Рецептите стават изцяло електронни от 1 май: въпроси и отговори (допълнена)

Рецептите стават изцяло електронни от 1 май: въпроси и отговори (допълнена)

© Цветелина Белутова, КапиталСлед няколко отлагания, с промени в наредба Министерството на здравеопазването планира от 1 май всички рецепти да се издават по електронен път. От юни 2021 г. това беше задължително единствено за медикаментите, които се отпускат по здравна каса.


Процесът по въвеждане на електронните рецепти започна през декември 2020 г., като заявката бе от 1 май 2021 г. да бъдат въведени изцяло електронни рецепти. Тогава бе обяснено, че рецептите ще бъдат еднократни или многократни. Ще са подписани с електронен подпис от лекарите, ще имат уникален QR код и идентификационен номер, като ще съдържат ЕГН на пациента и съответната дата на прегледа. След като пациентът съобщи някои от тези параметри (водещ е ЕГН) в аптеката, фармацевтът ще намира рецептата във виртуално хранилище и ще може да я изпълни.


За "Дневник" от здравното министерство коментираха, че няма никаква промяна в пътя на пациента. Целта на промяната е да се оптимизира процеса по предписване и отпускане на лекарствени продукти, процесът да бъде напълно прозрачен, което според ведомството е в интерес и на лекарите, и на фармацевтите, и на пациентите.
"Разлика за пациентите е една-единствена и тя е в техен интерес - вече няма да е необходимо да бъдат приносители на хартиената бяла рецепта", обясниха от пресслужбата на министерството.


За да е пълно електронното здравно досие на пациента и да включва всички лекарства, които му се предписват, а не само тези по Здравна каса, е важно всички рецепти да бъдат електронни. Това ще допринесе за проследяването и изучаването на лекарствената употреба, ще покаже при какви диагнози каква терапия се назначава, съобразена ли е тя със съответните фармако-терапевтични ръководства, както и каква е ефективността на конкретната терапия.

Към 13 април са издадени над 14.4 млн. електронни рецепти за лекарства по здравната каса.
Пред "Нова телевизия" Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз отговори на въпроси, свързани с промяната и какво ще се промени за лекари и пациенти.


Готова ли е системата от 1 май да изхвърли изцяло хартията?
- Два пъти се отлага приключването на хартиената рецепта, защото някои лекари не бяха готови. Фармацевтите и аптеките много отдавна са готови за електронно предписание.


Има ли смисъл личният лекар да изписва лекарствата и на хартия?
- Няма смисъл освен, ако не ви трябва хартиен документ на електронното предписание. Например за застрахователни цели. Документът може да се разпечата от всеки един лекар, както и от пациент, стига да има електронен подпис или Персонален идентификационен код за сайта на НЗОК.


Какво се случва с вече издадени хартиени рецепти?
- Ако имате издадени хартиени рецепти за многократно изпълнение до 6 месеца и са издадени до 30 април, те ще могат да се изпълняват докато са валидни.


Лекарят ще преценява електронната рецепта дали ще е за еднократно или многократно отпускане. Нищо не се променя на практика за пациента. Цялата информация, която се генерира от лекаря при предписание и от аптеката при отпускане ще остава във вашето досие. Всеки лекар след време ще има достъп до вашето досие и ще знае как сте били лекувани.


Може ли в сайта на НЗОК да се вижда историята на издадените електронни рецепти?
- Да, не само рецептите, а къде са изписвани и кой ги е изпълнил.


Възможно ли е, ако пациент има изписани шест лекарства да вземе три от тях от една аптека, а останалите от други аптеки?
- Ще може. В реда за предписване и отпускане за пациента няма промяна. Може да взимате което искате лекарство, по което решите време, докато е давността на рецептата.


Ако пациентът не се чувства добре, ще може ли друг човек да вземе лекарства му от аптеката ?
- Да, освен ЕГН, в аптеката трябва да се каже и датата, на която пациентът е бил на преглед.


Ще има ли право фармацевтът да предлага генерици?
- Ако лекарят не е позволил генерична замяна, не е възможно. Трябва когато ходите на лекар, да го помолите да не ви изписва лекарства по търговско наименование, а по международно непатентно наименование. Тогава фармацевтът ще може да ви предложи всички възможни алтернативи, които са терапевтично еквивалентни.


Спешните медици или общопрактикуващите лекари, които не са с компютри на адреси, как ще издават електронните рецепти?
- Предвижда се за тях да има приложение, което да бъде инсталирано на таблет или смартфон. По-удобно е от носенето на печати и кочани по адресите.


Какво се случва със зелените и жълти рецепти?
- Остават на хартиен вариант, прибират се в аптеката и се отчитат в РЗИ. Една рецепта може да се изпълнява до 6 месеца.


Пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, заяви пред БНТ, че решението е закъсняло, но "Слава Богу всичко си дойде по местата". По думите му предимствата са, че се оптимизират процесите и се съхранява информация за всички отпуснати лекарства. Костов каза, че аптеките в малките населени места също би трябвало да се справят, тъй като отдавна работят по здравна каса.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK