Директорът на болница "Лозенец" смята за безумна идеята на Кацаров за сливане с педиатрията

Директорът на болница "Лозенец" смята за безумна идеята на Кацаров за сливане с педиатрията

© Скрийншот/БНТИзпълнителният директор на болница "Лозенец" доц. Радосвет Горнев определи като безумна идеята за юридическо сливане между лечебното заведение и специализираната детска болница "Проф. Иван Митев". Според него реализацията ѝ би отнела поне две години. Подобно действие лансира вчера здравният министър Стойчо Кацаров, като идеята е то да предхожда строежа на изцяло нова комплексна педиатрия в двора на "Лозенец". Според Горнев такова сливане ще унищожи две болници и няма да се създаде нищо по-добро.


"Нека хората, които взимат решения, помислят много добре преди това да се случи. Трябва да се прояви разум и да се вземат правилни решения", каза той. Като правилни решения определи надграждане и използване капацитета на болница "Лозенец". По думите му това включва разкриване на нови отделения, преструктуриране, разкриване на технологични отделения, ангажирани с интензивните грижи, като посочи, че нивото им за малките деца е критично.


Горнев подчерта, че не е против да се строи детска болница като част от университетската болница "Лозенец" на нейния терен.
"Нямам против, стига да не са обекти като казино, мол, жилищни комплекси. Имаше такива намерения. Строеж на болница би отнел 5 години. Финансовият ресурс може да е неограничен, но човешкият ресурс е строго ограничен. Трябват 2, 3, 5, 10 години, за да се създадат специалисти, които да са на нивото, което да осигури детско здравеопазване в рамките на средното ниво за Европа", каза Горнев.


Допълни, че болница "Лозенец" разполага с всичкия набор на отделения и клиники, включително и с единствения в България трансплантационен център за детски трансплантации.


"В България повече от 11 години не се е извършвала детска бъбречна трансплантация - това е позорно за страна, членка на ЕС", смята доцентът.


Подкрепа за протестиращи лекари


Горнев заяви, че застава зад протестиращите лекари от болницата, които вчера се обявиха срещу "превръщането ѝ в педиатрия". По-късно здравният министър съобщи, че тя ще запази многопрофилния и университетския си характер и ще лекува също възрастни. Добави, че информацията, която е предавал на Горнев, не е достигала до персонала или е интерпретирана неправилно.


"Протестът е неизбежен. Той е основателен, спонтанен и според мен трябва да доведе до запалването на червена лампа, която да даде куража на хората, които взимат решения, да подредят приоритетите в здравеопазването", коментира днес директорът.


Неговото усещане е, че много хора са се съсредоточили в болницата.


"Бях обвинен в конфликт на интереси, но моят основен интерес е да бъда в конфликт с хората, които искат тази болница да бъде съсипана", каза Горнев, без да конкретизира кого визира.


Наскоро антикорупционната комисия глоби Горнев с 10 хиляди лева, след като установи, че се е договарял със себе си в качеството си на директор и лекар и е получавал допълнително възнаграждение. "Доцент Горнев е действал в свой частен интерес, което е и основание за наличие на конфликт на интереси", съобщиха от комисията "Цацаров". Горнев беше назначен от Стойчо Кацаров в началото на юни за временен директор и до провеждането за конкурс за нов, след разкрития срещу предходното ръководство, оглавявано от доц. Любомир Спасов, сред които незаконни трансплантации и резултати от проверка на здравната каса след разследване на журналиста Миролюба Бенатова за източване на публични средства - отчитане на лечение на десетки пациенти, каквото всъщност не е провеждано.


Днес Горнев заяви, че ако хората са зад него, ще се яви на конкурса и ще се бори да стане постоянен директор.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK