Властта планира личните лекари да останат общопрактикуващи, но да са посещавани от всеки

За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, влезте в профила си.
Коментари (68)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Така е навсякъде в Европа, с електронна карта отивачкъдето си поискаш. Лекаря отсреща вижда всичко за теб като хронология и това е.

 2. 2 Профил на Пепелац Киндзадза
  Пепелац Киндзадза
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Жадните бездарници трябва да се отсеят.

 3. 3 Профил на СашкоСашев
  СашкоСашев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Личните лекари да просто раздаване на администрацията те са само за направления и нищо друго не правят.

 4. 4 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Позвъняване, записване на час и прием/преглед в уреченото време" звучи като много добро пожелание, но всеки, който се е сблъсквал със ситуацията знае, че ще си остане само пожеланието. Доколкото съм в час, личните лекари се оплакват най-вече от количеството административна бумащина, с което са затрупани. Може би първо да тръгнем в тази посока, преди да правим някакви експерименти?

 5. 5 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 3251 Неутрално

  Джипи можеш да бъдеш и със завършена обща медицина след 6 курс. Но откакто поискаха и джипитата да правят по три години редовна специализация и то платена си от тях за да имат практика,желаещите се сринаха съвсем. Оттук нататък не направят ли поне задочна специализацията за джипитата,те ще намаляват до нула.

 6. 6 Профил на пРезидента!
  пРезидента!
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  С новата практика, да се плаща на посещение, ще се увеличат посещенията. Т.е. лекарите ще започнат да досаждат на пациентите си да ги посещават.

  По друг начин казано и тази система е толкова читава, колкото и тази на "студения резерв", дори по-малко.

  А идеята евентуално да им се резнат парите изобщо не е добра, защото и в момента няма много желаещи. Не е това мястото да се режат пари.

 7. 7 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1026 Неутрално

  Мисля, че преди "демокрацията", здравеопазването беше добре организирано. Можеше просто да се преустрои заплащането и всичко щеше да е наред, без да се премахва съществуващата мрежа и да превърнат лекарите от едно уважавано съсловие в дребни бездушни мародери.

 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  По принцип казаното звучи логично. Навсякъде се плаща за СВЪРШЕНА РАБОТА!
  НО!
  Ако целта е да се ликвидират като търговски дружества, а после да се направи същото в болниците резултатът ще е плачевен.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1654 Разстроено

  ......още ЕДНА КАША в ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 10. 10 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ....А идеята евентуално да им се резнат парите изобщо не е добра, защото и в момента няма много желаещи. Не е това мястото да се режат пари.
  —цитат от коментар 6 на Гражданин

  То май това е основната идея. А болните кучета ги яли. Ходя при личната си лекарка веднъж на 5 години. Отивал съм ошашкан и силно притеснен ( инфаркт,инсулт и други такива ) и съм си тръгвал спокоен с правилна диагноза и лечение. И помни и мен и за какво съм идвал.Ако не е така може да я сменя и ще загубим и двамата. Но и отнема повече време да документира посещението отколкото да ме прегледа. Какъв би бил стимула на лекар при когото отивам за еднократно посещение ? А имаме прекрасни лекари които системата задушава.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 11. 11 Профил на imar
  imar
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Поликлиниките наистина не са лошо решение, за съжаление са недофинансирани и пренебрегвани, а личните лекари в тях функционират просто като някакви наематели

 12. 12 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#10] от "Чичо Ваньо":

  Щом си доволен, защо ще я сменяш. Ти пак при нея ще си ходиш. Така ще може и други пациенти да ходят при този, от когото са доволни. Иначе трябва да чакат 6 месеца, за да имат право да си сменят личния лекар, а за това време може много неща да се объркат в здравословно отношение.
  Според мен така ще се подобри качеството. Няма да имат гарантирани пациенти и гарантирани плащания. Вероятно ще увеличат сумите, които се получават на проведен преглед.

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7847 Неутрално

  Как няма да са недоволни личните лекари, като повечето от тях са без специалност и едва ли ще имат много пациенти.

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1543 Гневно

  Тарапаната около лекарските офиси е страшна.
  С нововъведението си властта ще я направи непоносима.
  Ще се стигне до смъртни случаи заради тази нелепица!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#14] от "Храбър":

  Напротив. Сега ще има разтоварване и няма да се чака на опашка. Като си с грип и не ти трябва нищо по-различно от болничен, не е нужно да чакаш 3 часа при твоя личен лекар. Можеш да отидеш в съседния кабинет, пред който няма никой и да те прегледат за 5 мин.

  Допълнително като минат на нормално работно време, ще има много повече време за всички пациенти. Сега огромна част от личните лекари работят по половин ден - или са до обяд, или са след обяд като през другото време уж правили домашни посещения :-). Затова са и тези огромни опашки.

 16. 16 Профил на Рашистката федерация е империя на злото
  Рашистката федерация е империя на злото
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Властта планира личните лекари да останат общопрактикуващи, но да са посещавани от всеки"

  По-добрите лекари ще имат повече клиенти. Хората получават повече свобода. Това е добро начало. Необходима е дълбока реформа. Трябва да се премахне монопола на здравната каса, както и на фармацевтите. В Германия, Белгия човек може да си купи лекарства без рецепта от магазин за хранителни стоки, а тук хората в селата като нямат аптеки трябва да пътуват до града. Категорично източването на здравната систеема трябва да се спре. Годишно се източват стотици милиони.

 17. 17 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 4722 Любопитно

  До коментар [#10] от "Чичо Ваньо":Щом си доволен, защо ще я сменяш. Ти пак при нея ще си ходиш. Така ще може и други пациенти да ходят при този, от когото са доволни. Иначе трябва да чакат 6 месеца, за да имат право да си сменят личния лекар, а за това време може много неща да се объркат в здравословно отношение. Според мен така ще се подобри качеството. Няма да имат гарантирани пациенти и гарантирани плащания. Вероятно ще увеличат сумите, които се получават на проведен преглед.
  —цитат от коментар 12 на Smile


  И при този от когото са доволни, се струпат още пациенти освен записаните при него, той как точно ще ги обслужи?

  Откъде пациентът ще знае кой ще е съгласен да го прегледа? Или ще се ориентира по опашките?

 18. 18 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#17] от "Галя Станчева":

  Мога само да гадая как точно ще го организират, но има доста добри варианти това да се случи. Ако зависеше от мен - една рецепция за поликлиниката, която да записва часове за прегледи при наличните лични лекари и лекари-специалисти. Така всеки си има час и няма опашки. Ако някой държи на неговия си личен лекар, може да се наложи да получи час малко по-късно, отколкото му се иска, но поне няма да чака на опашка, а ще отиде директно за записания час. И в момента е така на някои места (предимно частни клиники). Там опашки и смесване на различни болни няма. Има и няколко много добри приложения, които лекарите ползват и пациентите могат да си записват час през тях. Включителни и лични лекари си ги ползват и в момента и всичко е лесно и бързо. Пък който не може да се оправи да си запише час онлайн, звъни на рецепция в поликлиниката и там му записват час.

 19. 19 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Ако личният лекар е съвестен сегашната система е добра. Опасявам се, че промените ще донесат хаос и "кражби" на пациенти.

 20. 20 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 4722 Разстроено

  До коментар [#17] от "Галя Станчева":Мога само да гадая как точно ще го организират, но има доста добри варианти това да се случи. Ако зависеше от мен - една рецепция за поликлиниката, която да записва часове за прегледи при наличните лични лекари и лекари-специалисти. Така всеки си има час и няма опашки. Ако някой държи на неговия си личен лекар, може да се наложи да получи час малко по-късно, отколкото му се иска, но поне няма да чака на опашка, а ще отиде директно за записания час. И в момента е така на някои места (предимно частни клиники). Там опашки и смесване на различни болни няма. Има и няколко много добри приложения, които лекарите ползват и пациентите могат да си записват час през тях. Включителни и лични лекари си ги ползват и в момента и всичко е лесно и бързо. Пък който не може да се оправи да си запише час онлайн, звъни на рецепция в поликлиниката и там му записват час.
  —цитат от коментар 18 на Smile


  Досега сме сменили трима лични лекари като включвам и първата от времето на Мими Виткова - нали и тогава си избрахме. Пълна некадърница, едва не ме умори. При следващите две - вечни опашки понеже са педиатърки. Не работят с предварително записване, за да прегледат повече пациенти. Висиш с часове, защото имат много пациенти. На смени са и извън работното си време не вдигат телефон.
  Та въпросът ми е свързан с такива като тях - как ще прегледат и пациенти извън листата им. Тоест отпадат, защото никой не би се наредил на опашка сред бебета, деца, пенсионери и пр. Впрочем едната преглежда по трима пациенти наведнъж - един е до сестрата да си диктува данните, друг на кушетката - лекарката го преглежда, а третият разказва оплакванията си. Понякога чакат, защото тя говори по телефона с четвърти пациент.

 21. 21 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 130 Неутрално

  Това, малко на измама прилича. Обществена тайна е че лекари няма и с всяка година става по зле. С тези правила просто държавата отпада да осигурява лекари и всеки ще се отправя както може. То хубаво да имаш свобода ако имаше лекари ама като няма... Ще стане като с болниците сега - ходиш като гламав защото места няма...

 22. 22 Профил на Nikola Damyanov
  Nikola Damyanov
  Рейтинг: 130 Неутрално

  И интересно кой ще съди Семерджиев и Костов дето ги въведоха джипитата и разрушиха поликлиниките

 23. 23 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2949 Неутрално

  Мисля, че преди "демокрацията", здравеопазването беше добре организирано. Можеше просто да се преустрои заплащането и всичко щеше да е наред, без да се премахва съществуващата мрежа и да превърнат лекарите от едно уважавано съсловие в дребни бездушни мародери.
  —цитат от коментар 7 на ju.li


  Преди беше системата "Семашко". Семепджиев и Кацаров налъжиха сегашната търговска система. Целта на сегашната промяна е всички българи да се наредят пред "Сърце и мозък" или Токуда. Милиардите за здраве да влизат само в 5-6 джоба.

  Русия е проказата на планетата Земя.
 24. 24 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  " Дава се възможност на хората да си избират лекари. По този начин се облекчават лекарите. "

  Ще стане точно обратното.

 25. 25 Профил на Чичо Ваньо
  Чичо Ваньо
  Рейтинг: 497 Неутрално

  ..."По-добрите лекари ще имат повече клиенти....
  —цитат от коментар 16 на C est la vie


  Ами то и сега е така. Имаш възможност на 6 месеца да си смениш личния лекар. И да се запишеш при по-добър. Ако по-добрият не прецени,че още пациенти ще навредят на качеството на работата му и това ще го направи по-малко добър.

  "Проблемът на света е,че глупавите са самоуверени,а умните се колебаят."Бъртранд Ръсел
 26. 26 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Тези ще създадат поредния хаос в системата. Вместо да решат проблема с това, че обърнаха личните лекари на писарушки. Каквото и да си говорим, няма как по някакво си досие случаен лекар да знае повече от лекар, преглеждал теб и семейството ти с години.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 27. 27 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1422 Любопитно

  Ще стане като с болниците сега - ходиш като гламав защото места няма...
  —цитат от коментар 21 на Nikola Damyanov


  и що за глупости са това при положение, че в ЕС сме на първо място по легла/ глава от населението... всичката популация е по болниците ли?

 28. 28 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#27] от "extraCACA":

  Защото ако искаш елементарни безплатни изследвания, за които уж си платил вноски, трябва по документи да лежиш в болницата. Та затова болниците пълни...

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 29. 29 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1422 Неутрално

  До коментар [#28] от "rumen_s":

  засега не ми се е случвало да лежа по болници заради елементарни изследвания... да не би нещо да не си разбрал?

 30. 30 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 1543 Любопитно

  ...По-добрите лекари ще имат повече клиенти..
  —цитат от коментар 16 на C est la vie


  Че до сега не беше ли така?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 31. 31 Профил на just
  just
  Рейтинг: 500 Неутрално

  А сега разбрахте ли, че няма да може да отидете при специалист директно както се тръбеше
  в началото, още когато го прочетох, разбрах, че е Лъжа. Ако всеки когато си поиска ходи при специалист, това ще ФАЛИРА здравната система. Дори богати държави като Германия и Англия не си го позволяват. Ами ясно сега са го написали-ще ви трябва НАПРАВЛЕНИЕ за специалист и то се издава от Общопрактикуващ лекар ОПЛ. Така че дотук с еуфорията. Проблемът е че Здравната Каса поставя ЛИМИТИ на ОПЛ колко направления за специалист може да издаде и те са
  БЕЗУМНО малко всеки месец, но това не ви го казват по телевизията, защото не е някак си удобно. Удобно е да се хвърли вината в/у о ПЛ, че той е лошият и не ви изпраща на специалист.
  Схващане ли Мръсният Номер? Следва вторият Мръсен Номер- направленията за Изследвания са
  БЕЗУМНО малко, има лимит също както тези за специалист и те с вървят още първата седмица от месеца. Ако лекарят издаде направление извън смехотворните лимити то Здравната Каса му
  налага ГЛОБА, да точно така ГЛОБА и то солена за всяко едно такова направление с което е спасил живот.
  Предложението промени НЯМА да променят нещата към по-добро, как така ще отидете при лекар който изобщо не ви е в дал в живота си и ще очаквате за 15 мин. да прочете цялото ви
  електронно досие, да ви прегледа, да ви изпише терапия, да назначи изследвания и да опише всичко това в същото това досие - това е пълна Фантастика. За това е необходимо време от 30-35мин., тоест лекарят ще може да прегледа на ден 14-15 пациента, сега преглежда 40-50.
  Изводът е че ще има листа на ЧАКАЩИ и ще си записвате прегледи за след 1 месец или повече.

 32. 32 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1030 Разстроено

  "Управляващите готвят промени в здравеопазването, "

  Преведено на езика на изстрадалите българи..... значи
  - Управляващи няма и капка представа каква е ситуацията ....,
  но пък плановете на харвъдските хФърчила да забъркат нова каша
  ентусиазъма е безграничен.
  - Молим Господи помагай.

 33. 33 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1030 Разстроено

  До коментар [#16] от "C est la vie":
  "Трябва да се премахне монопола на здравната каса, както и на фармацевтите. В Германия, Белгия човек може да си купи лекарства без рецепта от магазин за хранителни стоки, а тук хората в селата като нямат аптеки трябва да пътуват до града. Категорично източването на здравната систеема трябва да се спре. Годишно се източват стотици милиони."

  "Дрън дрън ярина"

  Вие наясно ли сте какво сте написали ....покупка лекарства Германия .... Белгия без рецепта и в магазин / хранителен???/ или поне какво искате.

 34. 34 Профил на bora bora
  bora bora
  Рейтинг: 1030 Любопитно

  До коментар [#20] от "Галя Станчева":

  Милата Тя ..... жива да ви оплаче човек и да ви се чуди, как след толкоз висене по опашките все още сте жива?

 35. 35 Профил на Lelja Agatha
  Lelja Agatha
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#25:"Чичо Ваньо"][/quote]
  "Ако по-добрият не прецени,че още пациенти ще навредят на качеството на работата му и това ще го направи по-малко добър."

  Лекарят няма право да преценява колко души да запише. Колкото поискат - толкова, той няма право на никого да откаже. Но и в тоя автоматизъм има логика - ако за тебе няма време, след 6 м. го сменяш

 36. 36 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  И това няма да оправи Здравната Каша! Единственото оправяне е пълното премахване на Здравната Каша!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 37. 37 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 719 Неутрално

  До коментар [#31] от "just":

  Е това като че ли е основното! :)
  Всъщност промяната би се изразила в това да се изхарчат много, най-различни ресурси за да може накрая нищо да не се промени. Поне не и към по-добре. Даже заветното направление би било още по-трудно достъпно в крайна сметка. Както и обема на бумажнина би нарастнал още повече. Единствения момент в който може да се види нещо положително е, че човек би могъл да получи лекарски преглед по каса, от общопрактикуващ лекар, не само в града си по местоживеене, което май до момента беше решено... ами никак (потресаващо!)

 38. 38 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1813 Неутрално

  Причините за съпротивата на личните лекари са ясни.

  Първо - пациентът е като крепостен роб на личния лекар. Пациентът не може да отиде на друг личен лекар, защото е зачислен към своя. Ако все пак пациентът реши да го направи, трябвада плаща допълнителни пари на другия лекар или постоянно да ходи да попълва едни документти за временен или постонянет нов личен лекар.

  Второ - в момента крепостното пациентство носи на личните лекари пари, защото събират входни такси според броя на пациентите получават някакви приходи от здравната каса. Ако се промени това, те ще изгубят своята касичка.

  Трето - когато се отвори свободния пазар за лични лекари и всеки може да отиде където си поиска, ще се наложи повишаване качеството на здравната услуга от страна на личните лекари. В това число и опашките пред даден кабинет ще откажат голяма част от чакащите, които ще отидат при друг. Сега това е невъзможно - щов има 40 души пред теб, ще чакаш. Отделно ще трябва да се повишават и знанията на личните лекари, опитът им, защото най-много пациенти ще има този, който лекува най-добре. Така голяма част от личните лекари ще изгубят пациентите си.

  Тази реформа цели да превърне здравната грижа в свободен пазар. А кой се страхува от свободния пазар? Страхуват се само некадърните и тези, които нямат качествена стока за продажба. Добрите качествени лекари ще продължат да имат най-много клиенти, докато останалите ще бъдат като стоматолога Артър Конан Дойл. Да, същия, авторът на "Шерлок Холмс", стоматолог. Но нямал клиенти и често чакал с часове сам в кабинета си. Докато скучаел, решил да напие някой разказ... и създал великия детектив Холмс. От скука в стоматологичния кабинет.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 39. 39 Профил на Активист
  Активист
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Колко му издиша тезата на тоя Миндов.

 40. 40 Профил на Офелия Груева
  Офелия Груева
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Всеки пак си гледа от неговата камбанария, т.е. предимно оставам с впечатление, че сте от София и по-големи градове. По-лошото ще бъде ако и законодателят го вижда от тази позиция. Поликлиники бол, лекари бол, кеф ти тук, кеф ти там, където искаш. А какво правим примерно с курортите, в които и без това е трудно да се намерят достатъчно лични лекари и за местното население? С тези изменения колко туристи ще се изсипват при тях и местните съвсем няма да могат да се доберат до лекаря си? Защото макар и лятно време да се откриват платени кабинети и дори поликлиники, пак голяма част от туристите ще се насочат към личните лекари. Защото са си платили осигуровките и им се полага. Не става така. Като се пишат закони, трябва да са съобразени с условията навсякъде и да се включат изключения. Освен това лекарят трябва да има право, ако прецени, да обслужва с предимство собствените си пациенти. Тези, за които се грижи от години; тези, на които знае и кътните зъби, а не някой, с чиято здравна история тепърва ще трябва да се запознава и анализира от електронно досие, защото на този някой му било скимнало, че му е по-удобно да дойде при него отколкото при друг лекар. Общопрактикуващите били бюрократи, работата им била да издават направления. Сериозно ли? Ама казвайте ги тези неща преди хората да учат 6 години медицина и цял живот допълнителни специализации и актуализации.

 41. 41 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#8] от "kvasimodo":

  Интересно е как ще се ликвидират частни търговски дружества с хиляди инвестиции ,обурудване ,сгради ,кредити ,назначен персонал ,влагано десетки хиляди в обучение ,за да станеш отново държавен лекар с партиен секретар определящ минимална заплата или работно време като на впрегатен работник от сутрин до вечер , е, няма да стане ,на първо време ще се откажат всички лекари ,които са с големи ,печеливши практики ,които са организирали здравеопазването на много от малките населени места ,държат огромен персонал и дават достъп до здравна грижа на хиляди хора без алтернатива , какво ще стане ,ще ги направят държавни лекари ,а персонала ще го изгоним , а какво става с хората ,кой ще ги поеме ,къде са поликлиниките и от къде ще дойдат другите ,държавните лекари ,при които ще се влиза веднага ,без да се чака .Аз лично ще освободя като личен лека р10 души персонал , които обслужват поне по 1400 души месечно ,вкл по време на всички празници ,оставяме 10 населени места ,които в много от месеците се налага да бъдат субсидирани от джоба на лекаря ,за да имат изобщо поне един медик там на разположение , нека да видим как ще е като няма нито един лекар в радиус от 30 км извън града ,това ще е промяната на ПП .

 42. 42 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#40] от "Офелия Груева":

  Забрави ,че лекаря ще се занимава с пациенти по здравна каса ,след като може да прегледа в частния си кабинет днес 10 човека по 50 лв и без никакъв тормоз от сума ти и институции и чиновници ,защо да преглеждам по здравна каса ,да чакам пари ,след хиляди проверки ,гестаповски тормоз ,недоволство от пациенти неплащащи нищо , желаещи медицинска експертиза , вкл идващи от цяла Европа след като там не могат да им сложат диагноза ,въпреки скъпи и иновативни изследвания , е ,периода за безплатна дейност премина , всеки ще си гледа интереса .

 43. 43 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#38] от "Lou":

  Много хубави заключения си направил ,само дето си пропуснал ,че няма държава , в която срещу хубаво описаните от теб свободни правила за достъп до качествена и мигновена грижа за теб ,да плащаш левче или три ,или касата да плаща 3 -4 лв финансов резултат срещу медицинска грижа на първа линия , да, ще бъде както искаш ,но срещу поне 100 лв на преглед ,няма да ти осигуря здравна грижа на 80 км от големия град , където никой няма да дойде да си губи времето и да ти доставя на крака здравни екстри ,а ти да ми плащаш по 1 лев или нищо ,щото си инвалид или освобед , накрая здравната каса да ми се гаври ,че ми била давала парите тя , а аз съм източвал касата с труда си ,е ,ще пропуснем този лукс ,да ти го осигурят други ,тези ,които ще работят по новите правила ,да видим как ще накараш някой млад да прегледа когото и да е извън табелата на големия град , едно време дядо ми ,който бил богат земеделец е плащал на доктор да дойде на село за един преглед една златна лира , с която се е купувало на него време един етаж от къща ,свиквай и сега така ,след като бесняхте недоволни от прегледите по 1 левче .

 44. 44 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#31] от "just":

  НАй голямата простотия е да се освободи достъпа до специалист по усмотрение на пациента и без преценка на ОПЛ , по сегашния бюджет на НЗОК ,на пациент се падат точно 1 направление в годината за първичен и вторичен преглед от специалист , пита се в задачката ,а какво става при необходимост от второ направление , защото специалистите чакат само да няма конкуренцията на джипитата и колегите им работещи по здравна каса , тогава цената на прегледа ще скочи от 20-30 лв на 200-300 -1000 лв ,щото няма да има кой да я конкурира ,за радост на всичките пациенти ,които са свикнали да ходят по тяхно усмотрение и с агресивно нападение над личните си лекари ,да им дадат направления , които дефакто не им се полагат ,досега номера минаваше ,сега няма да стане и пациента ще плаща за най малкото стотици левове .Само че вече и джипитата няма да се съгласят да лекуват за левче или три левчета и нон стоп по 10 пъти месечно ,ще се стигне до ограничение на достъпа до здравна грижа и несимволично доплащане и при тях , те също са тесни специалисти и често много по добре подготвени от техните колеги специалисти в една насока .

 45. 45 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#21] от "Nikola Damyanov":

  Спокойно , ако си платиш лекар ще има .

 46. 46 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Ало галфоните на правителството на Кирчо-Кокорчо и Нинова. Досега видяхме ,че не пожелахте политическата класа , нито МЗ , нито НЗОК ДА ОСТОЙНОСТИ ТРУДА НА ЛЕКАРЯ. Сега когато мислите пак как да не плащате трябва да ви кажа ,че цената на един медицински преглед в извънболничната помощ трябва да е не-по-малко от 30 лв ,а реалната цена е 50 лв (пак с големи компромиси) . Хайде да видим сега как РЕАЛНО ще плащате и дали утре ще имате лекари изобщо работещи ОПЛ с гадния робовладелец НЗОК. И при плащане за преглед дали пролетариатът ще може да минава по 40 души при ОПЛ или вече ще трябва да са до 16 прегледа за 8 часов работен ден. Май ще го ограничите за да не плащате 40 прегледа а ,хахахха. И май, май пролетариатът няма да може да минава без час а? Никъде. При никой ОПЛ вече. Чакаме на линия да ви видим новите ви наглости. Защото вместо да закриете Семашко и въведете европейски стандарти, пак сте извадили кофата с блажна боя и баданарката да го представите уж като реформа ,а,чички ?

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 47. 47 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1133 Любопитно

  За 20 години моето джипи не ми е свършило никаква работа освен да ми даде медицинско за работа. А през цялото време и се плаща за мен. Един път не се е обадила да пита жив ли съм, здрав ли съм. За профилактични прегледи въобще никога не сме говорили. Това медицина ли е?

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 48. 48 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#40] от "Офелия Груева":

  От 27 страни в ЕС в 13 има свободен достъп до специалист , в 14 става с направление от ОПЛ. Само че в това са 13те най-богати държави например Люксембург, Лихтенщаин и то с електронизирано здравеопазване непозволяващо злоупотреби с медицински консултации чрез обществени здравни фондове. У нас трябва да се има предвид манталитета на пациентите ,които мислят че знаят повече от който и да е лекар, щото чели нещо си в интернет и си решават къде да ходят без всякакво медицинска логика. НАпример пациентите в Бългаерия си мислят ,че за хронично безсъние или невроза трябва да ходят на невролог ,а не на психиатър .И си настояват за невролог най-нагло да им се даде направление. Освобождаването до достъпа до специалист тук ще означава абсолютно безконтролни консултацийки за щяло и не щяло, а в един момент специалистите ще почнат да се занимават със всичко и да станат и те общопрактикуващи. Щото българският пациент си събира всички болежки докато станат нетърпими и за да не плаща потребителска такса няколко пъти идва един път и се почва: главата, гърба, очите ,кожата,'абе не може ли едни ама пълни изследвания', 'искам скенер за главата', тая пъпка дали е лоша, ,тука коляното нещо ми щрака и т.н. пълна програма . Вероятно и в бъдеще НЗОК няма да може да елиминира 'пазаруването на доктори' както се нарича ходенето при 2-3 лекари за едно и също състояние в рамките на няколко дни ('да се проверят' ). Затова е редно пациентът да си плаща навсякъде и с фактурката и касовата бележка от 3ма лекари да ходи да види дали здравния фонд ще му възстанови парите по безогледната консумация на здравни услуги на 3 места .Май не а -само една консултация е това ,което ще му възстанови.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 49. 49 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darkman":

  Да не си му роднина да ти се обажда в къщи как си бе, алоо. Ти имаш задължение да се явяваш на задължителните профилактични прегледи и имунизации , а не докторът с бъклица и дрян да ти изпраща лимузина те те вземе за преглед. За теб НЗОК плаща 1,.20 на месец, тоест 14 лева на година. Ти какво иуслугио правишщ за 14 лева на година а ? На ставай смешен след като даваш 15 лева на гумаджията с начално образование за смяна на 1 гума. Май сте доста наглички а, на фона на онези 380 ЕВРО на месец средна здравна осигуровка в Германия. И там д-р Мюлер не се обажда на Брунхилде да я пита как е и дали има достатъчен сексуален живот та да дойде на домашно посещение...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 50. 50 Профил на Николай Христов
  Николай Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Така е навсякъде в Европа, с електронна карта отивачкъдето си поискаш. Лекаря отсреща вижда всичко за теб като хронология и това е.
  —цитат от коментар 1 на plamenss


  Само дето тука така и не успяха да я направят пустата му карта.

 51. 51 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#38] от "Lou":

  Какви опашки пред лекарските кабинети бе алоо . Няма да има прегледи без предварително записан час. ЗАЩОТО ЕЛЕКТРОННОТО ВЪВЕЖДАНЕ ОНЛАЙН НА ПРЕГЛЕДИ ЩЕ ПОЗВОЛЯВА 1 ПРЕГЛЕД НА 30 МИНУТИ МИНИМУМ, ВЪЗМОЖНО Е И НА 45 МИНУТИ . ТОЕСТ МАКС 16 ПРЕГЛЕДА ЗА 8 ЧАСА не-повече. Тоест ще стане както в UK -предварително записан час за преглед в рамките от 2 до 7 дни при ОПЛ и от 2-4 месеца при тесен специалист. . Не по-рано. Спешните -> Спешна Помощ-> Болница. Ако наистина са спешни ,тоест, инсулти, инфаркти, гърчове, травми и т.н . Не че на Ганьо му е спешно да мине на доктор ,защото след това е на кафе с приятели ,както си тълкуват спешните случаи у нас.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 52. 52 Профил на Николай Христов
  Николай Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За 20 години моето джипи не ми е свършило никаква работа освен да ми даде медицинско за работа. А през цялото време и се плаща за мен. Един път не се е обадила да пита жив ли съм, здрав ли съм. За профилактични прегледи въобще никога не сме говорили. Това медицина ли е?
  —цитат от коментар 47 на Darkman


  Да се обадя АЗ, че да те питам дали си добре??? Ааааа, ти направо ми осмисли деня. От тук нататък продължавам с усмивка.

 53. 53 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 779 Неутрално


  До коментар [#47] от "Darkman": Да ,прав си ,само че такива като тебе обикновено свършват с тежки заболявания ,открити в напреднал стадии , защото не са се профилактирали с години , това предполага ,че в последните ти години от живота ,ще ползваш личния си лекар средно по 40 пъти примерно в годината ,готов ли си ,след като си недоволен от сегашния абонаментен начин ,да си доплатиш тогава всички прегледи на пазарни цени след 3 тия например ,защо тогава доктора да идва на крака да ти сменя катетъра ежеседмично срещу 1 лев месечно примерно на 30-40 км както е при мен по селата ,а ако те брулне на пътя някой идиот днес и се нуждаеш от постоянни здравни грижи ,готов ли си също да си поемеш реалните разходи ,които няма да са нито 1 лев ,нито 3 лв ,нито 30 ...

 54. 54 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#5] от "log_on":

  Специализацията за ОМ изобщо не е 3 години , а поне 2 пъти по-дълга, защото де факто ти работиш и ходиш по курсове ,а не може да отсъстваш непрекъснато по комунистическия модел 'с откъсване от производството' .А масово колеги нямат кой ги замества докато са по курсове за специализация.
  А задочно е пълна глупост - това е клинична практика ,не е института по библиотекарско дело.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 55. 55 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 779 Неутрално

  До коментар [#28] от "rumen_s":

  В Англия , прехвалената здравна система ,няма начин да ти бъде направена мускулна или венозна интервенция ,разбирай инжекция за каквото и да е било извън болница и под контрол на спасителен екип и реаниматор , а тук кой за каквото си поиска ,бебета и на село когато си поиска , е , ще сложим край и на този безплатен риск ,който поемат докторите .

 56. 56 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#53] от "Nikoi ":

  Ти да не си дистанционен лекар, че веднага раздаваш диагнози. Аман от дървени философи. Никъде не съм казал, че не съм правил профилактични прегледи, а казах че джипито никога не е предлагала такива. Четене с разбиране се учи във 2-3 -ти клас.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 57. 57 Профил на Николай Христов
  Николай Христов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С интерес следя форумите под тази и подобните и новини тези дни в медиите. Форумите отдолу са като едно преброяване на обикновените неудачници и откровените лузъри в милата ни татковина. Броячът бясно се върти. Много е забавно. И поучително.

 58. 58 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Вчера в "Капитал" потният доцент коремен хирург от Варна изплю камъчето-ОПЛ ще приемат пациентите и ще им се заплаща за прегледа,НО в сумата за този преглед е включена и сумата за специалист,ако ОПЛ изпрати пациента при него!Излиза,че общо практикуващите лекари ще бъдат стимулирани да лекуват ВСИЧКО като баячки,за да вземат максималното заплащане от прегледа!Искате окончателно да закопаете лекарите-специалисти ли?!Освободете пациентите да получават медицинска помощ ,където пожелаят-така наистина парите ще следват пациента и добрият лекар ще има добър доход!Останалото е нелепост!Оставка,за нищо не ставате!

 59. 59 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#56] от "Darkman":

  Глобите за неявяване на профилактичен преглед по Закона за Здравето са 100 лева за първо нарушение ,150 лв за следващо. Глоби има за пациентите , не за лекарите. Държавен Вестник е безплатен и всеки е длъжен да знае и спазва законите и наредбите. За тенекията си ходите на годишен технически преглед ,нали .Защото знаете ,че има глоби нали ? Ефективни глоби. Тук никой не ви глобява за неявяване на профилактични прегледи и имунизации ,защото НЗОК е един фалшив здравен фонд който цели да няма никакви разходи ,а в РЗИ работят мухльовци, коти ги мързи дори да глобяват. Нооо когато влязат чужди реални здравни фондове в България това със сигурност ще се промени ,защото няма нормален здравен фонд ,който да иска да плаща за 'изпуснати' заболявания огромни разходи за лечение вместо за по-евтина за тях превенция.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 60. 60 Профил на whitemare
  whitemare
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#59] от "Dr_Doolittle":

  Изглежда и Вие имате нужда от преглед при специалист. Аз съм ш.бан клиент, който плаща с данъците си заплатите и доходите на джипито и цялата здравна система и аз трябва да съм ангажиран със профилактичните прегледи? Сериозно ли? Я минете всички на частна практика да видим колко от вас ще станат после аптекари и болногледачи и колко ще практикуват медицина.

  Фильо и Фобьо са двама неграмотни, комплексирани и прости близнаци
 61. 61 Профил на hahohehi
  hahohehi
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Първата ми лична лекарка е добра жена, но на 74 години и без медицинска сестра. Едно посещение при нея означава половин ден.
  Следващият ми личен лекар беше доста чавръст. След като си направих регистрация в НЗОК и получих достъп до наченката ми на здравно досие видях, че пичът всяка година си ми изписва профилактики и кръвни изследвания, които не се извършват.
  Сегашната е доста ОК, но за 3 години съм ходил веднъж и нямам много наблюдения.

 62. 62 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#59] от "Dr_Doolittle":

  А би ли споделил какво включва един профилактичен преглед при личния лекар и струва ли си висенето 3 часа на опашка за него за пациента. Освен да се зарази от другите на опашката, каква полза би имал този профилактичен преглед, който е предвиден?
  Профилактичните прегледи са проформа и се извършват проформа от лекарите, затова и никой не си губи времето да се занимава с тях. Ако бяха качествени, щеше да има повече желаещи. Освен това, работа на личния лекар е да организира профилактиката в безопасна среда и да не приема други болни в този период (пр. обявява определен график за профилактика и всичко става бързо и безопасно). Но на личния лекар не му се занимава с подобни глупости. На личните лекари често не им се занимава с много неща. И все пациентите им са виновни.

 63. 63 Профил на ffi431110998
  ffi431110998
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Това е добра идея, а не както е сега личния лекар в един град, ти си на гости в друг град, проявяваш някакви симптоми, отказват да те преглежда личен лекар от друг медицински център. Болнични ти дава само личния лекар, като се свържеш с него по телефон, се започва да ми се обяснява, как трябва да ме прегледа някой негов колега, как трябва да ми бъде издаден амбулаторен лист от преглед или талон 119 /каквото и да значи/ от районна където се намирам, за да може след това да ми издаде болничен лист. В МЦ в града който бях отказваха да ме прегледат под предлог, че не преглеждат чужди пациенти. Затова подкрепям идеята да има електронно досие и когато и където ти се появи необходимост от преглед от ОПЛЛ да можеш да бъдеш прегледан. А за да се избягват злоупотреби с фиктивни прегледи, да се издадат карти, или с лична карта да се преминава през устройство за проверка на осигурените, както е в момента в доста болници. С личната карта се проверява ЗО статус на пациента.

 64. 64 Профил на Velichka Yanakieva
  Velichka Yanakieva
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#6] от "Гражданин":

  При добрия лекар, ще има желаещи за преглед пациенти и никой няма да ги кани за такъв!
  Плащането на "калпак" се вижда докъде води-няма бизнес в света, в който ти плащат за несвършена работа! След като джипитата се организират за протести и медийна атака, сигурно е много удобна досегашната форма на работа!

 65. 65 Профил на republika
  republika
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#18] от "Smile":

  Няма нужда от рецепция и плащане на заплата на телефонистка. Има онлайн система - супердок се казва. Можеш да си намериш какъвто специалист искаш и да си запишеш час онлайн. Нашетго джи пи се е регистрирал там. откакто го направи не сме чакали дори и минута пред кабинета. Преди беше кошмар- чакаш по около час сред кихащи и кашлящи. Има варианти и работещи решения. Обаче съпротивата срещу нововъведенията е брутална - по- добре кочина, ама позната кочина. Такова е мисленето на повечето хора. Дори и на лекарите. Затова сега предсказват разни апокалипсиси и други простотии.

 66. 66 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#65] от "republika":

  Има няколко такива приложения. Супердок е вероятно най-популярното, но не е единственото. Аз знам за още няколко, като последното, което ползвах беще още по-добро, защото създаде пациентско досие и 30 мин. след прегледа вече имах качено в досието копие от амбулаторния лист с възможност да си запиша час за проследяване.
  Нарочно не посочих име на някое приложение, за да не се счете за реклама.
  Но това е за мен и за теб. Пенсионерите без интернет също трябва да могат да си записват час. Затова една рецепционистка за цялата поликлиника би свършила идеална работа (може тя да им запазва час в приложението). Една рецепционистка не е голям разход, ако успее да организира правилно работата на лекарите в поликлиниката и спести време не само на пациентите, но и на самите лекари и разпредели натовареността им.

 67. 67 Профил на Йосиф Давыдович
  Йосиф Давыдович
  Рейтинг: 1123 Неутрално

  Трябва да се махне това крепостничество при личните лекари. Аз например съм на 81 години и личната лекарка съм я виждал само за медицинско за колата, ама всеки месец цоца от 99-та години от мен... Понякога ми се обажда да пита дали съм жив, а в същото време дъщерята ми е лична лекарка в София а аз нямало как да се прехвърля при нея , без да си сменям постоянния адрес.... Те и без друго освен писари на направления друго неправят..... Ако половината от личните лекари заработят снякаква специалност в болниците доста по-добре би било за системата...

  https://twitter.com/talibanprd/status/1638582563911475201
 68. 68 Профил на Здравен портал AZcare
  Здравен портал AZcare
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дано наистина лекраите бъдат облекчени. Важно е да се вслушаме в тяхното експертно мнение и предложения.

  Здравен портал AZcare.bg - AstraZeneka България
За да коментирате, да оценявате или да докладвате коментар, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате. Вход | Регистрация
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK