Временният директор на болница "Александровска" е избран за постоянен

Временният директор на болница "Александровска" е избран за постоянен

© Цветелина Белутова, КапиталВременният директор на болница "Александровска" Атанас Атанасов, който бе назначен по предложение на здравния министър Стойчо Кацаров, след като бе отстранен предишният - проф. Борис Богов, е избран с конкурс за постоянен. Това сочи справка на сайта на Министерството на здравеопазването.


Атанас Атанасов е получил оценка 5.38 на конкурса, която е по-висока от оценката на проф. Богов (4.93). Представител на държавата в съвета на директорите на болница "Александровска" ще е Веселина Петрова (5.35), която е с по-висока оценка от доц. Александър Оскар (4.78).


Според информация, публикувана на сайта на лечебното заведение, Петрова е завършила "Право" в Югозападния университет "Св. Неофит Рилски" и от 2014 г. работи в Министерството на здравеопазването.
Атанас Атанасов бе определен за директор на болница "Александровска", след като бе отстранен проф. Борис Богов заради развилия се от май скандал и съмнения за непрозрачно харчене на около 30 млн. лв., както и обвинения за лошо управление на болницата, заради която тя трупа все повече дългове през последните 10 години.


В края на юли Атансов обяви в интервю за "Нова телевизия", че е открил неизгодни договори и странни възнаграждения. Един от неизгодните договори е за отдаване за по 10 лв. без ДДС месечно на гаражи на територията на болницата за автомобилите на частна фирма, друг е бил за медицински консумативи, сочи анализ на "Капитал".


Ситуацията в болница "Александровска" започна да се обсъжда в публичното пространство през май след сигнал на офталмолога доц. Александър Оскар срещу тогавашния директор проф. Борис Богов, че като член на съвета на директорите през последната година не е получавал информация за финансовото състояние на болницата, въпреки че е искал такава. Доц. Оскар твърди, че от него е било искано да подпише протоколи от заседания, които не са били провеждани, а в тях били разписани решения за изразходване на около 30 млн. лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK