Положителен антигенен COVID тест ще води до поставяне в изолация

Положителен антигенен COVID тест ще води до поставяне в изолация

© Цветелина Белутова, КапиталДо края на седмицата се очаква становище на експерти в Министерството на здравеопазването дали резултатите от антигенните тестове за коронавирус ще бъдат приравнени на изследванията по PCR метода. Това стана известно от думите на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов след негово посещение в склад, където се съхраняват предпазни средства за работещите в здравната система, както и антигенни тестове.


Проф. Ангелов си остави вратичка, че "не бих искал да предричам какъв ще е резултатът" от работата на експертите, но все пак зададе очакването, че резултатите от антигенните изследвания за коронавирус, както и тестовете по PCR метода ще водят до задължителна изолация на хората с положителен резултат за 14 дни, а техните близки контактни ще бъдат под карантина за десет дни.


Това решение би било от значение за картината на COVID епидемията в България, защото сега положителните резултати от антигенни тестове - които се правят в болници, диагностично-консултативни центрове (бившите поликлиники) и от Спешна помощ - не фигурират в официалната статистика, която се представя всеки ден. Вследствие на това, че на база положителен антигенен тест може да се постави диагноза, но не и да се счита за официален резултат, изследваните по този начин формално засега продължават да не могат да бъдат поставени под изолация и се разчита на съвестта им да го правят.
В същото време от началото на ноември, когато започнаха по-разширено да се използван антигенните тестове, обобщаваните от Националния център по заразни и паразитни болести данни показват, че има постоянна тенденция за спад на направените PCR изследвания.


Седмичен графичен анализ на данните от Националната информационна система за COVID-19 в България

Седмичен графичен анализ на данните от Националната информационна система за COVID-19 в България


В понеделник министърът на здравеопазването обяви, че, резултатите от антигенните тестове няма да се нанасят със задна дата и досега не са попълвани в единен регистър. По думите му през следващите дни предстои да бъдат разпределени 1 млн. и 200 хил. антигенни тестове към болниците, центровете за Спешна помощ и регионалните здравни инспекции (РЗИ) в страната.


Колкото до ограниченията заради COVID епидемията, Ангелов засега не беше категоричен дали и кои ще отпаднат след 21 декември, защото окончателното решение зависи от цялото правителство. "Като министър на здравеопазването аз ще настоявам мерките да останат такива каквито са", каза Костадин Ангелов. Обяви, че според него нощните и учебните заведения трябва да продължат да бъдат затворени, но "предстои да се вземе решение за ресторантите и търговските центрове". Засега последно посочените влизат в списъка на места, чиято работа е ограничена заради епидемията.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK