Властта и аптеките влязоха в конфликт заради проверките

Властта и аптеките влязоха в конфликт заради проверките

© Надежда Чипева, КапиталКоронавирусът е най-голямата тема за България и света, но ако искате да следите лесно какво друго си струва да знаете, четете новата рубрика "Новини без коронавирус".


Властта и аптеките влязоха в конфликт заради масовите проверки на МВР и прокуратурата, които по думите на аптекари пречат на работата им и след които в крайна сметка е затворена само една аптека.


Министърът на вътрешните работи Младен Маринов нарече "спекула" решението на аптеки да затварят и отказа им да работят с граждани заради проверките. "Имаше единични случаи на аптеки, които слагаха бележки, че заради проверките са ангажирани и няма да работят. Това според мен е вид спекула в тази ситуация, защото проверките не би следвало и не пречат на нормалното функциониране на аптеките", каза той в интервю за БНР.
Днес в разпространено до медиите отворено писмо до институциите фармацевтът от бургаска аптека Васил Ходжев изразява обидата и възмущението си от "постоянни проверки от най-разнообразни институции". "Никоя от тези институции не се е поинтересувала дали имаме защитни средства за работа и никой не е спуснал указания за работа в извънредно положение. Капацитетът на държавата е впрегнат в проверки вместо в това да ни подкрепи като най-достъпните за пациента медицински специалисти", пише той.


"Възмутени сме и от начина, по който бяхме демонизирани в изказването на ген. Мутафчийски като търговци и спекуланти", се казва още в текста. На 16 март директорът на Националния щаб за борба с коронавируса Венцислав Мурафчийски каза, че тръгват проверки, на които инспекторите ще отнемат лицензи на всички аптеки, които продават антибиотици и други лекарства без рецепта.


Вече има затворена аптека в столицата заради проверките на МВР и прокуратурата, информира БНР. "Проверките на МВР по аптеките са репресия спрямо колегите ми, които са готови да затворят, каза пред общественото радио председателят на Асоциацията на аптекарите в България Николай Костов.


Няма как пациентите да имат винаги рецепта, защото достъпът до личните лекари в момента е затруднен, коментира още той. "Точно в този момент, когато всички са безкрайно натоварени, изнервени, изморени, само проверки ни липсваха. И някои от колегите искат да затварят аптеки, други искат да протестират, защото чувстват, че това е несправедливо. Как в момента нашите пациенти да имат рецепти, когато не могат да ходят при лекари? Тези проверки целят да накарат фармацевтите да не ви дават лекарства, от които имате нужда, които сте пили цял живот едва ли не. Защото никой не си купува лекарство за кръвно, защото ей така му е хрумнало", каза Костов.


Вчера по разпореждане на Софийската градска прокуратура четири екипа с представители на отдел "Икономическа полиция" на Столичната дирекция на МВР, Териториалната дирекция на Националната агенция за приходите, Областната дирекция по безопасност на храните, Столичната регионална здравна инспекция, Изпълнителната агенция по лекарствата, Комисията за защита на потребителите са проверили редица аптеки, избрани селективно на случаен принцип.


Не са били установени случаи на спекула с цените на лекарствата. Извършена е била контролна покупка на предпазни маски за еднократна употреба на нормална цена, съобщиха от МВР.


Констатираните нарушения са за разлики в касова наличност с дневния финансов отчет от касовия апарат, вътрешна организация и др. Издадени са предписания за дезинфекция на търговските обекти. Проверките продължават.


Днес Националната здравноосигурителна каса обяви, че въвежда облекчена организация за отпускане на лекарства за хронично болните пациенти. Аптеките могат да отпускат лекарствени продукти по удължените протоколи, както и за лекарствените продукти от позитивния лекарствен списък, за които не се изисква експертиза, само по рецептурна книжка, без представяне на рецепта.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  Прави са аптекарите!
  По много параграфи!
  Нито е време за проверки, нито могат да им държат сметка, защо затварят!
  Решили, затворили!

  А в това време държавата да се беше ангажирала да вземе списъка на хронично болните, с техните лекарства, и да им разнесе по няколко опаковки по домовете!
  Пък и това да стане постоянна практика.

 2. 2 Профил на phuncky
  phuncky
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "фармацевтът от бргаска аптека Васил Ходжев изразява него изказвам обиата и възмущението си"

  Какво?

  Късата памет е най-големият враг на българите.
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2086 Весело

  Еми докторското лоби е по-силно. Затуй.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Весело

  Милиционерите и Радостта симулират дейност с безмислени проверки и даже плашат с репресии, за който не иска да играе и ще им проваля ПиАр акцията. Извънредно Милиционерско положение в действие.

 5. 5 Профил на The sphere
  The sphere
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Младенчо , като си отвори аптека, тогава да коментира. Държавните агенции не защитават интереса на потребителите, а рекетират бизнеса. Там където има проблем си затварят очите срещу заплащане.

  "Социализма свършва, когато свършат парите на другите."
 6. 6 Профил на kpenkov
  kpenkov
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Еми матеряла си гласува за мутри, шапкари, зеленочорапковци и др. тунеядци, пък после мрънка. Те това могат, това правят.

 7. 7 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Любопитно

  Интересно какви проверки ще прави прокуратурата и МВР, след като забранят повече от двама възрастни да се събират?
  Идиоти, сър.

 8. 8 Профил на К
  К
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Вастта
  интерв'
  бргаска
  изразява него изказвам обиата

  Spellcheck?

 9. 9 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Държавата спеше зимен сън и изведнъж се събуди, аптеките трябваше да бъдат сложени под специален режим още с първата грипна епидемия, проверките сега са твърде закъснели и неуместни. След въведеното извънредно положение всички действат първо сигнално и се запасяват за "черни дни".

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Да не би да са изтеглили патрулките с радарите, и да са ги пратили по аптеките?
  А др. БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ?

 11. 11 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Естествено, по стара милиционерска традиция тия вместо да изпишат вежди, избождат очи.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 12. 12 Профил на haralampi
  haralampi
  Рейтинг: 487 Гневно

  Властимащите са дебили. Никой не е задължен да държи аптека отворена, особено с опасност за здравето при положение, че липсват елементарни защитни средства. Не стига, че фармацевтите рискуват здравето си и никой не мисли за тях, ами и тръгнали да ги проверяват защо давали лекарства без рецепта, точно сега - това е най-големият проблем при пандемия.

  "Покупките от Лафка вредят на вас и другите около вас, тъй като ви отнемат свободата да бъдете информирани от независими медии."
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  Каскетът и шофьорчето защо не си гледат тяхната работа ,а са тръгнали точно сега да саботират аптеките ? Трябваше да затворят поне за 2 ч. ,да видят каскетите за какво става дума !

 14. 14 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Като не искат спекула да бяха обявили военно положение.
  В момента пазарните принципи продължават да действат.
  А аптеките, които не искат да бъдат контролирани да затварят.

 15. 15 Профил на bacillus
  bacillus
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Първо препоръчват болните да не ходят по лични лекари за да не се разпространява болестта, после почват да гонят аптекарите защо отпускали лекарства без рецепти.

  Гола вода са тия калинки от кризисния щаб. Но каква да се очаква от калинки, които преди седмица-две даваха интервюта, че корона вируса е обикновена настинка и няма опасност да дойде в България.

 16. 16 Профил на Kras Zareg
  Kras Zareg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Отново опираме до личен картон на пациента. Ако го имаше, лекарят можеше да "изпише" лекарството електронно и фармацевтът да го види. Без да се налага пациентът да рискува своето и на околните здраве. Защото наистина фармацевтът не би трябвало да продава лекарства без рецепта и е в нарушение на наредбите/закона. Независимо от ситуацията.

 17. 17 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Не стига това, че аптекарите работят с риск за здравето и живота си, защото продадоха до последно маски и дезинфектанти и няма откъде да се снабдят с други, тормозят ги други нерегламентирани проверки, които не са работа на МВР. Това е работа на изпълнителната агенция по лекарствата.

 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  Днес в Созопол, в една аптека нахлуха 6-ма проверяващи, а след тях Лора Стаматис с оператор, и вътре един клиент!?
  Иначе спазваме дистанция и неструпване на хора в помещения...
  А иначе, дори и някой да е купил маски за по 2 лв. и ги продава по 4 лв., и въпреки, че етова си е лека спекулка, нищо не могат да му направят, ако има фактура. Просто, няма пределни цени за тези маски.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 19. 19 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#16] от "Kras Zareg":

  Ако имахме поне базсисна реформа в здравеопазването, която да реши въпроса с връзката пациент-лекар-фармацевт, ако имахме действаща КЗК и КЗП, които да контролират превантивно некоректните пазарни практики, ако имахме ефективно управленние на НЗОК, различен модел на финансиране на здрвеопазването...

  Абе изобщо ако нямаше Тикви, Милиционери и Калинки, вероятно щяхме да сме в друго положение сега.

 20. 20 Профил на carebean
  carebean
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Намерили кога да правят проверки, ами досега защо спаха...

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3826 Весело

  А иначе днес проверките се изразяваха с пререждане на десетки пациенти пред аптеките учтиво добър ден, добър ден, управителя и магистър фармацевт почва да си губи време, да вади лична карта, лиценз, подписи тук, там, въпросчета. И проверката започва: "Имате ли маски? Нямаме. Имате ли дизефектанти? Нямаме. Имате ли антибактериални гелове? Нямаме. Между другото, всичко това е написано на бял лист с големи черни букви на входната врама на съответната аптека. След това се продължава със: Спирт имате ли? Имаме. Верно имате, на каква цена? Етиловия х 100 мл. на 1 лв., литър - 7,9. Добре, следва ръкавици имате ли? Имаме? Колко имате и т.н. Толкова, цена 0.10 ст. бели, 0.14 ст. сини от най-добрите, на "Хартман". Накрая искат евентуалните фактури за тези артикули от 01.03. до момента. Едни 20 минути заминават, а хората отвън са станали над 40...
  Загубена работа...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1596 Неутрално

  Еми матеряла си гласува за мутри, шапкари, зеленочорапковци и др. тунеядци, пък после мрънка. Те това могат, това правят.
  —цитат от коментар 6 на kpenkov


  Е па налЕ гласувахме и за "реформатори", раданчо, москов, кунева. Кво стана? Пак същото

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 23. 23 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 583 Неутрално

  ... ревнува ГешеФ... кат' гледа кЪ 'секи ден микрофонЯ и камерите са все пред Мутафчийски, кръв му капе... Измисли как да сА покаже пУ тИлИвизора... идиотски, ама ще се покаже.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 24. 24 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Цитати по памет от комуникацията ми с разни Ушевци:
  - Требе така да се направи...
  - Защо?
  - Казано е!

  Тролингер 42-ра категория
 25. 25 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Любопитно

  Аптека Марешки кво вика по темата?

 26. 26 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3076 Весело

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  Нали ти казвам - чисти идиоти.
  Така ще проверяват и приватизацията, впрочем - ефектът ще е същият, т.е. малко ПР пушилка и толкоз. Тези с фуражките не са много разнообразни.
  А всъщност интересната проверка би била - защо, по дяволите, няма маски, защитни гелове и облекла и за лекарите, и за обикновените хора?

 27. 27 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  До коментар [#23] от "ДЗВЕР":

  кату Радев, не ли?

 28. 28 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2846 Неутрално

  До коментар [#19] от "idiotstavrev":

  Знаеш ли колко милиона потънаха за е-правителство и е- здравни картони ? Ефектът от кризта ще е ,чш ще лъснат злоупотребите с тези пари. Дончев мълчи като бит з@дник.

 29. 29 Профил на Bob
  Bob
  Рейтинг: 8 Весело

  Днеска влизам у аптека, да си купя Пробитор за стомаха, пия го от 14 години всеки ден, тия викат дай рецепта... за кое, бре...!?? Нищо де, дадоха го. Ама за кво тия глупости, не стига, че бачкат у тия времена... да 'земат да хлопнат кепенците всички аптеки, каскет Радос' и тъпото шофьорче кого ше проверяват да видим.
  Ех, тиньо гербава...

  ТiКвАТа Ке ПаДНе, 2020
 30. 30 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#28] от "hodounski":

  Колко пари с потънали не знам точно. Знам, че първите пилотни проекти тръгнаха още около 2005-2006 по времето на Ники Василев. Явно е печеливша тая формула за точене, ама да оставим ел. правителство -ясно е, че не могат да "уволнят" с ел. правителство всички лелки по администрацията, дето гласуват "под строй", за герберастията.

  Реформа в здравеопазването не означава непременно масови съкращения в администрацията, няма да им избягат безценните калинки-гласоподаватели, това защо не го направиха герберастията, вместо да хвърлят 2 години подред по 1 млрд. за лепене на стиропор по панелките?

 31. 31 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Кой не е разбрал под шапката си,че аптеките са частни?И че могат да отворят/затворят, когато си поискат?И че могат да продават на каквато цена искат,щом има потребители,които търсят и плащат?Оставете тези проверки,а се фокусирайте в очаквания пик-подгответе спортни зали,заводски халета,физкултурни салони с легла за посрещане на болни,когато болниците се наводнят с хора в тежко състояние.И разберете-лекарите не са врачки,те не могат да оказват помощ,когато самите те не са защитени и липсва оборудване!И с ръкопляскане от балкона и биене на камбаните всяка вечер не се подобрява положението им!

 32. 32 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 269 Весело

  До коментар [#23] от "ДЗВЕР":

  Аз викам, направо да се раберат партийните телевизии на герб - Кошлук тв и Домус тв, за 30 мин централни новини - 10 мин на Бай Х. включване от джипката с небрежно свалена маска, 10 мин на Мутафчийски и 10 мин. за Радостта да разясни, как са разгромили масовата спекула в единствената аптека на Полски Тръмбеш при масиран удар на НСБОП, координиран лично от ГешеФФФ.

  Всички доволни и ПиАр щабовете в Банкя и хотел "Берлин" и те доволни.

 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  В тази ситуация съм на страната на аптекарите! Властта се е заела основно да бие барабана с тотални репресии да я видим колко се бори. Енергични ама сега, къде бяха преди 2 седмици да вземат превантивните мерки, да предупредят хората и създадат организация, сега всичко на пожар?

  Тази тотална репресия срещу всички е все едно да арестуваш и натикаш в затворите цял народ защото има няколко крадци. Като има спекуланти да ги намерят и арестуват тях, не да тормоз наред. И въобще това със спекулантите и презапасяването и силно раздуто и основно опит да се оправдае безхаберието и неподготвеността на властта.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До 22:"Darcas"]Е па налЕ гласувахме и за "реформатори", раданчо, москов, кунева. Кво стана? Пак същото..."

  И БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ веднага ги изгони. И така 11 години нищонеправене, само лапане!
  Г.Е.Р.Б !

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#33] от "Fred":

  За какви спекуланти говорим? спекулата е понятие от времето на планирания дефицит в икономиката - социализма. Единственото търговците са ДЛЪЖНИ да издават касов бон, и да си платят данъците! Всичко останало си е ЗАКОННО, а действията на Тъпанарите в униформа е РЕПРЕСИЯ !
  Ще запомним управлението на БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ.

 36. 36 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Кой не е разбрал под шапката си,че аптеките са частни?И че могат да отворят/затворят, когато си поискат?И че могат да продават на каквато цена искат,щом има потребители,които търсят и плащат?

  До коментар [#31] от "val1320":

  Принципно си прав, ама не баш.
  И ЕРП-тата са частни дружества, ама не могат да правят каквото си искат
  И банките.
  И частните болници

  И фирмата, която е на път да създаде ваксина срещу корона-вируса в Германия е частна. Но сега ще я национализират - щото Тръмп им предложи да ги купи барабар с ваксината за 1 милиард.
  А ЕС им дава само 88 милиона, допълнително финансиране.
  Но ще я национализират, ако се наложи.

  А на аптека, която затвори в този момент - просто ще й се анулира договора със Здравната Каса. И не само на нея - на всички аптеки на този собственик. И повече този собственик няма да види договор с НЗОК в бъдеще.
  Това как ти звучи, м?

  Има дейности, които предполагат повече права но и повече отговорности.
  В САЩ можеш да купиш АБСОЛЮТНО ВСИЧКИ лекарства без рецепта и санитарни материали в супермаркета и дрогерията.
  Ама тука пазара на аптеките е защитен.
  Я си представете, че можеш да си купиш сиропите, аспирините, лейкопластите и бинтовете и 90 % от асортимента на аптеките в Лидъл и Кауфланд?
  Ще им хареса ли на аптекарите?
  Аз лично съм ЗА този подход.
  Няма да се обосновавам - просто ще кажа, че ние НЕ СМЕ по-умни от американците, които го правят.

  Мое лично наблюдение:
  Рядко боледуваме в семейството.
  Пазарувам винаги от кварталната аптека.
  Прахчета - по 1-2-3 сашета.
  Хапчета - на блистер.
  Вчера ходих - детето нещо беше хремаво.
  САШЕТА - само на кутия 12 броя.
  ХАПЧЕТА - само на кутия по 2 или 4 блистера.
  Дезинфектанти - от 1.50 на 4 лв.
  Вместо 10 лв, оставих 30.
  Ами гадно се почувствах.
  И когато мине кризата - няма да купувам от тях, въпреки, че другите са били същите.....

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 37. 37 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Единственото търговците са ДЛЪЖНИ да издават касов бон, и да си платят данъците! Всичко останало си е ЗАКОННО, а действията на Тъпанарите в униформа е РЕПРЕСИЯ !

  До коментар [#35] от "historama":

  Ъхъм,
  И съвсем законно е да Здравната Каса да откаже да сключи договор с аптеки, злоупотребявали в тази ситуация.
  Това как ти звучи, м?
  Щото аптеки - на всеки ъгъл.
  На никого няма да липсват.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 709 Неутрално

  До коментар [#37] от "г-н Саранди Говедаров":

  "И съвсем законно е да Здравната Каса да откаже да сключи договор с аптеки, злоупотребявали в тази ситуация."

  Да, законно е.
  Само че не знам каква е далаверата? Досега всички хапчета съм си ги плащал на 100%.

 39. 39 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 481 Весело

  До коментар [#36] от "г-н Саранди Говедаров":

  Наистина си *говедаров*!
  Аптеките са най-проверяваните *търговски обекти*,много преди другите бяха *вързани* по електронен път с един куп инстанции,а нормативните документи,касаещи дейността им са буквално неизброими!
  И между другата - като откаже НЗОК договор собственика ще си го премести!
  Защото тази дейност с касата при сегашното положение на нещата са 99% нерви и разправии и 1% някаква печалба.

 40. 40 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#36] от "г-н Саранди Говедаров":

  Знаеш ли колко им пука на аптеките,че няма да имат договор с НЗОК?Толкова,колкото и на зъболекарите!За ЕРП-тата и банките(колко те цакат с таксите в банките,които не са под контрол!) е друга манджа-те са под особен режим съгласно закони,а другото е пазарна икономика!А спекулата е друго нещо-в един областен град цигани продават маски пред частна болница-да не мислиш,че имат фактури за покупка и издават касови бележки?!Това трябва да гонят властите!

 41. 41 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  пълна подкрепа за аптекарите срещу неадекватната държава начело с неадекватници като Каскета и Тиквата

  абе как може да се създава излишна паника и да се тормозят хората, които си рискуват живота от тия ?!?!?!?!?!?!!?

  държвата на Бабра Ганьос и неадекватният Каскет

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK