Подготвят се критериите, по които личните лекари ще издават направления за COVID-19

Подготвят се критериите, по които личните лекари ще издават направления за COVID-19

© Надежда Чипева, КапиталМинистърът на здравеопазването Костадин Ангелов каза, че решението личните лекари да могат да издават направления за PCR тестове е било консенсусно, а критериите, по които да се издават направления, ще бъдат определени от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари заедно с Българския лекарски съюз. "Те настояват да изработят тези правила и така е редно", коментира здравният министър пред "Нова телевизия".


"Тогава, когато има критерии и когато знаем, че заболеваемостта е около 10% от всички изследвани тестове, е логично и да знаем, че такъв ще бъде и нужният брой направления, които да може да издава един лекар. В момента не обсъждаме лимити, сега чакаме критериите", допълни той.


Според Ангелов високият брой на заболели от коронавирус се дължи на неспазването на мерките. "И то мерки, които не са толкова затормозяващи - да се спазва дистанция, да се носят маски на закрито и да има дезинфекция. Считам, че всеки трябва да носи отговорност както за себе си, така и за хората около него", каза той в интервю за
"Много хора загинаха, много лекари си отидоха. Всеки, който не иска да носи маска, това за мен е прищявка. Това не е социално отговорно поведение, защото демокрацията, за която всички се борихме преди, изисква да спазваме правата на всички хора. А едно от тези права е правото на живот. С нашето поведение и с демонстративното неносене на маски ние застрашаваме основното право на всеки един човек", посочи още той.


Здравният министър подчерта отново, че до масово затваряне на градове няма да се стигне, а от преминаване към дистанционно обучение на всички учениците към момента няма необходимост.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK