Детската болница се слива с Правителствената, започва строеж на нова в "Лозенец"

Детската болница се слива с Правителствената, започва строеж на нова в "Лозенец"

© Цветелина Белутова, КапиталНова национална детска болница ще се строи на територията на болница "Лозенец", съобщи на специално организиран брифинг здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Докато болницата бъде построена, настоящата педиатрия, намираща се на бул. "Иван Гешов" в столицата, ще бъде прехвърлена в "Лозенец", като идеята е популярната като Правителствена болница да запази многопрофилния си характер и в нея да се лекуват и възрастни. Тази идея министърът анонсира през август.


"Най-подходящото място за детска болница е дворът на болница "Лозенец". Тя разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи. Едва ли човек може да си представи по-хубаво място за изграждане на болница за деца - тихо, незапрашено, близо до Южния парк. Проверихме, че може да се строи. Няма пречка от гледна точка градоустройството. Има дружество, учредено с капитал 100 млн. лева, от които 80 млн. са по неговите банкови сметки", обясни Кацаров за терена на ул. "Козяк".


Въпросното дружество е "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД. Планът на Кацаров е то да се влее в Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев", която се намира на бул. "Акад. Иван Гешов" в столицата и тя да стане инвеститор на новия проект и да го "надзирава".
Арх. Петрана Бакалова от инициативата "За истинска детска болница" заяви, че е направен анализ на предложението, площта за нова болница е голяма, има възможност движението по булевардите в близост да се реорганизира, а главният архитект е подкрепил идеята.


"Ще направим всичко възможно нещата да се случат по правилния начин", каза тя.


Настоящата педиатрия се мести в "Лозенец"


Другата част от плана на министерството включва докато болницата бъде построена, настоящата педиатрия да се слее с болница "Лозенец" и да се премести там.


"По наша оценка болница "Лозенец може да поеме децата. По регистрация тя има 283 легла, които миналата година са намалели са на 183, а използваемостта е под 50%. Педиатрията е с малко над 100 легла. Условията в болница "Лозенец" са несравнимо по-добри. Това е най-луксозната болница с най-модерно оборудване. Преместването изисква предварителна оценка, ремонт, оборудване. няма да стане нито утре, нито вдругиден. Според мен ще отнеме 4,5,6 месеца", посочи Кацаров. Според него за изграждането на чисто новия корпус на болницата ще са нужни повече от 5 години и с него трябва да се бърза.


По думите му никой няма да има против такова сливане. То е обсъдено с партиите в предишното Народно събрание, а Кацаров каза, че наследникът му като здравен министър може да ревизира решението, но не вижда причина да го направи, а би трябвало само да го адмирира. Каза, че не е чул нито един аргумент срещу и не се притеснява.


"Юридически следва сливане на субектите. Министърът е принципал на трите дружества. Ще се впише новият проект в Търговския регистър. Няма да свършим всичко до края на мандата ми, може да положим началото", добави Кацаров.


Кацаров обобщи, че трансформацията ще даде смисъл на съществуването на болницата. Поясни още, че в Плана за възстановяване и устойчивост на този терен е заложен първият протонен ускорител, който е пряко свързан с изграждане на нова детска болница на това място. "Това е уред, позволяваш лечение на онкологично болни деца и възрастни", каза той. Болницата е свързана с плана за въздушна спешна помощ с хеликоптери. Допълнително са предвидени 100 млн. лева за ремонт на детските отделения в страната.


Проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация, заяви, че проблемът е как всичко ще бъде "така вързано, че да няма връщане назад". Според него се подценява ситуацията, в която ако има една болница, обхващаща всички специалности, това означава преустройство на софийското детско здравеопазване, сливане на колективи и практики, което е сложна задача.


Д-р Благомир Здравков от болница "Проф. Иван Митев" определи идеята като добра, но подчерта, че при кадровата криза в системата на здравеопазването е важно как ще бъдат променяни всяка структура и персонал.
"Не трябва от два работещи екипа да се получи смесица, която няма да е с добра функционалност", каза той.


Предстои среща с недоволни лекари


Кацаров заяви, че днес следобед ще се срещне с недоволни лекари от болница "Лозенец". Тази сутрин пред Би Ти Ви те анонсираха протест заради идеята за превръщането ѝ в педиатрия. Според тях болницата не е проектирана по този начин и няма да може да изпълнява тази функция. Също така смятат, че документално сливането ще е неясно, тъй като трябва да се подписва нов договор със здравната каса.


"Решението е обсъждано с ръководството на болницата. То даде повърхностен и необоснован анализ за финансовите нужди при сливане и преструктуриране. Съветът на директорите работи лошо, има тежък конфликт между двама души. Директорът беше обвинен в конфликт на интереси. Изглежда, че информацията, която съм предавал на изпълнителния директор, не е достигала до персонала или е интерпретирана неправилно. Концепцията е болницата да запази многопрофилния си характер при сливането на двете болници. Ще се лекуват и възрастни хора. Не е бил поставян въпросът да се прекратява университетския характер болницата. Дадох уверение на ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, че нашата цел не е да премахнем обучителния процес на тази болница, а да го надградим и студентите да се обучават по много повече специалности. Безспорно е, че болницата ще спечели от развитието на такъв проект", заяви Кацаров. Той държи лечебното заведение да продължи да се развива и като трансплантационен център въпреки "серия от незаконни трансплантации". Планът е да се правят и трансплантации на деца, което определи като Ахилесова пета.


Наскоро антикорупционната комисия глоби изпълнителния директор на болница "Лозенец" Радосвет Горнев с 10 хиляди лева, след като установи, че се е договарял със себе си в качеството си на директор и лекар и е получавал допълнително възнаграждение. "Доцент Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси", съобщиха от комисията "Цацаров". Горнев беше назначен от Стойчо Кацаров в началото на юни след разкрития срещу предходното ръководство, оглавявано от доц. Любомир Спасов, сред които незаконни трансплантации и резултати от проверка на здравната каса след разследване на журналиста Миролюба Бенатова за източване на публични средства - отчитане на лечение на десетки пациенти, каквото всъщност не е провеждано.


Историята на детската болница


Идеята за изграждане на Национална детска болница е подета през 2004 г. През 2011 г. влиза в сила подробен устройствен план (ПУП) за зоната на цялата Медицинска академия с предвиден строеж на нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2018 г. ГЕРБ предлага болница "Лозенец" да стане педиатрия, но идеята се отхвърля, а през 2019 г. Министерството на здравеопазването обявява обществена поръчка за детска болница, свързана с недостроения корпус на територията на "Александровска", чийто груб строеж е "замразен" с десетилетия. През 2020 г. е сключен договор с изпълнител - консорциумът "Детско здраве" начело със строителната компания "Главболгарстрой", който обаче предвижда реконструкция на съществуващия строеж, а не неговото събаряне.


След продължило с месеци недоволство на граждански организации, лекари и архитекти през 2020 г. бившият премиер Бойко Борисов разпореди скелето да бъде съборено и строежът да започне "на чисто". Тогавашният здравен министър Кирил Ананиев съобщи, че независимо от новите условия болницата ще се строи в рамките на вече сключения договор. През тази година служебният екип на Министерството на здравеопазването намери основание за прекратяване на договора в изразена позиция на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, че е недопустимо изработването на подробен устройствен план за уреждане на градоустройствения статут на незавършения строеж.


На 5 юли здравното ведомство изиска от своето дружество "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД, на което през 2020 г. беше прехвърлена отговорността за строежа на детската болница, в едномесечен срок да прекрати договора с консорциума "Детско здраве", а това стана известно от публикация на страницата във фейсбук на Националната гражданска инициатива "ЗА истинска детска болница". В края на юли обаче изпълнителният директор на строителната компания "Главболгарстрой" Мая Пенчева заяви пред "Дневник", че консорциумът не е уведомен за прекратяването на договора с МЗ. Впоследствие стана известно, че държавната инвестиционна кампания е отказала да прекрати договора, затова ръководството й ще бъде освободено.


"Договорът е нищожен, той е останал и без предмет. Той не може да бъде изпълнен във вида си, в който е сключен", подчерта днес Кацаров и добави, че не се дължат неустойки по него. По думите му авансово платените по него пари (9 млн. лв.) ще бъдат върнати на държавата, "но не можем да върнем загубеното време - две години", каза преди месеци Кацаров. Всички документи, събрани по казуса с националната детска болница, бяха изпратени на специализираната прокуратура за извършване на проверка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Гневно

  Чиста проба пропаганда!!!
  Надявах се това да спре след изборите, но очевидно хунвейбинстващите неотроцкисти едва сега започват!!!
  Бог да пази Отечеството!!!

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  "Най-подходящото място за детска болница е дворът на болница "Лозенец". Тя разполага с над 160 дка терен, на който може да се строи
  _________________
  Терена не е кой знае какво, глинеста почва която не държи много! Ама с такива милиони не е трудно да викнат някоя фирма по укрепването да вдигнат до болницата и хотел 40 етажа с гледка към американското посолство,Южния Парк и Витоша!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 365 Неутрално

  Май ще прецакат схемичката на ОПГЕРБ за опоскване на едни пари за реновиране на някакъв бетонен скелет, който не отговаря на съвременните изисквания за болница.

 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Национална детска болница е повече от нужна . Дали обаче това е най-подходящото място е друг въпрос. Популистки ход на Кацаров. Трупа точки , за да остане в новия кабинет.

 5. 5 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  Няма ли най-сетне някой да каже какво ще ми струва това? Един подробен и ясен разчет.
  Че не сме го поръчвали, не сме, но поне имаме право да знаем колко ще плащаме, нали?

 6. 6 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Нешо конкурс ,обществена поръчка или инхаус ще се строи.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 7. 7 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Това е пълно безумие. Стотици дървета ще се наложи да бъдат отсечени в двора на сегашната болница.
  Явно Кацаров освен с първото място по смъртност иска да го запомним и със съсипването на хубавия парк в двора на болница Лозенец.

 8. 8 Профил на Einzigen
  Einzigen
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Добра идея, на много хубаво място ще бъде. Добре е и за студентите. Нека да се оптимизират ресурсите.

  No hagas lo que no quieres que te hagan
 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#3] от "pspa":

  Схемичката на ГЕРБ за бутане на тоя скелет е нищо на фона на схемичката на новите за застрояване на идеален парцел 160 декара. Леле какви неща може да поникнат там покрай болницата....

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#8] от "Einzigen":

  Какви студенти в Лозенец, стундетите са точно в медицинска академия където е старата сграда!!!

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  Национална детска болница е повече от нужна . Дали обаче това е най-подходящото място е друг въпрос. Популистки ход на Кацаров. Трупа точки , за да остане в новия кабинет.
  —цитат от коментар 4 на pro_bono


  Болница - прекрасно където и да е и то НОВА , МОДЕРНА !
  А докторите от къде ?

 12. 12 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  Т'ва вече счупи тъпомера!

 13. 13 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  В Лозенец е медицинският факултет на СУ.
  Може да си го пропуснал, защото не се говори за него, но СУ от години има и специалност медицина.
  А иначе , не виждам особен смисъл от запазването на Лозенец като МБАЛ. Винаги е било чисто и спокойно там, защото няма твърде много пациенти. Още откакто беше правителствена. И без нея ще минем. Много по-важна беше Трета Градска, която превърнаха в кардиология Ако зависеше от мен веднага бих конвертирал Лозенец в детска болница. Материалните условия там са едни от най-добрите. Неприятното е, че е малко на гъза на географията.
  Лошото при такова решение е, че най-вероятно много от специалистите няма да се съгласят да се прехвърлят като новаци по отделенията на другите болници. Което е разбираемо, имайки предвид къде работят и са трупали авторитет. А даже няма и да им място за голяма част. И ще се влеят в частния сектор, което би било загуба.

 14. 14 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 717 Весело

  Терена не е кой знае какво, глинеста почва която не държи много! Ама с такива милиони не е трудно да викнат някоя фирма по укрепването да вдигнат до болницата и хотел 40 етажа с гледка към американското посолство,Южния Парк и Витоша!
  —цитат от коментар 2 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Нищо и никакъв терен. От едната страна небостъргач и огромно посолство, от другата - огромен мол, а в самия терен - друга голяма болница.

  Обаче щом няма да строим ние, я глина, я скала, я пясък ще излезе :))

 15. 15 Профил на aspet
  aspet
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#5] от "debruckere":

  Лошото на такива е разчети е, че предварително, на проект нещата изглеждат приемливи. После след анексите се чудиш за едно и също нещо ли става въпрос.
  Дано вече няма такива практики, но...

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Гневно

  До коментар [#7] от "parallelepiped":

  Тези газят системно Конституцията и законността, та ще ги спрат "някакви си" дървета...!

 17. 17 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Изключително малоумна идея. Да отсечем и малко останалите дървета в София, вместо да направим болница в медицинския комплекс около Медицинска академия. Дано се спре това малоумие!

 18. 18 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Любопитно

  До коментар [#8] от "Einzigen":

  Кое му е добрето на студентите?!Теренът,първоначално одобрен е в Карето на МУ!Тоя в Лозенец знсете ли колко е близо?!

 19. 19 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Ако имаше Бог и на него му пукаше за Отечеството, щеше да е пратил Бившия при СИК и ВИС-2 в ада, за да му бият шамари зад врата и да го пращат да им купува пури до края на самото време.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  До коментар [#10] от "m17":

  пълно е със студенти
  със сигурност имаше италианчета (изкефиха се на екналия от телефона ми Тото Кутуньо) и азиатци (не разбрах дали китайци, японци или корейци)

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 22. 22 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 680 Неутрално

  В Перник я направете,на 30км от София,с хеликоптерна площадка,ще обслужва и района и магистрала Струма.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Дано този път да не си останат само с празни обещания.

 24. 24 Профил на pspa
  pspa
  Рейтинг: 365 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  1 грешка - ГЕРБ не искат да бутат скелета на старата сграда, а да го използват. Чисто като архитектурен проект, разпределение и т.н. не е адекватен за детска болница, но те си държаха да го развият (защо ли).

 25. 25 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#8] от "Einzigen":Какви студенти в Лозенец, стундетите са точно в медицинска академия където е старата сграда!!!
  —цитат от коментар 10 на m17


  Студентите са във ВСЯКА болница, а не само в Медицинска академия! В Лозенец също има студенти!

 26. 26 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Студентите са в университетските болници. Но тук е друго. Просто УМБАЛ Лозенец на практика е медицински университет. Там се обучават студентите от медицинските специалности на С.У

 27. 27 Профил на Кака Пенка
  Кака Пенка
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Студентите са млади, здрави младежи и нищо не им пречи да се поразходят малко. Болните деца и техните родители имат нужда от специализирана болница, където децата да не се бутат с разни зомбита, каквито бродят из коридорите обичайно. Имат нужда от спокойствие, голям паркинг, защото болните деца не се придвижват с градски транспорт. Имат нужда от своите майки денонощно и затова за майката трябва да има легло и храна. Имат нужда и от най-добрите лекари. Не знам как ще стане, но децата са първите, на които трябва да се обърне внимание.

 28. 28 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#26] от "filofob":

  "Студентите са в университетските болници."

  Преди два месеца си правих пълен профилактичен преглед в Токуда. При прегледа на вътрешни болести, лекарят ме попита дали имам нещо против студенти да присъстват на прегледа! Та така с университетските болници!

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#24] от "pspa":

  Защото щеше да стане много по-бързо, вече щеше да е готова сградата. Но след бурната съпротива правителството на Борисов се съгласи да я бута и да строи нова сграда. И сега въпроса е защо се сменя и терена - там поне има ПУП, в района на медицинска академия е и т.н.

 30. 30 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#28] от "vassilun":

  Токуда вече също е УМБАЛ, както и София мед и Дева Мария в Бургас. За тия частни знам. Тоест всичките изброени, а сигурно и други са база за обучение на студенти. Как точно става това питай в министерството. За София мед и Дева Мария се досещам.

 31. 31 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#30] от "filofob":

  Това казвам и аз - студентите са във всички болници, а не само в Мед академия!

 32. 32 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Пак казвам- не всички болници , а само определените като университетски. Предполага се, че това са лечебни заведения с по-висок статут и качество. И това че се води университетска не значи, че е част от Медицинска академия. Пирогов, например няма нищо общо с МА структурно . Но е база за обучение на студенти

 33. 33 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Лекарите от „Лозенец“: Кацаров прави безумия.

  Колективът на болница „Лозенец“ е изправен пред огромно изпитание, това заявиха протестиращи лекари от лечебното заведение, които днес се събраха пред болницата против сливането им с педиатрията, предаде репортер на БГНЕС.Те протестираха срещу решението на здравното министерство да превърне болница „Лозенец“ в детска болница.

  Доцент Дорина Асенова, която е декан на Медицинския факултет към СУ изрази своята позиция. Тя се оплака от действията на здравния министър Стойчо Кацаров.

  „Изключително сме разтревожени и ужасени от пресконференцията на господин Кацаров. Не мога да го нарека доктор. Това, което той прави с нашия факултет, персонал, с нашите бъдещи медици, е просто безумие. Това, което той прави е плод на някакви негови икономически зависимости. Нашата кауза е тази болница да продължи да съществува, като многопрофилна болница. При нас учат над 1000 студенти. Освен, че те се учат, те помагат в COVID отделенията. В България има такава тенденция да се разруши нещо и след това нещо да се създаде, а то остава незавършено“, каза тя.

  Лекарите се оплакаха от огромен стрес, който преживяват.

  „Тези хора са подложени на огромен стрес. Вижте в какви условия се работи, как тези мъже и жени издържат по 12-24 часа. В тези условия се извършват абсолютно хаотични и необосновани промени, които нямат логика, нито медицинска, нито икономическа, нито стратегическа. Няма човек в България, който да не е за изграждането на детска болница. Всички ние сме за изграждането на детска болница, но тази болница трябва да бъде съобразена с това, че България е 15 години в ЕС и не е успяла да я направи. Може би сме единствената европейска страна без такава болница. Ние трябва да мобилизираме държавния си ресурс в сферата на здравеопазването именно към това да се направи истинска детска болница, а не да се унищожава университетската болница на СУ“, каза протестиращ лекар.

  Студенти и пациентски организации също подкрепиха протеста. /БГНЕС.

  https://bgnes.bg/news/lekarite-ot-lozenetc-katcarov-pravi-bezumia/

 34. 34 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#4] от "pro_bono":

  Това е перфектното място!
  Поздравления за Кацаров.

 35. 35 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#17] от "J.J.":

  Изобщо познавате ли терена?
  Да не сте правили заснемане на дърветата?
  Детската болница в паркова среда, това е чудесно.

 36. 36 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#33] от "constatator":

  Сигурно има резон в това, което казва, но да ми говори за лоши условия на труд в Лозенец.....
  Да вземе да обиколи другите болници в София и особено другата любима гербова болница(в която никой гербер не би отишъл да се лекува) Александровска и после да ми говори . Или да вземе да поработи " на фронта" в Пирогов.

 37. 37 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2979 Неутрално

  Поредното изхвърляне на Стойчо. Каквото не е досъсипал, пробва отново и отново. Да освини парка, да разбута работеща болница Лозенец вместо да се вслуша в специалистите - строеж и оборудване на детска болница не е за всяка уста лъжица. И преди да се хвърля да копае, да измисли откъде ще му дойде персоналът.

 38. 38 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  До коментар [#37] от "Галя Станчева":

  Персоналът ще дойде от настоящата детска болница плюс специализираните други детски отделения от другите болници, които ще бъдат прехвърлени там. Например детската хирургия, детската урология, детската ортопедия от Пирогов. Това е идеята. Да се обедини цялото детско здравеопазване, което досега бе пръснато в различни болници в една структура.

 39. 39 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#25] от "vassilun":

  Явно не правите разлика между студент и специализант.Ама умнокрасивитет....

 40. 40 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3106 Неутрално

  До коментар [#30] от "filofob":

  Още е дин,който не знае разликата мецду студент и специализант.

 41. 41 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 929 Неутрално

  До коментар [#34] от "dokoro":

  тъпо си

 42. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#34] от "dokoro":

  Ъхъ ходи паркирай там, подход една крива уличка , вечно задръстена, най близка спирка поне 800 метра. Или ще правим паркинг и прибив в горната част на южния парк ?! Дали ще е в недовършената сграда или нова, пак там - мястото на тази болница е в МА.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 43. 43 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  До коментар [#31] от "vassilun":

  Ок, и това прави ли смислено започване на цялата процедура за ново място? Има приличен парцел с всички документи, бута се ръждясалия скелет, строи се нова сграда и за под 5 години имаме нова болница. С това местене ще отнеме поне 10 и това го казват специалист (имаше статия точно в дневник).

 44. 44 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Дано този проект се случи. В европейска държава, в 21 в. е срамно да нямаме една детска болница.

 45. 45 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3622 Неутрално

  модераторите!
  умилявате ме с чистата си невинна олигофрения

  ----------------
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  За да видите коментара кликнете тук.

  Пълен текст на коментара:

  масовият убиец Кацаров хем твърди, че нямало да има възражения, хем после щял да се среща с недоволни от идеята...
  -----------------

  та къде тук има обиди или призив към насилие?

  в думите ми КЪМ ВАС има обиди, при все че май са просто невинни констатации...

  всъщност, що не си го начукате?


  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 46. 46 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#8] от "Einzigen":Какви студенти в Лозенец, стундетите са точно в медицинска академия където е старата сграда!!!
  —цитат от коментар 10 на m17


  Студентите от МУ са до старата сграда ,а тези от СУ са в Лозенец. Иначе тази идея се подмята от няколко здравни министъра и накрая се отказват. Старите сгради са нефункционално построени за национална клиника ,а за нова има място , но иска време.И ПЕРСОНАЛ!

 47. 47 Профил на marchgrey
  marchgrey
  Рейтинг: 234 Неутрално

  уф айде пак да натъпчем всичко в София. не може ли поне националната детска болница да не е там? защо не в пловдив, стара загора, плевен? няма ли да се направи нещо за тая брутална централизация най-сетне?

 48. 48 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 978 Неутрално

  Доста прибързано решение! Резки и недобре обмислени решения ''произвежда'' този министър. Като че ли му доставя удоволствие да се ''заяжда'' с определени хора. Може и да бъркам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK