Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".


Приемането на дезинфектанта хлорен диоксид може да има дългосрочни вреди върху човешкото здраве. Това коментира пред Би Ти Ви председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков. Реакцията е след разкритията на телевизията за популяризиране сред хиляди българи на лечение с хлорен диоксид, което е представено като помагащо при редица блести, включително и при COVID-19. Момеков обясни, че диоксидът се използва за хлориране на вода и дезинфекциране, но в по-ниски концентрации. Той уточни, че съединението не е идентично с белината, но крайният резултат е един и същ.


"Белината съдържа разтвори на натриев хипохлорид, Вода се хлорира или с хипохлорид, или с хлорен оксид, но там концентрациите са много ниски. Никой не пие водата от басейна, но и там концентрациите са ниски и не са сравними с това", каза Момеков.


По думите му обаче при дезинфектанта концентрацията, която се изисква, за да убива патогени, е несъвместима с човешкото тяло.


"Когато човек пие хлорирана вода, в тялото му хлорно съдържащите се съединения попадат под формата на хлорид и хлорат. Никой досега не е използвал през устата подобни съединения при човека в такива дози. Последователите на тази религия ще разберат какви са здравните ефекти", коментира той в отговор на въпрос какви ще са последиците.


По думите му ефектите върху тялото, които се наблюдават при прием на хлорен диоксид, трябва да се наблюдават от животински експерименти, където се правят изследвания с нивата, сходни с тези, които човек получава, пиейки хлорирана вода до много високи концентрации.


Според него може да се стигне до нарушена функция на щитовидната жлеза, да се развие исхемична болест, недостатъчно доставяне на кислород до тъкани и органи.


Повече във видеото.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK