш сме в условие на особено опасна инфекция. Не сме! Да успокоят хората и да кажат, че имаме сили да се справим, ако ни дойде на главата инфекцията и да не се правят на последна инстанция в изследванията, на които даже вече не е ясно дали да вярваме.


Можем и ние, вашите лабораторни колеги от страната, да мислим, да изследваме, да преценяваме, да помагаме в лечението, да сме състрадателни, да се предпазваме. Само приобщаването на хората и увереността, че се прави всичко за хората ги приобщава и само така се справяме с неудачите.


С методите на здравеопазване от началото на 20-и век и днешни технологии китайците се справят с коронаинфекцията. Ние още нямаме и един случай, но успяхме да си съсипем доверието в институциите, мултиплицирано от негодно поведение и умножено със страховете на хората.


И помнете, че правата на човека са също валидни. Задържане, изолиране и т. н. по критерий "идва от Италия" не може да служи за 14-дневно изолиране!


И един случай на коронавирус, и 100 да има, пак няма да сме в особено опасна инфекция. Ако властите не променят поведението си, ще се превърнат сами в обществена инфекция, довела с невежеството и перченето си само до паника, закононарушения и вреди за мнозина.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Щото няма,за това и не доказваме! То и корупция няма,само усещане е! Не е за радост!

 2. 2 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1066 Неутрално

  Не му понася ракията .

 3. 3 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Ами нема гоооо,нема!Един път да сме на плюс от нямане!!!

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2495 Весело

  Не откриваме за да не може да плюете бе боллевичета мили.

 6. 6 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Като чета тази статия започвам да се плаша за нивото на експертите в БГ.

  "При положение, че се знае, че коронавирусът е много чувствителен и извън биологична среда живее от 5 до 35 минути, се налага да попитам:

  Има ли строги инструкции за начина на събиране, на различните видове подходящ биологичен материал,"

  Докторе, необходимо ли е вирусът да е "жив" за да го хване теста?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 7. 7 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5198 Неутрално

  Д-р Георги Тодоров направо ги разбива

 8. 8 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Напомняте ми за аварията в Чернобил! "Какво е радиация? Нещо, което го няма, но непрекъснато намалява!"

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":

  Докторе, необходимо ли е вирусът да е жив, за да го "хване" теста?"

  Да! А Вие как мислите?

 10. 10 Профил на nqu05640343
  nqu05640343
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Принудителното задържане под карантина без симптоми, по заповед на един счетоводител, по признак откъде се връщаме, считам за погазване на човешките права."

  В извънредни ситуации орязването на права е неизбежно. Проблемът при тоя вирус е дългият инкубационен период и хората без симптоми, именно те го разнасят по света и заразяват стотици без да подозират. Епидемията може да се избегне единствено с тежки превантивни мерки, а не да чакаме някой със симптоми да покаже положителна проба - тогава вече ще е късно. Нагледно виждаме по страните от Западна Европа, че така не става, там ситуацията вече излиза извън контрол. Само спиране на полети и пр. транспорт от рискови страни, задължителна карантина на пребивавалите там и забрана на масови мероприятия може да забави епидемията с 2-3 месеца, когато топлото време евентуално ще предотврати възникването ѝ.

 11. 11 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":

  "Да! А Вие как мислите?"

  Определено не е нужно да е жив. Теста няма нужда от целия вирус, а от неговия RNA. Който определено не се разрушава за 5-35 минути. Дори не знам дали е нужен целия RNA, може би фрагменти от него са достатъчни.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#12] от "venci4":

  "Ти ще си първата от ромските братовчеди, която ще зарази махалата с този вирус"

  Ох, горкото...

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1502 Весело

  Да беше копирал упътването за работа с теста, щеше да тежиш повече, а не така с риторичните съмнения и конспиративните теории...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на goshe55
  goshe55
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Брилянтен и безпощаден анализ.

  "Русия е бензиностанция маскирана като държава!"
 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  До коментар [#17] от "goshe55":
  Кой за каквото е учил! А май не само учил,а и практикувал!

 19. 19 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4581 Неутрално

  До коментар [#11] от "⎮":

  И аз не съм запознат, но (доколкото зная) наличието на вирус се доказва чрез откриване на антитела, а не на самия вирус.

 20. 20 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  Защо не доказваме коронавирус в България

  При все помпозното заглавие отговор нема.

  Bobokov: Prezident-Pl.Uzunov, дай знак кога мога да звънна на началника. Оня началник, дето на генерал-майор Стойковoтo - "но сега почнаха вече официални писма да пращат, все нещо трябва да отговоря", се чува да казва: "Знам ги. Това са абсолютни простотии. Ще пратя Митко"
 21. 21 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#19] от "vassilun":

  "И аз не съм запознат, но (доколкото зная) наличието на вирус се доказва чрез откриване на антитела, а не на самия вирус."

  В случая това не е вярно. Използва се някакъв вариант на PCR (Polymerase Chain Reaction), която копира RNA-a на вируса. Доктора в статията е написал метода ПСР, не знам дали директно го е "превел" на български или това е установеното име.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 22. 22 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 338 Весело

  "Д-р Георги Тодоров е лабораторен лекар, практикувал три години в Република Гана в условията на епидемии и зарази."
  Практикувал три години в Гана....
  Аз двайсе години практикувам в Пена, па се не хваля....
  А па там кви ли епидемии и зарази е развъдила Пена, не е ти у памет, то там кой ли не практикува. Мани, мани..
  Ама не се правя на експерт, явно трябва да попрактикувам и в Гана, че да ме хване експертизата

 23. 23 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  ПСР на чист български е ПВР)))

 24. 24 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Човек, завършил магистърска степен и работил в болница Шенжен [провинция Гуангдонг, Китай], изпраща следните бележки за Коронавирус:

  1. Ако имате хрема и храчки, имате обикновена настинка.

  2. Коронавирусната пневмония е суха кашлица без хрема.

  3. Този нов вирус не е устойчив на топлина и ще бъде убит от температура 26/27 С градуса. Мрази Слънцето.

  4. Ако някой кихне, отнема около 10 фута, преди да падне на земята и вече не е въздушен.

  5. Ако падне върху метална повърхност, той ще живее поне 12 часа - така че ако влезете в контакт с която и да е метална повърхност, измийте ръцете си възможно най-скоро с бактериален сапун.

  6. Върху плат може да оцелее 6-12 часа, нормалният перилен препарат ще го убие.

  7. Пиенето на топла вода е ефективно за всички вируси. Опитайте се да не пиете течности с лед.

  8. Мийте ръцете си често, тъй като вирусът може да живее на ръцете ви само за 5-10 минути, но през това време може да се случи много - можете да търкате очите си, носа и така нататък.

  9. Трябва също да правите гаргара като превенция. Един прост разтвор на сол в топла вода ще е достатъчен.

  10. Пийте много вода!

  Симптомите

  1. Първо ще инфектира гърлото, така че ще имате болки в гърлото с продължителност 3-4 дни.

  2. След това вирусът се смесва с носна течност, която навлиза в трахеята и след това в белите дробове, причинявайки пневмония. Това отнема около 5-6 дни по-нататък.

  3. С пневмонията идва висока температура и затруднено дишане.

  4. Носната конгестия не е като нормалния вид. Имате чувството, че се давите. Задължително е след това потърсите незабавна медицинска помощ.

 25. 25 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  спиток, начи на 26 мре, а на 37 градуса у нягого цъфне та върже.

  А не ви ли омъзна да пускате партенки, ве?

  Bobokov: Prezident-Pl.Uzunov, дай знак кога мога да звънна на началника. Оня началник, дето на генерал-майор Стойковoтo - "но сега почнаха вече официални писма да пращат, все нещо трябва да отговоря", се чува да казва: "Знам ги. Това са абсолютни простотии. Ще пратя Митко"
 26. 26 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 716 Неутрално

  До коментар [#21] от "⎮":

  Използва се RT-PCR reverse transcription PCR. И не, не е ПСР, както правилно си отбелязал))) На български си е полимеразна верижна реакция.

 27. 27 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#26] от "cavenn":

  "Използва се RT-PCR reverse transcription PCR. И не, не е ПСР, както правилно си отбелязал))) На български си е полимеразна верижна реакция."

  Така и предположих. Надявам се, че има по-добри експерти в БГ от този пишман-доктор.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 28. 28 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":

  ти как си представяш един мъртъв вирус...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 29. 29 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2726 Неутрално

  Човек, завършил магистърска степен и работил в болница Шенжен [провинция Гуангдонг, Китай], изпраща следните бележки за Коронавирус:1. Ако имате хрема и храчки, имате обикновена настинка.2. Коронавирусната пневмония е суха кашлица без хрема.3. Този нов вирус не е устойчив на топлина и ще бъде убит от температура 26/27 С градуса. Мрази Слънцето.4. Ако някой кихне, отнема около 10 фута, преди да падне на земята и вече не е въздушен.5. Ако падне върху метална повърхност, той ще живее поне 12 часа - така че ако влезете в контакт с която и да е метална повърхност, измийте ръцете си възможно най-скоро с бактериален сапун.6. Върху плат може да оцелее 6-12 часа, нормалният перилен препарат ще го убие.7. Пиенето на топла вода е ефективно за всички вируси. Опитайте се да не пиете течности с лед.8. Мийте ръцете си често, тъй като вирусът може да живее на ръцете ви само за 5-10 минути, но през това време може да се случи много - можете да търкате очите си, носа и така нататък.9. Трябва също да правите гаргара като превенция. Един прост разтвор на сол в топла вода ще е достатъчен.10. Пийте много вода!Симптомите1. Първо ще инфектира гърлото, така че ще имате болки в гърлото с продължителност 3-4 дни.2. След това вирусът се смесва с носна течност, която навлиза в трахеята и след това в белите дробове, причинявайки пневмония. Това отнема около 5-6 дни по-нататък.3. С пневмонията идва висока температура и затруднено дишане.4. Носната конгестия не е като нормалния вид. Имате чувството, че се давите. Задължително е след това потърсите незабавна медицинска помощ.
  —цитат от коментар 24 на highspirited


  Прекрасни съвети!
  Палзвайте ги. Те са от патил човек!

 30. 30 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Добре е , г-н докторе че си се загрижил за правата на човека. Добре е, че критикуваш"необучените "лаборанти, съгласен съм, че този с генералската униформа и остриганата глава ни е омръзнал, но интересно защо не можеш да проумееш, че не могат да открият заразен от коронавирус, защото такъв вирус няма. Ама как така в цилия свят има, а само у нас няма? Г-н докторе, у нас няма, защото и в целия свят няма, никъде няма, дори и в космоса няма. Лоши са ти били учителите. В нета има достатъчно информация и ако се потрудиш, може би ще разбереш какво ти говоря. Няма да цитирам имена, за да не ме обвинят, че правя реклама. "Нито в болните организми, нито в телесните течности някой някога е наблюдавал или е изолирал структура, която може да се определи като вирус. Твърдението, че съществуват вируси, които причиняват болести, е очевидна измама, една смъртоносна лъжа. Вирус никога не е бил изолиран. Никога не е изолирана и генетичната му структура. Всичко, което е било направено, е да се мултиплицира генна структура, посредством биохимичния метод за размножаване. Въз основа на тези изкуствено създадени генетични структури, които се представят като вирусни, се правят компютърни модели на протеини, а от тях се реконструира и образът на целия вирус. Това е всичко, но целият свят вярва, че вирусът може да се реконструира в лаборатория." Ако не си чувал за спора между Бешам и Пастьор, никога няма да разбереш, за какво става въпрос и ще се наредиш в редиците на тези, за които рано или не толкова рано, ще бъде пресечен пътя към безсмъртието. Ходи си мий ръцете и си сложи маската, че коронованата буболечка дебне.

 31. 31 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#28] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  "ти как си представяш един мъртъв вирус..."

  Нямам идея. Но пишман-доктора твърди, че цитирам "извън биологична среда живее от 5 до 35 минути"

  Щом "живее", очевидно и "умира". Или? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 32. 32 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#30] от "goro6":

  "Твърдението, че съществуват вируси, които причиняват болести, е очевидна измама, една смъртоносна лъжа. Вирус никога не е бил изолиран. "

  Пий си хапчетата!

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 33. 33 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Има много причини да се критикуват действията на нашите здравни власти.

  Но този образ прави твърдения, които са просто нелепи за всеки, който има представа от микробиология. Чак страх ме хваща, че работи като медицинско лице.

  Първо, вирусът не "живее" само 35 минути извън биологична среда. Повечето вируси могат да издържат доста по-дълго - по няколко часа, а някои и по няколко дена. За короната специално излезе научна публикация, че издържа до 9 дена по повърхността на предмети. А при по-ниски температури вирусите могат да издържат години - от пермафроста на Аляска са вадили вируси на по сто и кусур години. Този хубостник би следвало да ги знае тези неща, а не да дрънка врели-некипели.

  Второ, това за само-изолацията на идващи от Китай и Италия го препоръчват и здравните власти на ЮК и маса други страни. В Австралия дори не е само-изолация, а принудителна такава - и то на отдалечен от континента остров.

  А това дето коронвирусът бил безобиден е направо безотговорно твърдение от страна на медицинско лице. За такива заблуждаващи твърдения би следвало да се носи наказателна отговорност защото по същество е medical malpractice - подвежда хората и така създава реален риск за тяхното здраве.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  До коментар [#9] от "vassilun":"Да! А Вие как мислите?"Определено не е нужно да е жив. Теста няма нужда от целия вирус, а от неговия RNA. Който определено не се разрушава за 5-35 минути. Дори не знам дали е нужен целия RNA, може би фрагменти от него са достатъчни.
  —цитат от коментар 11 на


  Фрагменти са достатъчни. Но не всеки фрагмент става.

  РНК по принцип наистина се разрушава при стайна температура за най-много час-два. Но вирусът не е само РНК. Те често имат обвивка от протеини и/или липиди. За корона-та не съм гледал, но, примерно, инфлуенцата има т.н. капсид протеини, които могат да предпазят РНК-то за известно време. Колко дълго - зависи от обвивката. За корона-та вече е ясно, че издържа дълго.

  Така, че този хвали-пръцко просто прави изявления, които един първокурсник по микробиология може да обори.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 36. 36 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  До коментар [#11] от "⎮":И аз не съм запознат, но (доколкото зная) наличието на вирус се доказва чрез откриване на антитела, а не на самия вирус.
  —цитат от коментар 19 на vassilun


  Може и с двете.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 37. 37 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#35] от "Николов":

  "Фрагменти са достатъчни. Но не всеки фрагмент става. "

  Ясно е, че не всеки фрагмент става. Все пак за да работи PCR трябва да се добавят праймърите, които се закачат за края на молекулата и подтикват ензимите да я копират.

  Понеже не знам как работят тези тестове (не съм микробиолог/биохимик) не знам колко дълъг трябва да е фрагмента, който PCR амплифицира (не знам коректния термин на български).

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 38. 38 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  спиток, начи на 26 мре, а на 37 градуса у нягого цъфне та върже.А не ви ли омъзна да пускате партенки, ве?
  —цитат от коментар 25 на Kuro Rivera


  По принцип в тялото тези вируси са размножават - хакват ДНК-то на гостоприемника и използват механизъма за репродукция на ДНК какъвто имат всички човешки клетки. Индивидуалните вириони не живеят кой знае колко дълго - но в тялото техния брой расте експоненциално. Това е което ни разболява.

  Извън тялото не могат да се размножават. В това е разликата - а не в температурата. Индивидуалните вириони така или иначе не живеят дълго - независимо дали са в тялото или извън него.

  Извън тялото повечето едно-верижни РНК вируси по принцип издържат максимум няколко часа на стайна температура, но има и "по-жилави". Явно короната е от тях.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  пишман-доктора твърди, че цитирам "извън биологична среда живее от 5 до 35 минути"Щом "живее", очевидно и "умира". Или? :)
  —цитат от коментар 31 на


  Пишман-докторът би трябвало да знае, че вирусите няма как да ЖИВЕЯТ извън тялото на гостоприемник.

  В повечето учебници по биология пише, че вирусите са на границата между живата и неживата природа. Щото дефиницията за живо същество е такова, което може да се само-възпроизвежда. А вирусите не го могат САМИ.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 995 Неутрално

  Човече, в София имаш има няма 150 легла за заразени с този вирус, за провницията не ми се мисли, след като засега говорят, че болните ще се трансортират към София. В Италия в момента се заразяват по 500 на ден, като приспаднеш процентите за усолжнения това са ти легла за три дни максисмум, при това не е ясно колко от тях са с възможности за дихателна помощ, каквото явно е масово необходимо при усложненията. В Германия имат 100 болни на 50000 легла за цела и фон дер Лайен видя ли я с какъв стреснат поглед се яви да говори за коронката. Дай по-добре да се държим все едно е много опасна инфекцията, че яви ли се масово ще има див естествен отбор. Само това липсва на и без това дивото ни общество.

 41. 41 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 716 Разстроено

  Мислих и аз да пиша по-дълъг коментар, ма виждам, че вече няма нужда.
  Само искам да отбележа, че има двама коментиращи тук с мозък в главата (Николов и |), вместо да ги целите с минуси, вземете научете това онова...щото после пращате тъпите си деца да стават лекари, после пращате луканки , за да подкупват преподавателите и да изкласят... и накрая става това, че постват такива неграмотни статии, а България е последна дупка на кавала)))

 42. 42 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#31] от "⎮":

  “Щом "живее", очевидно и "умира". Или?”

  Щом “умира”, очевидно е, че може да “възкръсва”.

 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  пращате тъпите си деца да стават лекари, после пращате луканки , за да подкупват преподавателите и да изкласят... и накрая става това, че постват такива неграмотни статии, а България е последна дупка на кавала)))
  —цитат от коментар 41 на cavenn


  Изявленията на този "доктор", както и на други БГ доктори по медиите направе ме карат да се стряскам. Явно нивото на българското висше образование наистина се е сринало ужасно.

  Тепърва ще берем плодовете на тези "специалисти".

  И най-странното за мен е - хайде учил-недоучил. Ама защо държи да се изцвъка като бълха на чело, така ,че всеки с що-годе приемливи знания в тази област да разбере, че е некадърник?

  Завършил е треторазряден университет на ръба на Европа и е работил в Гана. Но има самочувствието да определя като нелепи препоръки на здравните власти на ЮК и ред други страни, които са писани от абсолвенти на Кеймбридж и Оксфорд.

  Ей това българинът наистина няма никаква преценка за реалните си възможности и знания.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Любопитно

  До коментар [#38] от "Николов":

  “хакват ДНК-то на гостоприемника и използват механизъма за репродукция на ДНК какъвто имат всички човешки клетки.”

  При “хакването”, РНК-то на вируса не се ли “хаква”? Сиреч, вирусът се “преражда” с ново изменено РНК за да използва максимално ресурса на гостоприемника.

  Механизъм за репродукция на ДНК има и в растителните клетки ... и в свинските клетки. Коронавирусът що не ги “хаква” тия клетки като една “африканска чума”? Или действа “дискриминационно” - едни хаква, а други клетки го “папкат” при хакерската атака?

 45. 45 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":

  " Сиреч, вирусът се “преражда” с ново изменено РНК за да използва максимално ресурса на гостоприемника."

  Не.

  "Коронавирусът що не ги “хаква” тия клетки като една “африканска чума”? "

  Защото не може да влезе в клетката.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 46. 46 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  Човекът го е казал - Калинки! Чиновничета загрижени за службичките си, имитиращи дейност, безхаберни за доброто на обществото. Разбира се това важи и за всички останали държавни службички и държавни служители.

 47. 47 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  До коментар [#44] от "wanderer":

  Както е писал колегата по-горе - не могат да влязат във всяка клетка. Всъщност, и в човешкото тяло не влизат във всяка клетка. Има определени типове клетки в които влизат. И често са различни за различните вируси.

  Другото е, че и хакването май не е съвсем случайно. Предполага се, че предпочитат да хакват определени участъци от ДНК-то. А ДНК-тата на отделните организми се различават - ако в ДНК-то на съответния организъм липсват такива участъци може и да не успее да го хакне - дори и някак да успее да влезе в клетката.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 48. 48 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Човекът го е казал - Калинки! Чиновничета загрижени за службичките си, имитиращи дейност, безхаберни за доброто на обществото. Разбира се това важи и за всички останали държавни службички и държавни служители.
  —цитат от коментар 46 на Таралеж


  Уви - важи и за него самия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 49. 49 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Човече, в София имаш има няма 150 легла за заразени с този вирус, за провницията не ми се мисли, след като засега говорят, че болните ще се трансортират към София. В Италия в момента се заразяват по 500 на ден, като приспаднеш процентите за усолжнения това са ти легла за три дни максисмум, при това не е ясно колко от тях са с възможности за дихателна помощ, каквото явно е масово необходимо при усложненията. В Германия имат 100 болни на 50000 легла за цела и фон дер Лайен видя ли я с какъв стреснат поглед се яви да говори за коронката. Дай по-добре да се държим все едно е много опасна инфекцията, че яви ли се масово ще има див естествен отбор. Само това липсва на и без това дивото ни общество.
  —цитат от коментар 40 на znaya


  ++++

  Иначе аз съм изумена от българските лекари, които са се мобилизирали да ни обясняват, че вирусът не е толкова опасен и че българските власти всяват паника. Не, властите всяваха паника с почти двумесечното си пълно бездействие, а струва ми се лекарите, които са се ангажирали да подценяват ситуацията от осигурената им трибуна, са в denial, който може би се дължи на факта, че те ще са от първите, които ще се сблъскат с последиците от ненаправените масови тестове на пристигащите в България от самото начало.

  Италия, Белгия, Испания, Франция изследват на ден по минимум 100 души - факт. По колко изследва България на ден? Много ясно че нищо няма да открият и това става все по-обезпокоително.

  Засега в Италия нещата се развиват зле. Съотношението възстановени/починали е 50 на 50.

 50. 50 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#38] от "Николов":

  Благодаря за уместните и разяснители коментари.

  На информационния сайт на Би Би Си, британски лекар вероятно микробиолог твърди, че вирусът не живее дълго в извън биологична среда. Явно има противоречива информация и по този въпрос.

  И на мен ми се струва абосолютно невъзможно, да няма заразени в България, предвид лесното му предаване и това, че в изминалите две седмици, е имало движение на хиляди хора само от Северна Италия. Аз имам информация, че в момента има поне 3-ма изолирани предполагаеми болни,на които са правени по 2 теста. Един положителен и един отрицателен, сега чакат резултати от 3-и тест. Това е още от миналата седмица.

  Предпологам, че проблемът е в броя на тестваните като цяло. Колкото повече хора се тестват, толкова повече болни ще се откриват. В Ю.Корея тестват по 10 хиляди на ден. Ние вероятно по 10.

 51. 51 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 403 Разстроено

  До коментар [#49] от "Victoria":

  Не искам да съм песимист, но мисля че идва нещо много страшно. Не толкова страшно само по себе си като болест, а като тест за неадекватното състояние на здравеопазването и държавното управление като цяло.

  Също и за обществото ни пълно със социопати, успано в имитация на "демокрация" и западен лайфстайл от източно европейски тип.

  Изключително впечатление ми направи в едно малко градче в Италия в изолираната зона, как една жена всеки ден прави хляб и го раздава на съгражданите си безплатно, защото почти всички магазини са затворени.

  Какво ли ще се случи в България, не ако, а когато вирусът се разпространи?

 52. 52 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  Предпологам, че проблемът е в броя на тестваните като цяло. Колкото повече хора се тестват, толкова повече болни ще се откриват. В Ю.Корея тестват по 10 хиляди на ден. Ние вероятно по 10.
  —цитат от коментар 50 на idiotstavrev


  Ние числом и словом за 2 месеца сме направили 70 теста. При такова количество не само ние - и китайците може би нямаше да намерят нито един заразен. Щото в Ухан има по официални данни около 70 хиляди заразени от общо 10 милиона. Т.е. под 1%. За да хванеш такава рядка зараза трябва да правиш стотици и дори хиляди тестове. В Австрия направиха 2000 теста на хора, които са се прибрали от Италия и хванаха 12 души. Така се прави ако искаш да хванеш епидемията в самото начало. Щото ако направиш 70 теста и намериш 1 заразен значи работата вече е изтървана.

  Интересното е, че БГ отчита необичайно тежък грипен сезон. А на Запад тази година се води лека по отношение на грипа. Та никак няма да се изненадам ако в БГ има вече не просто заразени от короната, а направо болни които ги пишат, че са болни от грип.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Любопитно

  До коментар [#45] от "⎮":

  “Не.”

  Сиреч коронавирусът не мутира? Или още не са създадени маркери, които да хванат мутациите?

 54. 54 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#53] от "wanderer":

  “ Сиреч коронавирусът не мутира? ”

  Коронавирусът не мутира повече отколкото мутира всяка РНК при копиране. Не мутира за да се приспособи към съответния организъм, в който е попаднал.

  Иначе учените използват малките мутации които са се сличили досега за да определят кога се е прехвърлил от предишния гостоприемник в човека. С помощта на тези мутации са определили, че това се е случило ноември или декември.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 55. 55 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Любопитно

  До коментар [#47] от "Николов":


  “А ДНК-тата на отделните организми се различават”

  Сиреч, вирусът на птичия грип, поразил виетнамците, не може да “хаква” европейци? А московският грип поразява само русофил-ци?
  Тия вируси дали изобщо достигат клетката при адекватна имунна система? И ако все пак преминат през “тройно защитната стена” (имунна система, мембрана на клетката, мембрана на клетъчното ядро), дали организмът няма способност да “блокира” (деактивира) въпросния вирус? Все пак пожизнено си живеем с вирус са на херпеса без ежедневно да сми във фибрилна треска.

 56. 56 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 374 Любопитно

  До коментар [#55] от "wanderer":

  Не му ли задаваш много сложни въпроси на доктора от Гана?!?

 57. 57 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2360 Весело

  До коментар [#54] от "⎮":

  “Не мутира за да се приспособи към съответния организъм, в който е попаднал.”

  То, “грешните” мутации, довели до “изяждането” на вируса от организма, не оставят следа. Остават само “правилните”, които са се приспособили към съответния организъм. И ако вирусът мутира “правилно” по-бързо от имунния отговор на организма, то последният не остава наследство (с такъв слаб имунитет).

 58. 58 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#57] от "wanderer":

  "Остават само “правилните”, които са се приспособили към съответния организъм. И ако вирусът мутира “правилно” по-бързо от имунния отговор на организма, то последният не остава наследство (с такъв слаб имунитет)."

  Ти наистина ли се опитваш да ми обясняваш как работи еволюцията? Колко мутации стават на ден, колко са правилните и колко неправилните? Изобщо, имаш ли някаква идея от материята или прости драскаш за да не заспиш?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 59. 59 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2681 Весело

  "Вместо това се разпали корона истерията, главният въпрос на епидемията станаха болничните,
  а говорители станаха синдикалисти и т. нар. здравни адвокати."

  И медиите, на първо място! И всички те в един глас плачат, че в България още няма коронавирус, а ББ цели два-три дни остана без обвинения в престъпления срещу човечеството. Дори е поотслабнал от притеснение.
  Изглежда, къщата му в Майями още не е построена, яхтата му отлежава някъде по датските корабостроителници, а плантациите му в Аржентина чакат Йончева да получи командировка от ЕС като водач на група за борба с прането на пари, за да докаже, че там и магаретата и мулетата са платени с пари, изпрани чрез наследниците на Винету.
  Голям масраф! Затова предлагам умнокресливците да направят протест срещу отсъствието на коронавирус1 Може би ще бъде най-многолюдният....

 60. 60 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  От статията:

  "Вярно ли е, че у нас пробите се поставят в контейнер със сух лед (който поддържа -70 градуса) и се транспортират така с линейката на РЗИ или с куриерска фирма. Сухият лед наистина може да се използва за транспортиране и съхранение, но не на биологични течности (а на промивка от повърхности) с цел изследване за коронавирус и е описан в специален протокол на СЗО."

  Я да видим какво пише CDC:

  https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/lab/rt-pcr-detection-instructions.html

  "Specimen Handling and Storage

  * Specimens can be stored at 4oC for up to 72 hours after collection.
  * If a delay in extraction is expected, store specimens at -70oC or lower.
  * Extracted nucleic acids should be stored at -70oC or lower."

  Какво пише СЗО?

  https://www.who.int/publications-detail/laboratory-testing-for-2019-novel-coronavirus-in-suspected-human-cases-20200117

  А на тази страница има и праймърите които използват различни лаборатории за откриване на вируса:

  https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/technical-guidance/laboratory-guidance

  Откъде ги намирате такива гении като автора, които дрънкат пълни идиотщини? И, по-важното е, защо разпространявате идиотщините им?

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 61. 61 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2681 Весело

  До коментар [#60] от "⎮":

  "Откъде ги намирате такива гении като автора, които дрънкат пълни идиотщини? И, по-важното е, защо разпространявате идиотщините им?"

  Нали знаеш пословицата за магаретата, които взаимно се подушват. Само че това за деветте баира явно е отживелица- сега го правят и по интернет.

 62. 62 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  До коментар [#6] от "⎮":Докторе, необходимо ли е вирусът да е жив, за да го "хване" теста?"

  Да! А Вие как мислите?
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Ми сигурно и той като мен не знае. Може би затова пита.

  Просто... по някаква логика си мисля, че като умре вируса- не изчезва. Вече- дали тестът реагира само на жив вирус, и не "вижда" умрял такъв- не знам. И не е лошо някой компетентен да обясни, ма- без да се заяжда...

  Под компетентен нямам предвид анонимен всичколог като Кметя.

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 63. 63 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 763 Весело

  До коментар [#25] от "Kuro Rivera":

  спиток, начи на 26 мре, а на 37 градуса у нягого цъфне та върже.А не ви ли омъзна да пускате партенки, ве?
  —цитат от коментар 25 на Kuro Rivera

  Бу-ха-ха! Логиката в тоя въпрос е като в оня виц - защо влака трака - ми, щот лицето на колелото е пи ер на квадрат, пи и ер са числа и не могат да тракат, ама кой квадрат като се търкаля по релси не трака.
  Недейте така, бе, хора! 21 век сме, има интернет, бол информация, включително читава, средно образование имаме най-сетне, ужким, де!

 64. 64 Профил на sokrat41
  sokrat41
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Този "лекар" е демократично-бъларски подлец и некадърник!

 65. 65 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Сложна е темата, трябва да се подбират изтониците на информация. Аз паника не виждам в София, магазините са пълни. В Италия празните магазини, ако ги има, не са поради липса на храна в страната. Няма да останем гладни и тук.

  Според мен властите се справят ОК. Дали има евтини тестове да кажат специалистите и доколко са сравними с по-скъпите.

  Плюс Италия и ЮК са в пъти по-големи като население от БГ. Брои легла и тествани и болни нямат сравнение като числа.

 66. 66 Профил на balla
  balla
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Защото и на комара члена му се не вижда, с просто око.

 67. 67 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Този що не е в предозироне!?

 68. 68 Профил на iliyapopov
  iliyapopov
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Аман от черногледи "спецове"! Знаят повече от всички останали, критикуват на воля! Подобно на сценаристите на Слави, които денонощно плюят по всички несъгласни с тях и няма нещо дето да не знаят по-добре от останалите българи!

 69. 69 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#65] от "skyfighter":

  Преоценено спряма числеността на населението Германия обявява около 4 пъти повече легла за заразени от този вирус в сравнение с България. Проблеми с достъпа до медицинска помощ и изтощаването на системата на здравеопазването е основната опасност в случая. От това се страхуват всички страни. Това се бори с възможно повече карнтина, колкото и да не е приятно и колкото и да е ограничително спрямо гражданските права. Последствията от недостига на медицинска помощ са освен за здравето и в особена степен социални.

 70. 70 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#69] от "znaya":

  Груба грешка в сметките - 10-15 пъти повече са леглата, за които говорят в Германия в сравнение с удвоените Софийски като грубо прогнозни за страната.
  Такава е ситуацията, от нея трябва да се изхожда. Ако другаде по света са по-спокойни, то вероятно са в малко по-различна ситуация. Тук не говорим изобщо фактора за здравна култура и хигиени навици, а той също е по-притеснителен у нас отколкото другаде.
  Тъй че и аз смятам, че не е паника. Няма лошо и хората да се позапасят с продукти от първа необходимост, за да не щъкат болни и да сеят зараза, ако се случи.
  Опасността е многото приказки по въпроса да не се превърнат в звуков фин, едно медийно дуднене, носещо досада. Но то не може всичко да се улучи идеално.

 71. 71 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1159 Весело

  До коментар [#8] от "vassilun":
  "Напомняте ми за аварията в Чернобил! "Какво е радиация? Нещо, което го няма, но непрекъснато намалява!"

  Освен това можем да обявяваме за опасни каквито си нива искаме, а за безопасни - които измерваме в момента. Пак там.

 72. 72 Профил на highspirited
  highspirited
  Рейтинг: 334 Неутрално

  спиток, начи на 26 мре, а на 37 градуса у нягого цъфне та върже.А не ви ли омъзна да пускате партенки, ве?
  —цитат от коментар 25 на Kuro Rivera


  Хората по принцип се заразяват в затворени помещения, при близък контакт. В магазини за хр. стоки, таксита, по домовете където има болен и т.н. При 37 гр, навън със сигурност в помещенията работи климатик, може би на около 20гр. Възможно е това да е причината, все пак вскички ходим в хранителни магазини, а там заради стоките държат по-хладно особено през лятото.

 73. 73 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3576 Неутрално

  Мигрантите го предупредили, че в България е страшно и вирусът решил да заобиколи.

 74. 74 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1093 Весело

  Всички прилики с разни подобни вируси са съвсем случайни... Но за фармацията няма нищо случайно!!!
  Историята на болестта гъша хуйня или медийни истерии на медицинска почва

  Пациентът в Зимбабве: Докторе, парят ми ушите.

  Лекарят в Зимбабве: Абе това е някаква хуйня! А какво сте правили?

  Пациентът: Е..х гъски.

  Докторът: Значи имате гъша хуйня!

  Пациентът: Благодаря, докторе! (умира)

  Докторът (записва в протокола): Пациентът умря от гъша хуйня.

  Пресслужбата на Министерството на здравеопазването на Зимбабве: За изминалата седмица в Зимбабве умряха 2500 души от глад, 5400 от отравяне с изгнили банани и един човек от гъша хуйня.

  Журналист (записва си): Гъшата хуйня попада в списъка на трите главни причини за смъртност в Зимбабве.

  Новинарска агенция: В Зимбабве зачестиха случаите на заболяване от неизлечима гъшахуйня.

  ТВ канал: Неизвестно досега заболяване на име "гъша хуйня" покосява населението на Зимбабве.

  Министерството на здравеопазването на Зимбабве призовава населението да не изпада в паника.

  Научно светило А: Да, гъшата хуйня не е известна на науката - и в това е основната й заплаха.

  Авиокомпания Congo Air: Прекратяваме всички полети до Зимбабве до приключването на епидемията от гъшахуйня.

  Научно светило Б: Властите крият реалните мащаби на катастрофата! Всъщност гъшата хуйня вече е проникнала в Европа - в Амстердам е бил видян кихащ чернокож с гъска под мишница.

  Пресата (публикува снимки на гъски): Врякащите убийци са около нас!

  Политик: За справяне с обхваналата света епидемия на гъша хуйняе абсолютно необходимо да бъдат изтребени всички гъски.

  Полицията (козирува): Тъй вярно, ще бъде изпълнено.

  Собствениците на ферми за гъски: Вие к‘во, да не сте обезумели? (Красиво и юначно се бият с полицията под щракането на светкавиците на пресата)

  Пресата: Заговор на собствениците на ферми за гъски застрашава националната сигурност!

  Министърът на здравеопазването на Монголия: За спасение на страната от епидемията на гъшахуйня, която вече е достигнала до нашите граници, е абсолютно необходимо да отделим сто милиона долара за оборудване на лаборатории за борба с гъшата хуйня.

  Премиер-министърът на Монголия: Вие сте обезумели!

  Президентът на Монголия: Премиер-министърът е твърде затънал в финансови машинации, договори с Китай за доставка на хляб и нагло игнорира реалната заплаха за населението на свободолюбива Монголия!

  Бившият премиер-министър на Монголия: Нашата партия спешно иска населението да бъде спасено от вируса на гъшата хуйня. В краен случай може и само населението на източна Монголия.

  Кандидат за президент на Монголия: Единственият начин да бъде спасена страната е да се прекратят отношенията с загниващия Запад, откъдето тръгна гъшатахуйня, а вместо това трябва да засилим сътрудничеството си с Китай и да се включим в състава му като автономна област. Китай ще ни спаси!

  Избирателите на Монголия: Вие сте обезумели!

  Фармацевтична компания Хофман Ла-Гуш: Единственото спасение за всички, заразени с гъша хуйня, както и за тези, които са здрави, но се страхуват да не се заразят, е нашето ново лекарство "Г-Хуйнифлу". Пие се минимум три месеца по 5 таблетки на ден. Страничните ефекти включват гадене, повръщане, опадане на косата, ноктите и зъбите, гърчове, припадъци и снижаване на IQ-то с около 30, но се наблюдават само в 75% от случаите. Ако след започване на курс с медикамента се появят някои от изброените симптоми, не прекъсвайте лечението си, а се обърнете към регионалния ни дистрибутор за други наши медикаменти, с които да се излекувате и от тях. За Ваше улеснение търговските ни и рекламни центрове в целия свят са обозначени със знак "червен кръст", а дистрибуторите ни носят бели униформени престилки.

  Фармацевтична компания Гушайзер: Току-що създадохме първата и единствена ваксина, способна да предпази населението от гъша хуйня. Препоръчваме незабавна задължителна имунизация на цялото население.

  Правителството: За предотвратяване на епидемията от гъша хуйня въвеждаме задължителна ваксинация на цялото население!

  Еко-активист: Ваксината срещу гъша хуйня предизвиква слабоумие, аутизъм, паркинсонова болест, припадъци, гърчове или смърт в 90% от случаите! Отказвам да ваксинирам децата си! (самозапалва се публично в знак на протест)

  Фармацевтична компания Гушайзер: Това са долни инсинуации на некомпетентни лица с крайни анархистични убеждения. Ние внимателно тествахме ваксината върху група от доброволци - осъдени на смърт цветнокожи серийни убийци. При нито един от тях след ваксинирането не е отчетено намаление на способностите да свирят на арфа, да решават частни диференциални уравнения и да изпитват съчувствие и състрадание към беззащитни животни. Следователно нашата ваксина е абсолютно безопасна и безвредна!

  Правителството (след 55-тия самозапалил се протестиращ еко-активист): Хората имат демократично право да решават сами дали да ваксинират децата си, или не. За предотвратяване на епидемия сред ваксинираните деца, забраняваме на всички неваксинирани да посещават детски градини, училища, кина, театри и да пътуват с градския транспорт. Задължаваме всеки, който не е ваксиниран, да носи на една от ръцете си лента с изображение на оцветена в жълто гъска с размер, не по-малък от 15 см.

  Интернет-обществото: В началото на всеки медицински форум модераторите въвеждат важна тема : "Ако за пореден път някой се опита да убеди хората в този форум, че ваксината срещу гъша хуйня е опасна за здравето и живота на хората, а вирусът на гъшата хуйня е безвреден, ще бъде баннат без предупреждение!"

  Всеки излекуван пациент, е изгубен пациент за медицината...

  (https://www.facebook.com/MitkoDimitrov2323/posts/10163247242930515 )

 75. 75 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2719 Неутрално

  В информационната недостатъчност на смислени и аргументирани анализи, благодаря на д-р Тодоров! През целия февруари членове на моето семейство, приятели и самата аз летяхме многократно, все в западна посока и с различни авиокомпании и транзитни летища. Никъде не ни мериха температурата, нито забелязахме предпазни мерки, освен гел за дезинфекция на входа на някои ресторанти. Бог да ни пази!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 76. 76 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 946 Неутрално

  За съжаление коронавируса в България ще бъде открит при аутопсия.

 77. 77 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3165 Неутрално

  За съжаление коронавируса в България ще бъде открит при аутопсия.
  —цитат от коментар 76 на bpcorp


  И тогава няма да го открият.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 78. 78 Профил на Mincheva Ginka
  Mincheva Ginka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  може и да няма, обаче факт е, че нашите лекари не са много компетентни като лекари, и аз много не йм вярвам т. е. и да има няма и да разберем

 79. 79 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#32] от "⎮": "Пий си хапчетата"
  - Пия редовно.... за еректилна функционалност. Интересно, защо една не малка групичка, с мазохистична настойчивост се бутате да наложите фанатичната си вяра, че вируси има и от горе на това причиняват болести. Правете разлика между вестникарски твърдения, продавачи на лекарства и научни данни. Проблемът ви е, че за Пастьор всички знаят, а за Бешан никой не е чувал. Четете бе хора. Ако има теза, трябва да има и антитеза и чак тогава синтеза. Иначе няма как да направете извод, да формирате мнение.

 80. 80 Профил на │
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#79] от "goro6":

  "Правете разлика между вестникарски твърдения, продавачи на лекарства и научни данни. "

  Аз определено правя разлика. А ти все пак си пий хапчетата и не бълнувай за научни данни.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 81. 81 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1440 Неутрално

  Само в България рязко се увиличи грипа от тип B, докато в комшиите ни няма такъв. Интересно.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 82. 82 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Изобщо не се учудвам. Като зная какво е качеството и интелектуалното ниво на гербаджийските висши кадри в другите области на управление (вероятно и тук е такова) - работата е ясна. Пример - "Пекин е столицата на … Виетнам". КАЛИНКИТЕ СА ПОЛАЗИЛИ НАВСЯКЪДЕ!

 83. 83 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#11] от "⎮": - Правиш впечатление, че си много близък с рибонуклеидите, та рекох да ти помогна, да навлезеш и в други области. Може и откритие да направиш. Само с четене на вестници не става. Трябва и отвреме, навреме да се поглежда и научна литература.
  Постулати на Робърт Кох:
  1. Микроорганизмът трябва да се установи при всички заболели организми, но да отсъства при здравите.
  2. Микроорганизмът трябва да бъдат изолиран от болни организми и да се отглежда в чиста култура.
  3. Култивирани микроорганизми трябва да водят до заразяване при въвеждането им в здрав организъм.
  4. Микроорганизмът трябва повторно да се изолира от специално заразен експериментален приемник. Той трябва да е идентичен с първоначално изолирания специфичен причинител.
  Нищо от това не е направено. Никога.
  Мериш температурата, правиш тест за антитела и предполагаш, че някъде се крие коронясания. Да но д-р Кох доста усложнява нещата. Ако има пандемия няма да има време за тестове. Избиваш всичко що мърда, и който остане, под карантина. Политическите противници подлежат на пълно изгаряне. И тогава ако е останал заразен, е наложително да се използва атом. Ще победим!

 84. 84 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#80] от "⎮": - За хапчетата се разбрахме, пия ги редовно. Нервната реакция е показател за вестникарски подход. Спокойно де. Имай предвид, че хората умират и от инфаркт. Има и други заболявания и зад всяко от тях стои, не таласъма наречен от Пастьор вирус, а точно определено събитие. Микроорганизмите са чистачи, помошници на организмите. Не причиняват болестите, нито ги лекуват. Просто метат. "Няма по страшно нещо за човеците от активната глупост. Особено, ако и е дадена власт". Не става въпрос за тебе. Ти определено не си глупак. Трябва ти малко, за да застанеш на другата страна.

 85. 85 Профил на Георги Славчев
  Георги Славчев
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#78] от "Mincheva Ginka": "нашите лекари не са много компетентни като лекари, и аз много не йм вярвам"
  - Нашите лекари са едни от най добрите в света, но са хванати в клещи от продажни некадърници, които имат абсолютните права, да им отнемат правото да упражняват професията. Освен това лекарите няма как да установят наличието на заболяване, което според официални източници, може да се определи само в лаборатория. Вярвай на българските лекари. Без вяра няма лечение.

 86. 86 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 653 Разстроено

  "Изобщо властите се държат като че ли новият инфекциозен агент има признаците на особено опасна инфекция - COVID-19 е нова, но не и особено опасна."

  Айде бе?!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 87. 87 Профил на Kamen Krastev
  Kamen Krastev
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#50] от "idiotstavrev": Ами да вземе да обикаляме по улиците и да тестваме всеки срещнат, за да направим 10 000 твста на ден. В Корея има над 5000 заразени, напълно нормално е да се правят много тестове.
  Братя ми летя Милано-Мюнхен-София на 19-ти, накара ли са го да попълни декларация и когато стана ясно че в полета до Мюнхен е имало един заразен, веднага го привикаха, него и хората с които е пътувал, за тестове. За късмет е отрицателен.
  Не може да се тества целия български народ. Неизбежно е вирусът да не дойде. Ще дойде и ще си замине. Нито това е най-голямата пандемия в човешката история, нито е чак толкова страшен вирус. Всеки има по-възрастни роднини и се притеснява за тях, как се казва какво ти е писано няма как да го промениш. Паниката и психясването на да доведат до нищо положително.
  За мен по-непонятно е, примерно това което ми каза нашето джи Пи. Бяха я викали да прегледа пациент в инфекциозното със съмнения за COVID-19, ей така както си е работните дрехи, с хирургическата маската, която спира само по-едри камъни. За късмет симптомите му са били други, тя не е имала съмнение, което след това се доказа и с теста.

 88. 88 Профил на jivko pamporov
  jivko pamporov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Дневник", моля Ви, разберете отговора на въпроса: колко тестове са направени до сега в България (без двукратните проби на делегацията на Лудогорец)?

 89. 89 Профил на jivko pamporov
  jivko pamporov
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Дневник", моля Ви, разберете отговора на въпроса: колко тестове са направени до сега в България (без двукратните проби на делегацията на Лудогорец)?

 90. 90 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  В България всяка през 2019 година всяка седмица са умирали между 1700 и 2700 ч0века,средно 2128 ,за цялата 2019 година 108 526.За времето от въвеждането на извънаредното положение в България са умрли около 10 000 човека.от тях тествани са много малка част.Следователно сред умрелите има и такива,които са били зараьени с коронавирус.Ако допуснем,че съотношението при тях е съпоставимо ,като сред тестваните групи,то броя на умрялите заразени с коронавирус е поне десет пъти по-восок,
  Което изобщо няма значение,защото заразяваето с коронавирус не е било в причинно-следствена връзка със смъртта им, ако бяха развили симтоматика са щели да бъдат тествани,и да влязат в статистиката като умряли от коронавирус,Но е показателно,че няма никаква полза от сравнвнения.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK