Детската болница се слива с Правителствената, започва строеж на нова в "Лозенец"

Детската болница се слива с Правителствената, започва строеж на нова в "Лозенец"

© Цветелина Белутова, КапиталНова национална детска болница ще се строи на територията на болница "Лозенец", съобщи на специално организиран брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Докато болницата бъде построена, настоящата педиатрия, намираща се на бул. "Иван Гешов" в столицата, ще бъде прехвърлена в "Лозенец", като идеята е популярната като Правителствена болница да запази многопрофилния си характер и в нея да се лекуват и възрастни. Тази идея министърът анонсира през август.


"Най-подходящото място за детска болница е дворът на болница "Лозенец". Тя разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Едва ли човек може да си представи по-хубаво място за изграждане на болница за деца - тихо, незапрашено, близо до Южния парк. Проверихме, че може да се строи. Няма пречка от гледна точка градоустройството. Има дружество, учредено с капитал 100 млн. лева, от които 80 млн. са по неговите банкови сметки", обясни Кацаров за терена на ул. "Козяк".


Въпросното дружество е "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Планът на Кацаров е то да се влее в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", която се намира на бул. "Акад. Иван Гешов" в столицата и тя да стане инвеститор на новия проект и да го "надзирава".
Арх. Петрана Бакалова от инициативата "За истинска детска болница" заяви, че е направен анализ на предложението, площта за нова болница е голяма, има възможност движението по булевардите в близост да се реорганизира, а главният архитект е подкрепил идеята.


"Ще направим всичко възможно нещата да се случат по правилния начин", каза тя.


Настоящата педиатрия се мести в "Лозенец"


Другата част от плана на министерството включва докато болницата бъде построена, настоящата педиатрия да се слее с болница "Лозенец" и да се премести там.


"По наша оценка болница "Лозенец може да поеме децата. По регистрация тя има 283 легла, които миналата година са намалели са на 183, а използваемостта е под 50%. Педиатрията е с малко над 100 легла. Условията в болница "Лозенец" са несравнимо по-добри. Това е най-луксозната болница с най-модерно оборудване. Преместването изисква предварителна оценка, ремонт, оборудване. няма да стане нито утре, нито вдругиден. Според мен ще отнеме 4,5,6 месеца", посочи Кацаров. Според него за изграждането на чисто новия корпус на болницата ще са нужни повече от 5 години и с него трябва да се бърза.


По думите му никой няма да има против такова сливане. То е обсъдено с партиите в предишното Народно събрание, а Кацаров каза, че наследникът му като здравен министър може да ревизира решението, но не вижда причина да го направи, а би трябвало само да го адмирира. Каза, че не е чул нито един аргумент срещу и не се притеснява.


"Юридически следва сливане на субектите. Министърът е принципал на трите дружества. Ще се впише новият проект в Търговския регистър. Няма да свършим всичко до края на мандата ми, може да положим началото", добави Кацаров.


Кацаров обобщи, че трансформацията ще даде смисъл на съществуването на болницата. Поясни още, че в Плана за възстановяване и устойчивост на този терен е заложен първият протонен ускорител, който е пряко свързан с изграждане на нова детска болница на това място. "Това е уред, позволяваш лечение на онкологично болни деца и възрастни", каза той. Болницата е свързана с плана за въздушна спешна помощ с хеликоптери. Допълнително са предвидени 100 млн. лева за ремонт на детските отделения в страната.


Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, заяви, че проблемът е как всичко ще бъде "така вързано, че да няма връщане назад". Според него се подценява ситуацията, в която ако има една болница, обхващаща всички специалности, това означава преустройство на софийското детско здравеопазване, сливане на колективи и практики, което е сложна задача.


Д-р Благомир Здравков от болница "Проф. Иван Митев" определи идеята като добра, но подчерта, че при кадровата криза в системата на здравеопазването е важно как ще бъдат променяни всяка структура и персонал.
"Не трябва от два работещи екипа да се получи смесица, която няма да е с добра функционалност", каза той.


Предстои среща с недоволни лекари


Кацаров заяви, че днес следобед ще се срещне с недоволни лекари от болница "Лозенец". Тази сутрин пред Би Ти Ви те анонсираха протест заради идеята за превръщането ѝ в педиатрия. Според тях болницата не е проектирана по този начин и няма да може да изпълнява тази функция. Също така смятат, че документално сливането ще е неясно, тъй като трябва да се подписва нов договор със здравната каса.


"Решението е обсъждано с ръководството на болницата. То даде повърхностен и необоснован анализ за финансовите нужди при сливане и преструктуриране. Съветът на директорите работи лошо, има тежък конфликт между двама души. Директорът беше обвинен в конфликт на интереси. Изглежда, че информацията, която съм предавал на изпълнителния директор, не е достигала до персонала или е интерпретирана неправилно. Концепцията е болницата да запази многопрофилния си характер при сливането на двете болници. Ще се лекуват и възрастни хора. Не е бил поставян въпросът да се прекратява университетския характер болницата. Дадох уверение на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, че нашата цел не е да премахнем обучителния процес на тази болница, а да го надградим и студентите да се обучават по много повече специалности. Безспорно е, че болницата ще спечели от развитието на такъв проект", заяви Кацаров. Той държи лечебното заведение да продължи да се развива и като трансплантационен център въпреки "серия от незаконни трансплантации". Планът е да се правят и трансплантации на деца, което определи като Ахилесова пета.


Наскоро антикорупционната комисия глоби изпълнителния директор на болница "Лозенец" Радосвет Горнев с 10 хиляди лева, след като установи, че се е договарял със себе си в качеството си на директор и лекар и е получавал допълнително възнаграждение. "Доцент Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси", съобщиха от комисията "Цацаров". Горнев беше назначен от Стойчо Кацаров в началото на юни след разкрития срещу предходното ръководство, оглавявано от доц. Любомир Спасов, сред които незаконни трансплантации и резултати от проверка на здравната каса след разследване на журналиста Миролюба Бенатова за източване на публични средства - отчитане на лечение на десетки пациенти, каквото всъщност не е провеждано.


Историята на детската болница


Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2018 г. ГЕРБ предлага болница "Лозенец" да стане педиатрия, но идеята се отхвърля, а през 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус на територията на "Александровска", чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител - консорциумът "Детско здраве" начело със строителната компания "Главболгарстрой", който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.


След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти през 2020 г. бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. През тази година служебният екип на Министерството на здравеопазването намери основание за прекратяване на договора в изразена позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж.


На 5 юли здравното ведомство изиска от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, на което през 2020 г. беше прехвърлена отговорността за строежа на детската болница, в едномесечен срок да прекрати договора с консорциума "Детско здраве", а това стана известно от публикация на страницата във фейсбук на Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница". В края на юли обаче изпълнителният директор на строителната компания "Главболгарстрой" Мая Пенчева заяви пред "Дневник", че консорциумът не е уведомен за прекратяването на договора с МЗ. Впоследствие стана известно, че държавната инвестиционна кампания е отказала да прекрати договора, затова ръководството й ще бъде освободено.


"Договорът е нищожен, той е останал и без предмет. Той не може да бъде изпълнен във вида си, в който е сключен", подчерта днес Кацаров и добави, че не се дължат неустойки по него. По думите му авансово платените по него пари (9 млн. лв.) ще бъдат върнати на държавата, "но не можем да върнем загубеното време - две години", каза преди месеци Кацаров. Всички документи, събрани по казуса с националната детска болница, бяха изпратени на специализираната прокуратура за извършване на проверка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK