Болен съм от COVID-19 - какво предстои

Болен съм от COVID-19 - какво предстои

© Надежда Чипева, КапиталБлизо 100 хил. са активните случаи на коронавирус в България, според данните на информационния портал на Министерството на здравеопазването, като в статистиката не се включват резултатите от положителните антигенни тестове за изследване на заразата. След като "Дневник" публикува кратък наръчник с често задавани въпроси и отговори за симптомите, които са индикатор за болестта, за колко време се развиват и с какъв тест се установява SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на COVID-19), следва втора част с обобщения за развитието на болестта.


Както и в първата част на наръчника, отговорите тук са събрани на база на официални (български и чуждестранни институции, медийни изяви на лекари и учени) и неофициални източници (публикувани в социалните мрежи наблюдения на медици). Въпросите и отговорите може да служат като ориентир на заразените. Всеки обаче трябва на първо място да се консултира с личния си лекар или друг медик със специалност, който е наясно с конкретното здравословно състояние.


Болен съм, какво предстои?


Според статия на университета "Джонс Хопкинс" в САЩ хората, които нямат усложнения заради коронавируса, се възстановяват в рамките на една до две седмици. За хората, при които болестта се развие остро, възстановяването може да отнеме шест или повече седмици.
СЗО посочва, че от тези, които развиват симптоми, около 80% се възстановяват без да имат нужда от болнично лечение. Около 15% се разболяват тежко и се налага допълнително даване на кислород и 5% се влошават критично, така че за тях да се налагат грижи в болнична реанимация.


Около 1% от заразените в света умират вследствие на заразата, пише в публикацията на "Джонс Хопкинс".


Публикация на български общопрактикуващ лекар във "Фейсбук" оприличава протичането на болестта на


двусериен филм


"През първата част болният е заразен с вирус и преживява оплакванията от вирусна инфекция основно разположена в горната част на дихателната система - нос, гърло, гласни връзки. Общите оплаквания са температура, силно главоболие, силни болки в мускулите и костите, понякога разстройство и гадене, отпадналост. Тези оплаквания са различно изразени - от незабележими до нетърпими. Първата серия на филма трае максимум седем дни, като броим от началното гъделичкане в носа и гърлото или от началното усещане за липса на ентусиазъм. Два дни по-рано болният заразява околните, а пет дни преди това се е заразил. Когато изтекат седем дни от първите симптоми, вирусната активност завършва", описва д-р Димитър Ковачев, като подчертава, че за повечето хора "филмът" свършва тук.Кой е по-вероятно да се влоши?


Тежестта на протичането на заболяването зависи от генетичните особености на всеки човек - колко са рецепторите, за които да се закачат вирусите, коментираха в интервю за "Дневник" молекулярните биолози доц. Ивайло Алексиев и доц. Иван Иванов. Сходна теза развива и екип от германски и нидерландски учени.


СЗО дава малко по-практичен отговор на този въпрос, като посочва в рисковата група за тежко боледуване: хората на възраст над 60 г. и тези, които имат здравословни проблеми като високо кръвно налягане, проблеми със сърцето и белите дробове, диабет, затлъстяване или рак. Данните обаче продължават да се трупат - проучване на проф. Карлос Вамбиер от медицинското училище "Алпърт" към университета "Браун" в САЩ установи, че уязвими са и плешивите мъже.


Към групата, която подлежи на особено внимание във втората фаза на болестта, д-р Димитър Ковачев поставя, освен изброените вече, и

- всички, които не са оздравели до седмия ден
- всички млади жени, които по време на бременността са имали прееклампсия или имат доказана тромбофилия
- мъже над 30 години
- повечето от болните, които са имали силно разстройство през първите седем дни, без децата
Той изрично подчертава, че заболявания като диабет, астма, онкозаболявания, автоимунни и други не са предпоставка за влизане във фаза две, но са предпоставка, ако се влезе във фаза две, тя да протече по-тежко.


Фаза две на COVID-19: на ход са лекарите


Някои пациенти с COVID-19 развиват пневмония, обобщава университетът "Джонс Хопкинс". Вирусната пневмония, каквато е тази заради COVID-19, обаче не може да се лекува с антибиотици. При остри развития на болестта, може да е необходимо подкрепа от апарат, за да се осигури необходимото количество кислород.


С натрупването на информация и опит в лечението специалистите все по-често обясняват, че във втората фаза коронавирусът вече не действа като вирусна инфекция, а предизвиква друг вид заболяване - възпаление на кръвоносните съдове на белите дробове, което може да засегне също сърцето и бъбреците.


Пулмологът Александър Симидчиев коментира още през лятото, че става дума не за типична пневмония, а именно за такова възпаление - т.нар. васкулит, което изисква специфично лечение. Според доц. Милена Енчева от Военномедицинска академия (ВМА) засягането на съдовете под формата на васкулит може би е причина за честите емболични инциденти (запушване на кръвоносен съд - бел. авт.) "в резултат на които някои заболели правят инсулт".


Специалистите напомнят, че с този етап на болестта могат да се справят лекарите, като понякога се налага това да стане в болнично заведение. Най-често съветите са в тази фаза да се следи общото състояние, кръвното налягане (при COVID-19 то най-често е ниско) и наситеността на кръвта с кислород (т. нар. сатурация) - тя се се мери с оксипулсомер (подобни уреди се продават и за домашна употреба), като един от симптомите, при които общопрактикуващите лекари дават направление за тест, е сатурация под 92%.


Кога е нужна Спешна помощ?


Според Центровете за контрол на заболяванията в САЩ (CDC) Спешна помощ трябва да се потърси, ако някой пациент забележи следните проблеми:

- трудности в дишането
- постоянна болка или натиск в гръдния кош
- замъгляване
- невъзможност човек да се събуди или да стои буден
- синкави устни или лице
Центърът уточнява, че това не са всички възможни симптоми и призовава за свързване със Спешна помощ за всякакви други симптоми, които са остри и притесняват пациентите.


Какви лекарства да пия?


Според публикацията на университета "Джонс Хопкинс" за повечето хора почивката и пиенето на много течности са най-доброто лечение.


Лекуващият лекар може да предпише, дали да се пият и други лекарства, например антипиретици, за преодоляване на симптомите. Най-често към тях се добавят антикоагуланти, витамини и понякога - антибиотици.


Световната здравна организация изрично отбелязва, че антибиотиците не действат срещу вируси, а само срещу бактериални инфекции, и "не трябва да се използват като средство за предпазване или лечение на COVID-19". Лекарите е възможно да използват антибиотици, за да предпазят или лекуват от последващи бактериални инфекции, които може да са усложнение на COVID-19 при по-тежко болни пациенти.


Българските здравни власти многократно призоваха лекарства да се взимат само след лична консултация с лекар и по негово предписание, а да не се използват разпространяваните в социалните мрежи "инструкции" - някои копирани от дадена на болен рецепта, а други - комбинирани от предписанията на различни пациенти с COVID-19. Причината - всяко лекарство се съобразява с конкретния пациент, неговото моментно състояние, другите му заболявания, другите приемани от него лекарства.


Ето как директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обобщава три възможни фази на болестта и нужните лекарства за тях:Имунолозите пък предупреждават, че трябва да се подхожда внимателно и с приемането на имуностимуланти, тъй като те могат да се окажат причина за животозастрашаващата "цитокинова буря". Подсилващите организма препарати трябва да се взимат, докато човек е здрав, и трябва да се спрат незабавно при симптоми на COVID-19, обясни акад. Богдан Петрунов (повече по темата - тук).


Защитен ли е преболедувалият COVID-19?


Официалната статистика вече регистрира случаи на повторно заразяване и дори на последвала смърт. Въпреки това няма данни повторното инфектиране да е масово и за момента се приема по-скоро като изолирана проява.


Институтът "Робърт Кох" обяснява, че е неизвестно до каква степен образуването на антитела след заразяване със SARS-CoV-2 водят до защита от нова инфекция. Отбелязва, че досега са известни много малко случаи на повторно заразяване, заради което не може да се вадят изводи за различно протичане на заболяването.


По темата университетът "Джонс Хопкинс" обобщава, че учените все още се стремят да узнаят повече по темата: "При някои вируси човек има дълготраен имунитет. При други имунитетът трае ограничено време. Допълнителни проучвания ще покажат как организмът отговаря на SARS-CoV-2".


Имам ли COVID-19: кратък наръчник при симптоми - тук
За плана в България за ваксинирането срещу COVID-19 - тук
За издаването на направления за PCR тест за коронавирус - тук
Какво да (не) очаква COVID заразения от здравната инспекция - тук
Как работи системата на теория и практика при влошен COVID пациент - тук


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4700 Неутрално

  В България е страшно да се разболееш. Зака те огромно чакане при личен лекар, специалист,ЛКК за болничен и прочие ГЕРБерски недомислици и откровени простотии.
  Понякога и да не си болен ще се разболееш
  Сега наистина ЛЛ имат право да дават направление за тест но незнайно защо още не могат да назначат снимка.
  За болничен след Квид ти трябва ЛКК, което си е сериозно изпитание

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2019 Неутрално

  Полезно събиране на информацията на едно място

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 3. 3 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Като се скача в дискотеките - ОК ,а?
  После " копрайм"?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално


  Дневник така и не успя да научи името "Университет Джонс Хопкинс (Johns Hopkins University)" и продължават с тоз "Джон".

 6. 6 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Пълни глупости при това вредни глупости. Не познавам човек, който да е развил симптоми и "филма да е свършил" за една седмица, а вече има доста хора които го изкараха. Както писах и преди, две седмици човек си е болен а десетина дена си прави температура, може и да не е висока но си има. Да си възвърне силите и кондицията отнема до 4 седмици а симптоми като дразнене и сухота в гърлото и храчки продължават и след това.
  Защо са вредни ли? Ами защото като не се оправи за седмица (а той не се оправя) човек почва да се паникьосва че влиза във втората серия и болницата и фаянс косата идват, звъни се на бърз помощ и прочие, без реално да е нужно

 7. 7 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2177 Весело

  Как какво , ами ставаш бройка , обгрижват те с внимание , всички се вълнуват за теб.......кога си видял към себе си такова отношение ?! Важното е , че щом питаш , значи си запазил самообладание и още си потенциално здрав......

 8. 8 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  Ха доброто!
  Разбрахме че докторите още много неща не знаели.
  Да се починало и пиеса вода повече. Мангъров поне казва чайчета и супички.
  ДжонС Хопкинса сметнали сто 1% от техните данни умирал. Значи 1 на 1000 реално се гътва. С предимство са стари, болни и пр.
  Разбра се че пак няма да се живее вечно дори и да се ваксинираш.
  Дедо Дарвин си глади брадата на небето и ни се чуди на акъла...

 9. 9 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 20 Неутрално

  Голямо набиване в Главите на Хората, че са "Болни" от нещо което се нарича "Телевизионен Вирус". Толкова Старание да го Инсталират в Мозъка на Човека на ден ПО 100 пъти Облъчени от всякъде и на това му се Казва "Спасение" и Грижа. А Човека явно вече губи Способността си да Прецени и да Осмисли Поведението на Политиците, Медиите, Медиите и Интернет ТРОЛОВЕТЕ а само" Ако" се Опита да Мисли.

 10. 10 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  1% от 7 млн са 70 хил. - което си е цифра.

 11. 11 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":

  Ербап може да го даваш едва след като ти и твоите близки изкарате ковида.

 12. 12 Профил на chegobara
  chegobara
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Не бе, има си го, кофти е, не е грип, ако се разболеете ще ме разберете, но трябваше ли да сриваме икономиката? Може ли да се бори въздушно-капкова инфекция със сегашните мерки? Трябваше ли да местим онкоболни с положителна проба в инфекциозното, където си умират от рака без грам симптоми на инфекция, и накрая да пишем умрял от ковид? Трябваше ли да се отнасяме с вируса, все едно е ХИВ? Защото точно така се отнасяме в момента - от ПЦР тестове, до обявяване на хора без симптоми на инфекция за болни, това е методика за ХИВ, понеже той така работи - дълго време безсимптомен, инфектира все повече имунната система... А ковид не е това. Ковид минава и заминава.
  Това са правилните въпроси според мен.
  Иначе за вирус лекарство няма, пиеш повече вода, вит Ц, парацетамол и толкоз. Също с антибиотиците има 2 положения - хора, които ги гълтат при всяка инфекция, че даже ядат бактерии в хапче след това, за да си "възстановят флората", а то така не става и затова боледуват много често. Другите са като мен, за последните 10 години съм пил антибиотик 1 път - протече ми чучурината от една мацка, и 1 път в системата, защото карах варицела тежко в болница, и имаше пъпки с гной - демек бактерии...
  Начи такива положения пих един не сработи, изписаха ми втори, трети, въобще не трябва да има - ефектът трябва да още след първия ден, иначе влизате в горното положение и ви се е.... мамата.
  Но това е и последица от факта, че едно време пишеха АБ за 3 дни.
  Та пийте си ракията, не ви желая да ви хване ковида, има го, и е гаден, странен, но важното е да се кефиш на живота, а не при всяко разболяване да тъпчеш химия и да чакаш да умреш.

  всичко е суета, Боку ни обра
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#5] от "Нинов":


  Дневник така и не успя да научи името "Университет Джонс Хопкинс (Johns Hopkins University)" и продължават с тоз "Джон".

  Те как се ебават с нашите имена.

 14. 14 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нинов":

  1% са от измерените носители.
  Те реално са 5-10 пъти повече, което ще рече 0.1-0.2% от популацията или говорим за около 10 000 "жертви" в огромната част много възрастни с много бележки, които по принцип дават фира по време на грипа. И е почти сигурно че повечето от нас ще си отидат от някой грип в когато ни дойде времето.
  Ако броиш тотална загуба на вкус, мирис е лека температура май повечето покрай мен го изкарахме
  Изобщо не ни е хрумнало да ходим на какъвто и да е тест. Нормално поограничихме контактите за около седмица.

 15. 15 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Ке се мре баце

  Горд българин с три години стаж в Испания .Вече в България и занимаващ се с крипто валути .
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#14] от "k_":

  Цъ.
  От досега установените десетки милиони в световен мащаб смъртността е твърдо 5%.
  Джонс Хопкинс разширява множеството (кръга) и вкарва неустановените заразени и стига до 1%.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#11] от "Нинов":

  И тогава не можеш. Изкарал си ОК но дали няма пак да се заразиш не е ясно а и дали не ти е дало някакви трайни отражения...възпаления на кръвоносни съдове, бъбреци, дробове....

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#16] от "Нинов":

  Откъде ги изрови тия 5% като дори сайта на руснака с неговата странна методика уърлдоненам си кво си слезе на 3%.
  70000 означава да пишат на ковида по 200 човека в продължение на 1 година от тук нататък.
  Това може да се случи само в мкрите сънища на ген. Годжи. Дори и в Бергамо където уморена маса народ в пониката си цялата дандания трае 1 месец.

 21. 21 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#20] от "k_":

  Да прав си - 3% са умрелите

  45,865,439 (97%)
  1,525,547 (3%)

  През Първата световна война България губи 4% от населението си на фронта.

 22. 22 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#8] от "k_":Ербап може да го даваш едва след като ти и твоите близки изкарате ковида.
  —цитат от коментар 11 на Нинов


  Или като мене - стриктно спазваме Мерките.
  Стадиони, дискотеки, пейки в парковете - далеч!
  Плътно стоене вкъщи , четене на " Шок" , слушане редовно на НОЩ.

  Що да не сме ербап, какво може да ни се случи?
  Спазваме Мерките!

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":

  Там откъдето го гледаш процента беше 20-30 преди няколко месеца.
  С увеличаване на бройките спада до 3 сега но все пак са тествани само стотина милиона а популацията е 7 милиарда.
  След като изтестват всичките 7 милиарда ще падне до 0.2%. Щом предпочитате така на пръсти да ви се обясняват тия зависимости.
  Като ги гледам тия откачалки от СЗОто май няма да мирясат докато не тестват поне половината човечество.
  Луд умора няма ама защо на наш гръб.

 24. 24 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":

  Спазването на мерките не е гаранция и повод за ербапстване.
  Но все пак дава възможност първо големите ербапи да си минат по реда и съответно да получат одобрение от Дарвин или не.

 25. 25 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  У нас ако прйвят по 10000 писиара всеки ден на уникални човеци за една година ще изместват половината население.
  Ще го намерят в 6-7000 починали възрастни хора с тежки бележки.
  Ако продължават с историите си в стил Бергамо общата смъртност ще е с около 20-30% или 20-30 000 души повече от обичайно представящи се 100000 човека годишно в българия всяка година.

 26. 26 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2151 Неутрално

  До коментар [#23] от "k_":

  Не да изтестват всичките 7 млрд., а да установят 7 млрд. души с ковид, което е невъзможно, защото при 70% вирусът ще направи чупензихаген.

  В момента най-голяма смърност в света има в Северна и Южна Дакота.
  Понеже са слабо населени , далече от Ню Йорк, слушащи Тръмп и локалните политици, те не са спазвали каквито и да е мерки.
  Наравили са рокерски сбор с 400 хил. участници..... и сега съответно се сблъскват с дарвинизъмъ.

 27. 27 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3353 Неутрално

  До коментар [#26] от "Нинов":

  Очаквах повече капацитет в разбирането.
  Нали установихме, че "смъртността" зависи от частта опробвана от цялото.
  А ти взе да ми плещиш за тръмп и политики мерки и пр. Глупости.
  Мерките както се убедихме вече зависят от фантазията и креативността на парите около изтрещелите политици.
  Защото мерките имат само пиар ефект пред уплашената част на популазията.
  Нищо друго.
  Когато сега уплашените проумеят че са се гъбаркали с тях не искам да съм политик в този момент.

 28. 28 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#22] от "simChо":Спазването на мерките не е гаранция
  —цитат от коментар 24 на Нинов


  Мангъровщина - чист вид!!!
  Мерките НЕ ДЕЙСТВАТ, А? Не са били гаранция?

  НЕ Е ГАРАНЦИЯ, АКО ГИ СПАЗВАМЕ СТРИКТНО И ОТДАЛЕЧЕ ИЗБИКАЛЯМЕ ДИСКОТЕКИ .. ???

  Какво ли още няма да ви накарат да лъжете ..

 29. 29 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  .. далече от Ню Йорк, слушащи Тръмп и локалните политици, те не са спазвали каквито и да е мерки
  —цитат от коментар 26 на Нинов


  А тука ще се съглася.
  Ню Йорк - всеки знае - е център на Просветата и на Мерките !

  Където е далеч от него - е невежество и мангъровщина.

  Ярък пример за неглижиране и отдалечаване от Ню Йорк - случка от тръмпова Америка .
  Иде реч за некакъф Джордж Флойд от Минеаполис .
  -----------------------------
  Coronavirus deaths and those of George Floyd
  George Floyd was infected with COVID-19, autopsy reveals
  Autopsy report: George Floyd had COVID-19
  -------------------------------
  Заразен с Ковид-19 - не спазва самоограничения , джитка насам-натам надрусан , няма никаква маска и не му пука , ходи вечерта да си купува пиячка с некви 20 долара там , отива близо до полицаите.
  "Не мога да дишам" !
  Ми не можеш зер , то оставаше и да можеш .

  Ковид-19 , Бро!
  Било "леко грипче" , а ?

  И ако си служител на реда , или си в магазин , или си таксиджия , или просто си жител на Минеаполис - как ще се опазиш от такива , като Джордж Флойд ?

  А се намериха хора - даже и в София - да приемат подобно поведение , да издигат Джордж Флойд за знаме!
  Па влизат и в паркове ..

  Смятай!

 30. 30 Профил на stefan_b
  stefan_b
  Рейтинг: 249 Неутрално

  в провинция Бергамо само за два месеца са умрели допълнителни 0,6%
  —цитат от коментар 17 на fkp35648O73


  Важното е, че в Бергамо бяха забранили маските в болниците и с това запазиха психиката на хората.

 31. 31 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1480 Неутрално

  Пълни глупости при това вредни глупости. Не познавам човек, който да е развил симптоми и "филма да е свършил" за една седмица, а вече има доста хора които го изкараха. Както писах и преди, две седмици човек си е болен а десетина дена си прави температура, може и да не е висока но си има. Да си възвърне силите и кондицията отнема до 4 седмици а симптоми като дразнене и сухота в гърлото и храчки продължават и след това. Защо са вредни ли? Ами защото като не се оправи за седмица (а той не се оправя) човек почва да се паникьосва че влиза във втората серия и болницата и фаянс косата идват, звъни се на бърз помощ и прочие, без реално да е нужно
  —цитат от коментар 6 на uq


  Не знам за други вируси да е имало толкова инструкции да се самонаблюдаваш изкъсо, все едно си хипохондрик. Обикновено човек не обръща внимание на дребния дискомфорт и си продължава с живота. Досега дори децата на третия ден ги изритваха да си ходят на градина, е, малко с "остатъчни" кашлици и симптоми, ама то са деца, те си боледуват. И сега изведнъж сезонната настинка се поставя под лупа, всеки пъшка за температура 37.2 (оная, дето при мъжете боли колкото раждане)...реално ако се замисли човек, в минали години тия неща ги караш на крак, с малко повече кафе, ако ти е отпаднало. Че то досега на кого ще се случи да се влачи болен по месец...за жена е невъзможно, стягаме се и на третия ден пак в мелето, иначе ще те обявят за симулантка и мърла...

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Важното е, че в Бергамо бяха забранили маските в болниците и с това запазиха психиката на хората.
  —цитат от коментар 30 на stefan_b


  В Бергамо са безкрайно далече от Ню Йорк - този център на Мерковостта ..
  От къде да знаят, как е правилно?

  Вятър ги вее тях, на бял кон!
  За Бергамо хайде въобще да не говорим!

 33. 33 Профил на m G
  m G
  Рейтинг: 8 Неутрално

  не знам какво следва ако пипнеш ковид обаче знам че откакто започнаха масово да използват ремдесивир и буда не спира да се хвали как имало достатъчно от него, излезнахме на 1 място по смъртност и смъртните се увеличиха от 2.5 % на 5%... дали се използва от други държави немам идея но наште калинки продължават да ползват препарат който сзо е отхвърлила и да плащат десетки милиони. знам също и че умират над 70% от приетите в интензивно - за сравнение глобалния процент е 50 така че за какво става дума е отвъд мен

 34. 34 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 143 Неутрално

  хипохиндиите вече изичсляват трескаво проценти колко ше излетят в космоса,,,1% от 7 милиона били 70 000... баси амебите - гадателки

 35. 35 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Предстои болнична обиколка до намирането на свободно стълбище.

 36. 36 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 723 Неутрално

  https://www.evms.edu/covid-19/covid_care_for_clinicians/ - Дневник, вижте протокола тук. Конкретно частта с витамините, имуностимуланти и прочее. БГ тв доцентът май може да е малко назад от световните тенденции.... Да не говорим, че този протокол има лекарства, дето тук не сме ги и чували, а други са за животни, докато там ги има на таблетки за хора...

 37. 37 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нинов":

  В "Црна маца ,бял мацок" , циганина дето купи еленските рога за да ги продаде за пет марки каза :"Тва е инвестиция- един чифт рога - пет марки . Един милион чифта - пет милиона марки.

 38. 38 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  До коментар [#10] от "Нинов":

  В "Црна маца ,бял мацок" , циганина дето купи еленските рога за да ги продаде за пет марки каза :"Тва е инвестиция- един чифт рога - пет марки . Един милион чифта - пет милиона марки.

 39. 39 Профил на sfl32583434
  sfl32583434
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#21] от "Нинов":

  4% от младите и здравите и икономиката е вървяла... коронката прибира стари и основно болни, а затрихме бъдещето...

 40. 40 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Полезно четиво

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK