Ваксините срещу COVID-19: на какво разчитат и как работят, за да предпазят

Ваксините срещу COVID-19: на какво разчитат и как работят, за да предпазят

© Associated PressСедем са ваксините срещу COVID-19, които са в напреднал етап от разработването и с които Европейската комисия има споразумения за доставки, в случай че бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Засега Народното събрание е одобрило участието на България в предварителните договорки при четири от тях, а здравните власти твърдят, че не е проблем да бъдат добавени и останалите три на следващ етап.


Засега неизвестните около ваксините продължават да са повече от яснотите: коя от тях за коя възрастова група е подходяща; какви може да са страничните ефекти; какъв имунитет създават; подходящи ли са за хора с хронични заболявания и редица други. Отговори на тези въпроси се очакват от т. нар. характеристика на продукта, когато препаратите за имунизация са готови за пускане на пазара.


На този етап обаче е възможно вече да се обясни на какъв принцип са разработени ваксините срещу COVID-19. "Дневник" се обърна към д-р Цветелина Великова (имунолог) и проф. Радостина Александрова (вирусолог в Българската академия на науките), за да обяснят на достъпен език принципа на действие на очакваните препарати, с чиито производители Европейската комисия има предварителни споразумения. Отговорите им са публикувани с минимална редакторска намеса.


РНК ваксините
Ваксината, разработена съвместно от "Пфайзер" (Pfizer) и "БиоНТех" (BioNTech), както и препаратите на "Модерна" (Moderna) и на "КюрВак" (Curevac) са т. нар. РНК ваксини. Цялото име на този вид имунизация е "иРНК, покрита с липиднинано частици".


Една от главните функции на рибонуклеиновата киселина (РНК) е копирането на генетична информация от ДНК (дезоксирибонуклеиновата киселина) и превръщането ѝ в белтъци. При поставянето на ваксината в организма се въвежда информационна РНК (на английски messenger RNA - mRNA), която носи информация за синтез на конкретния белтък от вируса, срещу който трябва да бъде насочен имунният ни отговор. В случая, това е т. нар. шипче - структура от повърхността на SARS-CoV-2, чрез която той се свързва с клетката и навлиза в нея. В клетката, носената от тази РНК молекула информация, ще се преведе и ще се синтезира въпросният белтък, който ще бъде разпознат от имунната система и срещу него ще се изгради имунен отговор. Той ще остане като памет в организма, която при среща с реалния вирус бързо ще се "самосезира" и ще реагира, за да предпази съответния човек.


Ваксините срещу COVID-19: на какво разчитат и как работят, за да предпазят

© Associated Press


РНК молекулите са изключително уязвими и лесно може да бъдат разрушени в организма. Затова се поставят в специални носители - в случая това са наночастичките (липозомите), които пазят РНК и осигуряват безпрепятственото ѝ достигане до крайния адрес в организма - клетките.


Уязвимостта на РНК молекулата е причина ваксините да се съхраняват при толкова ниска температура: -70°С в единия от случаите (ваксината на "Пфайзер" и "БиоНТех" - бел. авт.). Другата ваксина е допълнително стабилизирана, което позволява да се съхранява при -20°С (ваксината на "Модерна" - бел. авт.).


Може ли РНК ваксината да причини генетични промени в човешкото тяло четете тук.


Векторно базирани ваксини


Ваксината, разработвана съвместно от "Астра Зенека" (AstraZeneka) и Оксфордският университет, както и препаратът на "Янсен" (Janssen) - фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson, са т. нар. векторно базирани ваксини. Тези ваксини използват вируси (наречени вектори), които са променени така, че не могат да предизвикват заболяване. Най-често за вектори се използват аденовирусите, които причиняват леки респираторни заболявания, безопасни за човека, наричани общо "настинка".


В тези вируси-вектори е вградена информация за производство на даден протеин на причинителя, срещу когото е ваксината. Пример за такава ваксина е тази срещу ебола и някои ваксини против грип.


Чрез векторите ваксините доставят информация за производство на шипчестия протеин на SARS-CoV-2 (вирусът, причинител на болестта COVID-19 - бел. авт.) в човешките клетки. Този протеин се произвежда и срещу него се образува имунен отговор. За борбата срещу коронавируса е избран подход без репликация на вируса - т.е. вирусът не се размножава в клетките, което означава, че ваксиналният антиген ще бъде създаван само при първото навлизане вируса-вектор в клетката.


Този вид ваксини имитират силно естествена инфекция с определени патогени, особено вируси. Това е и едно от големите им предимства: предизвикат силен клетъчен имунен отговор, както и производството на антитела.


Адювантна рекомбинантна ваксина


От този вид е ваксината, разработена от "Санофи" (Sanofi) и GSK, както и ваксината на "Новавакс" (Novavax). Рекомбинантните ваксини съдържат протеин, който е произведен чрез рекомбинантна технология. Пример за рекомбинантна ваксина е тази срещу хепатит Б.


Технологията включва производство на белтък - в случая шипчестия протеин, но извън човешкия организъм. Използват се клетъчни култури, на които се подава информация какво да произведат. След което този протеин се отделя, пречиства и заедно с адювант се използва във ваксината.


Адювантите са вещества, които усилват имунния отговор и така помагат на ваксините. Една от кандидат-ваксините (тази на "Новавакс") съдържа адювант, за който се предполага, че ще направи възможно прилагането ѝ при HIV позитивни хора.


Комбинацията от антиген, който е белтък, заедно с адювант, е добре установен, ефективен и безопасен начин да се създаде силен имунен отговор срещу вируса SARS-CoV-2.


Какво е спешно одобрение и гарантира ли безопасност - тук
Какво да очакват хората, получаващи ваксината на "Пфайзер"/"БиоНТех" - тук
За плана за ваксинирането срещу COVID-19 в България - тук
От Ухан до България - еволюцията на COVID-19 - тук


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (63)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Нищо не предпазват! Визионер Бибитко предвижда трета вълна.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  Естествено ваксините акъл не дават. А не обиждай Бибитко, че още четири години най-малко ще трябва да го търпиш.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Убеждават ни да се ваксинираме след информирано съгласие, а не могат да убедят специалистите, че трябва да одобрят ваксините.
  Да се чуди човек...

 4. 4 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  ГЕРБ не спи. Трета вълна. Ковид-20.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2712 Неутрално
 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Убеждават ни да се ваксинираме след информирано съгласие, а не могат да убедят специалистите, че трябва да одобрят ваксините.Да се чуди човек...
  —цитат от коментар 3 на yavooor


  Не се чуди, Бибитко отдавна е разбрал, че матрЕалът тук е лош, и още от Брюксел ни съобщи за третата вълна. Бибитко-визионер!
  Като че ли е имало случаи сезонният грип ни е прескачал по някоя година?

 7. 7 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#1] от "historama":

  По-скоро Кристин Лагард така била казала, а той я бил чул и за това щяло да е така. Ама при неговите познания по английски, може жената да е споменала за мерки на ЕЦБ, а Боцко да е решил, че идва втора вълна

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  Да разчита може само съзнателно и разумно същество. Ваксината няма разум и не може да разчита. Заглавието кърти мивки.

  мурзилка
 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Весело

  Мангъра вчера е дал поредното "компетентно" мнение, този път за ваксините, за онкогенния им потенциал, за злокачествени трансформации в човешката клетка и т.н., което е предостатъчно за неговите фенове, за да не се ваксинират...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мангъра вчера е дал поредното "компетентно" мнение, този път за ваксините, за онкогенния им потенциал, за злокачествени трансформации в човешката клетка и т.н., което е предостатъчно за неговите фенове, за да не се ваксинират...
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  а ти убеден ли си вътрешно, за да се ваксинираш? Класическият вариант е леко неразположение, но........!

 11. 11 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1302 Весело

  а ти убеден ли си вътрешно, за да се ваксинираш? Класическият вариант е леко неразположение, но........!
  —цитат от коментар 10 на historama  Аз гледах клипче в интернет на което ваксинират папая и след три години и се отключи автоимунно заболяване и стана манго! Тия ваксини си играят с гените на хората! :)

 12. 12 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Весело

  Мераклиите - ако има изоПщо такива - да се ваксинират с

  РУСКАТА ВАКСИНА трябва да са наясно че

  ДВЕ СЕДМИЦИ ПРЕДИ и

  ШЕСТ СЕДМИЦИ СЛЕД ваксинирането с руската ваксина

  НЕ ТРЯБВА ДА ПИЯТ АЛКОХОЛ

  А ТРИ ДЕНЯ СЛЕД ваксинацията

  НЕ ТРЯБВА ДА СЕ КЪПЯТ

  Това не е шега е ИСТИНКО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ

  с което предупреждават мераклиите

  за ваксиниране с руската ваксина

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3435 Весело

  До коментар [#10] от "historama":

  Единственото в което съм убеден е, че трябва да се поддържам в перфектно състояние, за да може тялото ми да издържа на огромните натоварвания на които го подлагам...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Има една единствена ваксина срещу Корона вируса. Нарича се труд, работа, бачкане. А ако не ви се работи....

  Нали знаете какво представлява ваксинирането? Заразяване с минимално количество вируси, за да се постигне имунитет. Ама там е работата, че при Корона вируса няма такова нещо като минимално количество. Успех във ваксинирането!

  :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#3] от "yavooor":

  Колко според теб човека разбират на света разбират от реактивни двигатели ? Аз лично предполагам, са няколко хиляди: пилоти, автомеханици, научни работници работещи по такива разработки и любители.
  Колко от тия няколко хиляди са способни да конструират такъв двигател наистина ? Според мен са няколко стотин човека, със сигурност имат и такива, които могат ама никога не са пробвали, т.е. те не влизат в бройката.
  Колко от тия които могат да конструират такива машини, могат да измилсят и конструират ракетен двигател ?
  За мен това са няколко десетки човека. В този ред на мисли, всички изброени преди, са наясно как горе-долу работи един ракетен двигател, но нямат знания за детайлите на една такава система...
  Разбира се един човек, който знае как се конструира ракетен двигател, няма да го направи сам, а ще работи в екип от други специалисти (в техните си области: химици, физици, стоманолеари ... ).
  Сега си представи, как някой телевизионен специалист, не зависимо каква диплома има и какъв опит в медецината, обяснява и твърди, че знае как работи една от изброените ваксини ? Ваксини, които са 7 на брой, ако зад всека от тях стоят по 2-3 човека, които наистина са работили за създаването им и са сътрудничили с още 10-15 човека специалисти, то това означава, че общата бройка на хората разработили тези препарати, може да бъде събрана в един киносалон. И никой извън този киносалон, не може да претендира, че знае как работят ваксините... Ако беше така, то нямаше да имаме 7 ваксини, а може би 70 000.

 16. 16 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Айде стига с коментари за руската ваксина. Количествата в които я произвеждат са такива, че ще им трябват 5 години докато ваксинират собственото си население. Няма какво да се обсъжда несъществуващ вариант.

 17. 17 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  До коментар [#14] от "EU defender":

  Тъп си кат' неделя.

 18. 18 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1464 Неутрално

  До коментар [#15] от "slon":

  И тия които ги правят не знаят 100% кое как работи. Да, знаят повече от теб, но ако знаеха достатъчно нямаше да има нужда от проба-грешка, т.е. нямаше да има нужда от изпитания.

  мурзилка
 19. 19 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каквато и да е ваксината, само идиот би я използвал без да е преминала успешно всички фази на изпитание, които отнемат около 5 години общо.

  В настоящият момент нито една не е доказано безопасна и ефективна. Което прави цялото упражнение по ваксиниране безсмислено и рисковано.

  Фарма компаниите го знаят, затова подписват споразумения да не бъдат съдени при проблеми.

 20. 20 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Колеги, дайте първо да си набухаме ваксинити и после ще обсъждаме колко са ефективни, какъв имунитет създават и дали и какви странични ефекти имат. Медицина 2020

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 21. 21 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 738 Любопитно

  Каквато и да е ваксината, само идиот би я използвал без да е преминала успешно всички фази на изпитание, които отнемат около 5 години общо. В настоящият момент нито една не е доказано безопасна и ефективна. Което прави цялото упражнение по ваксиниране безсмислено и рисковано.Фарма компаниите го знаят, затова подписват споразумения да не бъдат съдени при проблеми.
  —цитат от коментар 19 на eston


  Дори и така да е, хората които са в рискова група с висока смъртност е по-добре за да могат да се върнат към нормално съществуване, вместо да се самоизолират от страх.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73, hope
 22. 22 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Убеждават ни да се ваксинираме след информирано съгласие, а не могат да убедят специалистите, че трябва да одобрят ваксините.Да се чуди човек...
  —цитат от коментар 3 на yavooor


  То съгласието не може да бъде информирано, понеже за да те информират за потенциални странични ефекти те самите трябва да ги знаят.

  А те не ги знаят, понеже това са експериментални ваксини на 5 месеца. По-скоро е отказ от претенции при щети, не информирано съгласие.

 23. 23 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дори и така да е, хората които са в рискова група с висока смъртност е по-добре за да могат да се върнат към нормално съществуване, вместо да се самоизолират от страх.
  —цитат от коментар 21 на Петърчо


  Не съм против, не факт че се опитват да ги пробутат дори на деца, което е престъпление.

  Това всъщност е проблема, говори се за 70% покритие, което би създало "колективен" имунитет но това е лъжа, защото ваксините не предотвратяват заразяването. Няма изследвания за това, няма доказателства. Долна, нагла лъжа.

  Иначе, кой с каквото иска да се ваксинира, стига да си носи последствията само той.

 24. 24 Профил на eston
  eston
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Колеги, дайте първо да си набухаме ваксинити и после ще обсъждаме колко са ефективни, какъв имунитет създават и дали и какви странични ефекти имат. Медицина 2020
  —цитат от коментар 20 на Darcas


  Доктор Менгеле се върти в гроба от завист. Само да се беше родил 100 години по-късно...

 25. 25 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Реалността е, че нито една от ваксините не е преминала стандартния набор от тестове. Самите им създатели, както и здравните власти в отделните държави нито го крият, нито го отричат. На практика, последният етап от тестването ще се проведе "в реални условия", като тестовите обекти ще са хилядите хора, които вече се ваксинират. Положението е извънредно и мерките са крайни. Няма как. Добрата новина за редовите граждание е, че докато се мине през всички рискови групи и професии с предимство, при това в много държави с голямо население, реално ще има доста информация как работят наистина, преди да достигнат до нас. Но това няма да промени позицията на "умниците". Дори да няма нито едно доказателство за странични ефекти, те ИМАТ МНЕНИЕ. Лайтмотивът на нашето време - всеки тъпунгер има мнение, платформа да го изрази и поне 10 други тъпунгера, които да му пригласят, за да се чувства значим.

 26. 26 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Могат да Ви "Предпазят от Това да сте Човек. Защото Видимо Забравихте, че сте Хора и решихте, че може да се" пазите "с Цената на Детския Живот и Бъдеще. А Как Ви" Пазят "само Всеки Ден само Информация за" Смърт "и то Десетки пъти на ден. Явно Имате Изкривено Схващане за "Грижа ". Утре ще Мрете от тази "Грижа" и. Изкривяване чрез Психоза и Страх спрете Телевизионния Вирусен Сериял "Пандемия" и ЖИВЕЙТЕ не сте Безсмъртни но Можете да Бъдете Щастливи. Живей Днес" Утре" ще е Късно. Живота не Чака той Изтича.

 27. 27 Профил на lividum
  lividum
  Рейтинг: 244 Неутрално

  А чипът в руската ваксина те кара да сънуваш Путин на кон, Путин на риболов и Путин гол до кръста, което хич не е малко.

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3499 Неутрално

  Айде стига с коментари за руската ваксина. Количествата в които я произвеждат са такива, че ще им трябват 5 години докато ваксинират собственото си население. Няма какво да се обсъжда несъществуващ вариант.
  —цитат от коментар 16 на petiopit


  Те за тяхното собствено население пет пари не дават

  Гнусното е че се опитват да си пробутват НОВИЧОКА в УКРАЙНА и в трети

  страни и да приберат някой и друг долар или евро за него

 29. 29 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Убдеден съм да не се ваксинирам!

 30. 30 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 54 Неутрално

  До коментар [#9] от "hamiltonf":

  Къде? Искам да го прочета. Досега най-компетентно се изказва.

 31. 31 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#15] от "slon":

  Тук може би бъркате с фокуса - не този, който е най-вътре в нещата ги разбира най-много. Тези, които са най-вътре са едни коне с капаци, които си гледат някакви техни дребни и съвсем специфични неща, които нямат общо с разбирането на целия процес, действие и т.н. То това е собствено и опасното.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 9 Неутрално

  А СЪПРУГАТА НА БОЕЦА ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ,В ТЕЖКО СЪСТОЯНИЕ, Е ОТХВЪРЛЕНА /?????!!!!/ ОТ ВСИЧКИ СОФИЙСКИ БОЛНИЦИ.!!!!
  ВЛАСТТА ИСКА ВЕЧЕ ДА УБИВА.
  В БОЛНИЦИТЕ НЯМАЛО МЕСТА,А ТИКВАТА КОПАЕ ЛИ,КОПАЕ КАНАЛА НА ПУТИН С БЪЛГАРСКИ ПАРИ...

 34. 34 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Интересно четиво е годишният доклад на Biontech (партньора на "Файзър) за Комисията по ценните книжа и фондовите борси на САЩ, особено „Рисковите фактори“ (с. 8) за инвеститорите в компанията, например:

  - Biontech губи стотици милиони евро всяка година, откакто е основана през 2008 (с. 8).
  - „Никаква имунотерапия с иРНК не е била одобрена и може никога да не бъде одобрена. Разработването на лекарства на базата на иРНК включва съществени клинични развойни и регулаторни рискове заради новата и безпрецедентна природа на тази нова категория терапевтични средства“ (с. 15).
  - „Нашите продуктови кандидати може да не действат така, както се цели, може да причиняват нежелани странични ефекти или да имат други свойства, които забавят или пречат на тяхното регулаторно одобрение, ограничават комерсиалния профил на одобрения лейбъл или водят до значителни отрицателни последици след пазарното одобрение. ...Неадекватна подготовка в идентифицирането или управлението на потенциалните странични ефекти на нашите продуктови кандидати може да доведе до нараняване или смърт на пациенти. Всяко от тези събития може материално да засегне нашия бизнес, финанси и перспективи“ (с. 16).
  - „Ако извършим определени материални нарушения и не можем да ги коригираме (ако такова нарушение е лечимо), трябва да изкупим обратно дяловете във фондацията „Бил и Мелинда Гейтс“ (с. 47).
  - „Ако ние или нашите трети страни доставчици не успеят да се съобразят с екологичните, здравните и свързаните с безопасността закони и регулации, може да ни наложат глоби и наказания или да се стигне до разходи, които да повлияят върху нашия бизнес“ (с. 65).

  И още много други признания, които по думите на адвоката по човешките права Маркус Хайнц показват, че компанията не продава това, което се рекламира в мейнстрийм медиите.
  https://t.me/Haintz/2469

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 35. 35 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  Мераклиите - ако има изоПщо такива - да се ваксинират сРУСКАТА ВАКСИНА трябва да са наясно че ...
  —цитат от коментар 12 на Hawaii


  Който търси политическа имунизация с руски боклуци, да заминава за Масква.
  Както е посочено в статията, ЕС ще има максимум седем предложени за одобрение ваксини:
  Три РНК ваксини - Pfizer и BioNTech, Moderna и на Curevac; 
  Две векторно базирани ваксини - на AstraZeneka и Оксфордският университет и на Janssen - фармацевтичното поделение на Johnson & Johnson;
  И две рекомбинантни - на Sanofi и GSK и на Novavax.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 36. 36 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2417 Весело

  Мангъра вчера е дал поредното "компетентно...
  —цитат от коментар 9 на hamiltonf


  До кога ще търпим мангъровщината в българския футбол...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 37. 37 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  То съгласието не може да бъде информирано, понеже за да те информират за потенциални странични ефекти те самите трябва да ги знаят.
  —цитат от коментар 22 на eston


  Това важи ли и за съгласието след информирането, че при прилагането на ваксината се поема определен риск?

  Мараба, С-ДС доносници!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Инфото за ваксините ми прилича на инфо от цигарена кутия.........мда

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2089 Неутрално

  Освен другото Проектът Корона е и политически...

  Защото, според Проектът Корона, има демократични, десни и пазарни ваксини, за разлика от диктаторските, левите и непазарни ваксини.

  Мен, ако ме питате, ако короната е толкова страшна - няма значение дали ваксината е демократична или диктаторска.
  Но ако НАЙ-ВАЖНИЯТ критерий е ваксините да се делят на демократични и диктаторски, то сл. короната е грип.

 42. 42 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Проф. Кантарджиев (не че и на него вярвам 100%) препоръча алергичните хора да се ваксинират с "пептидна" ваксина. Тук не се споменава този термин, но, доколкото разбрах от четене в интернет, вероятно това е третият вид ваксина.

 43. 43 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 709 Неутрално

  [quote#35:"Рим"][/quote]

  "Астра Зенека" и Гамелия институт се кооперираха и започват да работят заедно. Целта е с една комбинация от двете ваксини да се получи по-добър и по-дълготраен имунитет.

 44. 44 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Любопитно

  И на това тук му е мястото:

  Белият дом нарежда на шефа на FDA да разреши ваксината на Файзър-Бионтек в петък или да подаде оставката си.
  https://www.adn.com/nation-world/2020/12/11/white-house-orders-fda-chief-to-authorize-pfizer-vaccine-friday-or-submit-his-resignation/

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 45. 45 Профил на pilgrim.epsylon
  pilgrim.epsylon
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Реалността е, че нито една от ваксините не е преминала стандартния набор от тестове. Самите им създатели, както и здравните власти в отделните държави нито го крият, нито го отричат. На практика, последният етап от тестването ще се проведе "в реални условия", като тестовите обекти ще са хилядите хора, които вече се ваксинират. Положението е извънредно и мерките са крайни. Няма как. Добрата новина за редовите граждание е, че докато се мине през всички рискови групи и професии с предимство, при това в много държави с голямо население, реално ще има доста информация как работят наистина, преди да достигнат до нас. Но това няма да промени позицията на "умниците". Дори да няма нито едно доказателство за странични ефекти, те ИМАТ МНЕНИЕ. Лайтмотивът на нашето време - всеки тъпунгер има мнение, платформа да го изрази и поне 10 други тъпунгера, които да му пригласят, за да се чувства значим.
  —цитат от коментар 25 на sylvester


  Търся 9 доброволци за пригласяне на горния. :)

 46. 46 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#18] от "Маршалов":

  Изпитанията на ваксината БЦЖ са доказали, че 1 на всеки 16 000 човека получава ясно изразени симптоми. Какви са те, нека сам намериш, но да отбележим, че въпреки тези си странични ефекти, ваксината се прилага...

 47. 47 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Не виждам защо трябва да се ваксинираме всички. Прекаралите инфекцията получават имунитет или не?

  Ако получават значи ваксинирането е излишно!
  Ако не получават как тогава една ваксина ще те предпази от вируса? Никак.

  Значи това ваксиниране има една единствена цел, да напълни банковите сметки на фарма концерните!

 48. 48 Профил на Ваксиниран Петърчо
  Ваксиниран Петърчо
  Рейтинг: 738 Любопитно

  Не виждам защо трябва да се ваксинираме всички. Прекаралите инфекцията получават имунитет или не?Ако получават значи ваксинирането е излишно!Ако не получават как тогава една ваксина ще те предпази от вируса? Никак.Значи това ваксиниране има една единствена цел, да напълни банковите сметки на фарма концерните!
  —цитат от коментар 47 на Dariya Koleva


  Че те и противогрипните ваксини се слагат преди сезона им, всеки сезон.

  Те хората, които прекарват гриповете тежко си слагат всяка година ваксина преди зимата. Същото ще е и със САРС-ков-2 ваксините, предполагам. Ще трябва да се подновява имунитета през определено време.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета и/или промити мозъци: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov, tsyrvulan, doctor.no, Храбър, lz73, hope
 49. 49 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  До коментар [#15] от "slon":

  И колко от разбирачите на ракетни двигатели са си монтирали такъв на личния си автомобил? Ако те не го правят, защо искат “моите пари” (осигуровките на всички и “бъдещето на децата”- държавния дълг) зорлем за тяхното си постижение?

  “Ако беше така, то нямаше да имаме 7 ваксини, а може би 70 000.”
  Ако не беше така, то нямаше да има живи хора - щяха да са измрели я от грип (с 20 налични ваксини), я от СПИН или от обикновен херпес или шарка. Нещо да сте чували за имунна система? И че тя не е серийно производство ... като една ваксина!?

 50. 50 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  До коментар [#46] от "slon":


  БЦЖ вируси ли бори или бактерии?
  А изпитанията на коя да е противогрипна ваксина или анти-папилома вирусните ваксини да са показали, че те създават пожизнен имунитет? Или имунитет поне за 20 години?

 51. 51 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Има ли вече публикации за страничните ефекти.

 52. 52 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  До коментар [#40] от "Рим":


  “Руските и китайските ваксини не представляват интерес за ЕС. ”

  Сиреч, “европейците” и поддържащите ги грантаджии като Вас, са толкова тъпи, че не могат да разберат чуждите иновации? Ако бяха умни, или щяха да разобличат измамниците (като Енрон, Артур Андересен), или да се възползват от (по-добрите) чужди решения.
  Уф забравих! Фанатиците чакат САЩисания си Господ да раздаде Санкции на гиярите.

 53. 53 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#25] от "sylvester":

  И как ще има Обратна връзка Господина от Мъдрево. Трябват години защото това не е развалено мляко та Веднага да се надрискаш. Ма другу си е да "Разясняваш" и хората да си цъкът +без да Разбират. Ти да не би да си купуваш гащи за два лева и после като не ти Харесват айде на Боклука. И няма основание за "Великата Ваксина" защото тя нищо не решава А Всъщност може би решава Геополитическа проблеми и Икономически.

 54. 54 Профил на bse17521826
  bse17521826
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#38] от "rkf46690675":

  Така е Италия се Продаде на Германия така, че да не играят клоунади.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Неутрално

  Хайде по-спокойно. В САЩ приоритетно ще бъдат ваксинирани 21 милиона здравни работници и 3 милиона обитатели на старчески домове. Предполага се, че това ще отнеме време и производствени мощности поне до арпил-май 2021. Масова ваксина ще бъде достъпна, пак в САЩ, към края на 2021. При такива мащаби ще има възможност да се контролира и продължителността на имунитета, и негативните реакции от ваксината.

 56. 56 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4147 Любопитно

  До коментар [#44] от "baba_zozolana":

  За Вас нещо интересно, макар и намерено в не особено предпочитан източник: съгласно британски изследвания на над 2,700 случая в 208 медицински пункта се оказва, че силно негативната до летална реакция при заболяване от Ковид-19 се причинява от 5 гена в човешкото ДНК -
  https://www.aljazeera.com/economy/2020/12/11/research-finds-5-genes-linked-to-most-severe-form-of-covid-19

 57. 57 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#56] от "daskal1":

  Благодаря! Да, още от лятото излизат съобщения за генетична предопределеност на тежката реакция при боледуване от ковид.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 58. 58 Профил на Зейфод Бийбълброкс
  Зейфод Бийбълброкс
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Има една единствена ваксина срещу Корона вируса. Нарича се труд, работа, бачкане. А ако не ви се работи....Нали знаете какво представлява ваксинирането? Заразяване с минимално количество вируси, за да се постигне имунитет. Ама там е работата, че при Корона вируса няма такова нещо като минимално количество. Успех във ваксинирането!:)
  —цитат от коментар 14 на EU defender


  В разрез с името което сте избрали в този форум, се изказвате като виден тръпист. Това което казвате е 100 процента невярно. Ваксината не е и никога не е била "минимално количество вируси". За ваша информация дори и един единствен вирус е достатъчен да се разпространи в тялото ви като превземе размножителните функции на клетките. Именно поради това "минимално количество вирус" е оксиморон, когато се използва за да опише ваксина.
  Ваксината е дезактивирани подобия на вируса срещу който изгражда имунитет. Тези подобия на вируса са такива че съдържат молекулите които присъстват в обвивката на реалния вирус, и които му позволяват да намерят свой преносител в клетъчната мембрана и така да проникнат в клетката и да индуцират неконтролируемо копиране на генетичния код на вируса.
  Ваксината по този начин успява да имитира вируса без да предизвиква такова експоненциално множене, и така провокира организма на ваксинираният да произвежда анти тела. А анти-телата са просто протеини които произвежда организма и които краищата има са такива, че се закачват за съответната молекула на конкретен вирус (тази която му позволява да премине клетъчната мембрана и да направи много копия на себе си) като така прави вируса инертен (сиреч, неспособен да влезе в клетката и дефакто безвреден).

  Създаването на дезактивирани подобия на корона вируса е именно задачата с която всички лаборатории работещи по въпроса се занимават с посените минимум 10 месеца.

  И накрая ще си позволя да споделя цитат от Лидвиг Витгенщайн: "Когато човек не може да каже нищо, тогава трябва да замълчи" (ориг: Wovon man nicht sprechen kann, darüber muss man schweigen.)

 59. 59 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2723 Любопитно

  До коментар [#58] от "Зейфод Бийбълброкс":

  “цитат от Лидвиг Витгенщайн: "Когато човек не може да каже нищо, тогава трябва да замълчи"

  А не може ли да попита вместо да мълчи като агне на заколение?
  Какво се случва с клетката (неврон, мускулна клетка на сърцето), когато “ваксината” (иРНК) я подчини да произвежда нещо си, което не отговаря на функциите на клетката? Клетката умира ли в едно с целия орган, изражда ли се (в тумор)?
  Каква е гаранцията, че ваксината ще “подчини” само Т-клетките в кръвната плазма и няма да блокира някой неврон? Колко време ще седи иРНК-та в клетката - докато умре клетката или друг антиген трябва да блокира “ваксината” за да не се блокират органите? Или тази иРНК ще стане част от клетката/органа в “мирно съжителство” както е с вируса на хепатита в черния дроб или херпесният вирус?

 60. 60 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В този форум направо вони от тръмпутинци и куроедовци. И все пак, Дневник, публикувайте повече материали за ваксините, ако трябва всеки ден. Дано това убеди повече хора.

 61. 61 Профил на sbk59434786
  sbk59434786
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В края на 2009 г. в Германия избухна скандал, когато стана ясно, че правителството на Меркел е купило 2 вида ваксини срещу свински грип: 50 000 дози Celvapan за политическия елит, медици от спешна помощ и военни, а втората (Pandemrix) - за народонаселението. Още в началото се знаеше, че Pandemrix предизвиква неразположение и странични ефекти, поради което организацията на личните лекари в Германия не я препоръча и настоя правителството да купи Celvapan. Като се разрази скандалът с двойния стандарт, правителството се оправда, че двете ваксини били равностойни, но никой не повярва.

  Само за информация. Преди години един от личните лекари (бивш към онзи момент) на Бил Гейтс каза в интервю, че нито едно от трите деца на Гейтс не е ваксинирано, понеже той не позволявал - били здрави и жизнерадостни и нямали нужда от ваксини.

 62. 62 Профил на vpt
  vpt
  Рейтинг: 27 Неутрално

  [quote#23:"eston"][/quote]

  Ами да, ваксините не предотвратяват заразяването - как да го предотвратят като има толкова бунаци (като теб) които няма да се ваксинират и като се заразят ше бъдат "достойни" приносители за да заразят и ваксинираните. Обаче последните няма да се разболеят, защото ваксината ще е изградила имунитет който ще убие заразата. Така че, никой не е лъгал, а ти нещо не можеш да разбереш кое как става.

 63. 63 Профил на slon
  slon
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#31] от "znaya":

  Вие сте крайно ограничена

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK