Неглижиране и паника в болниците са причина за заразените медици, смята проф. Кантарджиев

Неглижиране и паника в болниците са причина за заразените медици, смята проф. Кантарджиев

© Георги Кожухаров



"Многото заразени сред болничния персонал се дължи на характера на българите. По отношение на коронавируса реакциите бяха от неглижиране до паника", каза днес пред БНТ директорът на Националния център за заразни и паразитни болести и член на оперативния щаб проф. Тодор Кантарджиев. Той поясни, че на много места, особено в провинцията, не са взети предвид препоръките всеки пациент да се третира като заразен.


Кантарджиев обясни, че първоначално реакцията е "при нас вирусът няма да дойде", а след като такъв случай се появи, настъпва паника и се иска изследваме на цялата болница и роднините на работещите в нея с PCR тестове.


"Трябва да се спазват правилата за работа, както неведнъж казвахме, заразите не се случват в отделенията с COVID-19, подценява се заплахата", коментира на днешната пресконференция на щаба националният здравен консултант Ангел Кунчев.




На брифинга беше коментирана и заразата сред персонала на болница "Иван Рилски". Вчера там беше ограничена работата в отделението по хематология, а от четвъртък не работи това по гастроентерология. Според председателя на щаба проф. Венцислав Мутафчийски има грешки в организацията на работа, което е и причина на място да се прави проверка от Столичната регионална здравна инспекция.


В днешното си интервю пред БНТ Кантарджиев посочи, че пикът на заразата ще се достигне в следващите няколко дни. Ефектът от масовите пътувания за Великден той очаква да се появи след около 2 седмици.


Стоим добре заради навременните мерки


"Нашата страна до този момент стои много добре и причините са навреме взетите мерки", е мнението на проф. Тодор Кантарджиев. Той подчерта, че забавянето на разпространението на заразата е позволило на здравната система да се подготви. "Сега тя е десетки, стотици пъти по-готова, отколкото преди това, десетократно повече са леглата за инфектирани, а за тежките са два пъти повече", допълни експертът.


В отговор на въпрос Тодор Кантарджиев каза, че данните за изградените антитела сред жителите на Банско показват, че вирусът е циркулирал повече от месец. Професорът подчерта, че откриването им не значи, че хората с антитела не могат да се заразят отново.


Тодор Кантарджиев посочи, че досегашните данни показват, че при 5 до 10% от изследваните се открива наличие на вирус. В Банско процентът е бил 15.

Ситуацията с коронавируса в България в реално време можете да следите - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3607 Неутрално

  Отстрани, когато нямаш никакъв досег със заразени и не си на първа линия лице в лице с тази гад, много лесно се дават интервюта и се сочат вината и виновните защо имало заразени медици !
  Чест им прави на тези съвестни лекари и медицински персонал, които не дезертираха в борбата срещу китайски ковид, а рискуват и здравето, и живота си !

 2. 2 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  Кантарджиев любезно не споменава хаоса и паниката и от ръководителите на щаба и властта, както и липсата на облекла за медицинския персонал и тестове в началото на пандемията.
  За останалото обаче е напълно прав.

 3. 3 Профил на fcl45655275
  fcl45655275
  Рейтинг: Неутрално

  Причината е в некадърността на управляващите, които имаха толкова месеци да обособят болница специално за заразени или да преоборудват хотели, за да не се смесват с другите болни, а и заразените медици да не заразяват свои колеги, но това така и не се случи.

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Какво неглижиране бе чички от МЗ. Респираторна маска N95 не пази никого, само намалява броя вдишани вируси с размер 120 нанометра. Хирургична трислойна маска -хич. 60% защита от такива аерозоли. Българският принос в тъпащината - костюми за МНОГОКРАТНА употреба - пълна профанщина, никой на запад не гледа такива облекла освен с безумен поглед и въпрос ' Нормален ли си бе ?' Лоша организация, безумни заповеди от МЗ , десетилетия неглижирано здравеопазване, изгонени десетки хиляди лекари и медсестри, липсваща логистика ,нищо в складовете за кризи, липсващи планове за бедствени ситуации и от там подронена национална сигурност. Присъди и затвор чака доста премиери, министри ,шефове на дирекции, отдели в МЗ ,депутати и т.н. когато някой ден дойдат чичките от ДАНС да разследват действията и бездействията...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1518 Неутрално

  НОЩ се спука от плашещи послания за невиждана ярост и прочие, а забрави да подготви най-елементарни директиви за болниците.
  Сложно ли беше? Сложно беше, защото и НОЩ не вярваше на пророчествата си.
  Помните думите на Мутафчийски, нали?

 6. 6 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Хубавата новина е, че България стои много добре. Дано така да продължи.

 7. 7 Профил на аnka georgievа
  аnka georgievа
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Професоре, слез долу и не се възкачвай много на високо Задълженията ви бяха да подсигурите предпазни костюми на медиците от първа линия,което не направихте.Да обособите отделни сектори в болниците и да ги оборудвате със съответната апаратура .Докторите не са виновни , а вие заедно с управляващите.

 8. 8 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 247 Гневно

  Хайде, пак хвалби как благодарение на щаба заболявоемостта е малка.
  Значи хората са виновни, нищо че си стоят по домовете и се лишават от много неща.
  Само щаба имал заслуги.
  Друг е въпроса доколко реална е картината - тестовете в България са малко.

 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#6] от "lino_santino":

  Слава богу, това е така, чак не знам защо, но съм доволен.
  Имам близък в САЩ, в Ню Джързи, най-заразеният щат заедно с Ню Йорк, ужасно е, нищо не сме видели и дано да не видим.

 10. 10 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  Ако имаше повече паника нямаше да има неглижиране. Полижително-пожелателното мислене ни докара до тук. И това не е върхът.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3289 Неутрално

  До коментар [#9] от "boevbisser":

  Единственото по-досадно нещо от напомнянето да си мием ръцете е думата "дано"

 12. 12 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3054 Любопитно

  "многото заразени сред болничния персонал се дължи на характера на българите." - обобщаването на човек от Щаб-а е повече от нелепо. Това, че лекарите нямаха ЛПС не се отчита; това, че персоналът, колкото и да е инструктиран, нямаше поне първоначални инструкции за работа, не се споделя; това, че с непрекъснатите появявания по ТВ не се казва нищо повече от стресиращи послания и надменно пъчене, дори и не се намеква, НО за това, че азбучни истини за Добра Медицинска Практика се учат дори в у-ще е прав. Прехвърлянето на отговорност по места ще продължава, типично е за всички БГ РАКоводители, а за това, че така и няма да се дисциплинира "характера" на българите, виновни са именно те, че толкова време пропуснаха да направят неща, за които по времето на соц-а никой не се е оправдавал, защото са елементарни за спазване. ИЗ, НА, В предвид наличието на толкова много съвременни средства за защита, дезинфекция и пр., толкова много фирми, задължително грижещи се за която и да е БГ фирма и да продължават вътрешно болничните заразявания е повече от трагично.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 13. 13 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3261 Весело

  До коментар [#11] от "blondofil":

  така е, досадно е.
  но понеже донякъде съм запознат със здравната ни система и не я надценявам, изразът "дано да минем по-леко" някак си засега не мога да го изоставя.

 14. 14 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3222 Весело

  Накрая ще има един голям въпрос - що ручахме жабетата !??

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  "Сега тя е десетки, стотици пъти по-готова"

  А защо не беше готова преди два месеца. Защо се наложи болниците да молят за дарения? Защо нямаше най-елементарното-маски и дезинфектанти?

 16. 16 Профил на koce1953
  koce1953
  Рейтинг: 8 Весело

  Стига сте се хвалили, колко много работа сте свършили, а виждаш ли българите сме били недисциплинирани. Добре знаете , че това не е истина. НОЩ и сега се влачи след събитията, надничате какво се случва в чужбина и взимате половинчати решения. В това отношение най вече се отличава здравния министър / по малоумни и взаимно изключващи се заповеди, действащи от ден до пладне, рядко ще срещнете.../.Сега ли разбрахте за циганските гета и защо категорично не предотвратихте масовите пътувания? Църквите ни,единствено Вие не затворихте. Но да създавате ежедневно мрачна и натегната обстановка/хладилни камиони,чували за трупове и т н./ ,нямате равни. Народа се нуждае в този момент от истински лидери,опитайте се да бъдете такива,още не е късно.

 17. 17 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Toва че ръкопляскаме на медиците, съвсем не значи че не сме наясно с нивото на родното здравеопазване!

  I Want To Believe
 18. 18 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 813 Весело

  Хайде пак прословутите две седмици дето щели да настъпят след две седмици. Кантарджиев, ся тези дето ще отидат на първомайска манифестация, ориентировачно кога да чакат двете седмици пик на заразата?

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  Кантарджиев трябва да покаже практически как да се ползват лични предпазни средства ,само че вътре в ковид отделение ,а не да дава умозаключения от микрофона в залата ,много е лесно да даваш заключения в обстановка без риск ,ама друго е да се срещнеш очи в очи със заразата , да ,всички медици неглижират инфекцията донякъде ,но и всички пациенти са особено брутални и не желаят да спазват никакви ограничения и правила за защита ,при влизане в здравните заведения , вече 3 дни се занимаваме с имунизации и зелени коридори за бебетата и половината ден минава в разправии с брутални изроди ,които желаят веднага да бъдат обслужени и не желаят да опазват дезинфекцираните коридори ,а влизат веднага и с много разправии , време е да се въведат веднага мерки за категорични и огромни глоби за такива и отнемане правото им да имат достъп до безплатни здравни грижи ,защото на медиците им омръзнаха разправиите с такива .

 20. 20 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1451 Неутрално

  Вчера бях в Иван Рилски. Предпазните облекла бяха еднс хартиена престилка тип фър-фър вързан през кръста с коланче, обикновена хирургична маска очила шапка тип баня от някаква паяжина и ръкавици.
  Исках да ги снимам, но после реших, че мога като нищо да им изработя някое профилактиране и се отказах.
  И като чуел такова нещо, единият се изривал, другият се изприщвал, третият им размахва назидателно пръст.
  Де гиди гьостерица неокастрена.
  Я марш на първа линия доброволци давидите отде изгрява слънцето, де зимуват раците и кон боб яде ли.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 21. 21 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Верно ли това са причините? Аз пък си мислех, че са липсата на предпазни средства за лекарите, например, а също и липсата на адекватно координирана организация. Отсъствие на протоколи. Може ли да влезе някой в болницата и да обиколи всички кабинети, след което, като се окаже с ковида, да бъдат елиминирани в карантина всичикте медици, които са го преглеждали без предпазни мерки? Откъде ще изнамерим толкова лекари?! Дадохме сума ти пари за апаратура, лошо няма, ама не можем да произведем срещу пари нужните ни медицински специалисти.

 22. 22 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Та ето ни нов проблем. Морален или не. Кои да бъдат излекувани първи. Лекарите, които могат да се грижат за болните или болните. Нещо като на кого да сложим маската първо в самолета. На себе си, а не детето, защото се предполага, че ние ще можем да се погрижим за него, ако сме смогнали да наденем маската си.

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Гневно

  Този и целият им щаб са ПРЕСТЪПНИЦИ! Защото тяхна е наредбата, според която хората от "втора линия" не се тестват докато не проявят симптоми. И по този начин широко отвориха вратите пред епидемията.

  За незапознатите да обясня, "първа линия" са семейството на този който вече е проявил симптоми и с PCR тест е определен като заразен от коронавирус. Те се тестват задължително.

  "Втора линия" обаче са КОЛЕГИТЕ на заразеният, тези с които той е работил докато прояви симптомите. При тях вероятността да са заразени е ОГРОМНА, те са били дни наред в тесен контакт със заразен, без нито той нито те да подозират това. Това не са 5 минути на опашката, ДНИ наред е.

  Вместо да се тестват и изолират заразените оставят ги да работят и заразяват колегите си. Престъпният щаб е Забранил Тестването им, връщани са проби дори от лекари лекували заразен. Защото не били първа линия и все още нямали симптоми. Естествено че ще нямат, има инкубационен период.

  Ето така са създадени ОГНИЩАТА на заразата. И те не са само при лекарите, хиляди са, навсякъде където на работното място е имало заразен. Затова епидемията при нас тепърва ще се разраства. Защото с наредбите си Щабът Създаде Огнища на Заразата, пръснати по работните места и цялата страна! Тези хора са били в транспорта заедно с нас, на опашката в магазина до нас, разпространявали са заразата без да подозират че са болни. Защото щаба е забранил да бъдат тествани и ако са заразени да бъдат изолирани.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Toва че ръкопляскаме на медиците, съвсем не значи че не сме наясно с нивото на родното здравеопазване!
  —цитат от коментар 17 на 2.5


  Още по-наясно сме с нивото на родните управници. Които хвърлиха лекарите с голи ръце срещу болестта и сега цинично хвърлят вината за собствената некадърност върху тях..

  Напомням, от сърцето на управниците се откъснаха 8000 маски чак на средата на март. От онези които трябва да се сменят на 2 часа, значи "защитиха" за 2 часа 4000 лични лекари и сестрите с тях. За пазвантите които ги охраняват обаче маски и то професионални имаше още от първите дни.

  За лекарите и сестрите тестове нямаше, били втора линия, нямат заразен в семейството. За депутатите обаче веднага се намериха, да не би да...хм, на семейни начала?

  Когато започна масовото тестване първи бяха полицаите с 1000 теста. Въпреки че в болниците вече имаше десетки заразени медици и нито един полицай. Лекарите отново на опашката.

  Наскоро и 10млн лева им раздадоха на полицаите, по 850лв на шапка заради "опасният" труд. За лекарите не съм чул, само в инфекциозните отделения макар че масово заразата е от обикновените отделения, едно 5-10% от хората се оказва че са го минали това заразяване без въобще да са открити. Поради тъпата наредба на престъпният щаб, тестване само при симптоми, т.е. вече приритва

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Хубавата новина е, че България стои много добре. Дано така да продължи.
  —цитат от коментар 6 на lino_santino


  Лошата новина е, че 80% май че е твърде оптимистична оценка. Сериозно ли не виждате как ви водят за носа или просто отработвате надника?

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK