Опасна ли е дехидратацията при COVID-19 и какви рискове крие

Това е . Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Опасна ли е дехидратацията при COVID-19 и какви рискове крие


Визитка
Д-р Трифон Вълков е инфекционист в Специализираната болница по инфекциозни и паразитни болести "Проф. Иван Киров". Заедно с колегите си той е в битката с COVID-19 от началото на пандемията. Оптимист е и вярва, че до края на годината ще се върнем към нормалния начин на живот. "Никой не може да води сам битката с COVID-19. Единствено, ако тя се превърне в общо дело, има реален шанс за успех", категоричен е д-р Вълков.


Д-р Вълков, как бихте определили ситуацията в страната в настоящия момент - повече песимистична или повече оптимистична по отношение на битката с COVID-19?


- Аз винаги съм бил оптимист по отношение на случващото се в страната и никога не бих си позволил да правя, особено в такъв момент, някакви песимистични прогнози. Гледам на нещата оптимистично и вярвам, че те биха се върнали към нормалния си темп на развитие до края на годината.
Д-р Вълков, дехидратацията на организма е характерна за част от пациентите, заразени с вируса SARS-CoV-2. Как се овладява това състояние в болницата?


- Овладяването е в зависимост от степента на дехидратация. Има таблици и показания, с които се съобразяваме. При първа и втора степен препоръките са да се провежда орална рехидратираща терапия, докато за хората, които са във втора към трета и трета степен на дехидратация, е задължително поставянето на венозни пътища и провеждането на парентерална рехидратация.


А възможно ли е това състояние да бъде овладяно в домашни условия?


- Разбира се. Коронавирусът не е от групата вируси, които основно протичат с диспептични оплаквания. Наблюдаваните при него подобни оплаквания, които водят до някаква степен на дехидратация, не са с толкова тежко проявление, както да речем при ротавируса. При COVID-19 степента на дехидратация е първа и максимум втора степен, а това позволява провеждането на адекватна рехидратираща терапия вкъщи.


Каква е ролята на водния баланс в организма върху развитието на инфекциозните болести?


- Водният баланс има изключително голямо значение, защото при всяка инфекция има общи симптоми, които ние описваме под егидата на токсиинфекциозен синдром. Това води до преразпределение както на водните, така и на електролитните депа в организма. В този смисъл поддържането на един нормален, водноелектролитен баланс е сред основните предпоставки за адекватна терапия, независимо от вида на причинителя на инфекцията. Важно е да се запомни, че независимо от тежестта на заболяването воденето на адекватна рехидратация оказва позитивен ефект върху възстановителния процес. Има проучвания и е доказано, че това скъсява в пъти болничния престой.


Усложнява ли дехидратацията хода на инфекцията?


- Разбира се. Не може да говорим за дехидратация само по отношение на липсата на течности в организма. Тя върви винаги в комбинация с електролитите. Затова по-правилно е да се говори за водноелектролитен дисбаланс. Когато това е налице, особено опасни са ниските стойности на определени електролити, които ние може да загубим по едни от вече описаните патологични пътища - дали с повръщане или с диарийни изхождания няма значение, но сривът на някои от стойностите на тези електролити може да окаже доста тежък ефект върху възстановителните процеси и именно техният дисбаланс понякога е причината за отключване или изостряне на определени състояние особени при пациенти със сърдечно-съдови заболявания и ритъмно-проводни нарушения.


Как и защо хората да поддържат водния си баланс, когато са здрави, и защо е нужно да го правят?


- Поддържането на водния баланс е изключително важно за нормалното физиологично функциониране на повечето органи и на скелетно-мускулната, сърдечно-съдовата и нервната система. И това е валидно за хората, които нямат активна форма на инфекция и в особено голяма степен за тези със съпътстващи заболявания.


А как хората да поддържат водния си баланс, когато са с висока температура вследствие на вирусно заболяване?


- За щастие в момента на пазара има достатъчно препарати, които са одобрени и са подходящи за водене на адекватна рехидратираща терапия през устата за случаите на първа и втора степен на дехидратация, а по-голямата част на пациентите са именно в тази група. За щастие са малко тези, които стигат до трета степен. Всички познаваме тези препарати, които са на пазара, лечението с тях е семпло и елементарно и всеки вкъщи може да приготви нещо подобно.


Какво представляват електролитните (ORS) продукти и защо СЗО препоръча да бъдат включени в битката с COVID-19?


- Това са препарати, които съдържат почти целия набор от електролити и соли, които човешкият организъм губи по време на боледуването вследствие на горно и долно диспептичен синдром и на високата температура, а температурата е един от основните белези на всяка инфекция. При висока температура човек губи големи количества течност. Продуктите дават възможност на организма да се справи по-лесно при провеждането на адекватна рехидратация, а от друга страна не дава възможност да се проявят или поне не с такава тежест допълнителните оплаквания при пациенти със сърдечно-съдови заболявания, артериална хипертония, пулмопатии и други от този тип, които се изострят по време на COVID инфекцията.


Какво влияние оказват ORS продуктите върху възстановяването на човешкия организъм след вирусно заболяване?


- Изключително позитивно. Това, което е предпоставка да ги препоръчваме и е техен отличителен белег, е много бързият механизъм на действие. Буквално в рамките от няколко минути до няколко часа наблюдаваме подобрение в състоянието на пациентите. Причината е, че те съдържат всички електролити, които човек губи по време на болестта. Тези препарати дават възможност за много кратък период от време загубеното да се възстанови, тоест да сублимират загубите по отношение на водещи електролити, каквито се явяват калият, натрият, хлорът, бикарбонатите, глюкозата. Освен електролитите ORS продуктите възстановяват бързо и водните загуби на организма или като цяло водноелектролитния баланс.


Имате ли идея как може да започне решаването на този наистина драматичен проблем?


- Разбира се. Всички, които работим в тази сфера, имаме малко или много представа, как тя функционира. Винаги съм казвал, че не е най-важното в една болница да има апарати за изкуствена вентилация, за лапароскопска или друга фина хирургия, въпросът е да има кой да ги обслужва. Най-големият проблем на апаратурата е, че не може да се самообслужва.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK