Технологични компании ще изградят безплатно системата за електронно здравеопазване

Новината беше съобщена преди поредната пресконференция на премиера и част от министрите.

© Правителствена информационна пресслужба, Правителствена информационна пресслужба

Новината беше съобщена преди поредната пресконференция на премиера и част от министрите.С помощта на безвъзмезден труд, осигурен от технологични компании, България ще завърши изграждането на системата за електронно здравеопазване, съобщи днес на пресконференция вицепремиерът Томислав Дончев. На нея председателят на борда на Асоциацията за иновации, бизнес услуги и технологии Илия Кръстев обяви, че членовете на асоциацията ще дарят да държавата 15 хиляди часа труд. Той допълни, че това е тяхната помощ за държавата в тежките времена заради коронавируса.


Здравният министър Кирил Ананиев уточни, че става въпрос за нужни услуги като електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, ключови регистри, проследяване и анализ на пътя на лекарствата и т.н. Според него системата за електронното здравеопазване, по която формално се работи от години, може да тръгне още през ноември.


В коментар по темата премиерът Бойко Борисов обяви, че така ще се постави под контрол сектор, "от който се твърди, че изтичат много пари - над 5 млрд. лева на година. Премиерът каза още, че технологична компания е предложила и продукт за контрол на спазването на карантината и следене на заболеваемостта от коронавирус, но подробности за него ще има в сряда

В началото на лятото на 2018 година Кирил Ананиев обяви, че за Министерството на здравеопазването изграждането на националната здравна информационна система е един от основните лостове, с които да се ускори електронното управление в сектора. Той допълни, че се работи по изграждането на отделните модули на системата, като всеки от тях е в различен етап на подготовка.


"Ако работата върви в срок, очакваме в средата на следващата година да имаме национална здравна информационна система, т.е. България да има електронно здравеопазване", увери Ананиев депутатите от парламентарната здравна комисия на 7 юни 2018 година.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK