Два грипни щама се очакват тази зима

коронавирус, covid 19, ковид 19, ваксинация, ваксина, деца, здравеопазване, хора, маска

© Лили Тоушек

коронавирус, covid 19, ковид 19, ваксинация, ваксина, деца, здравеопазване, хора, маскаГрипните щамове Дарвин и Австрия вече циркулират в Европа. Доминиращ е Дарвин, който засяга най-малките и най-възрастните. Вирусът често води до тежки усложнения, които изискват лечение в болница. Заради отпадането на противоепидемичните мерки, епидемиолозите очакват висок процент болни от грип, съобщава БНТ.


Дарвин е от групата на грипните вируси, които протичат по-тежко и често причиняват пневмония при децата до 5 години и най-възрастните. "Има повишен брой на хоспитализации. И смъртността може да бъде по-висока. Главно при възрастните хора над 65 г.", казва Нели Корсун, завеждащ Национална грипона лаборатория в Националния център по заразни и паразитни болести.


Щамът Австралия е достигнал рекордно високи нива на заразени с грип тази зима.
"Достигнаха стойности, които надминаха 2019-а година. Всъщност, последната обикновена година преди COVID пандемията. И това наложи доста по-сериозни мерки от страна на здравната система", заяви Ангел Кунев, главен държавен здравен инспектор.


Заради противоепидемичните мерки и доминацията на COVID-19 малко хора са се срещали с грипните вируси през последните 2 години.


"Нивото на имунитет спрямо тях е доста по-ниско спрямо други години. Дали това ще доведе до по-сериозна, по-тежка епидемия предстои да видим януари, февруари", допълни Кунчев.


Корсун посочва, че симптомите при грипа са подобни на тези и при коронавируса - отпадналост, болки в гърлото и мускулите, висока температура. "Началото на грипа е много остро, внезапно. Обикновено човек може да назове точно часът, когато е заболял. Докато при COVID началото е по-постепенно", казва тя.


В аптеките вече има противогрипни ваксини. "Засега има, не знам докога. В смисъл дали ще стигнат. Според мен са малко по-малко от миналата година", заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.


По данни на агенцията по лекарствата за продажба в аптеките са предвидени 110 хил. дози противогрипни ваксини, което е с около 50 хил.0 по-малко в сравнение с 2021 година. По програмата за безплатна имунизация срещу грип на хора над 65 години са договорени 190 хил. дози ваксини. С 40 хил. дози по-малко от миналата година.


Лекарите напомнят, че най-добрият вариант за имунизация е през септември.


"След пандемията има едно бягство от имунизациите. Изготвяме едни списъци за подлежащите и желаещите да се имунизират. След това почваме да ги приканваме да се имунизират. Започват различни страхове, оправдания, отлагания", казва Мирослав Спасов, личен лекар.


Над 40 хил. дози противогрипни ваксини по националната програма не са използвани през миналата година, съобщават от Здравната каса. Според вирусолозите имунизацията срещу грип намалява риска от усложнения с до 60 %и смъртните случаи с до 80%.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK