Как да се грижим за кожата и здравето си преди и след менопаузата

Това е маркетинг публикация. Отговорността за нейното съдържание носи рекламодателят и то отговаря на правилата за .

Как да се грижим за кожата и здравето си преди и след менопаузата


Менопаузата не е нещо, от което трябва да се страхуваме. Водещи експерти обясняват какво точно се случва с тялото на жената в този период и как да се справим със симптомите.


За да насърчи жените да говорят свободно за своите нужди и проблеми по време на менопаузата, Vichy организира MenoTalks. Експертен панел, който дава отговори на вашите въпроси. Гинекологът д-р Пламен Димов, дерматологът д-р Катя Паскова, психологът Мадлен Алгафари, диетологът доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска и експертът от Vichy Диана Иванова се включиха във всеобхватна и полезна за всички дами дискусия с водещ Катерина Евро.


Всяка година над 25 милиона жени навлизат в менопаузата. Това е естествен процес на хормонални промени, който обикновено настъпва след 51-годишна възраст. Всяка жена възприема този нов етап от живота си по различен начин. Най-важното е да не губим радостта от живота, пренебрегвайки грижите за собственото си психично и физическо здраве. Напротив. Трансформацията е част от израстването ни като личности и само може да ни направи по-силни и влюбени в живота.
Как да се грижим за кожата и здравето си преди и след менопаузата


Да направим най-доброто за себе си


Менопаузата не е нещо, от което трябва да се страхуваме. С подкрепата на нашите близки тя може да бъде лесно преодоляна. Навременните консултации със специалисти също не трябва да бъдат пренебрегвани, за да бъдем спокойни и уверени, че правим най-доброто за себе си. Промяната понякога е трудна, но когато разполагаме с правилните инструменти за справяне с нея, всичко се случва много по-лесно. Трябва да приемем, че тя е предизвикателство, но не и нерешим проблем.


Бихме ли могли да се подготвим за менопаузата предварително? Психологът Мадлен Алгафари съветва на първо място да се информираме за всичко, което ни притеснява, без да се страхуваме. В този период е добре да си припомним, че в живота нищо не е по-постоянно от промяната. Затова трябва да насочим вниманието си към позитивните аспекти на нашата трансформация.


"Независимо че има и симптоми на дискомфорт, това е и една възраст на свобода, на приемане, на себеуважение и на повече обичане на самия себе си", припомня Мадлен Алгафари.


Здравословното и балансирано хранене също е много важно по време на менопаузата, когато метаболизмът се забавя. Кои храни трябва да присъстват приоритетно в менюто ни и кои е добре да избягваме? Отговорът на този въпрос не е еднозначен и зависи от съответната жена, казва диетологът доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска. Тя препоръчва по време на менопаузата да се храним разнообразно, балансирано и регулярно. Важно е да не пропускаме закуската, обяда, вечерята и междинните закуски, включващи плодове. Хубаво е да избягваме тестените храни и сладките и да намерим техни по-здравословни заместители.


Как да се грижим за кожата и здравето си преди и след менопаузата


Какво трябва да знаем за промените


Какво трябва да знаем за гинекологичните промени, които настъпват в тялото ни по време на менопаузата? Гинекологът д-р Пламен Димов обяснява, че преди нея организмът ни навлиза в перименопауза. Период, в който репродуктивните функции на яйчниците започват да угасват. Той се наблюдава след 42-годишна възраст. Перименопаузата продължава 8-10 години, в които организмът ни има достатъчно време да се настрои за настъпването на менопаузата, която се характеризира със спиране на месечния цикъл. Хормоналните отклонения са по-бурни и това може да доведе до различни реакции в тялото ни.


Възможно е да се наблюдават хиперплазии или разрастване на тъканите на матката, яйчниците и гърдите. Затова профилактичните прегледи с цел наблюдение преди и около настъпването на менопаузата са изключително важни. Посещението при гинеколог и мамолог трябва да става най-малко веднъж годишно. В 95% от случаите хиперплазиите, настъпващи в този период, са доброкачествени, припомня д-р Димов и допълва, че най-важното по време на менопаузата е да се грижим за себе си както отвътре, така и отвън:
"Жената трябва да се стреми на тази възраст да бъде видима. Това е най-важното. Да вижда себе си и всички да я виждат. Че е блестяща, че е щастлива."Отражения върху кожата


Намаляването на нивата на естрогена ни променя и външно. Кои са най-често срещаните отражения на менопаузата върху кожата и как да се справим с тях? Хормоналните промени влияят пряко на най-големия орган в човешкото тяло. Всяка година от менопаузата губим около 10% от колагена си, уточнява дерматологът д-р Катя Паскова. Кожата изглежда по-суха и дехидратирана, контурът на лицето ни се отпуска. Това не е повод за безпокойство, а естествен период, в който трябва да си обърнем повече внимание. Не е нужно да тестваме всички продукти на пазара, много от които са некачествени. Още преди менопаузата е добре да посетим дерматолог, който да ни изготви ясен план за справяне с тези промени.


"Жената трябва да се консултира със специалист за своето психическо здраве, защото, както знаем, то също оказва влияние на кожата. Трябва да се харесва и да се чувства добре. А за да се харесваш, трябва да полагаш грижи за себе си. Както е нужно редовно да си мием зъбите, така и кожата ни се нуждае от постоянна грижа и спазване на ежедневна рутина", припомня д-р Паскова.


Изборът на козметичните продукти преди и по време на менопаузата трябва да бъде персонализиран и комплексен поради различните промени, които настъпват в този етап от живота ни. Съставките на кремовете, които използваме в домашни условия, трябва да имат уплътняващ ефект, да реактивират естествения синтез на колаген, който е силно засегнат в преходния период, да имат хидратиращ ефект. Естественият спад в липидната продукция изисква използването на по-богата грижа - най-вече със съдържание на омега-3, 6, 9 мастни киселини, припомня Диана Иванова от Vichy.


Тя дава ценни съвети и за основните стъпки, които трябва да спазваме в ежедневната грижа за кожата си. Първата от тях е задължителното почистване на лицето сутрин и вечер. Важно е почистващите продукти да не бъдат агресивни и изсушаващи. Следва подсилването на кожата с нанасяне на бустер или серум. Третата стъпка е нанасянето на правилно подбран крем за лице. Важното е в козметиката ни да присъства продукт както за дневна, така и за нощна грижа, поради различните процеси, които настъпват в тялото ни в различните части от денонощието. Не на последно място е задължителното използване на фотозащитни продукти, за да избегнем пигментните петна.


Утвърдената козметична гама на Vichy - Neovadiol


На помощ в ежедневната домашна грижа за кожата в различните етапи на менопаузата идва утвърдената козметична гама на Vichy - Neovadiol. Формулата на продуктите Neovadiol периодично се обновява спрямо новите научни открития за менопаузата и нейното отражение върху тялото. Гамата е разработена в сътрудничество с дерматолози и гинеколози, така че да отговори на специалните нужди на кожата, които се променят във всеки етап от менопаузата. Последното обновяване на гамата Neovadiol се случва миналия месец, като целта му е ясно да диференцира етапите на перименопауза и постменопауза.


Продуктите за периода на перименопауза са насочени към уплътняване на кожата, стягане на лицевия контур и хидратация. Една от високотехнологичните съставки в Neovadiol е проксилан. Той е с естествен произход и носи изключителни ползи за уплътняването и стягането на лицевия контур. Новата съставка в серията е още един растителен продукт - екстракт от семена на сена. Той подсилва стягащия ефект на проксилана и се бори с влиянието на повишените нива на хормона кортизол в кожата. Гамата съдържа и хиалуронова киселина.
Експертите на Vichy разработват и специални продукти, с които да се грижим за кожата си в периода на постменопауза. Най-често срещаните проблеми са по-лесното изсушаване, усещането за опъване и дискомфорт. Гамата Neovadiol за постменопауза отново разчита на проксилан и екстракт от семена на сена, но има съдържание и на омега-3, 6, 9 мастни киселини, за да компенсира нарастващия липиден дефицит. Гамата предлага дневна и нощна грижа.


Най-важният извод на експертите, включили се в MenoTalks, е, че не е нужно да "слагате на пауза" мечтите си само защото сте влезли в менопаузата. Тя не е край, а начало на важен период в живота на всяка жена. Период на израстване, на мъдри и информирани решения и още по-добра грижа за нашето здраве.


Как да се справим с високите нива на стрес, регулирането на килограмите, гинекологичните и урологичните проблеми, да добием още повече увереност и да изглеждаме естествено красиви по време на менопаузата? Вижте отговорите на тези и други важни въпроси във видеото.
Още полезна информация за менопаузата и съвети на медицински специалисти можете да откриете на специалната платформа на Vichy MenoTalks.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK