Здравният министър не прие оставката на директора на болница "Св. Иван Рилски" в София

Асен Меджидиев

© Георги Кожухаров

Асен МеджидиевМинистърът на здравеопазването Асен Меджидиев не е приел оставката на Дечо Дечев, директор на болницата "Св. Иван Рилски", съобщават от ведомството.


"Изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" остава на поста си и ще продължава да ръководи лечебното заведение. Министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев подкрепя настоящото ръководство на болницата. В разговор между двамата са обсъдени наболели въпроси. Предстоят срещи между ръководството на болницата и Министерството на здравеопазването, на които ще бъдат обсъдени причините за проблемите, възможностите за тяхното разрешаване и бъдещото развитие на лечебното заведение", посочват министерството.


В неделя (29 януари) Дечев съобщи пред БТА, че е подал молба за напускане. Един от мотивите в нея е липсата на приемственост в системата, както и честа смяна на политиката. Тази сутрин лекари, медицински сестри и санитари протестираха в негова подкрепа.
Директорът на "Св. Иван Рилски" посочи, че е изпратил писмо до Министерството на здравеопазването (МЗ) още през ноември, в което посочва най-спешните за решаване въпроси, свързани с дейността и финансирането на болницата. В писмото си, адресирано до служебния министър Асен Меджидиев, д-р Дечев посочва 11 проблема, за решаването на които се налагат действия от страна на Министерството на здравеопазването. По думите на директора на болницата все още няма решение на всички посочени от него проблеми.


Според д-р Дечев част от ръководството на министерството вероятно е против станалото факт наскоро вливане на белодробната болница "Св. София" в болница "Св. Иван Рилски". "Вливането на "Св. София" стана на 23 септември 2022 г. Разрешението за новите дейности, които се извършват във вече новата болнична структура, е издадено на 12 декември 2022 г.", допълни д-р Дечев. Някои от поставените в писмото до МЗ въпроси са свързани именно с дейността на окрупнената болнична структура.


"Белодробната болница имаше милион и половина лева просрочени задължения и двойно повече, които не бяха в просрочие", каза още д-р Дечев. По думите му болница "Св. Иван Рилски" със собствени средства е изплатила тези задължения. Близо 30 на сто от персонала на белодробната болница е напуснал преди вливането, каза още д-р Дечев и допълни, че част от работещите вече са се завърнали и са получили заплати, определени по правилата на "Св. Иван Рилски".


"В болницата вече работят 903 човека, като всички получиха по 1000 лв. коледни надбавки", добави д-р Дечев. Добави, че средната годишна лекарска заплата в "Св. Иван Рилски" е в диапазона 60 000 - 220 000 лв. Средната месечна заплата на медицинска сестра в болницата е в диапазона 2500 - 6000 лв. Болницата приключи миналата година с печалба, каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK