Здравното министерство излезе с препоръки заради маймунската шарка

Здравното министерство излезе с препоръки заради маймунската шарка

© ReutersСлед като в България бяха установени три случая на маймунска шарка, Министерството на здравеопазването публикува няколко препоръки, чиято цел е да ограничат разпространението на вируса. В тях има и конкретни съвети към всички, които имат симптоми на този вид вариола, и какво да направят, за да не разпространят заразата. Препоръката е те да потърсят лекарска помощ веднага и да се изолират.


От министерството обясняват, че стандартният инкубационен период е от 6 до 13 дни, но може да варира и от 5 до 21 дни. Изолацията продължава до завяхване на обривите. Ако човек се е самоизолирал, той не трябва да напуска дома си през цялото време.


"Заболяването обикновено започва с треска, мускулни болки, умора и главоболие. В рамките на три дни от появата на симптоми обрив започва от мястото на първичната инфекция и бързо се разпространява в други части на тялото. Могат да се засегнати както дланите, така и стъпалата. Обривните единици прогресират едновременно, обикновено в рамките на 12 дни, като преминават през различни стадии. Преди и съпътстващо обрива при много пациенти се наблюдава подуване на лимфните възли", пишат от здравното министерство.
Препоръчва се при проява на някой от симптомите заразеният да се изолира в самостоятелна стая и да използва индивидуални кърпи, прибори за хранене, спално бельо и др.


"За ограничаване разпространението на маймунска вариола от ключово значение е ранното установяване както на заболелите, така и на техните близки контактни лица. В продължение на 21 дни от датата на последния контакт със заразения близките контактни лица трябва да се самонаблюдават за поява на повишена телесна температура и симптоми. При клинични оплаквания контактните лица следва да се консултират с лекар, който да назначи необходимите лабораторни изследвания за маймунска вариола", допълват от министерството.


Всички препоръки и съвети, свързани с вируса, вижте тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK