Здравната каса ще плаща по 60 лева за PCR тестовете за COVID-19

Здравната каса ще плаща по 60 лева за PCR тестовете за COVID-19

© Георги КожухаровНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) е сключила анекс към Националния рамков договор с Българския лекарски съюз (БЛС) да плаща по 60 лева на сключилите с касата договор частни и държавни лаборатории за PCR тестовете за доказване на COVID-19. Решението ще влезе в сила след обнародването си в Държавен вестник утре. И досега касата покриваше цената на тестовете, назначени на пациентите в болница, а всеки, пожелал да се изследва сам, даваше около 120 лева за PCR тест.


В разпространено писмо до медиите, адресирано до Българския лекарски съюз (БЛС) и Българското дружество по клинична лаборатория лабораторният лекар д-р Георги Тодоров иска по-висока цена на PCR тестовете от договорената с касата. Тодоров, който е и член на контролния орган на БЛС призовава в анекса, който БЛС е подписал на 28 април, да се включат и всички методи за изследване на коронавируса.


В писмото си Тодоров отбелязва, че методът на PCR тестовете изисква много аналитични стъпки на изпълнение, всяка от която е източник на потенциална грешка. Той добавя, че един PCR тест не е достатъчен, защото средно само с едно изследване има около 25-30% фалшивоотрицателни резултати.


Колко да струва тестът
Тодоров отбелязва, че и в момента се правят по 2-3-4 теста на пациент, за да се достигне до резултат, който гарантира ниско ниво на фалшивоотрицателни резултати. "Това обаче има цена, един тест за PCR е със средна цена 35-40 лева. При цена от 60 лева, плащана от НЗОК, никой не може да си представи, че частна лаборатория ще изхарчи не по-малко 105-120 лева, за да даде достоверен, по лабораторния протокол, резултат. Не, тя ще даде резултатът от един тест с 25-30% фалшивоотрицателни резултати, иначе работата й е неоправдана икономически", пише Тодоров.


Той отбелязва, че именно защото и досега държавните лаборатории са изследвали по няколко пъти една и съща проба от един и същи човек, оперативният щаб е съобщавал направените брой тестове, а не тестваният брой хора. "Сега ще се окаже, че НЗОК ще започне да плаща по един тест. Цената не може да е по-ниска от 140 лева за бюджета на НЗОК", заявява Тодоров и допуска възможността някои лаборатории да започнат да правят само по един тест и така да се изпуснат заразени с коронавирус заради ниското финансиране и лиспата в анекса на протокол за доказване на алгоритъма за достигане на резултата, колко теста и т.н.


Други лабораторни лекари са на мнение, че ако се прави един тест, който да изследва няколко гена, цената би могла да падне до 85 лв., но при всички случаи 60 лв. са недостатъчни за качествено изследване, отбелязва "Капитал".


Цената на теста е определена от експерти и Надзорният съвет на касата е взел решението въз основа на това, коментираха пред "Дневник" от касата. Уточниха, че цената на теста е около 30 лв., а останалите до 60 лв. са за консумативи, заплати за лабораторните лекари и т.н. Добавиха, че в анекса към договора не е посочен лимит на броя тестове за един пациент и няма проблем да се плаща и за повече тестове за един пациент, ако се налага направата им.


Георги Тодоров нарича "нон-сенс" и описаното в анекса решение назначаването на изследването да се извършва от служител на Районните здравни инспекции. "Защо лице, което няма нищо общо с диагностично-лечебния процес на пациента ще назначава изследване? Защо общопрактикуващите лекари или който и да е специалист нямат право да назначават извъшването на изследване на пациент за SARS-CoV2? А може би защото така се дава възможност и неосигурени да имат достъп до ПСР?", пита той.


Тодоров иска НЗОК да плаща всички методи за търсене на коронавируса. Лекарят посочва, че единственото предимство на PCR-технологията е, че определя инфекциозния агент 48 до 72 часа по-рано в биологичен матерал, взет от човек, от имунологичните тестове. "Имунологичният отговор е по-бавен, но по-стабилен и лесно откриваем и много по-евтин за изследване", пише лекарят. Той смята, че всички клинични лаборатории, които имат възможност, трябва да могат да правят PCR тестовете.


Колко теста ще плаща касата


Не всеки, който иска да се изследва за инфекция от коронавирус, ще може да разчита средствата за това да бъдат покрити от Здравната каса. Условията са пациентът да има симптоми и тестът да е назначен от личния лекар. Финалното решение се взима от Регионалната здравна инспекция (РЗИ).


"Нали разбирате, че, ако сега кажем, че Здравната каса ще покрива всички тестове, всички български граждани ще се наредят да правят тестове", коментира управителят на здравната каса Петко Салчев пред "Дарик радио" в края на април в отговор на въпрос дали процедурата не е твърде сложна.


Досега здравната каса плащаше назначените в болница тестове или цената им се покриваше от дарения, а всеки, сам пожелал изследване, плащаше около 120 лева за PCR тест и около 35 лева - за бърз тест. По думите на Салчев НЗОК е отделила над 5 млн. лв. за PCR-тестове.


Сега НЗОК ще плаща по 60 лв. за извършено изследване в частни и държавни лаборатории, като няма предвиден лимит за плащане на тестовете. "Лимитирането" обаче идва от две други посоки, отбелязва "Капитал". Първата е, че бавният тест ще се назначава само след консултация с РЗИ. Втората е, че НЗОК няма да заплаща серологични тестове, с които се откриват антитела на коронавирусната инфекция. Третата е, че тези проби могат да се правят само от вирусолози и микробиолози, като първите са 25 на брой в цялата страна, а втората специалност - около 150 души.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Колкото - толкова. Пациенти, заплащали пао 120 лв, ше се идръсват в бъдеще с 60 лв

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 2. 2 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1349 Неутрално

  ОК, да плащат по 60, ама разрешението от РЗИ е излишно усложнение.

  Да дадат на всеки по един субсидиран тест веднъж на 3 месеца.

  За 3 месеца това би коствало 400 милиона ако всеки си направи тест.

  Ама надали всеки ще се юрне да го прави.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 3. 3 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2374 Неутрално

  И каква е файдата от тестовете?
  Какво значение има какво ще покаже теста, щом няма гаранция за придобиване на имунитет ?

 4. 4 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  Дойдохме си на думата ... броя на тестовете няма нищо общо с броя на тестираните. Въпроса е ... колко са тестираните в крайна сметка?

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 5. 5 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1102 Любопитно

  И каква е файдата от тестовете?Какво значение има какво ще покаже теста, щом няма гаранция за придобиване на имунитет ?
  —цитат от коментар 3 на atmanpg


  Идеята е тестваният с доказан вирус да бъде поставен под карантина, за да не заразява поголовно... ако примерно е кондуктор :) Колкото повече тестове, толкова повече изолирани под карантина, толкова по- малко новозаразени.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 6. 6 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 496 Любопитно

  Значи и за тестове само ще се похарчат пари, но хората ще си плащат пак?

 7. 7 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Да си дойдем на думата - малко тестове - малко заразени. Ако до момента добре са хванати огнищата, значи сме ок, ама ако не са - бум на случаи, при това късно хванати, което разбира се ще се оправдае с разхлабените мерки. Т.е. ще може да се въвежда извънредно положение когато си поиска правителството. А ние ще гледаме ТВ-то и ще се кланяме на невероятните ни постижения начело с НОЩ.

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 489 Гневно

  Как пък едно нещо досега не се направи като хората!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2439 Неутрално

  Или подписваш и спазваш договора, който си подписал или не подписваш и обясняваш защо не можеш да свършиш работата, за предложените пари.
  Господинът обаче застъпва трети вариант - след като е подписал с НЗОК, иска да вземе предложените пари и от сега обяснява защо срещу тях няма да свърши нищо?
  Ако може някой специалист-лаборант да обясни по-подробно, защо описанието на PCR, от стията, съвпада с методиката, която по-рано беше огласена за т.н. "бързи" тестове?

 10. 10 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Значи да им го плащат по 300 лв, примерно. И ще почне едно тестванеее.

 11. 11 Профил на just
  just
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Даа вратичката за тестване на мургавите ни съграждани които не са осигурени е широко отворена, същите най много биват тествани, поради тотално неспазване на противоепидемичните мерки и създавайки огнища на зараза а после и разпространението и.
  МАНГУСТАН.

 12. 12 Профил на liverpoolfc
  liverpoolfc
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Чета ви сметките и се питам нещо...
  На всичките тъмнозелени и останали граждани с прекъснати здравни права ще им се полагат ли тестове?

  Щото аз не работя в момента, но чинно всеки месец отделям по 25 лева за здравни.

  Забрани флаша към Капитал, не позволявай да ти натрапват реклами!!!
 13. 13 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Здравната каса ще плаща по 60 лева
  ______________
  Абе лабораториите вече правят за 26лв тест и 4лв за вземането на проба -30лв
  Някой пак хваща далавера за двойно или нищо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 14. 14 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Хаха, за пореден път Генерал Палячо беше хванат по бели гащи!

  Това което отдавна ми прави впечатление, Щаба упорито говореше за ПРОБИ, не за ТестванИ. Какво ме интересуват мен пробите, те ако искат да си правят и по 100 на човек, важното е колко са ТЕСТВАНИТЕ. Защото така ще може да се прецени какъв процент от тях са позитивни и съответно накъде върви епидемията.

  Да видим сега кога и дали мисирките ще се сетят да поставят така въпроса че ми омръзна да ме правят на глупак.

  И вестник да поиска пълна и подробна информация според закона за достъп до информация. От началото досега ПО ДНИ: Колко и какви теста са направени, от какъв вид, резултати за всеки тест, колко са тестваните, по какъв начин са определяни, кои лаборатории, общ капацитет на тестването, степен на използването му, мерки за разширяване на капацитета.

  И най-добре това като парламентарно питане. Генерал Лъжльо и Тиквата напразно се надяват да излъжат всички завинаги.

  Впрочем сигурен съм, че скоро това ще бъда заложено като изискване на ЕС при разпределянето на средствата. И че едно от питанията към БГ защо така бавно се справя с епидемията ще съдържа и такива въпроси.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 15. 15 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Здравната каса ще плаща по 60 лева______________Абе лабораториите вече правят за 26лв тест и 4лв за вземането на проба -30лвНякой пак хваща далавера за двойно или нищо!
  —цитат от коментар 13 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Тези цени които даваш са за бързите тестове /има и по-ниски/. За PCR тест цена под 100лв не съм видял.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  И друг пропаганден балон на Генерал Лъжлю се пукна. Как бързите тестове не стават защото давали 30% фалшиви отрицателни резултати а PCR са перфектни. Ами ето, оказва се че и PCR дават 30% фалшиви отрицателни и се налага повтаряне докато... им омръзне?

  И пак се сетих за Домусчиев на който при ясни симптоми едва на четвъртият тест хванаха вируса. Ами ако бях аз или друг обикновен човек, можеше още на първият да ми кажат "здрав си, довиждане". Като онази горката лекарката с двата отрицателни теста я изписали като здрава. Ако и бяха направили трети, можеше пък да покаже че е още с вируса и така да си спаси животът?

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  ОК, да плащат по 60, ама разрешението от РЗИ е излишно усложнение.Да дадат на всеки по един субсидиран тест веднъж на 3 месеца.За 3 месеца това би коствало 400 милиона ако всеки си направи тест. Ама надали всеки ще се юрне да го прави.
  —цитат от коментар 2 на Николов


  Не го вярвам дори 100,000 да отидат. Освен ако сериозно е на зор разбира се. Българинът е страшно немарлив към здравето и търпи до последният възможен момент. По-скоро работодателите биха заложили едно масово тестване по бързите тестове за собствена сметка, по-сигурно е като знаеш че няма изненади сред работниците.

  Аз самият от чисто любопитство мисля да си платя от джоба един бърз тест, драскаше ме гърлото февруари-март. Но при мен това е хронично така че едва ли е било короната. Обаче пък ако е било кеф, имунитет! :)

  Някъде през лятото като поутихне истерията. Ако не ме домързи естествено, което е с 99% вероятност :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  прочетох я статията, ори 2 пъти. Пълна порнография, бих казал "Генерала загина за да въкръсне":

  1. ОТНОВО РЗИ разпорежда. Ами точно РЗИ отказа естването на пробите на лекарите от Видин и там пламна епидемията. В цялаа досегашна история РЗИ правеха едно единствено нещо, СПИРАХА Тестването!

  2. Действително с това, че РЗИ определя кой да се тества за сметка на НЗОК се Отваря Вратичка за тестване на здравно неосигурени лица за сметка на НЗОК! А това са мангустите и над 100,000 гастарбайтери върнали се по спешност и без осигуровки. Които впрочем се канят отново да заминат за Англия да берат ягоди и наесен отново ще цъфнат със заразата тук.

  3. Абсурд е Щаба и болниците да използват широко имунологичните тестове за бързо тестване и предварително определяне а ЗА НЗОК те да не са валидни. При което тези бързи тестове са по-евтини и в редица случаи биха спестили по-скъпите PCR тестове. Съзнателно се слага спирачка пред масовото тестване.

  Не ми е за тези 20лв, всеки нормален човек ще ги даде от себе си. Но ОТНОВО зад тази наредба надничат дългите уши на Щаба които отдавна водят битка срещу тях. По-точно срещу конкурентните лаборатории, защото те също широко ги използват.

  4. Списъкът на лицата които могат да правят тестовете. Е тук направо са се оляха, напълно копират обществена поръчка за автомобил така съставена, че единствено определена марка да спечели. Вече го казах, Кантарджиев и Муфтачийски пробутват МОНОПОЛ за собствените си лаборатории. Които самите те обявиха за "референтни"без никаква процедура за сертифициране.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 19. 19 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Неутрално

  60 лева....... за PCR...... абе оуууу в Корея на летището е 16$.......и плащаш 8.....

 20. 20 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2376 Весело

  Абсурд пълен.......да ги "хакнът" на летището и КПП-тата тези лаборатории.......и рекет......може и по 500 лв......... що не и по 1000......

 21. 21 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2106 Неутрално

  Цялата работа пак далавера , интереса е ,лекарите да могат да пускат веднага изследване на всеки съмнителен ,без никой да му разрешава , защото например днес само в нашите лекарски кабинети е имало поне 3 деца с температури , кашлици и вирози ,за които нито е сигурно дали не е корона инфекция ,нито можеш да назначиш и да знаеш в рамките на 24 часа дали са заразни ,нито можеш да ги пратиш в инфекциозно да легнат сред други заразени и да чакат там да ги изследват и ако не са заразени да се заразят със сигурност ,нито да знаеш дали ,ако пък са заразени ,ти и клиниката ти вече не ставаш извор на инфекция за всички останали .Ако епидемията продължи ,както във Видин напр ,не е далеч от мисълта ,че за да бъде прегледан някой в обозримо бъдеще ,ще трябва сам да си плаща тест и тогава да бъде приет в лекарски кабинет или болница и никой няма да се интересува кой осигурен и кой не и кой бърза и кой е рисков ,а всеки ще чака ,до отрицателен резултат .

 22. 22 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Ами ще работят на споменатите вече пулове и ще им излизи сметката.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK