Има ли опасност от коронавирус при инвитро процедурите и как ще се отрази отлагането

Има ли опасност от коронавирус при инвитро процедурите и как ще се отрази отлагането

© ReutersЗаповедта на здравния министър Кирил Ананиев за спиране на новите инвитро процедури за жени под 39-годишна възраст предизвика объркване и недоволство сред пациенти и лекари. Недоумение предизвика и фактът, че забраната за асистираната репродукция дойде в деня, в който бяха подновени всички планови приеми в болниците, женските и детски консултации, както и редовните имунизации при децата.


Заповедта не предвижда започналите процедури да бъдат спрени, но сред мотивите на експертния съвет по акушерство и гинекология към Министерството на здравеопазването (МЗ), който е дал своето положително становище за временното ограничение в условията на извънредното положение заради коронавируса, е, че животът и здравето на бъдещата майка и нейното дете трябва да бъдат съхранени.


"Това е процедура, която може да се отложи във времето. Това не е равно на детската ваксинация, нито на наблюдението на бременните жени", заяви началникът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски вчера.


Колко време може да се отлага
Една от жените, които са пряко потърпевши от забраните, коментира пред Би Ти Ви, че е очаквала процедурата си до дни. "Хвърлила съм над 10 хил. лв., за да мога да стигна до момента на ембриотрансфер, който ми се забранява. И не знам утре или друг ден дали ще мога да го направя", каза тя.


"Ограничението не обхваща вече започнали процедури, част от които е и хормоналната стимулация. Следователно няма да се допусне настъпването на неблагоприятни последствия от прекъсването на вече започнали дейности по асистирана репродукция. За хората, за които съществува риск от отлагането на тези дейности е предвидена възможността те да се осъществят при определени условия. При останалите жени е възможно продължително отлагане започването на процедурите, освен в случаите, когато те във времето попаднат в категориите, посочени в заповедта като допустими за осъществяване на дейности по асистирана репродукция", посочиха от МЗ пред "Дневник".


"Позитивното в заповедта на министъра е, че започналите цикли ще могат да бъдат довършени, защото спирането на хормонална стимулация по средата например е недопустимо от медицинска гледна точка. Взети са под внимание и някои типове случаи, в които лечението на стерилитет не може да се отлага: при жени над 39-годишна възраст, при такива със стойности на антимюлеровия хормон под 1, което говори за изчерпващ се яйчников резерв. Помислено е и за пациентите, които планират замразяване на яйцеклетки или сперматозоиди, за да запазят фертилната си функция въпреки предстояща химио- и лъчетерапия", каза пред "Дневник" Светослава Кръстева от медицински комплекс "Д-р Щерев".


Тя обаче подчерта, че всеки случаи е индивидуален и затова преценката трябва да бъде оставена на репродуктивните специалисти, които най-добре познават всяка конкретна ситуация и могат да вземат решението дали може да се отложи асистирана репродукция. "Защото има жени с намаляващ яйчников резерв на 30 и по-малко години, които обаче не попадат в нито една от категориите изключения в заповедта. Понякога една инвитро процедура има няколкомесечна подготовка, каквито са случаите на прилагане на локална лезия на ендометриума (специална подготовка на маточната лигавица, за да се увеличи шансът за имплантация на оплодените ембриони). При такива пациентки подготовката ще бъде загубена, ако инвитро или ICSI процедурата не бъде направена", заяви Кръстева.


Има ли опасност от процедурата


Дейностите по асистирана репродукция са специфична област от медицинската практика, която се подчинява освен на общото здравно законодателство, също и на специалните разпоредби на Европейските регламенти и националното законодателство, касаещи дейностите по трансплантация, а именно те (дейностите по трансплантация) остават под забрана съгласно заповед от 20 април 2020 г. на министъра на здравеопазването, напомниха пред "Дневник" от МЗ.


"В тази връзка и във връзка с препоръките на Изпълнителна агенция "Медицински надзор" и на специалистите по асистирана репродукция от Експертния съвет по Акушерство и гинекология и от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве са определени мерките в заповедта от 21 април 2020 г. на министъра на здравеопазването, които ограничават дейностите по асистирана репродукция", посочиха оттам.


Няма доказани рискове за пациентите, лекуващи стерилитет, поне не по-големи от рисковете за останалата популация - цитира пред "Дневник" насоките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология (ESHRE) и на Американското дружество за репродуктивна медицина (ASRM) Светослава Кръстева от медицински комплекс "Д-р Щерев". "Но трябва да се действа изключително предпазливо, мерките за епидемиологична безопасност да са крайно завишени, а пациентите да са добре информирани", каза тя.


Кръстева е убедена, че всяка отговорна медицинска институция още с началото на извънредното положение е ограничила рисковете до минимум, в това число и отлагайки лечението на тези случаи на стерилитет, които го позволяват.


"Не смятам, че е опасно да се правят инвитро процедури в момента. Контролът и мерките за безопасност в сегашната ситуация са изключително сериозни в клиниките по репродуктивна медицина. Допускат се само пациенти, чийто здравен статус се преценява от медицински лица още на входа на лечебното заведение", коментира пред "Дневник" председателят на фондация "Искам бебе" Мария Янева и попита "Може ли тогава в тази ситуация да забраним на двойки да заченат по естествен път?"


От фондацията са изпратили становище до Министерството на здравеопазването с искане за отмяна на заповедта."Считаме, че следва всички пациенти независимо от възрастта си да имат равни права и възможност за прилагане метода асистирана репродукция. Не без значение е фактът, че голяма част от пациентите с репродуктивни проблеми са в особено емоционално положение. Невъзможността да заченат по естествен път води до изключително емоционално натоварване, а какво остава, ако бъде отнета и възможността за реализиране на инвитро процедура, която при тези пациенти е единствен шанс, за да станат родители?", коментираха пред "Дневник" от фондацията.


Не е заради липса на пари


След официалното публикуване на заповедта на министър Ананиев от "Искам бебе" са се обърнали към Министерството на здравеопазването с въпроса, който им бил зададен от стотици пациенти: дали държавният фонд "Ин витро" не спира работа заради липса на пари. "Това категорично бе отхвърлено като предположение, тъй като средствата за процедурите инвитро са целеви и те не могат да бъдат пренасочвани. Това се потвърди и от представители на Министерството на здравеопазването", посочиха пред "Дневник" от фондацията.


Психологическият аспект


Мария Янева от "Искам бебе" коментира, че това е тежък момент за пациентите, които правят опити. "Само вчера във фондацията получихме над 120 обаждания и писма от двойки с репродуктивни проблеми. Хората са разтревожени, реагират емоционално, което е напълно разбираемо", каза пред "Дневник" тя. По думите й една инвитро процедура може да бъде отложена само по преценка на лекуващия лекар. "Всеки организъм е уникален, реагира по различен начин на лечението и стимулацията и изисква индивидуална лекарска преценка", добави председатялят на фондацията.


"Настоящата ситуация така или иначе повишава общата тревожност на пациентите, както и на всички останали хора - страхът от разболяване, тревогите за близките, рискът от загуба на доходи, социалната изолация - всичко това е сериозен стресов фактор и за най-здравата психика, а какво остава за хора, които изначално са стресирани заради невъзможността да реализират репродуктивните си планове. Освен това за мнозина от тях това спиране на процеса по лечение ще е като отнемане на щастието, на светлината в тунела, защото инвитро опитът в никакъв случай не е само лекарства, манипулации, трудности, той е преди всичко стремеж към постигане на най-голямата радост", коментира Светослава Кръстева от "Д-р Щерев".


Колко са засегнатите от забраната


Броят на засегнатите ще зависи от времето, за което ще важи заповедта на здравния министър. Засега е до края на извънредното положение, удължено до 13 май 2020 г. "В Медицински комплекс "Д-р Щерев" на месец над 200 двойки преминават през лечение на стерилитета чрез инвитро или ICSI процедури, както и вътрематочни инсеминации. Но това е само ориентировъчна бройка. Ако включим и пациентите, които тепърва започват изследвания и подготвителни процедури с цел поставяне на точна диагноза, бройката реално е в пъти по-голяма", каза Светослава Кръстева.


"Дневник" очаква отговор от Центъра за асистирана репродукция за броя на засегнатите от ограничението. От МЗ посочиха пред "Дневник", че той обаче би могъл да даде само частична информация по този въпрос, защото има данни само за случаите, подлежащи на организационно и финансово подпомагане именно от центъра, но не отговаря за случаите, заплащани от пациентите.


Общо 2344 са родените след инвитро бебета през 2017 г., показват данните от справка на Изпълнителната агенция по трансплантации, изготвена за clinica.bg. Според предишните налични данни - за 2015 г., тогава в България са се родили 2499 деца след инвитро. Макар че броят на бебетата в центровете за репродуктивна медицина е намалял, успеваемостта им се е повишила с 0.2%, показват още официалните данни на агенцията по трансплантации. Причината е, че са намалели и процедурите, които са били извършени в тях. През 2015 г. общият им брой е бил 13 746, а през 2017 г. - 12 230. Съответно ражданията през 2017 г. са били 15.6% от броя на процедурите, докато през 2015 г. те са били 15.4%.

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  Частните болници естествено искат да работят. Важното е да няма рискове за здравето, парите не са водещи в момента.
  Говорих с мои познати във Франция, не са излизали цял месец от апартамента, тук ревем за всичко.
  Ковид 19 не е шега, не го ли разбрахме вече?

 2. 2 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  "предизвика объркване и недоволство сред пациенти"
  С нетърпение чакам интервюта с пациентите на инвитро. Пациентките са тривиални.

 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Възхитително е постоянството на стерилните двойки и се впечатлявам от индустрията, която успяват да поддържат.

 4. 4 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 825 Любопитно

  ""Това е процедура, която може да се отложи във времето. Това не е равно на детската ваксинация, нито на наблюдението на бременните жени", заяви началникът на оперативния щаб Венцислав Мутафчийски "

  Може би Мутафчийски лично се е подлагал на процедури, та се изказва толкоз уверено?

  Сега ми става ясно, че е трябвало да му следя не изказванията, а календара, че да си обясня някои странности...

  П.П. Браво на лекарите, които са уточнили подробностите, и на Дневник, че са потърсили разяснение, както и че са отбелязали, че тази заповед не важи за всички. Важно, да не кажа жизненоважно, си е.
  Моля всички, за които ограниченията важат, да приемат моите съчувствия. Убедена съм, че рестрикциите ще отпаднат в най-скоро време. Осъзнавам колко е важно това да стане.

 5. 5 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  За да спечелят малко рейтинг от паникьорите, тези от щаба се чудят какво глупаво ограничение да измислят.

 6. 6 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 842 Неутрално

  За много двойки отлагането във времето можеда е пагубно. Жена на 20-30 години е едно, друго е вече след 40. Всяка година е ценна, всеки месец. А няма по-голяма радост в живота от това да имаш дете.

 7. 7 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 675 Гневно

  Отлагането на процедурите за желаещите да станат майки, въпреки здравословните им пролеми, ще се отрази пагубно на тяхната психика и на близките им.
  Това е поредната гавра с хората!

 8. 8 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Весело

  “председателят на фондация "Искам бебе" Мария Янева и попита "Може ли тогава в тази ситуация да забраним на двойки да заченат по естествен път?"”

  Тая се самоуби ин-витро! Иска да ни убие и надеждите за демографски ръст.
  Тия, зачеващите по естествен път, го правят в карантина по естествен начин (няма потенциално опасен обслужващ персонал).

 9. 9 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Любопитно

  До коментар [#2] от "blondofil":

  “С нетърпение чакам интервюта с пациентите на инвитро.”

  С родените или с анонимните донори?

 10. 10 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 1820 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  “която успяват да поддържат.”

  Финансира се от държавния бюджет, целево, и косвено (от НОИ и от НЗОК).

 11. 11 Профил на Martin Nikolov
  Martin Nikolov
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Има опасност във властта. Коронавируса трае месеци докато властта вече повече от 10 години..

 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":

  Ако не е инвитрото, белите бебета в България ще са наполовина по-малко. А клоко са кафявите, знаеш ли ?

 13. 13 Профил на Tulup_123
  Tulup_123
  Рейтинг: 435 Гневно

  Бих искал т.нар. генерал - доктор да каже в очите на някоя двойка, чакала години дете, минала през ада на всякакви изследвания и процедури, че могат да изчакат още малко....Ще му хвъркне фуражката на две метра назад ......Лесно е да си ербап пред мисирките

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK