За влизане в Гърция и Австрия ще е нужен и отрицателен тест освен ваксинация срещу COVID-19

За влизане в Гърция и Австрия ще е нужен и отрицателен тест освен ваксинация срещу COVID-19

© Велко АнгеловСчитано от 6 ч. на 19 декември 2021 г. Гърция ще изисква за всички влизащи в страната, навършили 5-годишна възраст, задължително негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, или отрицателен бърз антигенен тест, направен до 24 часа преди пътуването. По информация на посолството на България в Атина мярката важи и за всички ваксинирани или преболедували коронавируса граждани. Изключение ще се допуска за гръцките граждани или за постоянно или продължително пребиваващите в Гърция, които се завръщат в страната до 48 часа след напускането й. Новите разпоредби за влизане на територията на страната към момента са със срок до 06 часа на 10 януари 2022 г.


Остават в сила и условията при влизане в Гърция да бъде предоставен или сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или цифров COVID-19 сертификат на ЕС или удостоверение за преболедуване, издадено 30 дни след първия положителен PCR и в сила до 90 дни от посочената в уверението дата на диагностициране на заболяването.


При пътуване към Гърция всички граждани с изключение на шофьорите на тежкотоварните автомобили следва да имат и генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF). Подробна информация е публикувана на сайта на Министерството на външните работи в рубриката "Коронавирусът - как да пътуваме".
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството в Атина на дежурен директен телефон: +30 210 67 48 107 или дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107, както и с Генералното консулство в Солун на телефон: +30 2310 829 210; +30 2310 869 510 и дежурен телефон в извънработно време: +30 2310 869 520.


Промени в режима на влизане в Австрия


Считано от 20 декември пътуващите за Австрия трябва да представят както сертификат, че са ваксинирани или преболедували коронавирус, така и негативен резултат от PCR тест или трета доза ваксина. Като част от т.нар правило 2G, сертификатът за ваксинация не трябва да е по-стар от 270 дни, а сертификатът за преболедуване не трябва да бъде по-стар от 180 дни.


Освен един от двата сертификата, гражданите, пристигащи в Австрия, трябва да представят и негативен резултат от PCR тест, не по-стар от 72 часа или да са си поставили бустерна доза ваксина.


Когато гражданите, отговарящи на правилото "2G", не представят резултат от тест или съответно нямат поставена бустерна доза, те ще бъдат поставени под карантина, от която могат да се освободят след PCR тест.


Също така пътуващите трябва предварително да се регистрират на следната страница. Гражданите, които не са имунизирани и не са преболедували в посочените срокове, ще бъдат поставени в незабавна 10-дневна карантина.


Тя може да бъде прекратена на 5-ия ден след PCR тест. В този случай регистрацията също e задължителна.


Новите изисквания не важат за деца под 12-годишна възраст, освен в случай че придружаващият ги не е поставен под карантина.


Подробности за мерките при влизане в Австрия са публикувани тук. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на страната във Виена в работно време на следния телефонен номер: +43 1 505 31 13, и в извънработно време на дежурен телефонен номер: +43 1 505 64 44, или на имейл адресите: [email protected], [email protected]


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK