Превръща ли се антибиотичната резистентност в световен проблем?

Превръща ли се антибиотичната резистентност в световен проблем?

© ДневникПовишаващата се устойчивост на бактериите по отношение на лекарствата се ускорява поради прекомерната употреба на антибиотици, а това от години тревожи световните здравни власти, тъй като може да има смъртоносни последици. Според Световната здравна организация (СЗО) антибиотичната резистентност днес е една от най-сериозните заплахи за здравеопазването в световен мащаб. Разчитането на медикаменти с отслабваща ефикасност крие опасност от по-неефективно лечение на множество бактериални заболявания, които могат да бъдат смъртоносни, като пневмонията, туберкулозата и салмонелозата. В този смисъл резистентността убива, предупреждава СЗО. По данни на организацията само в Европейския съюз вследствие на тежка болнична инфекция с резистентни бактерии ежегодно умират около 25 000 души.


Оцелелите микроби стави по-силни


Първите антибиотици се появяват през 30-те и 40-те години на 20-и век, а след Втората световна война започват да се използват масово. Десетилетия по-рано обаче един френски писател и журналист с ексцентрично чувство за хумор прозорливо и много точно обобщава механизма, чрез който бактериите стават все по-устойчиви на лекарствата. "Убиваме микробите, наистина, но не всички. Тези, които оцеляват, излизат от изпитанието по-силни и ужасно калени за /нова/ битка", пише през 1902 г. Алфонс Але.


Антибиотиците са молекули, които унищожават бактериите, причиняващи дадена болест, или предотвратяват размножаването им. С времето обаче поради генетични мутации се появяват резистентни бактерии. Антибиотиците унищожават уязвимите бактерии, но имат и негативен ефект: дават възможност на по-приспособимите сред тях да се размножат. В добавка по-устойчивите бактерии могат да предават характеристиките си на все още чувствителните си към антибиотиците съседки.


Антибиотиците губят ефикасността си
Резултатът от действието на тези механизми е, че антибиотиците, които днес представляват значителна част от използваните лекарства, постепенно губят ефикасността си. Развиването на резистентност към антибиотиците е естествен процес, но тази резистентност се изостря от прекаленото или неадекватно прилагане на антибиотици. Пример за това е сезонният грип, който има вирусен, а не бактериален произход.


Преди двайсетина години развитите страни си дадоха сметка за това явление и предприеха кампании за обществена информираност. В крайна сметка в периода между 2010 и 2020 г. в много от богатите държави употребата на антибиотици се стабилизира, но тревога сега будят развиващите се страни, където използването на антибиотици се увеличава. Според Центъра за динамика, икономика и политика на заболяванията (CDDEP, американска организация за изследвания в областта на здравеопазването) тези тенденции отразяват едновременно по-голямата достъпност на антибиотиците и неправилното им прилагане.


Злоупотребата при животните също е проблем


Злоупотребата с антибиотици при животните също е проблем, тъй като някои фермери ги използват за ускоряване на растежа на добитъка. В Европейския съюз от 2006 г. тази практика е забранена.


Решението за справяне с резистентността като цяло е антибиотиците да се ползват по предназначение, а не прекомерно, въпреки че лекарите твърдят, че понякога нямат особен избор. Опасенията от усложнения и натискът от страна на някои пациенти ги кара да предписват антибиотици, особено на по-възрастните си пациенти.
Важно също е да се действа бързо, за да установи появата на по-устойчиви бактерии и да се предотврати размножаването им.


Сериозен принос за подобряване на ситуацията има и насочването на изследователската работа към разработване на алтернативни на антибиотичните средства за лечение, главно на базата на т.нар. бактериофаги - вируси, които атакуват бактериите и ги неутрализират./БТА


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3746 Любопитно

  " Сериозен принос за подобряване на ситуацията има и насочването на изследователската работа към разработване на алтернативни на антибиотичните средства за лечение, главно на базата на т.нар. бактериофаги - вируси, които атакуват бактериите и ги неутрализират./БТА"

  Хубаво е, че статията завършва с надежда и алтернатива на антибиотиците ! Бактериофагите могат да се превърнат в далеч по - ефикасен метод на лечение срещу бактериите, станали резистентни срещу антибиотици ! Успех от мен !

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Особено в България, където антибиотиците се изписват за щяло и нещяло.

 3. 3 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 826 Неутрално

  Добър материал за един вече позабравен проблем.
  Истинският въпрос е превръща ли се резистентността към ваксините в световен проблем? ;)

  И моля не ми казвате, че ако ваксинираме целия свят наведнъж (като с магическа пръчка) вирусът ще изчезне. Има крайчета по света (Африка, Южна Америка, ТалибаНдия), където даже не знаят какво е ковид. Тия хора не може да ги държите в резерват, защото някой трябва да върши “мръсната работа” в развитите държави. Границите на САЩ, Англия, Франция, Германия, Гърция и други са като разграден двор, не случайно ;)

 4. 4 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2017 Неутрално

  Разбира се , че е сериозен проблем. За което са виновни и лекари и фармацевти.

 5. 5 Профил на Plamenss
  Plamenss
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  От вчера по ТВ в Исания се въртят реклами с цел разумното използане на антибиотици, Може и д е случайно може да е кампания в Световен мащаб.

 6. 6 Профил на Vivian Apostolov
  Vivian Apostolov
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Това беше факт преди 6 години още. Когато и vankomycin започва да проявява резистентност. Колко пъти ми е предписван антибиотик, или не го купувам, или да-но не го приемам. Само ако нещо се изостри.

  Нека се опитаме да храним добрия "вълк" в себе си.
 7. 7 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 690 Весело

  Сега пак някой ще писне тук, че ни плашат, за да ни държат под контрол и, че такова нещо като резистентност към антибиотици няма.

 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#5] от "plamenss":

  Във Франция си спомням още преди повече от 10 години се въртяха такива реклами: Les antibiotiques, c'est pas automatique. Не знам дали още е така

 9. 9 Профил на ДрънкалУтУ
  ДрънкалУтУ
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Тази глупост че антибиотици не се използват масово в животновъдството в ЕС как можахте да я пишете.
  Значителна част от препаратите , които се дават на индустриално отглеждани животни съдържат антибиотици. Хората може и да не ги ползват но бактериите пак ще развият резистентност заради алчност и глупост на фермери и ветеринари.

  Мани мани...
 10. 10 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 470 Любопитно

  Не са ли антиваксерите проблема?

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 11. 11 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Особено като се започна да се лекува ковид 19 с антибиотици, преди още да се е развила плевмония. Ако се стигнеше до нея.

 12. 12 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4692 Неутрално

  "Превръща ли се антибиотичната резистентност в световен проблем?"

  От години е поставен въпроса, но у нас не му се обръща внимание. Децата от малки ги тъпчат с антибиотик за щяло и нещяло.

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Естествено, че се превръща. Безразборното изписване на антибиотици води до резистентност към тях. Но какво им пука на лекарите и фармацевтичните гиганти?

 14. 14 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Особено в България, където антибиотиците се изписват за щяло и нещяло.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  Е, поне по самоуплюване равни нямаме.
  Проблемът с антибиотичната резистентност на запад се разглежда още от времето когато в България си използвахме чайчета , билколечение , аналгин- хинин и аспирин. Методи които сега на запад започват да откриват . .и откриват чудеса като медът и билките. ...А ние както винаги, изоставяме вековната си мъдрост и копираме комерсиалните "модерни" опаковани с лъскави хартийки модели на многознаещите концерни ...

 15. 15 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1235 Неутрално

  До коментар [#14] от "valerie pvi":

  бегемама?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5714 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":

  Не само че се изписват, но и спокойно може да си ги намериш без рецепта.
  Хапват се, като дражета за кашлица.
  Като на баба ми лукчетата!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Средносатистическото дете в Северна Америка е вземало 10 курса антибиотик до 10 годишна възраст. В България вероятно 20.
  Не е въпрос само за резистентност. Ще мине още много време преди пораженията които антибиотици нанасят на тялото да станат поне отчасти ясни; особено в ранна възраст.
  Имам две дъщери. Голямата е вземала антибиотик два пъти, малката веднъж и то без мое съгласие в България.
  Но е трудно да се отгледа дете без антибиотик; нужно е да му се посвети време. Веднъж болно, детето трябва да стои вкъщи поне седмица, най-добре десет дни. Иначе е лесно - с антибиотика на детската градина и след три дни е добре.
  Но когато стане на 40-45 тогава ножът започва да реже с обратната страна.
  Няма безплатен обяд.

 18. 18 Профил на elena_pipilota
  elena_pipilota
  Рейтинг: 400 Неутрално  Проблемът с антибиотичната резистентност на запад се разглежда още от времето когато в България си използвахме чайчета , билколечение , аналгин- хинин и аспирин.
  —цитат от коментар 14 на valerie pvi


  Кога е било това време? Щото през 70-те и 80-те години децата пиеха бая антибиотици. Е, не бяха на западни концерни, а нашенсик, ама си ги пиеха.

 19. 19 Профил на Гергана
  Гергана
  Рейтинг: 752 Неутрално

  83-ти набор съм. Имах ужасно сериозни проблеми със сливиците и редовно ми изписваха поне по 10 инжекции гентамицин поради простата причина, че нямаше алтернативно лечение. Още си нося последиците върху бъбреците и костите/зъбите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK