Здравната каса временно облекчи режима за рецептите за хронично болните

Здравната каса временно облекчи режима за рецептите за хронично болните

© Цветелина Белутова, КапиталКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Националната здравноосигурителна каса въведе облекчена организация за отпускане на лекарства за хронично болните пациенти.


Рецептурните книжки и протоколите за лекарства на хронично болните пациенти, които изтичат в периода до 16 април, ще бъдат служебно продължени за срок от 1 месец, считано от датата, до която е валиден всеки конкретен протокол. Хартиените протоколи няма да бъдат презаверявани от районните здравни каси.
Заради спецификата на лечението не се удължава срокът на протоколите за заболявания, при които лечението е за определен срок - хроничен вирусен хепатит С; хемангиоми в кърмаческа и ранна детска възраст; лечение с Palivizumab на деца с бронхопулмонална дисплазия, възникваща в перинаталния период, ниско тегло при раждането и вродени сърдечни малформации.

Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и за лекарствените продукти от позитивния лекарствен списък, за които не се изисква експертиза, само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта, се казва в съобщение на НЗОК. Отпускането ще се извършва в аптеките, където е осъществено последното отпускане по дадена рецепта, което се вижда от печата в рецептурната книжка, и ще става съобразено с последно вписаните в рецептурната книжка данни за отпуснати лекарствени продукти. На хората, които са се обърнали за рецепта в кабинетите на лекарите, могат да бъдат издавани рецепти за всички лекарствените продукти от Приложение 1 на Позитивния лекарствен списък.


За новоиздадени рецептурни книжки, както и при вписване на нови диагнози е създаден ред за обмен на информация между общопрактикуващия лекар и съответната районна здравна каса. Аптеката отпуска лекарствените продукти по незаверена рецептурна книжка, с попълнени данни на общопрактикуващия лекар.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK