Здравната каса планира да плаща повече на болниците за естествено раждане

Здравната каса планира да плаща повече на болниците за естествено раждане

© Associated PressОбмисля се повишаване на цената на клиничната пътека за физиологично раждане, съобщи председателят на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева след среща на касата и Българския лекарски съюз.
Идеята е сега съществуващата клинична пътека да се раздели на две - за физиологично раждане и за Цезарово сечение. Предвижда пътеката за естественото раждане да бъде 1 100 лева, а тази за секцио да остане без промяна.
В момента цената на двата вида раждане е една и съща и това е довело да редица медицински диспропорции, коментира Жени Начева, цитирана от БТА. Предстои промяната да бъде въведена с анекс към действащия Национален рамков договор.
В България от години се наблюдава тенденцията да расте делът на ражданията с Цезарово сечение, а страната неизменно е на едно от първите места в Европейския съюз по този показател.


Миналата година Евростат съобщи, че България е на пето място в ЕС по брой раждания със секцио. По данни на зравното министерство за 2018 г. близо половината бебета в България са родени след Цезарово сечение, а ако към тях се прибавят и лекарски намеси като форцепс, вакуум и епизиотимия при нормално раждане, напълно естествено родените бебета без сравнително сериозни лекарски намеси са едва под 40%.


Според Индекса на болниците в областта на акушерството и гинекологията през 2019 г. по оперативен път са родили 47.35% от жените срещу 46.90% през 2018 г. и 45% през 2017 г.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK