Над 200 души с ХИВ остават без лекарства, обяви пациентска организация

Над 200 души с ХИВ остават без лекарства, обяви пациентска организация

© Красимир ЮскеселиевОт днес (1 юли) повече от 200 пациенти с ХИВ, които се проследяват и лекуват в най-голямото в страната отделение за придобита имунна недостатъчност - СБАЛИПБ "Проф. Иван Киров" в София, остават без медикамента "Долутегравир", който е от ключово значение за лечението им, съобщиха от Националната пациентска организация. Дотук се стигнало след два частично провалени търга за лекарства за ХИВ на Министерството на здравеопазването.


Това не е първи случай, в който заради административни пречки се компрометира лечението на ХИВ позитивни, отбелязват от организацията.


"Така създадената ситуация за пореден път показва колко рискови са ходовете на Министерството на здравеопазването по отношение на обществените поръчки за осигуряване на лекарствата за ХИВ. Липсата на механизъм за реакция в ситуации на криза като тази означава проблеми със снабдяването с медикаменти при всеки възникнал подобен проблем с провеждането на търг. За съжаление създаденият оперативен резерв от медикаменти със средства от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария не се поддържа. Единствената алтернатива до обявяването на нова обществена поръчка за медикамента е да се закупят опаковки от Министерството на здравеопазването или всеки център за ХИВ на стойност до 30 хил. лева, които да се дават на пациентите насипно (по няколко таблетки)", пишат от пациентската организация.
От там изказват предположение, че кризата вероятно ще продължи до края на юли 2020 г. Лечението на пациентите ще продължи, но за целта те ще трябва да посещават отделението по ХИВ на няколко дни, за да получават насипно таблетките.


На част от пациентите може да бъде сменена терапията, но това също не е подходящо, особено за такива, за които тази терапия е ефективна и работеща, подчертават от организацията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK