Съборът на лекарския съюз също е против пълното отпадане на хартиената рецепта

Съборът на лекарския съюз също е против пълното отпадане на хартиената рецепта

© Надежда Чипева, КапиталДелегатите на 74-тият събор на Българския лекарски съюз (БЛС) са категорично против пълното отпадане на хартиената рецепта, както предвиждаха заложените промени в Наредба 4 и които към момента са в етап на обсъждане. Това обяви организацията на лекарите в съобщение до медиите.


В него се посочва, че подобна мярка е необоснована, неразумна и нерационална. Това би нарушило правата на пациентите и ще възпрепятства лекарите в изпълнението на служебните им задължения, посочва съюзът. Тази му позиция вече бе обявена от Националния съвет на съяз в средата на април. В края на същия месец се разбра, че въвеждането на изцяло електронна рецепта отново се отлага.


Представено преди дни проучване на БЛС показва, че Европейската практика е хартиената рецепта да важи паралелно с електронната такава. Всички страни в Европа, с едно изключение - Естония, използват едновременно хартиена и електронна рецепта. Нещо повече: Швеция, Финландия и Дания са страните успели да достигнат над 90% използваемост на електронната рецепта, но без въвеждането на забрана за използването на хартиената, напомнят от организацията.


Призовават за паралелно съществуване на двата варианта.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK