Яденето на сладководна риба, уловена в САЩ, е сравнимо с пиенето на замърсена вода

Яденето на сладководна риба, уловена в САЩ, е сравнимо с пиенето на замърсена вода

© ReutersКонсумацията на сладководна риба, уловена в американски езера и реки, е сравнимо с пиенето в продължение на един месец на вода, замърсена с така наречените вечни замърсители - пер- и полифлуороалкили (PFAS), предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Въпросните химикали са разработени през 40-те години на миналия век, за да са устойчиви на вода и топлина. Те се срещат в незалепващи покрития, текстил или опаковки за хранителни продукти.


Неразрушимата природа на тези химикали обаче означава, че с течение на времето те се натрупват във въздуха, почвата, езерата и реките, храната и дори в човешкото тяло.
Все по-често обаче се чуват призиви за по-строго регулиране на употребата на пер- и полифлуороалкили, които са вредни за здравето и се свързват с последици за черния дроб, повишен холестерол, намален имунен отговор и няколко вида рак.


Авторите на настоящото изследване са си поставили за цел да измерят замърсяването на сладководни риби, анализирайки 500 проби, взети от американски езера и реки между 2013 и 2015 г.


Според проучването им, публикувано в сп. Environmental Research, средният процент на замърсяване е 9.5 микрограма на килограм. От всички замърсени проби три четвърти са перфлуорооктансулфонови киселини (PFOS) - един от най-разпространените и вредни замърсители от хилядите, които съставляват пер- и полифлуороалкили (PFAS).


Яденето на сладководна риба е сравнимо с пиенето на вода, замърсена с 48 части перфлуорооктансулфонови киселини (PFOS) на милиард в продължение на един месец. Водата се счита за безопасна за пиене, ако съдържа не повече от 0.2 части PFOS на трилион, според новите насоки на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ.


Установено е, че нивата на PFAS, открити в сладководна риба, уловена в дивата природа, са 278 пъти по-високи от тези в предлаганите в търговската мрежа риби, които се отглеждат в стопанства.
"Вече не мога да погледна риба, без да си помисля, че тя е замърсена с PFAS", казва Дейвид Андрюс, учен от Environmental Working Group, който е направил проучването и който е израснал с риболов и ядене на дива риба. "Това изследване ме ядосва много, защото компаниите, които произвеждат и използват PFAS, замърсяват земното кълбо, без да поемат отговорност", допълва той.
Според Патрик Бърн, изследовател на замърсяването на околната среда в британския университет "Джон Мурс" в Ливърпул, пер- и полифлуороалкили (PFAS) са "вероятно най-голямата химическа заплаха за човешката раса през 21-ви век".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK