Здравното министерство планира изцяло електронни рецепти от май, въпреки неясноти за лекари и пациенти

Здравното министерство планира изцяло електронни рецепти от май, въпреки неясноти за лекари и пациенти

© Надежда Чипева, КапиталС цел оптимизиране на процеса, Министерството на здравеопазването предлага от 1 май отпускането на лекарства да се извършва само в електронна форма. Това е предвидено с изменение в наредбата за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. Тя предвижда хартиените бланки да продължат да се ползват за медикаменти, които не изискват рецепта, както и хранителните добавки. Проектът е със срок на обществено обсъждане до 26 април. До този момент изцяло електронни са рецептите по Здравна каса.


Създаването на електронно здравно досие и електронна здравна система са част от коалиционното споразумение на управляващите партии със срок до края на 2022 г. На 8 април стана известно, че общопрактикуващите лекари и специалистите от извънболничната помощ вече имат възможност да издават електронни направления за всички медико-диагностични дейности. Те заместват изцяло хартиените еквиваленти, които се използваха до този момент, съобщи пресцентърът на "Информационно обслужване" АД.


Процесът по въвеждане на електронните рецепти започна през декември 2020 г., като заявката бе от 1 май 2021 г. да бъдат въведени изцяло електронни рецепти. Тогава бе обяснено, че рецептите ще бъдат еднократни или многократни. Ще са подписани с електронен подпис от лекарите, ще имат уникален QR код и идентификационен номер, като ще съдържат ЕГН на пациента и съответната дата. След като пациентът съобщи някои от тези параметри (водещ е ЕГН) в аптеката, фармацевтът ще намира рецептата във виртуално хранилище и ще може да я изпълни.
Електронната рецепта няма да промени досегашния установен ред за получаване, обясни на представянето председателят на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса Жени Начева. Трябва да се осъществи физически преглед при съответния лекар, който издава и амбулаторен лист. Единствените изключения за неприсъствено издаване на електронна рецепта бяха за болни от COVID-19 и при болнична помощ.


От Здравната каса тогава посочиха, че при електронната рецепта ще се създаде досие на пациента, където ще се вижда историята на назначените му медикаменти.


От 1 май 2021 г. обаче изцяло електронните рецепти не бяха въведени, а четири дни по-късно тогавашният заместник-министър на здравеопазването Бойко Пенков заяви, че те ще са задължителни от 1 юни 2021 г.


Тогава той обясни, че здравните власти са решили да отложат до 31 май издаването само на електронни рецепти, за да се даде възможност на болниците в страната да въведат този софтуер и да бъдат обучени по отделенията. Аптеките са почти готови за изпълнение на електронните рецепти, каза Пенков.


Последва поредна промяна в наредбата за отпускане на лекарства, с която бе решено и от 1 юни рецептите да не са само електронни. Промените бяха подписани от служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров два дни след встъпването му в длъжност. В мотивите към промените в наредбата на Кацаров се посочва, че "ще се осигури и гарантира пълният достъп на населението до лекарствени продукти".


Възможни проблеми


Пред Би Ти Ви фармацевтът Саад Алуани препоръчва на пациентите, които смятат, че ще имат затруднения до 1 май да осигурят хартиена рецепта, която ще могат да ползват в срока на нейната валидност от 6 месеца.


Д-р Мирослава Методиева, общопрактикуващ лекар, насочва вниманието към потенциален проблем.


"Ако са електронни рецептите, как примерно ще стане изписването на лекарства при домашни посещения? Ние и събота, и неделя, и нощно време си ходим при пациенти, където електронна рецепта няма как да се издаде. За момента само ние работим с този софтуер, докато специалистите не издават такива рецепти", казва д-р Методиева, която е общопрактикуващ лекар в ДКЦ 8 в София.


Чакат се вече 20 години


За въвеждането на електронна рецепта като част от електронното здравеопазване, в България се говори от далечната вече 2002 г. В първата вълна на коронакризата - в края на март 2020 г., технологични компании обявиха, че ще подпомогнат държавата, като дарят 15 хил. часа безплатен труд за довършването на информационните системи в здравеопазването. Целта беше максимално бързо да заработят услуги като електронно здравно досие, електронна рецепта, електронно направление, ключови регистри, проследяване и анализ на пътя на лекарствата и т.н.


Наскоро председателят на здравната комисия в парламента д-р Антон Тонев заяви, че през тази година трябва да заработи електронното здравно досие, като с това е свързано и "отвързването" на посещението на пациента при само един общопрактикуващ лекар, наричан личен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK