От следващата седмица в София: част от учениците минават онлайн, заведенията - до 22 ч. при 50% заетост

От следващата седмица в София: част от учениците минават онлайн, заведенията - до 22 ч. при 50% заетост

© Юлия ЛазароваСофия вече е в трето ниво на правителствения план за противоепидемичните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщи на брифинг областният управител Иван Кючуков. Това означава, че интензивните легла за лечение на COVID-19 в града са заети над 70%. Така от следващата седмица в сила ще са нови ограничителни мерки.


Третото ниво на новия правителствен план предвижда при запълване на 70% от интензивните легла да започне затягане на мерките - публичните обекти да работят с до 50% от капацитета си заедно с изискването за COVID сертификат, учениците до 4 клас да останат в училище, а тези от 5 до 12 клас да започнат да се редуват по една седмица в клас и онлайн.


Кючуков информира, че всички лечебни заведения на територията на София имат свободни места и са готови да поемат заболели деца и възрастни.
"Има готовност за разкриване на нови легла. В няколко болници ще бъдат разкрити детски легла. Проблемът е с леглата за деца, които са за реанимация. В педиатрията например има две легла, има и едно в "Пирогов", обясни областният управител, като целта е да бъдат открити още 2-3 легла.


Според данни, представени на брифинга, през тази седмица с COVID-19 в столицата са се заразили над 5000 деца и над 1000 педагози.


Част от учениците преминава онлайн


Според областния управител при обучение на част от децата онлайн и след това при по-дълга междусрочна ваканция (каквато вече е официално въведена) ще се разкъса веригата училище - деца - семейство, която по думите му неминуемо разпространява сериозно вируса, като той се надява резултати да има след две седмици.

От 24 януари (понеделник) се въвежда следният режим на обучение на учениците:
- от 1 до 4 клас учат присъствено
- 7, 10 и 12 клас учат присъствено до 30 януари вкл.
- 5, 6, 8, 9 и 11 клас преминават в електронна среда.


Нови ограничения за ресторанти и барове

От полунощ на 27 януари (четвъртък) се въвежда ограничение за работно време до 22 ч. и до 50% капацитет работна площ и брой лица в обектите и дейностите със значение за обществено здраве, заведенията за хранене (вкл. към хотелите) и развлечение по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. В него влизат:


- ресторанти
- заведения за бързо обслужване
- питейни заведения
- кафе-сладкарници
- барове


Ограничението ще важи също за казина и игрални зали.


"Не виждам проблем, при повечето частни фирми има заболеваемост, която е 30-40%, едва ли ще има такъв поток към заведенията за хранене. Бавно и сигурно намаляват хората по улиците. Естествено тези 50% ще си дойдат на мястото", коментира Кючуков.


Той добави, че всички мерки ще бъдат променени в зависимост от развитието на епидемиологичната обстановка.


"Трябва да го направим, за да се опитаме да пречупим гръбнака на COVID в началото. Твърдя, че сме в началото на проблема", обобщи Кючуков.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK