Предложение на здравната каса за минимум 15-минутен преглед я скара отново с лекарския съюз

Управителят на НЗОК проф. д-р Петко Салчев

© Велко Ангелов

Управителят на НЗОК проф. д-р Петко СалчевПореден конфликтен момент възникна покрай преговорите за новия тригодишен рамков договор между Националната здравноосигурителна каса и Българския лекарски съюз.


На 9 ноември от лекарския съюз съобщиха, че излизат от преговорите, тъй като искат оставката на управителя на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) проф. Петко Салчев, както и на председателя на надзорния съвет д-р Александър Златанов. Причината тогава бе решение от Надзорния съвет на НЗОК за разпределяне на очаквания остатък от гласуваните от парламента пари за здравна помощ за 2022 година.


В рамковия договор от здравната каса предлагат да бъде въведено условие за минимална продължителност на прегледите при специализирани и общопрактикуващи лекари, като тя да бъде 15 минути. Това ще е един от критериите за качество на медицинската помощ. Паралелно се предлага да бъдат увеличени глобите недостигане на критериите, като от 50 лева минималната става 100, а максималната - от 100 се увеличава на 300 лева.
Днес пред "Нова телевизия" председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров определи предложението като "заяждане".


"Това предложение не е дадено преди 2 месеца, когато формално започнаха тазгодишните преговори, а преди няколко дни, когато влязохме в тежък конфликт. Първо казват, че прегледът ще бъде 15 минути. След това казват, че ако лекарите не достигнат 46% годишна профилактика на пациентите (досега изискването е за 33% - бел. ред.), ще ви плащаме по-малко. Тоест всеки лекар трябва да обхване повече пациенти, а в същото време ограничават времето, в което може да се правят профилактични прегледи, защото е записано, че прегледаните не трябва да са повече от 25 на ден", обясни Маджаров.


Допълни, че мярката за минимално време за преглед ще доведе до записвания на час от пациентите за след 20-30 дни. Понастоящем общопрактикуващ лекар с 2000 пациенти преглеждал около 50-60 на ден.


"Това е едно обикновено заяждане с БЛС и лекарите. Не е сериозно предложение. За пациента не се прави нищо, освен създаването на опашки", обобщи Маджаров.


Добави, че ще стане невъзможно парите, които парламентът гласува за здравни грижи, да бъдат заработени.
Маджаров посочи, че лекарите не са съгласни с още едно предложение - личните лекари да могат да работят само по един договор с касата на територията на един район.


"Ако мислеха за пациентите, щяха ли да забраняват на лекар, отговарящ за две области, да го прави. Това е практика най-често в отдалечени места", посочи Маджаров.И други конфликтни точки


Личните лекари имат предложение и за улесняване на работата им по заместване, което обаче НЗОК не приема, пише "Сега". То е личният лекар да може да се замества от всеки друг лекар, а не само от общопрактикуващ. Друг спорен момент са неусвоените пари за първичната извънболнична помощ, специализираната извънболнична помощ и медикодиагностични дейности - от касата предлагат те да се разпределят по ред, определен от тях, а не съвместно с БЛС, с което лекарите не са съгласни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK