Разказ под болнична карантина: Не ме е страх да съм с коронавирус, а да не съм първият (обновена)

Снимката е илюстративна.

© Abdullah Rashid, REUTERS

Снимката е илюстративна.Ще бъде наречен условно Борислав, защото не иска името и лицето му да станат обществено известни. В момента лежи във Военномедицинската академия (ВМА), където е постъпил с влошено здраве, след като се е завърнал от Италия. Вече от ден и половина не знае дали пробата му за коронавируса COVID-19 е положителна или отрицателна и дори са му препоръчали да следи медиите тази вечер. Мъжът разказва и смущаващи го впечатления за мерките за безопасност по време на болничната му карантина.


Борислав каца на летище София на 23 февруари, където пристига с полет от Рим. Преди италианската столица е бил в Дюселдорф и Берлин. В същия ден българските власти препоръчаха да не се пътува до Италия, а ден по-късно (на 24 февруари) бе създаден и Националният оперативен щаб.


Казва, че на летището никой не му е обяснил какво да прави, ако се почувства зле, а пристигащите от Италия са смесвани с целия поток от пътници. Борислав не е забелязал термокамери, макар да не може да е сигурен, че не е имало такива, тъй като още в първите съобщения за коронавируса в Европа от летището обясняваха, че камерите са монтирани на дистанция от пътниците. На 27 февруари оперативният щаб разпореди идващите от засегнатите страни да бъдат отделени на летището, да им се раздават брошури и да попълват онлайн анкетни карти.
Борислав разказва, че е постъпил във ВМА след два прегледа там. Първият бил на 26 февруари, когато е имал температура около 38.5 градуса и лекарите му предписали да остане под т.нар. домашна карантина, да пие витамин Ц и температуропонижаващи лекарства. Няколко дни по-късно температурата му била свалена, но вече бил с болки в гърлото. Така на 4 март сутринта отново се озовал за преглед във ВМА и бил приет в инфекциозното отделение.


Сега лежи в самостоятелна стая там. Обяснява, че малко след 9.30 ч. сутринта вчера са му взети кръвна проба и носен секрет, но резултатите за коронавирус все още не са готови.


Пътят на една проба


При визитацията снощи лекарите му обяснили, че причината е технологична - пробата е взета след часа, в който се приема в лабораторията, и затова щяла да е готова тази сутрин. Тази сутрин обаче резултат нямало, а обяснението било, че нямало място в машината за контролното контейнерче.


Казаха ми: "В пет часа следи медиите", разказва Борислав. В 17 часа е редовният брифинг на Националния оперативен щаб. Мъжът се чуди колко време отнема на една проба да стигне от кабинет във ВМА до лабораторията във ВМА.


"Всеки ден го обявяваме това нещо. Ако вие дойдете след 9.30 часа сутринта, ние ще ви настаним, ще ви вземем проба и на следващия ден вечерта ще ви бъде готов резултатът", каза пред "Дневник" проф. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб, след брифинга днес.


Въпросът за времето, за което се обработва дадена проба и за това възможно ли е да се получи фалшив отрицателен резултат беше повдигнат преди дни от лабораторния лекар д-р Георги Тодоров. Той изрази съмнение дали биологичният материал на пациентите от отдалечените градове се взима и се транспортира до лабораториите по правилата. По думите му пробите се откарват с коли на районните здравни инспекции или по куриер в сух лед, което означава - при температура от около -70 градуса по Целзий. Още вчера "Дневник" зададе въпроси към Министерството на здравеопазването и към Националния оперативен щаб за начина на взимане и транспортиране. До момента конкретни отговори няма, единствено от Министерството на здравеопазването уточниха, че се спазват предписанията на Световната здравна организация (СЗО).


Според инструкцията на СЗО, преведена и публикувана на сайта на министерството, назофарингеален и орофарингеален секрет (изследван в случая) се транспортира до лаборатория при температура от 4°C, а до самото изследване може да се съхранява за до 5 дни при температура от 4 градуса по Целзий и за повече от 5 дни при температура от -70°C.


Доц. Георги Попов, началник на катедрата "Инфекциозни болести" във ВМА и член на оперативния щаб, вчера заяви пред БНР, че няма съмнение за взиманите във ВМА проби. От думите му обаче се разбра, че пробите от страната се транспортират до една от 4-те оторизирани лаборатории "в хладилна чанта с лед". Днес проф. Мутафчийски обясни, че пробите от страната се транспортират с "мокър лед", а не с т.нар. сух лед, при който замразяването е дълбоко.


Под болнична карантина


"Не ме е страх, че ще се окажа заразен с Covid-19, а какво ще стане, ако се окажа първият болен", споделя Борислав и допълва, че го смущават някои от мерките за безопасност в болницата.


Разказва, че са му дадени няколко хапчета "Ефизол" за гърлото и му е казано да си внесе термометър (което няма как да стане, докато е в изолация). По думите му медицинският персонал не е оборудван с всички предпазни средства - лекарите, които го приели, били с предпазно облекло, ръкавици, маски и очила, но влизащите всеки ден в стаята му сестри и санитари носели само ръкавици и маски. Според проф. Мутафчийски това е нормална практика, при положение, че пациентът не е с доказано заболяване.


"С какво трябва да влязат?", попита Мутафчийски и разясни, "Това е отделение, което е за карантина. След това има обсервационно отделение, след това - реанимационно, и след това - за истински доказан коронавирус, където нямаме пациенти."


На този фон мъжът споделя и впечатлението си, че в момента сред самите медици има огромно напрежение, защото в България все още не е открит случай на коронавирус. "Имам чувството, че те просто искат да се покажат. Да кажат ето, вече имаме коронавирус в България", разказва мъжът, който определя целия си престой в болницата като "изключително натоварващ емоционално". Той ще остане под карантина в болницата поне още няколко дни независимо дали резултатът му ще бъде положителен или отрицателен.

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Тоя човек може и да не с корона вируса, но много вероятно е да му докарат душевна болест. Това, което казва че лекарите искат да има случай с корона вирус е доста смущаващо.

  The best way to predict the future is to invent it.
 2. 2 Профил на Компетентен
  Компетентен
  Рейтинг: 514 Неутрално

  Пази боже да не попадаш в българска болница. Обстановката е токсична и за пациенти и за лекари.

 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3352 Неутрално

  ... Разказва, че са му дадени няколко хапчета "Ефизол" за гърлото и му е казано да си внесе термометър (което няма как да стане, докато е в изолация) ...

  Баси!
  Да бият тъпана сумата и здравни шефове два пъти дневно изтъпанени на практика на площада, да се тръшкаме как са спешени всички сили да са бори пустият му вирус и ... донеси си термометър!
  Термометър, бе хора! Консуматив за пет-десет лева цена на едро като за болница! И за десетина - двайсет души, дето са в момента под карантина!

  Тая система е по-разкапана отколкото я мислех!

 4. 4 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  Най-вероятно няма, ама да поседи там няколко дена.

  Да му дойде акъла друг път да не пътува при такива обстоятелства. :)

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#3] от "xm...":

  От години е така в инфекциозните заразните и респективно познай каква спекула е с термометрите . За тези пари няма да те погледнат дори "честните" аптекари в районите около болниците.
  Защото май само в България нямаме закон за борба със спекулата !
  Гарантирано от ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#4] от "realguru":

  ГоУем си батка ! МНОГО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  "Имам чувството, че те просто искат да се покажат. Да кажат ето, вече имаме коронавирус в България"

  Урааа! Имаме корона вирус! Не сме изостанали от развитите страни Итали, Франция, САЩ!

  Идиотия някаква!

 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  И дори да има - какво от това. Голям праз. Ако е нормален организъм - без други съпътстващи проблеми дори да го има ще успее да се пребори с вируса. Ай стига с тия тъпотии. У нас всяка година от грип и усложнения от грип умират между 1000 и няколко хиляди души (точна бройка трудно да изкарат защото понякога не е ясно особено при възрастните хора дали са починали от грип или са починали от друго свое заболяване докато са били болни от грип).

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4603 Любопитно

  Най-вероятно няма, ама да поседи там няколко дена.Да му дойде акъла друг път да не пътува при такива обстоятелства. :)
  —цитат от коментар 4 на realguru


  Викаш как така ще се връща в България ден преди създаването на "оперативен щаб"?! Трябвало е да знае за това! Да е питал някоя врачка! 🤣😂

  "Борислав каца на летище София на 23 февруари, където пристига с полет от Рим. Преди италианската столица е бил в Дюселдорф и Берлин. В същия ден българските власти препоръчаха да не се пътува до Италия, а ден по-късно (на 24 февруари) бе създаден и Националният оперативен щаб."

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  "Имам чувството, че те просто искат да се покажат. Да кажат ето, вече имаме коронавирус в България"Урааа! Имаме корона вирус! Не сме изостанали от развитите страни Итали, Франция, САЩ!Идиотия някаква!
  —цитат от коментар 7 на vassilun


  То това имам чувството че умно-красивите го искат. И като няма все още корона вирус се почва със спекулации или колко некадърни били че един прост вирус не могат да открият или че лъжат да не всяват паника. :)

  Прилича ми малко на бабките пред блока дето всяка една се хвали/оплаква с болестите си. Ама сега нещо има празнота - няма за какво да се оплакват. :)

 11. 11 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1100 Весело

  в тая държава нито да се родиш, нито да умреш, а най-гадно явно е да си между двете състояние - ни жив, ни умрял :)

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Вместо да ръсиш врели некипели вземи се помоли да не ни стига, че здраво ще се охапем.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4603 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  "То това имам чувството че умно-красивите го искат. "

  Аз зная какво искат умнокрасивите! Убягва ми само какво искат тъпогрозните!

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#11] от "хм":

  Бог да пази България и българите !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Искат да лапат здраво кинти от общите при всяка ситуация.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  Преди да се усвои нов лабораторен протокол винаги се прави т.н. ПОЗИТИВЕН тест.

  При него се взима проба с истинския вирус и се обработва. Ако тестът излезе позитивен това е добра вест. Тогава се прави втори тест - НЕГАТИВЕН при който пробата не съдържа вирус. Ако тестът излезе негативен тогава всичко е наред.

  Искам да попитам - в нашата референтна лаборатория извършван ли е ИЗОБЩО някога ПОЗИТИВЕН тест за корона вирус?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 17. 17 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Значително по-добре да си първия с такова заболяване отколкото хилядния. Първите ще има кой да им обърне внимание и къде да бъдат настанени, а претоварили се системата (не дай Боже) ще е трудно.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 18. 18 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 705 Гневно

  в тая държава нито да се родиш, нито да умреш, а най-гадно явно е да си между двете състояние - ни жив, ни умрял :)
  —цитат от коментар 11 на хм


  В цял свят тестът е готов за часове. Броени. Два, три часа. Ако товае вярно за бавенето с резултата/за термометъра да не говорим/, да последват оставки. На по-горните "глави". Отдето рибата се вмирисвала.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 19. 19 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Виж ся. Вирусът е навсякъде в Европа. Установиха го дори в страни като Исландия и Андора. Все още не са го забелязали в следните страни:

  България, Сърбия, Черна Гора, Албания, Косово, Молдова, Турция.

  За последната има обосновани съмнения, че крият за да не пострада туризма - в Сингапур хванаха пътник от Турция с корона ама комшиите за сега се правят на ударени.

  Та я ми кажи - доколко е вероятно у нас наистина да няма нито един случай на корона вирус?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 20. 20 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Хайде сега, един термометър ли е проблемът? Редно беше да му поискат да си носи коронатест, а те да преброят чертичките.

 21. 21 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  И дори да има - какво от това. Голям праз. Ако е нормален организъм - без други съпътстващи проблеми дори да го има ще успее да се пребори с вируса.
  —цитат от коментар 8 на bludniq_sin


  Млад и здрав човек ще се справи. Ама родителите му дали ще се справят? Или викаш - на тях им е време?

  А ако пък има някакъв здравословен проблем - примерно диабет? Да мре ли?

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#2] от "Компетентен":

  Абсолютно! Попадането в почти всички български болници е много стресиращо и натоварващо мероприятие!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  Значително по-добре да си първия с такова заболяване отколкото хилядния. Първите ще има кой да им обърне внимание и къде да бъдат настанени, а претоварили се системата (не дай Боже) ще е трудно.
  —цитат от коментар 17 на gripen


  Човекът не се страхува от вируса, а от огромният психологически натиск, на който ще бъде подложен "първият" заразен.

 24. 24 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3202 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николов":

  В повечето държави в Европа изключая големите Италия, Германия, Франция, Англия, Испания са с единични случаи.

  Така че и у нас може да има единични случаи, но да не са потърсили помощ. Което е по-кофтито вариант, щото го ръсят без да знаят.

 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2477 Неутрално

  Урааа! Имаме си и ний корона! Да не мислите че сме аборигени, че не можем да открием една корона?

 26. 26 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4864 Неутрално

  Другариата не верва, че нема коронавирус.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4615 Неутрално

  До коментар [#23] от "razor":

  Страхува се за близките и приятелите си, които са потенциално заразени.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  като гледам във ЗЕвропа изнърваха вируса всички са над 50%+ че и почнаха от еврокомисията

 29. 29 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4864 Неутрално

  До коментар [#2] от "Компетентен":Абсолютно! Попадането в почти всички български болници е много стресиращо и натоварващо мероприятие!
  —цитат от коментар 22 на Petleshev


  А в румънските болници е голям кеф.

 30. 30 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1399 Любопитно

  но като знам колко млади работят в пенсионите компании може и да е нарочно

 31. 31 Профил на gil
  gil
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Значи, министъра на здравоопазването тука ли е? Тука ли е, питам. А-а - ето те. Значи, отиваш на площада пред народното събрание и започваш да викаш: Няма корона вирус!

  "Днес някой седи на сянка, защото преди много време някой друг е посадил дърво"
 32. 32 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  Преди години в "Александровска" ме караха да нося за баба ми чаршафи, така че това с термометъра не ме учудва особено.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 33. 33 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В такава ситуация всеки би се страхувал повече за близките си, отколкото за себе си. Той може и да е здраво, право момче, ще го изкара леко, но майка, баща, баба, дядо и т.н. може и да нямат неговия късмет.

 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#19] от "Николов":В повечето държави в Европа изключая големите Италия, Германия, Франция, Англия, Испания са с единични случаи.Така че и у нас може да има единични случаи, но да не са потърсили помощ. Което е по-кофтито вариант, щото го ръсят без да знаят.
  —цитат от коментар 24 на realguru


  Именно. То от масов скрининг има смисъл точно сега.

  Щото като станат хиляди заразени да се опитваш да ги тестваш вече не е особено смислено - така или иначе вече няма да има достатъчно стаи където да ги изолират.

  Щото това е идеята на скриининга - да ги хванат и изолират. Ама ако нашите продължават да се туткат след 10-тина дена вече ще е късно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1399 Разстроено

  До коментар [#24] от "realguru":

  аха в Холандия днеска са докладвани 44 единични случаю в Белгия 27 единични случая в Германия 182 единични случая

 36. 36 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1399 Разстроено

  Италианците изобщо не докладват само на другия ден виждаш с колко са им се повишили болните

 37. 37 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#10] от "realguru":

  Ти си пълен дегенерат.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 38. 38 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  https://www.worldometers.info/coronavirus/
  между другото в Гърция има нови 22 единични случая

 39. 39 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1117 Любопитно

  До коментар [#2] от "Компетентен
  Да,ама пък съдейки по репортажа- "влизащите всеки ден в стаята сестри и санитари носели само ръкавици и маски."доста атрактивна.Предполагам доста пациенти ще оздравеят и без лекарства радвайки се на сестрите,то си е направо филм за възрастни на живо.

 40. 40 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 784 Неутрално

  До коментар [#34] от "Николов":

  Вече е късно, поне затвориха панически училищата, нищо, че е под друга рубрика. Иначе са смешници, тип В засяга млади и дечица, но детските градини ги оставиха, хитро, а?

 41. 41 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2777 Неутрално

  До коментар [#29] от "Alarmstufe: Rot":

  В болници из други държави не съм стъпвал. Дано и да не ми се налага...!
  От друга страна ме подсети, че следващия месец трябва да си подновя ЕЗОК-а.

  Бивш tww09306483.
 42. 42 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Доколкото се подразбра (мисля че беше началника на инфекциозната клиника във ВМА), който е приет в болница и му е взета проба си пази карантината от 14 дни в болницата. Това хич не се харесва на постъпилите вече. Вероятно затова го мотаят и не му казват, че му е отрицателна пробата, щото той ще тръгне да напира да си ходи и да не стават грозни сцени.
  Много е зле комуникацията лекари-пациенти у нас.

 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7565 Неутрално

  "а какво ще стане, ако се окажа първият болен"
  Не вярвам да мисли, че ще го убият.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 46. 46 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Аз мисля, че трябва да оставим лекарите да си работят. Мисля, че за всички е видно, че те чувстват отговорността, която са поели. Не е хубаво да уронваме самочувствието им предварително, защото липсата на самоувереност накърнява лекарската преценка. Мисля, че това настроение - на несигурност в себе си описва пациента от статията. А то не е добро за лечебния процес.

 47. 47 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  А в румънските болници е голям кеф.
  —цитат от коментар 29 на Alarmstufe: Rot


  И в други държави не е лошо. Чудя се къде предпочитам да лежа в инфекциозно отделение, заразен от коронавирус - в Китай или в Португалия. Което не значи, че не обичам страната си :)

 48. 48 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 670 Гневно

  Добре де, тия безхаберници, защо не са го изследвали още на 26ти като е отишъл на преглед във ВМА?! Дали ще има, кой да отговори на този въпрос.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 49. 49 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Гневно

  [quote#10:"realguru"][/quote]

  ДНЕВНИК, МНОГО МИ Е ИТЕРЕСНО КОЛКО ТОЧНО ТРЯБВА ДА ИЗСЕРЕ ЕДИН ГЕРБАВ ТРОЛ ТУК, ЗА ДА ИМА БАН?

 50. 50 Профил на Nasakoto_Yakata
  Nasakoto_Yakata
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Ако знаете немски слушайте ежедневния подкаст на NDR (Nord-Deutsche Rundfunk) и проф. Кристиан Дростен от Университетската Клиника Шарите в Берлин, който е съветник на немското правителство за епидемията от COVID-19. Компетентно, спокойно и информативно: https://bit.ly/2vKbSjs

  Внимание: По време на COVID-19 eпидемията, политиците и медиите са най-голямата опасност за Вашето здраве!
 51. 51 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Тоя вирус ще се появи у нас както се появиха Юрая Хийп, Пърпъл, Скорпиънс и Мейдън - след като са забравени вече и в Русия.

 52. 52 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#11] от "хм":Бог да пази България и българите !!!
  —цитат от коментар 14 на КМЕТ В СЯНКА


  Амин!

  Любовта ще спаси света!!!
 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":В такава ситуация всеки би се страхувал повече за близките си, отколкото за себе си. Той може и да е здраво, право момче, ще го изкара леко, но майка, баща, баба, дядо и т.н. може и да нямат неговия късмет.
  —цитат от коментар 33 на zle_platen_trol


  Добро утро!

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2171 Неутрално

  Прекалено банална история на един уплашен човек, за да бъде на първа страница толкова време. Всичко описано е наистина напълно нормална практика

 55. 55 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 791 Неутрално

  В тая огромна болница стаята за химиотерапии е по-малка от клозета на шефа.. кво толкова се учудвате..

 56. 56 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Дневник държи, насред статиите за предозиране за ГЕРБ, и да ни каже, че лекарите у нас не знаят какво правят.
  Аз живея в САЩ. Края на януари, на летище О'хеър (някой ако иска да го сравни със софийското относно поток), на международния терминал, термо камери ние лично не забелязахме.
  В Илинойс вече има 5-6 случая, един от тях се лекува, под карантина, вкъщи. Повтарям - жената е с положителна проба и е под карантина вкъщи. Проби пак се бавят. Преди дни обявиха, че има новодиагностициран, изтъпанчи се кметицата на Чикаго каза, че е някъде в събърбите и чакахме 1 ден да кажат в кой събърб е.
  И всичко това докато федералното правителство заделя МИЛИАРДИ ДОЛАРИ само за борба с тоя вирус. На локално ниво, отделните щати отделят стотици милиони. И месечната здравна осигуровка е около $1,000.
  Та тоя Борислав, докато си плаща по 5 лв месечно за здраве може да си помисли пак какви очаквания да има и да очаква ли във ВМА да се държат с него все едно е във вилма Зараза. И да не подпомага Дневник в плюенето по правителството.
  Отрицателен тест му желая и бързо оздравяване.

 57. 57 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Дневник държи, насред статиите за предозиране за ГЕРБ, и да ни каже, че лекарите у нас не знаят какво правят.
  Аз живея в САЩ. Края на януари, на летище О'хеър (някой ако иска да го сравни със софийското относно поток), на международния терминал, термо камери ние лично не забелязахме.
  В Илинойс вече има 5-6 случая, един от тях се лекува, под карантина, вкъщи. Повтарям - жената е с положителна проба и е под карантина вкъщи. Проби пак се бавят. Преди дни обявиха, че има новодиагностициран, изтъпанчи се кметицата на Чикаго каза, че е някъде в събърбите и чакахме 1 ден да кажат в кой събърб е.
  И всичко това докато федералното правителство заделя МИЛИАРДИ ДОЛАРИ само за борба с тоя вирус. На локално ниво, отделните щати отделят стотици милиони. И месечната здравна осигуровка е около $1,000.
  Та тоя Борислав, докато си плаща по 5 лв месечно за здраве може да си помисли пак какви очаквания да има и да очаква ли във ВМА да се държат с него все едно е във вилма Зараза. И да не подпомага Дневник в плюенето по правителството.
  Отрицателен тест му желая и бързо оздравяване.

 58. 58 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#56] от "Димитър":

  Братчед, здравната система в САЩ е под всякаква критика.
  А Чикаго е едно голямо гето, то е достатъчно само да видиш
  какво човекоподобно избраха за кмет.
  Та тази клоака ли даваш за пример?

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 59. 59 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 394 Неутрално

  До коментар [#56] от "Димитър":Братчед, здравната система в САЩ е под всякаква критика.А Чикаго е едно голямо гето, то е достатъчно само да видишкакво човекоподобно избраха за кмет.Та тази клоака ли даваш за пример?
  —цитат от коментар 58 на dream_er


  Ами "братчед" позволи ми да не се съглася с нито един от стейтмънтите ти. Ти от каква позиция раздаваш такива квалификации?

 60. 60 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#59] от "Димитър":

  От позицията на някой, който вече 20 години живее в САЩ, живял е в Чикаго и е бил
  безброй пъти на това смотано летище.
  Твоята позиция каква е?

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 61. 61 Профил на Димитър
  Димитър
  Рейтинг: 394 Неутрално

  От позицията на такъв, който в момента живее в събърб на Чикаго и работи в друг. И далеч не съм съгласен, че целия район от 30 х 60 мили и 6 милиона популация е гето. Ся ти...може да си живял в някой от не многото гето квартали на Чикаго или не многото събърби, които са гето....това си е лично твой проблем. Здравеопазването също за съжаление го ползвам....и няма база за сравнение с българското. Има си проблеми, но е на светлинни години от българското. Ся ти...не знам с кое друго здравеопазване го сравняваш....може и да имаш още 20 години в Германия...знам ли те....
  За израза "човекоподобно" и мисленето, което издава, даже се чудя как оцеляваш 20 години тук, честно. Най-вероятно си шофьор на камион, плащаш квартира някъде по Калифорния и се мислиш за елита :))))))
  За летището хайде ....ще кажа, че не е най-модерното, но това не променя факта, че е едно от най-натоварените летища в света и софийското може само да се учи, включително и за мерки срещу вируси, което беше идеята на поста и намесването на летището.
  Хайде със здраве.Живуркай си.

 62. 62 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  До коментар [#1] от "EU defender":

  На българския пациент само докторите са му виновни ,те го разболяват ,заразяват и искат да е болен ,а той да не спазва нищо и никакви правила , досега , от опита ми на лекар с болни ,които трябваше да са под карантина ,се оказа ,че нито един не изпълнява никакви правила ,не спазва карантината ,ходи по улиците и сред хората и неглижира всички предписания .В Италия именно такъв болен заразява лекар и персонал в кабинет ,след това пациенти и инфекцията се разсейва и вкл и от болничен персонал и пациенти ,вече има над 4500 заразени за седмица и над 150 загинали .В България при тази ниска култура и неглижиране ,ако плъзне тази инфекция ,резултатите ще са драстични и смъртността също , затова медицинския персонал се пита ,дали си заслужава изобщо риска да се работи с пациенти ,които неглижират всички правила и не спазват и елементарни предписания .

 63. 63 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  Истината е ,че държавата гори в грипна епидемия ,не се знае дали няма и корона разпространение , а ако се докаже ,единствения начин за справяне е пълна карантина ,забрана за излизане по улиците и където и да е на цялото население с въвеждане на заплаха и за затвор , затваряне на всички медицински заведения на първа линия ,защото те ще са първия инкубатор на заразата ,при тях никой не спазва никакви правила , няма маски ,няма защитни облекла ,не са обурудвани и първия пациент сее на всички останали ,затова затваряне и медицински интервюта само по телефони ,ако тук плъзне ,резултатите ще са драстични .

 64. 64 Профил на ceco7806
  ceco7806
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Не виждам защо горе някакъв докор оспорва вземането на проби при условие,че говорим за ДНК тест,а в случая дали е жив или мъртъв вирус няма значение. И предлага тест за антитела,които често не се образуват в началото и още повече няма достатъчна проби ,за да се направят и норми, а при хора с имунни проблеми честно не се образуват по принцип....

 65. 65 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#63] от "edin drug":

  При пълна карантина в държавата сме умрели прави.

 66. 66 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#63] от "edin drug":

  Пълна карантина едва ли ще въведат, но ще трябва да затворят гетата (нула хигиена+нула дисциплина), затова ви излиза с военната униформа шефът на щаба. Тогава накъде ще гледаме не ми е ясно - правозащитниците и хуманистите.
  Впрочем ако наистина няма у нас вирус, а в европейските институции има - можем да си мислим за кастовостта, пълното разделение между гастарбайтери и туристи, може да си в Северна Италия, но даже заразата там да не ти е достъпна. Закъснението на разпространението в източна европа беше наистина впечетляващо.
  В Германия вече са на фаза - пазим уязвимите. Дано взривът у нас все пак не е огромен.

 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#18] от "Реми":

  "В цял свят тестът е готов за часове. Броени. Два, три часа."

  Няма такова нещо. Тестът става за 1-2дена.

 68. 68 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#13] от "vassilun":

  Гъзоглаво-тъпогрозните искат като с магия някой да ги извади от калта, но тъжната истина е че няма надежда. Дори и да им се сбъдне мокрия сън да ни набутат в СССР2 - те пак ще са бедни глупаци и утайката обществото. Амебите не осъзнават че от фюрерчета, мафиоти и бандити немогат да очакват благополучие и сладък живот даром - въпреки че ги облъчват с обратното и ги учат да мразят умнокрасивите, които пък са единствената преграда срещу мафията. Защото са образовани, просветени, финансово независими и много трудни за манипулация.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 69. 69 Профил на T
  T
  Рейтинг: 230 Неутрално

  До коментар [#16] от "Николов":

  Николов, чакат те тебе да ти бръкнат в дупката и вземат матеиал за СИГУРЕН позитивен тест! Ти малоумен ли си или така си говориш за назидание?

 70. 70 Профил на Vera Ilieva
  Vera Ilieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Моля ви,обърнете внимание на този коментар. В подобно положение сме,с вързани ръце,а хората в болницата берат душа и „умират” като мухи,покосени от някакъв грип Б (така ми казаха,силно заразен,затова не ни допускат до болницата вече. За 4 дни,през които имахме достъп и но допускаха,видяхме изнасянето на 4 трупа (е рамките на два-три часа на всеки от тези четири дни). Помогнете!Пускам жалби до Комисии за следене на лекарите и болничните отделения, до Министерството на здравеопазването,но без резултат!
  Ето моят потресаващ разказ и по скоро изпратени Жалби(в сайтовете им под словото „Подайте сигнал” до съответни органи):
  Жалба1
  ВЪВ ВРЪЗКА С УМБАЛ СВЕТА АННА ГР.СОФИЯ (Окръжна болница) ЗА НЕБРЕЖНОСТ, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!
  Шест дни не можем да открием лекар в болницата в съответното звено,да даде информация за пациент! Влизаме , неотзивчиви, стаята пълна мизерия, пликчето на катетъра пълен ,спукан,тече, джапаме в голяма локва урина, не й бяха сложили системата, викам сестра,идва с мрънкане,че я занимавам (в раборното й време с нейната работа,за която й плащат,нали)! ОПИТА СЕ ДА СЛОЖИ ИНЖЕКЦИЯ В АБОКАТА НА РЪКАТА Й (натриев хлорид мисля, че беше ),не успя, остави инжекцията на помощната масичка (каза „След малко някой друг щял да ще дойде да смени буката, никой не дойде поне един час. След това дойде друго медицинско лице ,погледна за абоката и
  катетъра извика някой отвън (който не дойде, не го видяхме),обърна се и ни каза след малко ще дойдат да ги сменят и излезе (два часа по-късно е ходила майка ми да я нахрани,положението е било без промяна (катетъра,системата , урината в цялата стая, абуката,инжекцията на масичката. За уточнение от тогава повече не ни позволиха да ходим да храним баба ми и да й даваме вода,като ни бяха казали,че трябва да приема вода и през устата) Два дни пациента лежи в една болнична стая със седем други пациенти! Изведнъж казват ,че ще я преместят в друга стая,самостоятелно (в същата стая ,от която други пациенти ни казаха,че през нощта е викал някой за помощ и не са му обърнали внимание,същия човек,чийто труп ни чакаше ,когато „настаниха” нашия пациент или „клиент” по-точно в съответната стая-изолатор (това затвор ли е или болница,където се очаква да бъдем излекувани всички?). На сутринта майка ми отива да я храни и съобщава,че е за 9та стая (на 8ми етаж) за Верка Краева, а някое от медицинските лица на смяна учудено пита „Ама там има лии някой? Имаше един човек, който почина.” Нашият пациент видимо не може да се грижи сам,заради болестта (пневмония),силна отпадналост,не може да стане от леглото да пие вода (жизнено необходима за организма) и да си вземе храната. Цяла нощ пациента не беше пил вода поради простата причина,че водата беше паднала и никой не я беше вдигнал дори (или да пожелае от ЧОВЕЧНОСТ да подаде водата на пациента). На другия ден отидохме да го нахраним и заварваме пациента в окаяно състояние, бяла уста,изсъхнала от силното обезводняване, езикът изплезен. (След като дадохме вода (не беше ял от едно денонощие,откакто ние го нахранихме и си тръгнахме ,човекът „живна” пред нас,за броени минути, дойде в свяст и говорихме,нахранихме го. Майка ми попита може ли да остане в стаята да гледа,храни, да обслужва пациента (а пациента е нейната майка, т.е.моята баба), казаха ни „Трябва да попитате завеждащия отделение” - „Къде да го открием?”, питаме, „Ами няма го в момента,в отписка е” (но баба ми може да няма толкова време с това НЕДОГЛЕЖДАНЕ, НЕБРЕЖНО ПОДВЕДЕ НИЕ И КРАЙНО НЕКОМПЕТЕНТНО ОТНОШЕНИЕ!) Имахме уговорка сутрин и вечер да ходим да я храним и да полагаме необходимите хигиенни условия (първите 2 дни ходихме без проблем), днес на майка ми й беше забранено да влиза(не ни дадоха пак никаква нформация, нямаше лекар естествено,не се учудихме) . А дали и бяха дали поне вода (Бог знае само). Катетърът беше препълнен (отново ще се повторя) и целия под беше подгизнал,предположих че не е нормално това. Наложи се аз,която не съм медицинско лице, да изпразня катетъра (беше елементарно). Дотогава 4-5 часа никой не дойде да окаже съдействие или да си свърши работата. Изказвам субективно мнение, но не съм единствения човек,който се оплаква и вижда ситуацията, прочетох отзиви за болницата,все отрицателни ,но на същата тематика. За 2 дни изнесоха няколко трупа на хора (това ме навежда на мисълта за толкова кратък срок каква е смъртността, дали изобщо работят компетентни лица там,във въпросната УМБАЛ СВЕТА АННА ГР. СОФИЯ. БИХ ЖЕЛАЛА ДА СЕ НАПРАВИ ПРОВЕРКА ЗА СПАЗВАНЕ НА РАБОТНИЯ ПРОЦЕС,НА ПРАВИЛАТА, НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕРВА ИЛИ ПЪК ИЗТОЧВАТ ПАРИ ОТ КАСАТА ЗА ЛИЧНИ ОБЛАГИ?
  Изпращам снимки на описаната ситуация!

  Жалба 2
  ВЪВ ВРЪЗКА С УМБАЛ СВЕТА АННА ГР.СОФИЯ (Окръжна болница) ЗА НЕБРЕЖНОСТ, НЕКОМПЕТЕНТНОСТ!
  Никакво действие, оставен пациент на произвола, кръвта от банката (впоследствие разбирам,че е вливано кръв,но кръвта не е вливана,а „разливана” по цялото легло, на земята и върху пациента.Викаме санитарите,след известно чакане те идват и почват да ни се карат защо ги занимаваме,нервно започват да сменят завивките и „мрънкат”.Точно ден преди тази случка има друга-пълно пликче на катетъра за урина,то течеше,целия под беше в урина.Едната сестра тръгва да слага спринцовка в абоката,не успява,оставяче я на масичката до пациента,след което се опитва да сложи системата (банката)за вливания на лекарството и натриев хлорид,не успява да я сложи,казва че се е запушил абоката, намотава маркуча на банката на стойката,казва ни нервно някой ще дойде по-късно да я „сложи”,час и нещо,дори два часа по-късно никой не си прави труда да дойде,ние започваме да търсим лекарите и сестрите по техните кабинети,не откриваме никой...Свършва ни свиждането(резултатът непроменен) и ни казват,че трябва да си ходим. Безотговорност,некомпетентност,немърливост!!!Лекуват ли пациента? Не съм сигурна вече!Осем дни пациента е във въпросната болница,не можем да намерим лекар да каже какво е състоянието на пациента!Има ли подобрение.Силно обезводнен, с напукана побеляла уста,нацепен език от обезводняването,изплезен език.Водата(жизненоважна) стои на въпросната помощна масичка неотворена(след като предишния ден я намираме паднала на земята),никой не си е направил труда да я вдигне,да я подаде на пациента).„Храната”сложена на масичката,запечатана,не е дадена на пациента(искахме да ходим да я храним и да даваме вода,защото пациента видимо няма сила от пневмонията да стане сам и да пие или да се храни;не ни беше разрешено,не можело,не им била такава политиката).По време на свиждането храним пациента(майка ми),бдаваме вода,чай,изяжда и изпива всичко(значи може да яде,даже казаха,че е препоръчително да се храни и да пие вода). Зарязана в, тази стаичка сама без дори да й обръщат внимание(изрепчено казват,че били много заети).МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ!ПРОСТО ИСКАМ ДА СИ ПРИБЕРЕМ МАЙКА МИ ВКЪЩИ ИЛИ ДА Я ПРЕМЕСТИМ В ДРУГА БОЛНИЦА.ВЗЕМЕТЕ ПОД ВНИМАНИЕ ТОВА И АКО МОЖЕ ДА СЕ ИЗВЪРШИ ПРОВЕРКА НА ЗДРАВНОТО ЗАВЕДЕНИЕ!В РАМКИТЕ НА ТРИ ДНИ ИЗНЕСОХА ТРУПОВЕТЕ НА ТРИМА ПАЦИЕНТА! ОСТАВЯМ НА ВАС ДА ПОМИСЛИТЕ И РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО!

 71. 71 Профил на Vera Ilieva
  Vera Ilieva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко започва на 27 февруари,със симптомите,които се описват навсякъде по вестниците,новините, сутрешните блокове...Беше четвъртък. В петък бяха стабилизирали баба ми(имаше остра дихателна недостатъчност).Дадоха ни проба от спешното-2 епруветки на ръка (те вече знаеха какво е,без да има още резултати,защото даваха на баба ми лекарство ТАМИФЛУ,което ни накараха да купим;добре,че намерихме денонощна аптека; за който не знае какво се лекува с него-Tamiflu се използва за лечение на грип (инфлуенца). Той може да се използва, когато имате симптоми на грип и е известно, че грипният вирус циркулира в обществото.при изключителни обстоятелства - например, ако има глобална епидемия от грип (грипна пандемия) и сезонната грипна ваксина не осигурява достатъчна защита. Тези лекарства предотвратяват разпространението на грипния вирус в организма. Те помагат за облекчаване или предотвратяване на симптомите на грипната вирусна инфекция.Инфлуенцата, обикновено наричана грип, е инфекция, причинена от вирус. Признаците на грипа често включват внезапно повишена температура (над 37,8°С), кашлица, хрема, главоболие, мускулни болки и много силна умора. Тези симптоми може да са предизвикани и от други инфекции. Истинската грипна инфекция се появява само по време на ежегодните епидемии, когато грипните вируси се разпространяват в обществото. )
  Изпратиха ни до НЦЗПБ( Национален център по заразни и паразитни болести)-ВИРУСОЛОГИЯ,бул. „ген. Николай Г. Столетов 44 А, 1233 ж.к. Банишора, София,при затвора в Банишора. Накараха ни да занесем пробите бързо дотам,защото проби се приемат до 14ч.Така че ние бързахме,дойде една лекарка пред вратата,защото не ни пуснаха да влезем вътре и ги взе. Каза ни,че резултатите ще излязат в понеделник след обяд-дотогава може би щеше да е късно или баба ми (която още е нито жива,нито мътрва,изолирана в една стая да си умре,а впоследствие забраниха и свижданията и достъпа до отделението от онзи ден ). Лекарката от спешното ни звъня няколко пъти да пита за резултатите.Затова аз звънях нвколко пъти и на вирусологията на съответния телефон,който ни беше даден, въпреки че ни беше казано чак за понеделник резултати. Казаха ни ги по телефона (ГРИП Б),след което веднага се свързахме с лекарката от спешното да се назначи съответното лечение-баба ми се влоши още повече дотогава). Аз видях,че е нещо нередно и се разтърсих из интернет,там има много информация. Като свържеш две и две,разбрах,че коронавирусът е тип Грип Б (разнивидност,но инфлуенца;както и да го наричат-това е грипът, обхванал 27 страни по света,а може и много повече вече,този грип,който може би ще се превърне в Грип А съвсем скоро. Медиите крият,в сайтовете на Комисии, Агенции, Организации, свързани със здравеопазването крият...!!! Надявам се да помогнете и да разследвате случващото се сега,защото болниците са препълни,линейки „летят” непрекъснато из София. Умират хора,но в новините не го споменават. Аз бях свидетел!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK