Работа на повече от едно място било причина за заразяване на лекари

Работа на повече от едно място било причина за заразяване на лекари


Причината за големия брой заразени с коронавирус медици във Видин е, че работят на повече от едно място и в болничните заведения се смесват потоци персонал. Това обясни началникът на националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг тази сутрин. По думите му на много места в България е така. Той, като директор на Военномедицинска академия (ВМА) бил издал заповед персоналът да работи само по основния си трудов договор.


Директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев е бил на проверка във Видин и на брифинга на щаба заяви, че към вчерашна дата има 13 пациенти, които са лежащи, трима от които са от старчески дом. Заразените от медицинския персонал са 25 души, които са от различни отделения.


"Във Видин се наблюдава интересно смесване на работата на големи групи от медици, които работят както в клиниките, имат подписан договор с доболнична помощ, имат и подписан договор със Спешна помощ. И най-вероятно това смесване на потоците е причината за големия им процент на заразеност", каза Мутафчийски.
Той обърна внимание и на въпроса за използването на личните предпазни средства. "Самият факт, че в COVID отделянията има много малък процент на заразени медици, тоест опасността там е ясна и те вземат много по-добри предпазни мерки за опазването на здравето си, все пак говори за по-добра подготвеност на персонала. Аз също гледах репортаж, в който колеги споделиха, че отскоро започнали да използват предпзни средства, а от колко време горим за това. Лекарите имат предпазни средства, даже в запас, и то в много големи количества", заяви началникът на щаба.


Той информира, че вчера в логистичния щаб били докарани поредните над 4 хил. броя костюми и други предпазни средства, които били разделени сред 13-те активни области в момента. "Всяка болница, която има нужда, моментално заявява, и то още преди да са се изчерпали. В момента този проблем не съществува, има предпазни средства дори в обикновените отделения", коментира Мутафчийски.


"Това, което е установил д-р Пенчев, ние го установяваме и на много други места - част от заразените и в Спешна помощ в София се оказа, че работят и на други места. Двама от тях са във ВМА, те са на по 4 часа в центъра за Спешна медицинска помощ и във ВМА. Имаме един заразен лекар, който е на 4 часа във ВМА, но основният му трудов договор е в "Пирогов"", обясни Мутафчийски. Той подчерта, че "такива смесвания на работните места се оказва, че са абсолютно неподходящи в тази обстановка".


"Това не е ангажиращо, но аз като директор на ВМА съм издал изрична заповед лекарите и сестрите да работят само по основния си трудов договор. Защото ние го отчитаме като реална опасност, която повишава риска от заразяване на такива медицински лица и след това заразяване на други колективи", заяви той.


Мутафчийски посочи като източник на зараза и определените от здравната инспекция стаи за почивка на персонала. "Това се оказват много опасни места в момента. Те си работят, спазват всички предпазни мерки и като седнат в тази стая, да изпият една кафе и да се разговорят без предпазни мерки и ето, готово. И към това също сме взели отношение във ВМА - това нещо е забранено в момента", заяви той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1386 Весело

  Тц, не е това.
  Излезли са да се разходят в някой парк и там ги е издебнал бацила иззад едно борче.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 2. 2 Профил на lino_santino
  lino_santino
  Рейтинг: 338 Неутрално

  ми плащайте им повече и ще работят на едно место бе генерале

  "Това, което е установил д-р Пенчев, ние го установяваме и на много други места - част от заразените и в Спешна помощ в София се оказа, че работят и на други места. Двама от тях са във ВМА, те са на по 4 часа в центъра за Спешна медицинска помощ и във ВМА. Имаме един заразен лекар, който е на 4 часа във ВМА, но основният му трудов договор е в "Пирогов"", обясни Мутафчийски.

 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5668 Весело

  "..източник на зараза и определените от здравната инспекция стаи за почивка на персонала."

  Кафето и цигарите се оказа причината

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8551 Неутрално

  Като не получават достатъчно се налага да работят на 2-3 места.

 5. 5 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 596 Любопитно

  Така ще да е. Това преди пика или след това се е било случило? А, сори. Той ще дойде след две седмици...

 6. 6 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Тц, не е това.Излезли са да се разходят в някой парк и там ги е издебнал бацила иззад едно борче.
  —цитат от коментар 1 на The Shadow


  Тц, не е и това!
  Заразил ги е вирусът на манипулацията.
  COVID-19 не съществува!!!

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Като не получават достатъчно се налага да работят на 2-3 места.
  —цитат от коментар 4 на Роси

  След като внасяш 30 лв здравни осигуровки на месец, от къде да дойдат високите им заплати?

 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3094 Весело

  Ай, сега половината български болници отидоха....

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  Ето какво пише един колега 'Тази сутрин много бяха изненадани Мутафчийски и Кунчев,че лекарите във Видин работели на 3 места- БП,ИБП и ЦСМП.И затова видите ли се заразявали.И заразявали колегите си.Ами на двамата да кажа,че всички специалисти от 20 г работим така.И за хиляден път да повторя,че това не е от обич към неблагодарниците(с редки изключения) ,а поради мизерни доходи.Ако си докарваме колкото европейските си колеги(щото демосът иска да го лекуваме по европейски)тогава всеки от нас ще работи по 7 часа на едно място,ще си гледа пациентите,а в свободното време ще си почива,ще си пази здравето и живота. Но тогава половината болници и поликлиники ще затворят.Това е официална правителствена политика,за да се прикрие огромния дефицит на лекари,но и това ще е до време.' Край на цитата.

  Аз ще добавя само ,че тепърва наглата комунистическа партийна класа ще види резултатите oт погрома върху здравната система, липсата на еевропейски реформи ,къткането на гнусната Семапковска колхозна система ,изгонването на десетки хиляди лекари и медсестри в чужбина и системната милиционерска пропаганда и оплюването на лекарите последните 30 години от общо 76 години комунизъм...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3094 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Напълно си прав, всичко идва от глупостта да имаме 364 болници?!?
  Старите да не се приватизират и да се държат на изкуствено дишане, а на новите любезно да дават лицензи, щото от лицензите идват една част от хубавите рушвети.
  Също като при новото строителство....
  Като външен човек за системата винаги съм смятал, че 100 болници, но добре екипирани с доктори и техника са предостатъчни на малка България, но ако това някой го каже на избори - край.
  И затова сме и на тоя хал.

 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":
  От колко години се говори за остойностяване на труда ,но не го правят ,защото ще лъсне ,че т.нар. пътеки покриват само консумативите .

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3225 Неутрално

  До коментар [#7] от "4ort":

  Пари има ,но няма реформи и има корупция

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":Напълно си прав, всичко идва от глупостта да имаме 364 болници?!?Старите да не се приватизират и да се държат на изкуствено дишане, а на новите любезно да дават лицензи, щото от лицензите идват една част от хубавите рушвети.Също като при новото строителство....Като външен човек за системата винаги съм смятал, че 100 болници, но добре екипирани с доктори и техника са предостатъчни на малка България, но ако това някой го каже на избори - край.И затова сме и на тоя хал.
  —цитат от коментар 10 на boevbisser


  Точно така е.
  Откога се говори по този въпрос, но аз мног добре си спомням, като закриха болницата в Доспат, гинеколожката на Моника, която за малко беше и министър, първата и работа беше да я открие, въпреки че общинските болници имат по-скоро социална фуккция, а не медински дейности.
  И сега, ние дето плащаме, трябва да покриваме разходите за всичките тези болници, които са болници само на хартия, но харчовете по тях са като за истински.

 14. 14 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 889 Неутрално

  [quote#7:"4ort"][/quote]

  Плащам близо 94 лв за здравни осигуровки месечно, защото се осигурявам на действителна заплата, а не на минималната. Ако всички са така, няма да има дисбаланси.

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 15. 15 Профил на zvi38654395
  zvi38654395
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Освен да се присмивате на оранжевия какво ДРУГО казаха Белия дом на снощната пресконференция?

  Според новите им изледвания слънцето РАЗМАЗВА вируса на върху повърхности за 120 сек и в слюнка за 90 сек.
  На закрито гадинката изкарва до 18 часа.
  Каква изненада.

  тук след 1ч и 23м има таблица с резултатите:
  https://www.youtube.com/watch?v=7DEiXWZrEak

  Махнете КППтата и задължителното носене на маски на открито.
  Отворете парковете, плажа и планините.
  Нищо МЕДИЦИНСКО няма в тези "мерки".
  Спрете с идиоткисте ограничения на час по лъжичка като това със забраната на инвитрото.
  Ако удължите извънредното положение ***** ** *****

 16. 16 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Това се оказват много опасни места в момента. Те си работят, спазват всички предпазни мерки и като седнат в тази стая, да изпият една кафе и да се разговорят без предпазни мерки и ето, готово. И към това също сме взели отношение във ВМА - това нещо е забранено в момента", заяви той.
  -------------
  Ето бе Генерала откри причината и от утре нема да има заразени медици....Пиели кафе :)
  А сега и кафето вредно!

 17. 17 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Това е официална правителствена политика,за да се прикрие огромния дефицит на лекари,но и това ще е до време.' Край на цитата.
  _______________________
  Много моля да не се кичиш с титли Д-р и да не наричаш хора работещо в медицината "колеги" !
  Не са ти !
  Спри се бе трол!

 18. 18 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  ка къв дефицит на кадри бе _ тва сериозно ли го твърди и човек , пишеш се дохтор ?
  Абе корабче плува ли....

 19. 19 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  нема кафе, нема болни !
  Мутафчийстина!
  Що се на нас се падат идиоти в кризи да управляват?

 20. 20 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#15] от "zvi38654395":

  Махнете КППтата и задължителното носене на маски на открито.
  ________________________
  ++++++++++++++

 21. 21 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#16] от "amanotwas":

  и като седнат в тази стая, да изпият една кафе
  _____________
  Абе Мунтафчийски < отки ли начин как се пие кафе с маска на устата???
  Д А НЕ ТЕ ПИТАМ ЗА ДРУГИ НЕЩА!

 22. 22 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Мунтафчийски , какъв лекар си бе?
  Какво предлагаш? Мерки забрани ? Ти у ред ли си ?
  Във ВМА се заразили щото пили кафе?
  Това и студент по медицина 1-ви курс да го беше казал , щеха го изхвърлят!
  Неам нерви!

 23. 23 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Мутафчийси , когато приключи кризъаата и през деня нема свети слънце..НОЩ безкрай????
  това ли целелите????

 24. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1958 Неутрално

  До коментар [#17] от "amanotwas":

  '' хора работещо в медицината "колеги" !

  Аз съм лекар с 28 години стаж , специалност ,практика и проведени лично над 67000 медицински прегледа за тези години. Ти си просто обикновен гербераст,раздразнен от коментарите за Тиквата и комунистическата здравна система. Кой ли е тролът ? Просто политически трол близещ оная работа на политическите си господари. Нали разбираш колко си жалък ? Може пък и да нямапш капацитет да го разбереш… Обикновено милиционерските фенове нямате капацитет.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 25. 25 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#14] от "Минас Бахдасарян":

  Плащам близо 94 лв за здравни осигуровки месечно..

  ----------------------------------------------
  И какво точно според теб покриват 32 евро?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 26. 26 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1458 Неутрално


  До коментар [#23] от "amanotwas":

  Осем коментара един след друг? Кой всъщност е тролът?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 27. 27 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Ти ли си лекар бе? Как обясняваш 124 заразени медици > Как обясняваш вътрешни инфекции?
  С голем професионализъм ли?
  да беше само това..

 28. 28 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Божеее имал 67 000 прегледа ! През джама ли?

 29. 29 Профил на amanotwas
  amanotwas
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Толкова си лекар, колкото аз трамвай с комин

 30. 30 Профил на Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Барба Ганьос прУфесУр доФтор на нЕУките
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Само мога да ви поздравя и подкрепя за всичко, което правите. Не сте сами и когато малко се освести този народ най-сетне трябва да осъзнае какво му причинява последните 10 год, тази шайка от некадърни, алчни, корумпирани калинки.

  Чувам, че болниците във Видин и Сливен вече са на практика на предела, без капацитет да работят с нови болни с корона-вирус. Едва ли ще останат единствените. Скоро грозната картинка на занемареното съсипано здравеопазване ще лъсне със страшна сила.

  Бай Ганьо уби Алеко, Барба Ганьос - Милен!
 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2051 Неутрално

  До коментар [#24] от "Dr_Doolittle":

  Като не ви харесва да работите в България - прав ви път! Изходни визи няма, никой не ви е опрял пистолет в челото, нито ви е вързал с верига за радиатора!
  Просто е дразнещо....само мрънкате откак ви знам!
  Аре пътя!

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1431 Неутрално

  И лекарите са прави, и данъкоплатците.

  БГ дава за здравеопазване по-голям процент от БВП отколкото ред страни (вкл ЮК). Но парите не стигат до лекарите и сестрите. В това е проблема.

  И ГЕРБ носят отговорност за това, че вече 10 години не могат да се оправят с кражбите в здравеопазването.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK